Tűzifa vásárlása

Kati67 # 2024.12.16. 16:21

Tisztelt SzakértőK!
Lehet, hogy nagyon naív a kérdésem, de ma már sok minden megtörténhet, amit el sem tudok képzelni.
Van egy telkünk vidéken. 30 éve nem jártunk ott. Szőlő volt, valószínűleg kipusztult.
A múlt héten megkeresett egy úr, hogy a telkükről el kell hordaniuk a tűzifát, mert lopják. A telkük szomszédos a miénkkel. Ő szívesen megvenné a mi telkünkön lévőt is. Éppen ott volt, messengeren megmutatta a helyzetet. Gyökeres fiatal fákról van szó. 80 ezer ft-ot ajánlott. Szerinte 3-4 m3 fa lehet.
A fiam azt mondja, gyanús neki a dolog. Tavaly miért nem jelentkezett? Elképzelhető, hogy valami hátsó szándékkal keresett meg az úr?
Én nem látok benne semmi veszélyt számunkra.
Szerintem egy becsületes ember. Ô is elvihette volna szó nélkül.
És úgy gondolom, hogy abból sem lehet károm, ha a bankszámlámat megadom, ahová utalhatja a pénzt. Semmi más adatot.
Jól gondolom, hogy elfogadhatjuk az üzletet?
Vagy lehet benne valami csízió?
Köszönöm szépen, ha válaszolnak.

drbjozsef # 2024.12.16. 19:38

Kati67,

Külterület? Belterület? Művelés alól kivont? Besorolása? (szántó, erdő, stb...)

nanemaaa # 2024.12.17. 10:01

30 éve nem jártatok ott, mégis be van telepítve friss fákkal? :O Vagy egyszerű magoncok? Hogy van az a telek rendben tartva? Szerintem a szomszéd már eleve műveli egy ideje.

Kati67 # 2024.12.17. 13:11

Külterület. Szőlő és tanya a besorolása.
Nincs karbantartva.
A videón láttam, hogy fiatal, vékony fák. Nem tudom, hogyan keletkeztek. Nincs művelve senki által.

Kati67 # 2024.12.17. 13:15

Csak a telek elején vannak fák. Ott valamikor egy kis épület állt. Mellette egy tároló fából. Mindent elhordtak az évek során.
Hátul rét van. Ott volt a szőlő.
Én nem tudok kijárni oda.

Zöldövezeti11 # 2024.12.17. 13:42

A videón láttam, hogy fiatal, vékony fák. Nem tudom, hogyan keletkeztek.
Vajon hogyan keletkeznének? Kultur területen az ott gazdálkodó ülteti, az elhanyagolt területeken pedig az invenzív fafajok maguktól nőnek.

Pl. a különféle akác fajok vagy ecetfák.

Zöldövezeti11 # 2024.12.17. 14:03

A Mátra déli lejtőin ahol már kis....vagy nagy túlzással olyan toszkán hangulat fogja el az embert, nos oda a zártkertek fénykorában tehát a későötvenes és a kora hatvanas években abban a 'fényes 'időkben ott is elkezdték a zártkerti vityillókat építeni / Balatonra, Velencére nem tellett mindenkinek /
Nos meséli egy ösmerős hogy ők is szert tettek egy kis telekre és hogy elinduljanak a civilizációrögös ösvényén egy kis vityillót, építtek.
Pechjükre alumínium burkolattal látták el. Az egyik hétvégén még állt a házikó, rá egy hétre már csak a hűlt helye.

Tán Gyöngyöspata külső. A jó borok vonzották oda. Na meg valami ínvanzív fajról hablatyoltak.

Zöldövezeti11 # 2024.12.17. 14:12

úgy gondolom, hogy abból sem lehet károm, ha a bankszámlámat megadom, ahová utalhatja a pénzt.

Hogy segítő kész legyél, meg kell adni a belépési jelszót is.

Aztán a szorgos kezek mindent kitakarítanak.

Kati67 # 2024.12.17. 14:34

Kedves Zöldövezeti11!

Tudom,hogy nem a gólya hozza a fákat.

nanemaaa kérdezte, hogy telepítettek vagy magoncok? Arra válaszoltam, hogy nem tudom.
Ha nem adom meg a bankszámla számomat, hogyan utal rá a vevő?
Köszönöm szépen a segítségedet.

Kati67 # 2024.12.17. 17:53

Kedves drbjozsef!
Köszönöm a kérdéseket.
Valami motoszkált általuk a fejemben.
Hogy kivághatók-e csak úgy?
A vevő azt mondta, mivel szőlő - tanya a besorolása, csak bejelentési kötelezettség van.
Megkérdezem tőle, hogy akkor ezt ő intézi?
Csütörtökön találkoznak a fiammal, egy meghatalmazást szeretne kérni tőlet. Azt nem kérdezte meg a fiam, hogy pontosan mire szólna?
Szóval nem is olyan egyszerű ez az egész!
Tudsz segíteni, hogy mire figyeljünk, és mi a szabály, hogy minden rendben legyen?
A neten kerestem a témára több megfogalmazással, de még nem sikerült megtalálni, mit, hogyan kell szabályosan csinálni.

Kati67 # 2024.12.17. 19:10

Arról szól a meghatalmazás,hogy a területünkön kivághatja a fákat. Ő ezzel megy az erdészhez, aki lemásolja és elküldi a földhivatalba. A vevő a meghatalmazással igazolja magát, ha útközben megallítanak.
Így rendben vagyunk?