TIGÁZ kötbér


bigdady # 2011.11.02. 16:55

Folytatodik a csavar ugyunk.
Tigaz kuldott ajanlatot hogy 100 e ft es elalnak a gyanusitastol.
Vagy menjunk birosagra. Ugyved szerint a per sokaig tart es tobb is lehet.nem semmi. Mindeztagy rozsdas elvitt csavar miatt.
Semmi kedve az embernek kifizetni egy ftot sem nemhogy 100 ezret mikor nem csinaltunk semmit!!!
Javaslat?

alfus # 2011.11.02. 09:02

Visszaolvastam és látom, hogy már felmerült a neve az ügyvédúrnak a fórumon, mint gázos ügyekkel foglalkozó ügyvéd. De úgy látom rossz elérhetőség van megadva.
Remélem tudok segíteni az aggódó sorstársaimnak ezzel egy kicsit.

Ezen a számon elérhető.
Dr. Harmath Kadosa, Nyíregyháza 0670/638-18-21

alfus # 2011.11.02. 08:51

Sziasztok!
A múlt héten voltam gázóra ügyben Dr. Harmath Kadosánál Nyíregyházán.
Nagyon korrekt volt, és munkadíjban is mértéktartó arányos. Tudom ajánlani, mindenkinek. Nekem is a szomszédasszonyom ajánlotta, mert sajnos nála is problémát talált a Tigáz, mágnesességet. Persze hozzáteszem egyikünk sem nyúlt hozzá a gázórához.

gabiapu # 2011.10.30. 12:10

Sziasztok
kissátán menj el a szakérői vizsgálatra készíts fénykép felvételt mindenről vigyél magaddal szakértőt vagy ügyvédet enélkül sokkal nehezebb lesz utána bárhogyan előre lépni az ügyben az 540000ft kötbért azt biztosan kiküldik.

bigdady # 2011.10.29. 05:37

kissátán: hamarosan kapsz egy 540e ft-os csekket, ne ijedj meg, menj ügyvédhez és kezdjen levelezni. Semmit ne fogadj el alkut a tigáztól. 20-30 ezredbe belekerül majd az ügyvéd de ejtikaz ügyet.

kismukk # 2011.10.28. 21:08

ius latratus

rendőrnek előbb hivatalos határozatot kell szerezni, azt bemutatva kérheti a bejutást

kissátán # 2011.10.27. 17:13

Valaki ha tud segítsen!A TIGÁZ emberei a mai napon tőlem is elvitték az órát.Avval a kifogással,hogy a számlapon lévö két kis csavar sérült. Én nem voltam idehaza csak a 19-éves lányom.Ővele iratták alá a papirokat.Mi ilyenkor a teendöm?

gabiapu # 2011.10.25. 21:00

sziasztok

Nekem is azt állapították meg hogy a plomba hamis akár csak evy1-nek. Kérek mindenkit akinek hasonló a panasza írjon.
Én részt vettem a vizsgálaton ahol közölték ,hogy hamis a plomba hiába kértem, hogy szerezzenek be az éves leolvasáskor készült fotókat , ígérték hogy így lesz
kértem vegyék jegyzőkönyvbe. Nem vették, mert ez bebizonyítaná, hogy a mérő így lett felszerelve.
Időközbe ügyvédhez fordultam, ha lesz fejlemény leírom hátha segíteni tudok vele másokon is. Aki tud fotót küldeni Gallus 250 típusú 2003-ban gyártott mérőről akkor remélhetőleg találok hasonló "HAMIS" plombát. fontos ,hogy közeli kép legyen a számlálóról.

evy1 # 2011.10.25. 18:31

Sziasztok,

az jogszerű, hogy a szakértői vizsgálat alkalmával nem kaptam azonnal jegyzőkönyvet, hanem 2-3 hét után küldték ki? Akkor miért kell személyesen jelen lenni a vizsgálaton? A jegyzőkönyvnek, mint hivatalos dokumentumnak pont az lenne a lényege, hogy mind a két jelen lévő fél észrevételei belekerüljenek. Ráadásul a vizsgálat alkalmával a szakértőnek jeleztem, hogy szeretném ha belekerülne a jegyzőkönyvbe, hogy most, és itt előttem vágja le egy sniccel késsel a sértetlen ép, plombát a gázóráról. Közölte, hogy itt bizony nem készül jegyzőkönyv, majd pár hét múlva megkapom a szakértői szakvéleményt. Ami persze elmarasztaló volt. Hozzáteszem az én esetemben ráadásul 2 db óráról állítják ugyan azt, hogy a plomba hamis. Ez már önmagában több, mint 1 millió forint kötbér. Amikor megkérdeztem, hogy nekem, mint laikus fogyasztónak, hol van az elmagyarázva, hogy amikor 6 évvel ezelőtt feltették az órákat, mit kellett volna néznem rajta, az volt a válasz, hogy ezek hitelesítési bizonyítvánnyal ellátott órák. Egyébként a jelenlegi órák, amit pár hete tettek fel, pont ugyan olyan levert, összekarcolt állapotban vannak, mint amit elvittek. Akkor majd pár év múlva azokat is leszedik és újra kötbért rónak ki?! Egész egyszerűen felháborító, hogy mit képzelnek?! Nem tudom, hogy merre érdemes elindulni az ügyel? Akinek van már ebben tapasztalata, kérem segítsen?!

ius latratus # 2011.10.25. 16:55

kismukk

Semmi. Mi lenne?
A gond eleve az, hogy hatósági szerepkört próbálnak magukra ölteni, itt is olvashattuk, hogy valakinek azt mondták, ha nem engedik őket be, akkor rendőrt hívnak hatósági tanúnak. (mondjuk azt nem értem, hogy ennyire idióta hogy lehet valaki, hogy ezt beveszi...)
Szóval az egész kicsit kezd nagyvárosi legendává fajulni, hogy a rettenetes tigázosok járják a környéket, s ártatlan polgárokra rónak ki kötbéreket.

Pedig nem. Nem mind ártatlan. (igaz, nem is mind lopós kis gazember)

kismukk # 2011.10.25. 14:30

naív kérdés:
és mi van, ha a tigázosokat oda sem engedem az órához?
Mert az a házamon belül van, az magánterület.

mrymry # 2011.10.25. 13:59

Amikor elvitték az órát, aláírtam, hogy becsomagolják, lezárják és elviszik.
továbbá aláírtam, hogy a szakértői vizsgálaton jelen voltam és a jegyzőkönyv egy példányát átvettem.

ius latratus # 2011.10.25. 13:52

mrymry

Casablanca jól írta, s érthetően is kérdezte: aláírtad?
Nem az a jó válasz, hogy ráírtad, hogy nem ismered el a szabálytalan vételezés tényét...

Fel kellene fogni végre:a nyilvánosság segíthet, de semmit nem ér. A TIGÁZ a vélelmezhetően rosszhiszemű eljárásáért némi pénzbírságra számít(!), de ez neki simám belefér.
Jogilag meg nincs mihez szólni. Egyszerűen azért, mert NINCS ilyen bírósági ítélet a mai napig, perről a környezetemben kettőről tudok (részletekbe menően), ott elég jól áll a delikvens szénája, csak nem onnan kell megközelíteni, hogy "mocskos multi", hanem hogy sérült eleve a jogorvoslathoz való jog, sérült a felhasználó joga.

Szívesen szállok vitába azzal a jogász-zsenivel, aki azzal hitegeti (itt is) a károsultakat, hogy a már elvégzett szakértői vizsgálat UTÁN majd a perben (vagy a per előtt) egy újabb szakértői vizsgálat meg is cáfolhatja az előzőt. Ez így igaz. Általában...
Itt azonban az első szakértői vizsgálat után a mérő (közel) eredeti állapota még csak félig-meddig sem állítható helyre, nemhogy abból egy új szakértő bármit is megállapítson!

Azért írtam a múltkor: a polgári jogi szeminárium(ok)ra ismét járattatnám azt az ügyvédet, aki ezzel hitegeti ügyfeleit. Egy már rongált óráról hogyan állít ki szakvéleményt bárki?
S ez a lényeg: a TIGÁZ kezében meg ott virít a szakvélemény. Ami csak addig nem ér sokat, míg a károsult is hasonló erőkkel van felfegyverkezve. Mert akkor tényleg egyenlő felekként állnak a pulpitus előtt, de így...

Tehát: nem aláírni semmit. (s ez nem azt jelenti, hogy odaírom, hogy nem értek egyet, s azt írom alá...)

lapidus # 2011.10.25. 13:27

Kedves Papi!

Javaslom a történeteteket röviden megírni és elküldeni -akár elektronikusan is- a sajtónak.

(Többek között a témával foglalkozott már a
Metropol olvasói vélemények rovat,
Szabad Föld,
Nyíregyházi Napló,
Kelet-Magyarország,
Szabolcs Online stb.)

Metropol –posta
Budapest
Pf. 1024
1387

metropolposta@metropol.hu

Tisztelt Szerkesztőség!

Amennyiben lehetséges név és cím nélkül(de akár névvel és címmel is) az alábbiakat kérem megjelentetni a Metropol olvasói levelek rovatában.

.......................
.......................

Álláspontom szerint a nyilvánosság sokat segíthet a szolgáltató aggályos eljárásaival szemben és talán a Magyar Energia Hivatal, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is elszánja magát a cselekvésre, ha azt látják, hogy a sajtó naponta foglalkozik a témával.

mrymry # 2011.10.25. 12:17

Ráírtam a jegyzőkönyvre leszerelésnél, hogy nem ismerem el a szabálytalan gázvételezést, és hogy nem nyúltam az mérőhöz.

C a s a b l a n c a # 2011.10.25. 12:05

Remélem nem írtál alá semmit?! Még azt, sem, hogy a TIGÁZ emberei ott jártak és ellenőrizték a gázmérőt, meg hogy elvitték stb.

Ilyenkor ugyanis azt csinálják, hogy rábeszélik a szerencsétlen fogyasztót, hogy - habár nem ért egyet a megállapításokkal - de azért "írja már alá a helyszínen készültjegyzőkönyvet, azt hogy leszerelték a sérült órát, nem lesz belőle baj, a szakértő majd eldönti ezt meg azt, csak írja alá, hogy ők itt voltak, elvégezték a leszerelést, ez nem jelent semmit" stb.

Na, akkor írtad alá az illető, hogy lopja a gázt...

mrymry # 2011.10.25. 11:40

Sziasztok,

Első mondatnak csak annyit, hogy 1 liter gázt sem loptam, életemben nem szedtem szét gázórát, és az "érdekkörömben" lévő személy sem nyúlt a gázórámhoz.

2011. május elején gázóra csere volt nálunk. A leszerelt gázóra egy GALLUS 2000 G4_250 típusú mérőóra. Nem igazán foglalkoztunk a dologgal, mivel soha nem nyúltunk az órához. A két szakember érkezésekor a párom ment ki és mutatta meg a gázórát, én épp a kádban ültem. Párom bejött szólni, hogy megjöttek a gázosok. Mire kiértem, már közölték, hogy az óra számlaptakaró plombája sérült és a számlálómű takaró műanyag jobb oldala felemelhető. A szerelők bezacskózták, és szakértői vizsgálatra küldték az órát. Azt mondták, hogy ezek a műanyag szegecsek elöregedhetnek, és nem lesz semmi gond, de majd jön a levél és a szakértő megállapítja, hogy hozzá volt e nyúlva.
Már nem voltam annyira nyugodt, de bíztam benne, hogy a szakértő mindent rendben talál.
Megjött az értesítés, miszerint jelenjek meg a vizsgálaton május 25.-én.
Megjelentem...
A szakértő meg is állapította hogy:

  • A számlálószerkezet ép, működőképes. A számkerekek helyzete megfelelő, fékezési nyomot nem találtam. A számlálóműben nagy mennyiségű szennyeződést, port találtam. A támasztófurat és az első fogaskerék karcos, mely a számlálómű gyakori ki és visszaszerelésére utal. Ez megalapozza a méretlen gázvételezés véleményezését.
  • A gázmérő állapota alapján: a gázmérőt a fogyasztó érdekkörében úgy rongálták meg, hogy az alkalmas lett a méretlen gáz vételezésére, és a fogyasztó ezt kihasználva a gáz egy részét méretlenül vételezte.
  • A gázmérő nem állt meg, de nem mérte a rajta átáramló teljes gázmennyiséget. A gázmérő tömör volt, nem okozott vészhelyzetet.
  • A sérülés ideje gázipari szakértői módszerekkel nem állapítható meg.
  • A gázmérőt megrongáló közepes mérőismerettel rendelkezett.

Ennyit a tényekről....

A gázmérő 1992-ben gyártották.
A gázmérőt 2002.májusában szerelték fel.

Gondolom 1992 és 2002 között egy másik fogyasztónál volt üzembe helyezve.

A házat 2003 februárjában vásároltuk.
1, TIGÁZ-nál voltunk.
2, Átléptünk a FŐGÁZ-hoz.
3, Átléptünk a GÁZ.HU-hoz (EMFESZ)
4, EMFESZ megszűnt, ezért visszaraktak a TIGÁZ-hoz.

Sem a tulajdonosváltásnál, sem a szolgáltató váltásoknál, sem pedig az éves leolvasásoknál nem vizsgálta meg az gázmérő állapotát senki.

Megjött a levél:
A GESZ 46. § (f.) pontjában meghatározott szerződésszegés miatt kötbért köteles megfizetni (18.000.- / nap), melynek összege: 540.000.- azaz (ötszáznegyvenezer forint)
Kérjük, szíveskedjék a tartozásának kiegyenlítéséről mihamarabb gondoskodni.

Egy 100 m2 -es családi házról beszélünk. Az évek során a nyílászárókat kicseréltük. Évente 2-3 ablak (ennyire volt keret), idén fejeztem be a szigetelést (2 hete).
A gázmérő összesen 35602,892 m3 gázt mért és ennyit is fizettünk ki a szolgáltatóknak. Ez a mennyiség éves szinten átlagosan 4000 m3. Ha lopom a gázt akkor fizetek 4000m3-évente ???

Mivel lehet bizonyítani, hogy a számlálómű sérülései nem az 1992-2002 (más fogyasztónál volt felszerelve, utána szétszedték nullázták) vagy nem a 2002-2003 (2003 ban vásároltuk a házat)időszak alatt keletkezett?

Valakinek van tanácsa? Ötlete?

Bütyike # 2011.10.25. 08:49

papi1972!

Szívből örülök, hogy győztetek!
Nagyon rendes volt az ügyvédtől, hogy elment veletek a vizsgálatra. (Sajnos nem minden ügyvéd vállalakozik erre!)
Kérlek írd meg a privát e-mail címemre, ha megadhatod az ügyvéd úr elérhetőségét.

Köszönöm.

Üdv.

Bütyike

lapidus # 2011.10.25. 08:43

Újfehértó, Döge, Fényeslitke, Nyíregyháza után Kótaj az új célpontja a Tigáznak.

Hiába no, válság van és kell az extraprofit. Bármi áron...., minden áron.....

Kár, hogy a szabályozó hatóságok impotenciája miatt tisztességes, jogkövető állampolgárok százait hurcolhat meg az ebben anyagilag érdekelt szolgáltató.

A szolgáltató aggályos eljárásával a változatosság kedvéért az M1 foglalkozott.

M1 TV - Lám, lám..."Tömegesen cserélik a gázórákat Kótajon" több mint 100 családnál cserélte le a gázórát és 540 ezer Ft kötbért akar fizettetni a TIGÁZ a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajon- mert rendellenességeket tapasztalt a gázórán!":)))

A polgármester szerint a szolgáltatóváltás a valódi ok, és közölte valamennyi családot felkarolva közösen lépnek fel a multicég vádaskodásával szemben.Mi már meg sem lepődünk, kérdés mikor derítik fel a hátteret az illetékes hatóságok végre...

(Sajnos még mindig a gyurcsányi "nem csinálunk semmit" mentalitás tapasztalható a közigazgatásban… )

http://www.facebook.com/…564308406988

http://www.hirado.hu/…oljak_a.aspx

Tömeges óracsere Szabolcsban - a lakók cáfolják a gázlopást

Forrás: MTI 2011. október 22. szombat 21:06 |

Az érintett kótaji családok azt mondják: ők nem lopták a gázt és nem fizetik ki a több mint fél millió forintos kötbért.

Több mint száz családnál cserélte le a gázórát és akar fizettetni több mint félmillió forint kötbért a Tigáz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajon.

A gázszolgáltató szerint szabálytalanságokat tapasztaltak, a kótajiak viszont cáfolják, hogy lopták volna a gázt.

Apró karcolás

Pontosan fizetik a gázszámlát, a Tigáz mégis 540 ezer forint kötbér megfizetésére szólította fel a Gyulai családot. A szolgáltató néhány hete szerelte le a régi gázórát, mert azon szerintük manipulálásra utaló jelek voltak. A család szerint egy apró karcolást vélt gyanúsnak a Tigáz.

A Szabolcs megyei nagyközségben a közelmúltban több mint száz gázórát cseréltek le.

A szolgáltató szóvivője szerint lakossági bejelentés után indult átfogó vizsgálat a településen. Száraz Gábor a Híradónak elmondta: a törvény szerint szakértői vizsgálatra küldték a gyanús jelek miatt leszerelt gázórákat.

Évek óta tart a vita

Kótaj polgármestere szerint 2003 óta van vitájuk a Tigázzal a település birtokában lévő gázvezeték bérleti és tranzitdíjáról. A nagyközség ezért egy új szolgáltatóval kötött a korábbinál előnyösebb megállapodást. A polgármester szerint ezért, és nem az órák manipulálása miatt kapnak büntetést a kótajiak.

Az érintett kótaji családok azt mondják: ők nem lopták a gázt és nem fizetik ki a több mint fél millió forintos kötbért.

Az önkormányzat reményei szerint decembertől már az új szolgáltató biztosítja Kótaj gázellátását.

http://www.hirado.hu/…oljak_a.aspx

Konklúzió: Ha merészelsz szolgáltatót váltani és így az előző profitját csökkenteni, akkor a szolgáltató az ellenőrzési jogosultságával visszaélve, azt rendeltetésellenesen használva megrágalmaz, meghurcol, megbírságol, megfélelmlít, megrendszabályoz. Mindezt 2011-ben a MEH és az NFH tudtával és beleegyezésével.....

papi1972 # 2011.10.25. 08:32

Sziasztok. Nekunk ma reggel volt a szkertoi vizsgalat es ejtettek az ugyet. Nyertunk. Jo tanacs. Ugyved nelkul egy lepest se es mindenkep vidd magaddal a szakertoi vizsgalatra. Ha alairsz vmi baromsagot a jo isten sem huz ki a sz.... bol. Ha tudok segiteni irj. Nalunk pl iranytuvel allapitottak meg a magnesezettseg TENYET!! jo ugyved, hatarozott fellepes es van elet a meghallgatas utan is.

Bütyike # 2011.10.24. 08:39

galaxy1

A FOME elnöke vett részt az említett műsorban.
Írj erre az e-mail címre: debrecen@fome.huVálaszolni fognak a kérdésedre.

Üdv:

Bütyike

galaxy1@citromail.hu # 2011.10.21. 14:42

Üdv a fórumozóknak!

A Hír Tv Panaszkönyv című műsorában/2011.09.20./ a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete képviseletében hozzászóló Úr említett egy 90-napos max.határidőt a leszereléstől,a bevizsgálásig,de nem tudom,hogy hol keresem.

Gábor

Bütyike # 2011.10.21. 08:48

novri!

A szolgáltató soha nem a bérlőtől követeli a pénzét, hanem attól, akinek a nevén van a gázóra.
Jogilag Téged nem érhet kár ebben az ügyben. Ha jól olvasom 2011-ben már nem is Te üzemeltetted az éttermet. Miféle kötbér ez?

galaxy1!

Jó sok szabálytalanság történt már az elején az eljárással kapcsoatban!
Ha eddig olvasója voltál a fórumnak, akkor annyira már nem lehetsz felkészületlen a további teendőkkel kapcsolatban.
Miben vársz segítséget?

Üdv:

lapidus # 2011.10.20. 15:56

galaxy1@citromail.hu

Írásban mind a TIGÁZ, mind a Magyar Energia Hivatal,mind az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa, mind pedig az igazságügyi szakértő szakmai felügyeletét ellátó szerv (kamara) felé jelezni kell az aggályos eljárást, illetve vitatni kell az eljárás jog és szakszerűségét. (Lehet hivatkozni az interneten található nagyszámú hasonló esetre és a hasonló tartalmú újságcikkekre is...)

Amennyiben a gázóra a leszerelés és a szakértőhöz történő szállítás közben, a Tigáz által egyoldalúan átdobozolásra került, úgy az egyrészt ellentétes az Üzletszabályzattal, azaz tágabb értelemben quasi jogszabályellenes másrészt alkalmas arra, hogy a Tigáz, mint ellenérdekű, sőt a sajtóban megjelentek alapján köztudomásúan rosszhiszeműen eljáró fél az órát a szakértői vizsgálat előtt számára kedvező módon manipulálja.

Tekintettel arra, hogy a szállítás körülményei a fentiek miatt erősen aggályosak és nem zárható ki, hogy a profit és egyben a kötbér kiszabásában érdekelt szolgáltató az órát nem manipulálta ezért álláspontom szerint erre alapozva a szakértői véleményt alappal lehet támadni.

Szintén kifogásolható, hogy a szakértői tevékenységet az ellenérdekű féllel megbízási jogviszonyban álló, azaz tőle anyagilag függő személy végezte, ebből következően az eljárás objektivitása is vitatható.

Elfogadhatatlan és az alapvető jogelvekkel ellentétes, hogy az ügyfél számára a helyszínen nem biztosították az írásbeli észrevétel lehetőségét, az általa elmondottakat nem foglalták jegyzőkönyvbe.

Vitatni kell továbbá a fóli hitelességét. (Előző hozászólásokban, ill a http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz

részletesen kifejtve. )

Üdv.

Noservant # 2011.10.20. 10:36

Kedves Mindenki!

A rengeteg, hasonló forgatókönyv szerint lezajló eljárás erősen valószínűsíti a szolgáltatók/alvállalkozóik rosszhiszemű, a kisfogyasztók jogait súlyosan sértő magatartását. Csak az egységes fellépés az igazán eredményes. A jelenlegi jogszabályi környezet a multicégnek kedvez- a bírósági gyakorlat szerencsére reményteljesebb. Senki ne ússzon az árral, hanem vegye kezébe az ügyet. Aki nem lopott, ne fizessen! Már a facebookon is van egy oldal a témának: "Trükkös szolgáltatók?" http://www.facebook.com/…564308406988
csatlakozzatok! Ott, és az oldalon megadott emailcíme: pertarsak@gmail.com lehet tapasztalatot cserélni, jogeseteket ismertetni, ügyvédek, szakértők elérhetőségét megadni.
Ha kellő esetet ismerünk meg, nagyobb eredménnyel fordulhatunk az illetékes parlamenti bizottságához jogszabály-módosítást kezdeményezendő, az Energia Hivatalhoz, országgyűlési biztoshoz, a MESZ-hez, Fogyasztóvédelemhez,...mindenkihez akit érinthet.
Igazából egy ügyészi vizsgálat sem ártana, annyi a gyanús esetek száma - eddig azonban pár hatóság félrenézett...