Előző lakók nem jelentkeztek ki


marigó # 2006.04.01. 02:20

Szeretném bőviteni, tapasztalatommal ezt az oldalt.A rendőr int.során ki derül, a tulajdonomban már be is jelenkeztek annélkül, hogy ez jogerőre emelkedett volna. Azt, hogy még engem akartak el vinni a tulajdonomból, arról már nem is beszélve.Az Önkorminál egy nagyon figyelmetlen kis asszony, el tekintett a lap tuloldalán található,felhívásra. Már is bejelentette őket.A jegyzőtől hozott igazolás sem volt elég ahhoz, hogy még az én tulajdonom.Ki derült mindenkinek igaza van a rendőrnek, az a kötelessége, hogy ell. a személyi adatokat,ott bizony mindkettőnk immáron, egy lakásban voltunk bejelenkezve.Tehát polgári per, ami akár 6-évig is húzódhat. De addig is, meg kellet osztanom a tulajdonomat,az egyik szobában ők, a másikban mi.Aki birja marja, és szépen jött a kiszorítósdi.

Lovas Ibolya # 2006.03.27. 06:49

Köszönöm a segítségeteket. Egyelőre még nem tudom mit lép az önk. (küldetem nekik levelet - szerencsére még uralkodtam magamon).

Sziasztok

Ja, még annyit, hogy az okmányirodában arra hivatkoznak, hogy semmi közük az adócsoporthoz, meg hát ráadásul nem is vannak egy épületben... (sic!)

péterapó # 2006.03.25. 22:20

Kedves Ibolya !

Ne hagyd, hogy packázzon veled a Hivatal hatszáznyolvanhatodik ügyintézője.

Jogod van kétszáz személyt is bejelenteni a tulajdonodba.
Fordulj a jegyzőhöz, ha szórakoznak rövid úton bíróság segítségével ki tudod kényszeríteni a bejelentést....(és a kényszer kijelentéseket)

Tedd helyre az ügyintézőkét ne szórakozzon a polgárokkal,akik őt eltartják.

Tulajdonlapot véletlenül se váltsál ki a kedvéért.
ha komunális adót fizetsz nekik nyilván tudomásuk van arról, hogy az ingatlan a tulajdonod.....

Sok sikert
Üdv


Polgár légy, ne alattvaló!

szuszó # 2006.03.23. 14:58

Sziasztok !
Most olvastam Ibolya (egyik) problémájáról. Mivel kb. másfél éve még dolgoztam az önkormányzat azon osztályán, ahol az adott kerületben lakó emberkék ki- és bejelentkezésével kapcsolatos ügyeket intézték, ezért - ha azóta nem változott a helyzet, akkor - tudok tippet adni, hogyan kezdje el a lakásába bejelentett "illetéktelen személyek" úgymond kijelentését.

  1. Kérelmet kell beadni az ingatlan fekvése szerint önkormányzat népességnyilvántartó irodájához. (Megyjegyzem, hogy kerületenként, városonként eltérő lehet az adott szervezeti egység megnevezése. De lényeg, az az egység, ahol a helyi népességnyilvántartási feladatokat látják el.)
  2. A kérelem lehet saját kézzel írott, vagy a hivatalban kapható nyomtatvány.
  3. Általában a nyilatkozatban foglaltak valódiságát 2 fő tanúnak kell igazolnia.
  4. A kérelemhez csatolni kell a tulajdonosi jogcímet igazoló okiratot (adás-vételi szerződés, tulajdoni lap). Ismét megjegyzem, hogy a jogszabályváltozás folytán előfordulhat, hogy ez alól mentesülhet a kérelmező, azonban az eljárás idejét megrövidítheti.
  5. A kérelem beadását követően a hivatal illetékes ügyintézője elvégzi a szükséges (háttér-) munkákat, ideértem a rendőrségi megkeresést is, s ha szükséges ügygondnokot rendel ki a lakásból kijelenteni szándékozott személyek részére.
  6. Az eljárás lezárásaként határozatban közli a kérelmezővel, hogy a kérelmezett személyek lakcímét "FIKTÍV" jelzéssel látta el a nyilvántartásban.

Ismét megjegyzem, hogy a fiktív jelzés csak annyit jelent, hogy a központi nyilvántartó rendszerből való adategyeztetés során a megkereső szervek felé információ arról, hogy az adott személy lakcíme nem valós (mert pl.: a címen nem lakik, a cím nem létezik, stb.)
Arra - a fokozott állampolgári jogok biztosítása miatt - nincs mód, hogy az ilyen fiktív lakcímmel rendelkező személy személyi igazolványában is megjelenjen a jelzés.
Korábban volt lehetőség arra, hogy a rendőrség a hivatal elé citálja az ilyen személyeket, és hatóságilag kivezetésre kerüljön a már nem érvényes lakcím.
A változtatás sajnos nem volt éppen előnyös.
Csak akkor kerül ki a fiktív jelzéssel ellátott lakcím az igazolványból, ha az érintett személy igazolványa elvész, lejár, ellopják, és emiatt újabb igazolvány kiadására kerül sor.
Lényeg: van mód arra, hogy a nem lakásban lakó személyek lakcíme fiktív jelzéssel szerepeljen, de arra, hogy onnan ténylegesen kijelentsék arra nincs.
A kérelem benyújtásakor arról is nyilatkozni kell, hogy az érintett személyeket a kérelmező ismeri-e, laktak-e ott a lakásban, van-e ismerete a jelenlegi tartózkodási helyéről, van-e vagy nincs az adott személynek személyes holmija a lakásban?.
A fenti kérdésekre adott válaszoknak nagy jelentősége van, vagy lehet, de ebbe a hely szűke miatt most nem mennék bele.
Üdv.

Lovas Ibolya # 2006.03.22. 11:02

Egyébként még annyit, hogy nyilván védelmi bástyát vonnak magük köré az ügyintézők - de a törvényileg (rendeletileg) szabályozott kérdéseket nem nehezíthetik... remélem. PL említettem, hogy elsősorban útlevél ügyben jártam az irodán, s mikor bejelentkeztem a hölgy közölte, hogy vigyek magammal: házassági anyakönyvi kivonatot, születési anyakönyvi kivonatot, a már lejárt útlevelemet, új típusú személyit, ha még a régim van, akkor új típusú jogsit.... Hahaha- kacagtam bele derűsen a telefonba, s megígértem, hogy a- egyébként régi mert csak 2010-ben jár le - személyimet ( és mert nagylelkű vagyok) a lejárt útlevelemet is elviszem.
Hát ilyenek a hivatalnak packázói!

Lovas Ibolya # 2006.03.22. 10:54

Hát nekem "hone" megoldása szimpatikusabb, mivel nézetem szerint attól, hogy más helyiségekben székelnek az ügyintézők különféle rendszereket használva az önkormányzat csak egy önkormányzat marad.
Köszönöm a válaszaitokat. Majd referálok, hogy mi lett!

Kála # 2006.03.22. 10:45
  1. az önkormányzat egyes osztályainak, csoportjainak nyilvántartási rendszerei között nincs kapcsolat, így az, hogy valami szerepel az egyik rendszerben, az nem garancia arra, hogy a másik is tud róla (gyönyörű példája volt ennek, amikor egyszerre csináltattam útlevelet és személyigazolványt két, egymás mögötti ablaknál, és mindkettőnél külön-külön elküldtek fényképezkedni egy harmadik ajtóhoz, először azt hittem, rosszul értem, de készségesen elmondták azt, amit az előbb írtam)
  2. sok okmányiroda a lakásmaffia elleni harc jegyében bevezette, hogy már a bejelentkezéshez is tulajdoni lapot kell bemutatni (mondván, azt nehezebb hamisítani, mint egy adásvételi szerződést), ha a te esetedben is ez a szabály, akkor az ügyintéző nem igen járhat el másként, minthogy betartja azt (persze ez városonként változhat, utána kell nézni a konkrét helyen mi a helyzet)
  3. a benntmaradtak kijelentését te is kérheted
hone # 2006.03.22. 10:43

Szia!

én írnék a helyedben egy levelet az okmányirodának azzal, hogy Ket. 50.§ (2) bekezdése alapján ne kérjenek tőled olyan dokumentumot, amely egyrészről részedről költségtérítés ellenében vehető igénybe, másrészről, ami olyan adatot tartalmaz, amelyről hivatalos tudomásuk van.

másrészről: a lakók kijelentkezése: meg lehetne próbálni azt, hogy teszel egy olyan nyilatkozatot az okmányiroda felé, hogy x személyek ott lakásához járulsz csak hozzá, a többi személy jogtalanul "tartózkodik" az ingatlanodban, így "frissítsék" az adatbázisukat és töröljék az illetéktelenek adatait.

Lovas Ibolya # 2006.03.22. 10:37

Esetleg tud valaki szakmai tanácsot adni? Gondoltam rá, hogy kérelmet nyújtok be a lakók kijelenkeztetése ügyében, s majd meglátom mi történik. Ugyanakkor a páromat nyilván be akarom jelenteni, s szerintem nem kötelezhetnek tulajdoni lap bemutatására ehhez - hiszen mint elébb mondottam nyilvánvalóan nyilvántartanak mint tulajdonost.

_Lala_ # 2006.03.22. 09:41

Tőlem semmi papírt nem kértek, amikor saját magamat bejelentettem (igaz, volt nálam tulajdoni lap, ha kérték volna).
Azt végképp nem értem, hogy miért nem tájékoztatott az ügyintéző arról a folyamatról, amelynek során Te, mint a tulajdonos kéred az önkormányzatot a bent nem lakó, de bejelentett lakosok kijelentetéséről (van ilyen). Semmi "kérjük meg őket, legyenek szívesek", meg hasonlók...

Lovas Ibolya # 2006.03.22. 08:59

Sziasztok! Hát gondban vagyok és bölcs tanácsért fordulok hozzátok. Tegnap útlevél ügyben jártam az okmányirodában, s gondoltam, ha ott vagyok bejelentem a práomat ideiglenesen a lakásba pár éve ugyanezt már megtettem, csak letelt az idő.). Az ügyintéző tájékoztatott, hogy nem tudja elfogadni, hogy én vagyok a tulajdonos, mivel a lakásba 8 személy van bejelentve, s hiába hoznék adávételi szerződést - mivel 2002-es már nem tudja elfogadni- tehát kérjek ki tulajdonlapmásolatot s azzal jöjjek vissza. 2 okból is majd eldurrant az agyam: ha az önk. adócsoport évente képes tulajdonosként kiróni rám a kommunális adót - tehát nyilvántartásuk szerint tulajdonos vagyok- akkor az okmányirodában ennek miért nem tudnak utána nézni. Elvileg a bejelentéshez az is elég lenne, ha a párom az általam aláírt bejelentőlappal befárad a hivatalba - az aláírásommal tulajdonosként eleget tettem a hozzájárulási kötelezettségemnek. Most mit vacakolnak velem? Szerintem nem kérhetnek tőlem ehhez további okiratot- tehát olyan információt, ami egyébként rendelkezésükre áll.
A másik probléma, hogy az ügyintéző szerint keressem fel az előző lakosokat, s kérjem meg őket, hogy jelentkezzenek ki a lakásból (sic!). Azért is tartom bájosnak az ötletet, mert 2002-ben vettem az ingatlant, s 2003-ban az előző lakosoknál gyermekáldás történt, aminek következtében gyarapodott a "társaság" a lakásomban. Mivel semmiféle levelet az ő részükre az én címemre nem postáznak - tehát családi pótlékot, segélyt, nyugdíjat sem- így feltételezem, hogy valahol csak kell lenniük "hivatalosan".
Mi tévő legyek? Hogy tudok tőlük megszabadulni?