Meg egy kerdesem lenne. Magyar olasz-allampolgar vagyok ,parom olasz. Ha gyermekunk szuletik es tortenetesen magyarorszagon akkor felveheti mindket allampolgarsagot? Es ha olaszorszagban szuletik? Valakitol azt hallottam, hogy az EU-ban mar valasztani kell de lehet, hogy csak teves informacio.
kettos allampolgarsag
Mindenképpen magyar állampolgár lesz. Az olasz jogot nem ismerem, de az biztos, hogy nincs olyan közösségi jogszabály, amely tiltaná, hogy valaki több tagállamnak is állampolgára legyen egyszerre.
(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)
Koszonom valaszat order.
Igazad van Order. Viszont több mint egy éve Németországban született- unokahúgom gyermeke- miért is nem kapott magyar állampolgárságot. Az apa olasz, olasz állampolgársága meg van a gyermeknek régen. A magyar állampolgárság megszerzésébe belefáradtak. valami hibádzik a jog és a jogalkalmazás között. Nem?
Kedves Order! valószínűleg ez történt. Tőlem sem tanácsot nem kértek de még segítséget sem. A lényeg, hogy a kislány olasz állampolgár, német útlevéllel, de magyar állampolgársága nincs. Unokahúgom szerint pedig ennek az oka a magyar bürokrácia.
Kedves Order! Az anya már nem aggódik, csak szkeptikus a magyar anyakönyvi ügyintézőkkel kapcsolatban. Az olasz állam minden adminisztratív akadály nélkül állampolgárként anyakönyvezi a kislányt a magyarállam meg szórakozik? A hiba ott van, hogy képzetlen "Lujzikák" tevékenykednek igen fontos köztisztviselői jogviszonyban.
Hello! Nekem is lenne 1 kérdésem! Apám (bécsbe született) után Én mint lánya megkanám a kettős állampolgárságot?
Ha magyar állampolgár (is) volt, akkor igen. Bővebben: a www.tarczay.com -on az állampolgárságról szóló írás.
A kerdesem az lenne hogy egy magyar ällampolgarnak van egy deviza hiteles lakasa amit mar reg ota nem fizet es pluszban tobb fele adossagot is a lakasra terheltek.Eletvitel szerüen evek ota nemetorszagban el esnem akar haza jönni.nem is szandekozik rendezni a hitelet.az a kerdes hogy behajthato e nemetorszagban az adossag es ha rövid idön belül megkapja a nemet ällampolgarsagot az vältoztat e valamit.ha öröklesre krül a sor akkor az gyermeke megörökli ezt a hatalmas adossagot? köszönöm
marcocarola
be, nem, igen, de csak a hagyaték erejéig kell helytállnia.
Kérem , ha én egy Aisztrál-Magyar kettős állampolgár vagyok és Ausztráliában élek , akkor én a Magyar útlevelemmel utazhatok ki Ausztráliából és vissza be , ha arra van szándékom ? Mondjuk Magyarországra és vissza .
Ha valaki tudja , mondja meg , legyen szíves .
szlovák állampolgárként 2019. augusztusa óta Magyarországon élek /lakcímkártyám, adóazonosító számom és TAJ kártyám van/, munkaviszonyom pedig szeptember 1-jétől. Párommal házasodni készülünk Magyarországon, ő magyar állampolgár. Kérdésem a következő volna: a házasságkötés után az én szlovák állampolgárságom megmarad-e, vagy ezáltal lehetek kettős állampolgár?köszönöm a választ!
ak10191 szerintem ez az szlovák törvényektől (is) függ.
Magyar törvények szerint:
- Az ittlakás időtartamára való tekintet nélkül kérheti honosítását az, aki magát magyar nemzetiségűnek vallja és felmenője magyar állampolgár volt
- Háromévi folyamatos magyarországi ittlakás esetén kedvezményes honosítást kérhet az, aki:
magyar állampolgárral legalább három éve érvényes házasságban él, vagy házassága a házastárs halálával szűnt meg
- ... Stb.
Tudomásom szerint a 2010-es szlovák rendelet még él, ami nem engedi a kettős állampolgárságot, de ennek Szlovákiában tudsz utána nézni.
wers
Köszönöm! Időközben kaptam választ az illetékes szervtől. Szlovák állampolgár maradok. Egyszerűsített honosítás lehetséges házasságnál, ha:
- legalább tíz éve érvényes házasságban él olyan személlyel, aki az állampolgársági kérelem benyújtásának időpontjában magyar állampolgár
vagy
- legalább öt éve érvényes házasságban él olyan személlyel, aki az állampolgársági kérelem benyújtásának időpontjában magyar állampolgár, és közös gyermekük született.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02