TIGÁZ kötbér


Bandi1980 # 2011.05.22. 19:20

Nekem is így jártak el. 10 év utáni rendes óracsere, karcolást találtak rajta, bedobozolták, szakértői vizsgálat. Mágnesezés megállapítva. 540 ezer+ szakértői díj. Levélváltás, reklamáltam, csökkentve 390 ezerre. Ekkor már Miskolcra Sz. J. úrhoz elérhetőséget kaptam. Elmentem hozzá és mint a kutyával úgy bántak, és el sem engedte mondani mit akarok csak hajtotta az álláspontját. Ezután ügyvédet kerestem aki irt egy levelet és közölte velük, hogy a megállapított óraeltérés (6% negatív mérést)utáni díjat hajlandóak vagyunk kifizetni ami kb 2000 Ft/évre jött ki, de többet nem és ha nem tudunk megegyezni akkor bírósági úton kívánjuk lezárni az ügyet.
És erre jött a válasz, felülvizsgálták és törölték a kötbért és a szakértői díjat.
Na akkor most ki sumálok? Nem kell beijedni tőlük, keményen ügyvéddel kell fellépni ha tudod, hogy nem csináltál semmit. Nem merik bíróságra vinni. Polgári peres úton viheti bíróságra ami évekig elhúzódhat. Ebbe nem mennek bele, akit meg tudnak vezetni és fizet az tiszta haszon nekik. Ha valakinek infó kell írjon szívesen segítek, ha tudok. panda0002@freemail.hu

Bütyike # 2011.05.25. 09:32

Sziasztok!

Arra szeretnék választ kapni, hogy kikapcsolhatja-e a gázszolgáltató a gázt, ha tartozás nincs - minden csekk befizetve - de kötbért rótt ki, szabálytalan vételezés miatt. Ha ezt a kötbért nem fizetem ki - ui. soha nem nyúltunk a gázórához - akkor is kikapcsolhatja a gázt? Olyan válaszra lenne szükségem, ahol ez feketén-fehéren le van írva. A gáztörvényben és a szolgáltató üzletszabályzatában nem egyértelmű ez a passzus. A férjem azt mondja csak akkor kötheti ki, ha bíróságon is bizonyítja a szolgáltató a szabálytalan vételezés tényét, ui. mi nem fogadtuk el a "független" szakértő véleményét. Kérem, aki ezt pontosan tudja, írja meg, nagyon fontos lenne a továbbiakban.

Előre is köszönöm!

Üdv: Bütyike

Bandi1980 gratulálok a szolgáltatóval szembeni elért eredményedhez!

Kenderice # 2011.06.01. 11:01

Akkor lehet kikapcsolni, ha számlatartozás van. Kötbértartozás esetén nem.

Bütyike # 2011.06.01. 13:49

Köszönöm Kenderice.

Kár, hogy erről nincs írásos állásfoglalás sem a törvényben, sem az üzletszabályzatban.

bigdady # 2011.06.10. 20:02

Sziasztok!

Tigáz megjelent és órát rendben találta vizont a gázcsap 4 csavarjából az egyiket ami rozsdás is nem, azt mondta ezt megpróbálták kicsavarni és ezért bevizsgáltatja. Leszedni nem birta ezért feszegetni kezde, hisz be volt rohadva, hiszen kutya nem nyúlt hozzá. Jegyzőkönyvbbe beirattuk hogy feszegette. Következő ellenőrzésen kijöttek és azt mondták feszegettük az gázcsapot!!! Ezután 540 e Ft-os csekk. Nem hittünk a szemünknek.
Betelefonáltunk mi történt és hogy mi az alapja a birságnak, de nem találtak sem jegyzőkönyvet sem szakértést semmit, legalábbis ezt mondták és mi sem kaptunk soha semmit.
Írtuk egy panaszt.
Azt hallottam ezekkel szemben neház nyerni, szerintetek?
Még a végén mi leszünk "gázban"? Mit javasoltok, soha senki nem nyúlt a gázhoz. Lejárt tartozásiunk nincs, fizetünk ráadásul nem is keveset, nem hogy lopnánk...
Mit gondoltok?

bigdady # 2011.06.12. 16:10

?

végrehajtó1 # 2011.06.12. 17:33

Veszet fejsze.fizetnetek kell.Jegyzőkönyvet el kellett volna kérnetek .

Kenderice # 2011.06.13. 11:22

bigdady: Ne félj, csak próbálkoznak. Akkor lenne igazuk, ha a gázcsap le lett volna plombálva és sérült lenne a plomba. Csak próbálnak megijeszteni, hátha fizetsz. Mocsok banda ez...

Bütyike # 2011.06.14. 07:37

Szia bigdady!

Ezt a módszert nem ismerem, csak azt, hogy ilyen-olyan indokkal elviszik az órát és egy idő után behívatnak „független” szakértői vizsgálatra. Oda minden esetben el kell menni és semmit nem szabad elfogadni! Ezután kiküldenek egy csekkes levelet. Na, akkor jöttök ti!
Levél a Magyar Energia Hivatalnak, (ha itt elutasítanak, Közigazgatási Bíróságon lehet megtámadni) Levél a Fogyasztóvédelemnek és persze levél a gázszolgáltató cégnek. Legalább egy esetben ügyvéd segítségét érdemes kérni, mégpedig akkor, amikor megfogalmazzátok ezeket a leveleket! A gázszolgáltató cég nem hatóság, a kötbér kiszabása miatt nem kell félni, a gázt – ha nincs fogyasztási tartozásotok – nem kapcsolhatja ki! Ha azzal vádol, hogy Ti buheráltátok a gázcsapot – és ezt Ti soha nem tettétek – miért fizetnétek? NEKIK KELL BEBIZONYÍTANI, HOGY FESZEGETTÉTEK, NEM NEKTEK, HOGY NEM PISZKÁLTATOK HOZZÁ! Érted a kettő közötti különbséget, ugye? Nem szabad tőlük megijedni, sajnos sokan ártatlanul, igazságtalanul azért fizetnek, mert tudat alatt félnek, hogy, jaj, mi lesz, ha nem? MI lenne, semmi!? Ha első perctől úgy léptek fel, hogy nem fizettek, ha kell bíróságra mentek,nem tudnak mit tenni, tudják, hogy ebből egyhamar nem lesz pénz. Próbálkoznak, sajnos sok esetben bejön nekik adolog. Van olyan fórumozó, aki még ügyvéd nélkül is pert nyert velük szemben, de ügyvéddel úgy tudom mindig a fogyasztó került ki győztesen. Én, ha nem kövttem el szabálytalanságot egy fillért sem fizetnék, sem egyszerre, sem részletekben!
Látogass el erre a blogra, sok okos ötletet találsz a témával kapcsolatban.
http://zugugyved.blog.hu/…an_vetelezes
Sok szerencsét!

bigdady # 2011.06.14. 07:56

Milyen jegyzőkönyvet kellett volna elkérnünk? Nem alapból küldik, meg hogy engem terhel a díja ha terhelőt találnak benne stb? Egy csavarról készül szakértői vélemény? Nem ár, ezen még a tigáz ügyfélszolgálta is nevetett és közölte hogy nem talál semmilyen jegyzőkönyvet a rendszerben.

Szerintem is csak próbálkoznak. Tényleg mocsok banda.

fizetni biztos nem fogunk, mert semmi alapja.

Köszi

bigdady # 2011.06.14. 07:58

Arról nem is beszélve hogy én is képviseltetve kellett volna hogy legyek a szakértő véleményhez nem?
Ez egy vicc, amit művelnek.

Bütyike # 2011.06.14. 12:37

Bigdady!

A kérdésedre válaszolva:
ha a szolgáltató "független" szakértő bevonását alkalmazza egy kétes ügynél, akkor erről a fogyasztót időben tájékoztatni kell és meg kill hívni erre az eljárásra!

De mit "szakértene" a Tigáz egy csavaron? Hogyan? Viszi a gázcsapot is? Még ilyet nem is hallottam!
Ez bohózatba illő! Itt valami nem stimmel!
Egyáltalán milyen céllal járt nálatok a Tigáz? Az egész eljárás nélkülöz minden Üzletszabályzatban leírt formulát!

Még az óracserére is - a lehetőség szerint - független, akár az utcáról behívott tanut kellene hívni, és soha egy percre se hagyj magára egy szerelőt sem, amíg ott vannak!
Jó ötlet az egyik fórumozó javaslata, ti. mindig minden fogyasztási órát, kütyüt, mérőállást le kell fényképezned, mielőtt még csak ránéznének a szerkezetedre!
Ne hagyd annyiban a dolgot és ne fizess egy petákot sem!

Bütyike

bigdady # 2011.06.14. 15:08

Kedves Bütyike!

Jól látod itt valami nem stimmel.
Normál ellenőrzésként jelentek meg nálunk és ketten jelen voltuk és egy percre sem hagytuk magára őket.
Semmit nem vittek el még a csapot sem, csak annak egy csavarját!!
És hogy az ügyfélszolgálat sem tud semmilyen vizsgálatról így tényleg kilóg a lóláb.

Méghogy fizetni? Arra semmi esélyük. Szemét brigád! Sokan lopják és erre minket akarnak levenni?
Mit javasolsz várjunk? jeleztük panaszunkat múlt héten, most várjuk mi az alapja az 540 e Ft.nak.

Dödölle1 # 2011.06.15. 06:49

A gázszolgáltatónál működő ellenőrzési csoport vezetőjének szóbeli tájékoztatása szerint a gázszerelők a kiadott belső utasítás értelmében kötelesek a legkisebb gyanú esetén szabálytalan gázvételezés tárgyú jegyzőkönyvet felvenni.

Amennyiben az ügyfél az abban foglaltakat vitatja, úgy esetlegesen, a körülményeket megvizsgálva az eljárástól -mitegy kegyet gyakorolva- eltekintenek.

Ha azonban a fogyasztó a jegyzőkönyvben foglaltakat nem, vagy nem kellő határozottsággal vitatja, úgy a szolgáltató kiszabja az Energiahival részére általa beterjesztett (azaz nem ügyfél, hanem szolgáltató barát) hatályos üzletszabályzat alapján az abban rögzített kötbért.

A szolgáltató az ügyvezetés tudtával,koncepcionálisan (a generális és garanciális jogelveket többnyire mellőzve) gyanúsít meg szinte mindenkit azzal a céllal, hogy elrettentse a fogyasztókat a szabálytalan gázvételezésnek még a gondolatától is.

Közigazgatási oldalról nézve a szolgáltató védve van, mivel

  1. az üzletszabályzat az Ő érdekeit védi, így a közigszervek nem találnak rajta fogást,
  2. a MEH és NFH folyamatosan hatásköri problémákkal küzd és tologatják egymásnak az ügyeket,
  3. de a közigazgatási bíróság is kötve van, mivel köteles a szolgáltató egyoldalú üzletszabályzata alapján jog és nem igazságszolgáltatást végezni,
  4. könnyű helyzetben van a szolgáltató, mert a közigszervek a hozzájuk forduló panaszosokat eleve fenntartással fogadják, hiszen a szolgáltató a szabálytalan gázvételezés tárgyú jegyzőkönyv felvételével a fogyasztó erkölcsi alapját eleve megingatta,
  5. a közigszerv (különösem a megyei NFH) nem rendelkezik kellő szakértelemmel bíró kormánytisztviselővel, így pl. egy számlareklamáció esetén csupán csak a szolgáltató, mint ellenérdekű fél nyilatkozatára hagyatkozik és fogadja el a szolgáltató különben laikus számára követhetetlen elszámoló számláját, így aztán az eljárás csupán formális, alkalmatlan az eredeti cél elérésére.

Mindezekből következik: Napjainkban, kishazánkban a szolgáltató azt csinál amit akar....

bár valamit érezhetnek "fent" is, mert a nemzeti konzultációs kérdőívben az egyik kérdés a szolgáltatók visszaéléseire irányult.....

gázos # 2011.06.15. 07:10

!!!!

Dödölle1 # 2011.06.15. 08:12

Melyik részét vitatja a kedves fórumtárs?

Dödölle1 # 2011.06.15. 09:12

Emellett a kérdőív rákérdez arra, hogy az emberek szerint az állam korlátozza-e a közműcégek extraprofit-szerzését

Amennyiben azt a szolgáltató a fórumozók által elmondott, jogilag megalapozatlan módon teszi,(pl. bizonyíték hiánya, fogyasztók megtévesztése,megvezetése, hiányos tájékoztatás stb.) akkor mindenképpen.

Bütyike # 2011.06.15. 12:29

Bigdady!

Még mindig homályos az egész. Azért rótt ki rátok fél milla kötbért a Tigáz, mert feszegettétek a gázcsapot? Semmi fényképezés, semmi független, műszaki szakértői vizsgálat? (Bár miről, egy csavarról?) Hol van itt a szabálytalan vételezés tényállása? Egy csavart vitt el "bevizsgáltatásra"? Mi az, hogy - ahogy írod - újra kijöttek? Ez már a vicc kategóriánál is több! Kinél tettetek panaszt? A Tigáznál? Ha igen mindenképpen várjátok meg a választ!

Üdv:

Bütyike

bigdady # 2011.06.15. 15:10

Kedves Bütyike!

A vicc hogy nem tudjuk miért rótták ki (sőt ügyfélszolgálat is azt mondta hogy biztos készült szakértői vélemény de ő sem lát ilyet), hiszen egy csavart vittek el tavasszal, semmi egyébre gondolni nem tudunk.

Az újra kijöttek azt takarja, hogy már nem először jönnek ebben az évben. Állitólag sokan lopják a gázt ezért ellenőriznek akár többször is.
Egyik ismerősömnél 3 héten belül kétszer is voltak de nem tudott egymásról a két elenőrzés. Már körbematricázták az egészet.

Természetesen tigáznál tettünk panaszt illetve tettünk fel kérdést milyen alapon kéne bármit is fizetnünk.

Bütyike # 2011.06.16. 06:29

Bigdady!

Az eljárást így sem értem, főleg a gyakori ellenőrzést sem, hiszen nincs rá oka, -csak mondva csinált - hogy ilyen sűrűn ellenőrizzen! Mindenesetre várjátok meg a szolgáltató válasz levelét, lépni csak utána lehet! Ne izguljatok, az adu nálatok van!

Üdv:

Bütyike

Crystalheart # 2011.06.16. 13:24

Üdv! Volt már itt olyan közületek, aki a szakértői vizsgálat előtt megegyezett a Tigázzal, úgymond bevallotta a dolgot?

Érdekes egy eset a mienk, mert kb. 7 éve - kb. gyerek voltam még - apám belassíttatta az órát. Anyám félt a dologtól, összeveszett vele, és egy-két napra rá vissza is állíttattuk. Az igazunkat bizonyítja az is, hogy az órában nem kevés fogyasztás volt, annak ellenére, hogy sparhelttel fűtünk évek óta.

Úgy terveztük, hogy egy meghatalmazással bemegyek és elmondom őszintén a dolgot, és azt kérem, hogy legyenek méltányosak a kötbér kiszabásánál. (Lehet, hogy nem hatja meg őket, de legalább a szakértői vizsgálat díját megúsznánk, a semminél több.) Értelemszerűen anno nem jelentettük be a saját apánk hülyeségét, még ha így szerződést is szegtünk, megpróbáltuk fű alatt elsimítani minden lelkiismeretfurdalás nélkül, hiszen kb. húsz forintot, ha ment azalatt a gáz, míg vissza volt fogatva. (Amúgy szüleim 6 éve szétmentek, és azóta apámat szinte nem is láttam. A ház anyám nevén van, apámat perelni nincs értelme.)

A rendes 10 éves cserekor a szerelő arra lett figyelmes, hogy az egyik plomba nem olyan, mint kellene lennie. Valószínűleg a maszek ipse elbénázta valamelyik megbontáskor. Innentől valószínűleg veszett az ügy, a szakértő úgyis megállapítja, ha rossz a plomba. (Ahogyan itt olvasom, még akkor is, ha nem.)

Aztán jött egy kis infómorzsa egyik rokontól, hogy az ő ismerőse is így tett, és a nyakára szálltak: pert és nyomozást indítottak, mert nem emlékezett az illegális szerelő személyére. Esetünkben is ugyanez a helyzet, minimum hét évvel ezelőtt volt, az egész esetet már el is felejtettük, még a puszta tényére is úgy kellett újra rájönnünk, mikor értetlenül álltunk a cserekor elhangzottak előtt. Sem a fazonjára, sem semmiféle adatára nem emlékezünk az embernek, aki megbuherálta (sőt nagyon valószínű, hogy az azóta rég kitörölt telefonszámán kívül adata nem is került a tudomásunkra), még csak arra sem, hogy hogyan jutottunk el hozzá, és természetesen apámnak sincs róla fogalma. Esélytelen a dolog, de állítólag nagyon megszivatják azt, aki nem dobja föl a szabálytalankodót: akár évekig ülnek a nyakán, járkálhat perekre, és a végén még ő fizeti annak is a költségeit. Valaki azt mondta, a legjobb, amit tehetünk, ha a végtelenségig tagadunk, de ez a rossz plomba fényében elég nevetséges, és én szerintem képtelen is lennék rá. Nyomják az arcomba, hogy nézd, rossz a plomba, én meg tagadok, ez abszurd és irracionális.

Ti mit tennétek? Le vagyok sújtva. Eleve a félmilliós várható büntetés komolyan veszélybe sodorja mind a megélhetésünket, mind az én jövőmet. :(

bigdady # 2011.06.16. 19:17

Megjött a tigáz válaszlevele, miszerint levelünket megkapták. Ennyi. Semmi több.
??

Bütyike # 2011.06.17. 07:51

Biigdady!

Várjatok tovább! Ha nekik van idejük, türelmük levelezni, akkor nektek is! A Ti "csavaros" esetetek nem mindennapi! Nem követtetek el semmit, nincs miért aggódni, csak nyugalom!

bigdady # 2011.06.17. 09:39

ok,köszi a támogatást :)

Bütyike # 2011.06.17. 09:39

Crystalheart

Nem világos a hozzászólásodból, hogy már beismertétek a buherálást, vagy csak fontolgatjátok? Ha már beismertétek, vesztes az ügy!
Ha nem, nem szabad beismerni, ui. nem tudjátok utólag bizonyítani a tényállást! A Tigáz mehet a búsba, a „más az egyik plomba” nevezetű megjegyzéssel. Bizonyítsa be Ő a szabálytalan vételezés tényét! NEM szabad egyezkedni velük és fizetni sem! A szakértői eljárásra feltétlenül el kell menni, akkor is ha 200 km-re hívnak!! A szakértőin Ő azt fogja mondani, hogy a négy plombából az egyik nem olyan, na és? Ismerősöm óráján is más volt z egyik plomba – soha, senki nem nyúlt hozzá – ui. az már egy újrahitelesített óra volt, úgy szerelték fel 2003-ban. Nem szabad elfogadni a szakértői véleményt, magabiztosan kell fellépni.
HA megvolt a szakértői eljárás küldenek egy levelet és egy összeget. Na, ekkor kell észnél lenni és felvenni a kesztyűt! Sajnos itt már jó ha van egy ügyvéd, nem is akármilyen, mert az ő jogi megfogalmazású beadványán múlik a további sorsotok. Ha a szolgáltató látja, hogy nem a fizetős, beijedt fogyasztóval áll szembe – másképp viselkedik -. Volt olyan fórumozó, aki ügyvéd nélkül, egyedül nyert pert, igaz ráment 2 éve.
Sok szerencsét!
Bütyike