Nyugdíj elötti álláskeresési segély

Duguszka # 2012.02.28. 14:50

Információt szeretnék kérni a Nyugdíj elötti álláskeresési segéllyel kapcsolatban.2012.01.31-én megszünt a munkaviszonyom, 1954.05.30-án születtem és 37 év és 3 hónap igazolt munkaviszonnyal ( szolgálati ídővel ) rendelkezem. Jelenleg 90 napos Álláskeresési járadékban részesülök 2012.05.21-ig.

Kérdésem, hogy az Álláskeresési járadék lejárta után részesülhetek-e Nyugdij elötti álláskeresési segélyben, ha igen mikortól, hogy és kinél kell a kérelmet benyújtani az egész ezzel kapcsolatos ügyintézést elinditani.

Köszönettel: Duguszka

maca56 # 2012.03.24. 22:33

Duguszka

Igen jogosult vagy a nyugdíj előtti álláskeresési segélyre, 58,5 éves korodtól, tehát 2012.november 30-tól. Mivel 1954-ben születtél, a Te nyugdíjkorhatárod 63,5 év és az előtt öt évvel jogosult vagy rá, amennyiben minimum 45 napig segélyezett voltál. Ott kell jelentkezned ahol a munkanélküli ellátást igényelted. Az összege a mindenkori minimálbér 40 %-a mínusz 10 % nyugdíjjárulék. Ez a ellátási forma szolgálati időnek minősül, tehát a 37 éved növekszik még 5 évvel, ha az egész időt igénybe veszed a 63,5 éves kori nyugdíjazásodig.

Gimama # 2013.01.24. 13:37

Üdvözletem!

Kérdésem: beleszámít-e a nők 40 éves biztosítási jogviszonyába a nyugdíj előtti álláskeresési járadék időtartama?

nagyi54 # 2013.01.24. 14:33

Gimama.....NEM számít bele
csak a munkában eltöltött idő,a gyerekek után járó gyes,gyed időszak együttesen 40év.

SzRita # 2013.02.26. 12:06

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben édesanyám 1954.04.24-én született, és álláskeresési járadékot 2009. szeptemberben (tehát kb. 3 és fél éve) folyósítottak utoljára, akkor ő jogosult-e a nyugdíj előtti álláskeresési segélyre? Köszönöm

ersany # 2013.04.17. 17:52

KÉRÉSEM ,,,1954 NOV SZÜLETTEM 37 év munkaviszonyom ven 1990.2009 ig vállalkozó voltam 2009 december 1én vissza adtam a vállalkozói igazolványomat mert eltte műtétek miatt táppénzem voltam és az üzlet nem bírta ki ezt az egy évet. Jelenkeztem a munkaügyi központba nyílvántartásba vettek és kilenc hónapig kaptam a vállalkozói járadékot és azóta is nyílvántartott álláskeresó vagyok. A A vállalkozói járadék letelte után az ügyintéző hölgy közte velem hogy kapok még 3 hónapig álláskeresési járadékot. majd 1 hét mulva közölte .hogy nem jár nekem mert vállalkozó voltam ...mindig minden jarulékot pontosan fizette. 19 év vállalkozó létem alatt... tehát azóta is redszeresen jelenkezem semmi ellátás nem kapok. Most jelenkeztem nyugdíj előtti álláskeresési segélyre mivel elértem a kor és igen örültem e lehetőségnek. A FEKETE LEVES MOST JÖTT nekem nem jár mert vállalkozó voltam csak az kap akinek álláskeresesi járadékot kapott ..minden más szempontnak megfelelek.Kérdésem lehetséges ez. Hihetelen,hogy a vállalkozókat diszkriminálják.miért. vagy szerintem járt volna az álláskeresési járadék 3 hónapig és akkor most nem lenne gond. valaki hibázott

davpete # 2013.04.29. 12:01
1955. februáarban szulettem,39 év 160 nap munkaviszonyom van, állásom megszunt 2012 dec.3.-án csoportos leépítés,3 hónap állaskeresési járadékot kaptam, semmilyen ellátást már nem kapok, 2014 februártól szeretnék nyugdíj elotti álláskeresési segélyt kapni, a munkaugyi kozpontban azt mondták nem jár, 2013 január elseje óta változás van, csak az 1954-ben vagy elotte szuleteteknek, a három év rész már nem tartozik a szovegbe, a Foglakoztatási Hivatal január 1
  • en frissítet honlapja szerint pedig jár. (Utána volt egy márciusi frissítés is, de utána újból csak a január 15.-i frissítés látható.)
Mi az igazság? Jár majd a segély a jelenlegi szabályozás szerint vagy nem ?
Ildikó5509 # 2013.05.05. 20:15

1955.09 hónapban születtem.
2008-tól nem tudok elhelyezkedni, illetve 5 honapig közben sikerült egy szépségszalonba elhelyezkedni...
nem kaptam munkanélküli segélyt, mondván vállalkozó nem kap.
Tényleg a vállalkozó miért ilyen érdekes állat ? Járulékot fizető állampolgár akkor miért is nem kap semmit ?
Nyugdij elötti segélyre mikortól vagyok jogosult ?

Hol kell elkezdeni intézkedni ?

V.Judit # 2013.06.12. 08:22

Üdvözletem! a testvérem 1954.06.13-án született és elvesztette az állását 2012. novemberében, utána munkanélküli járadékon volt 2013. februárjáig. Június 3-a óta közmunkásként dolgozik. A kérdésem az lenne, hogy jár-e neki a nyugdij elötti álláskeresési segély, akár visszamenőleg is mivel 2012. decemberében belépett a nyugdij elötti 5 évbe. Mivel férfiről van szó, igy nem tudott nyugdijba menni. Mielött közmunkásnak felvették kapta az "Aktiv koruak álláskeresési támogatását", de az alkalmazás kezdetétől ez már nem jár.
Előre is köszönöm a tájékoztatást.

koviubi # 2014.01.28. 10:49

Tisztelt Ügyvéd Úr / Ügyvédnő!
1954-ben születtem. 2012. nov. 1-jétől nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kapok (nyeás). 2013-ban ugyanazt az összeget kaptam, mint 2012-ben. A kérdésem az, hogy a 2012-ben megállapított nyeás összegének emelekedni kellett volna-e a minimálbér emelkedésével összefüggésben 2013-ban? (Csak tájékoztatásul a fórumozóknak: A nyeás összege a mindenkori minimálbér 40%-a, mínusz 10% nyugdíjjárulék.) Elolvastam a Flt. 30. §-t, de számomra ez onnan nem derült ki. Lehetséges, hogyha valaki régebben válik álláskeresővé (ráadásul ebben az életkorban, amikor elhelyezkedni szinte lehetetlen), az kisebb összegű segélyt kap, mint az utána például 1-2 évvel később álláskeresővé válók? Hogy nem azonos összegű segélyt kapnak az azonos helyzetben levők? Hogy 5 évig ugyanazt a segélyösszeget kapja valaki, infláció ide vagy oda? Hogy nem emelkedik a nyeás összege a minimálbér emelkedésével összefüggésben?
Válaszukat várom és előre is köszönöm.
Üdv.: Koviubi

mathegyorgyi # 2014.02.07. 15:53

1956-ban születtem, dolgoztam, felsőoktatásban tanultam, majd hosszan gyed, gyes, és főállásúanyaság, újra munkahely, de az utóbbi 5 évben tartósan foglalkozást helyettesítő támogatásban (22.800Ft) részesülök csak. Mikortól, lesz nyugdíjam, és hogyan számítják?
Köszönöm válaszukat.

Csipetke20 # 2014.10.06. 07:59

Tisztelettel kérdezném a jogi képviselőt, hogy én kaphatok e nyugdíj előtti álláskeresési segélyt?
61 éves vagyok, de csak regisztrált munkanélküli , semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesültem mivel Németországban dolgoztam és nem úgy voltam bejelentve,
hogy itthon részesülhessek ellátásban. Igaz ott sem vettem igénybe ilyen szolgáltatást.
Kaphatok igy álláskeresési segélyt?
Előre is köszönöm válaszát!

szafika # 2014.10.06. 11:07

mathegyorgyi ! gondolom ha betöltötted a 64.5 évet , akkor lehetsz majd nyugdíjas / az 56-ban születetteknek már az a nyd-korhatára / ha addig nem jönne össze a 40 év jogosultsági idő 32 év munkával 8 év gyerekekkel gyesen , gyeden ..... pontos dátumot csak a születési évedet írtad , azt nem , h hány év a munkával töltött időd ?

szafika # 2014.10.06. 11:12

Csipetke20 ! itt csak sima fórumozók vannak / bár vannak közöttük végtelen jóindulatú , segítőkész emberkék / de ha Te 53-ban születtél , akkor még elég volt 37 év munkában töltött idő ahhoz , h nyd-as lehess ! az 53-as korosztálybeli nők még elmehettek nyd-ba picit előbb , és abba beleszámított több minden , próbálj meg érdeklődni a nyd intézetnél , nekik ezt biztosan kell tudni .

Tölgy # 2014.10.07. 12:29

A kormányrendelet szerint az "aktív korúak ellátására jogosult személy" nyugdíjas bérletet kiváltására jogosult. Ugyanez a személy, ha nyugdíj előtt van öt évvel, már nem "aktív korúak ellátásában", hanem " nyugdíj előtti álláskeresési segélyben" részesül. Kérdésem, miért nem jogosult a nyugdíjas bérlet kiváltására.

wica30 # 2014.11.20. 17:04

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Ügyvédnő!
Édesapám ügyében érdeklődnék, lehet nem jó helyen, de próbálkozunk "kimászni a gödörből" , így igyekszünk minden lehetőséget felkutatni.
Édesapám 1955-ben született, körülbelül 40 év után a munkahelyét megszüntették és sajnos ezen kívül még egy csúnya betegség is uralkodik rajta, parkinson-kór.
Sajnos ennyi évesen és ilyen betegséggel sajnos sehol sem kap munkát.
Most már legalább rokkantsági támogatást kap, de mivel 3 évvel még csak 31%-ot kapott, így az amiből meg kell élnie, az egyenlő a semmivel.
Viszont halottunk a Nyugdíj Előtti Álláskeresési Segélyről, mely talán valamivel jobb megélhetést biztosíthatna.
Egyáltalán kaphat Ő ilyen NyEÁS-t, ha rokkantsági támogatásban részesül?
Esetleg kitől lehetne ezeket a dolgokat megkérdezni, vagy hová lehetne fordulni?
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel Wica30!

Rion # 2015.01.13. 12:06

Tiszteletem.
A kérdésem 55.03.27-én születtem, 3 éve nincs állásom
fél éve kapok ápolási segélyt ami 26550-Ft. Melyik segélyre van esélyem, hogy megkapom, az álláskeresői, vagy az előnyugdíj, és az milyen összeg, és hol igényelhető?
Köszönöm a válaszukat.
Ui.: A válaszokat hol lehet megtekinteni?

járadék # 2015.02.09. 10:43

Járadék!!!!!
SOS!! Az a kérdésem hogy nyugdíj előtti álláskeresési segély mellett ha munkát vállalok,jár -e tovább a segély?
Köszönöm előre is! Hné.

Dyyt # 2015.02.23. 19:30

wica30: Nem álláskereső az, aki rehabilitációs járadékban, vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban szerepel. Tehát ha ilyet kap, akkor nem lehet álláskereső és ellátást sem kaphat. Ilyen kérdésekben a munkaügyi kirendeltség tud felvilágosítást adni.

Rion: Álláskeresési ellátáshoz járadékhoz az elmúlt 3 évben teljesített 360 nap jogosító idő kell (a vizsgált időszak kitolódik az ápolási díj időszakával (vagyis 3 év+ ápolási díj idejétől kezdődik a 3 év vizsgálata). Összege az elmúlt 4 teljes naptári negyedévben elért járulékalap 60%-a de max a minimálbér.
A nyugdíj előtti segély összege a minimálbér 40%-a, kivéve, ha a járulékalap a minimálbérnél alacsonyabb, akkor ennek 40%-a. Ennek a feltétele, hogy álláskerső lehessen +
a kérelem benyújtásának időpontjában a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik, és legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült és az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát kimerítette, vagy a folyósítási időtartam kimerítését megelőzően az álláskeresési járadék folyósítását az állami foglalkoztatási szerv – kereső tevékenység miatt – megszüntette és az álláskereső álláskeresési járadékra ismételten nem szerzett jogosultságot,

• az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését, vagy a b) pontban meghatározott megszüntetését követően három éven belül betöltötte az előző pontban meghatározott életkort, és
  • rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, és,
  • korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül.

A rendszeres havi pénzbeli ellátás mellett az alábbi juttatásokat lehet kapni: a Tny. szerint saját jogú nyugdíjnak minősülő ellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, rokkantsági ellátásban, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 33. § (1) bekezdése alapján, a törvény erejénél fogva rehabilitációs ellátásban részesül,
Álláskeresési ellátás mellett, pedig a kettő különbözetét lehet megkapni ápolási díjként.

járadék: Nem. Ilyenkor be kell jelenteni a kirendeltségen a munkavállalást, a nyugdíj előtti álláskeresési segély pedig időkorlátozás nélkül szünetel a kereső tevékenység folytatása alatt. Ha később derül ki a kereső tevékenység folytatása, vissza lehet követelni az erre az időre kifizett pénzt.

marika1956 # 2015.12.02. 18:23

Tisztelt szakértők!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy jogosult vagyok-e a mindenkori nyugdíj korhatár előtti álláskeresési segélyre?
1956. április 28-án születtem, 39 év 85 nap szolgálati idővel rendelkezem. 2010-ben megszűnt a munkahelyem, utána 10 hónapig részesültem munkanélküli segélyben. majd 2012. februárjától, férjemmel vagyok otthon, ápolási segélyben részesülök azóta, jelenleg is mivel más lehetőségem nem volt . Elmentem a munkaügyi központba, ott azt mondták, hogy nem vagyok jogosult erre az ellátásra, mivel 2010 óta nincs munkaviszonyom. én 64 év 185. nap érem el a nyugdíjkorhatárt, ezért gondolom, mivel előtte 5 évvel lehet elmenni ezen ellátásra,én rendelkezem ezzel az idővel. mi akkor a probléma, ami miatt nem kaphatom meg ezt az ellátást? az ápolási díjat is lemondanám ha részesülnék ebbe a segélybe. tisztelettel Marika