Közig.Bírságnál NEM LÉTEZIK méltányossági kérelem?!

nyusz66 # 2009.02.10. 19:46

Catrace, köszönöm a tanácsokat.

Sajnos a felvételeket nem tudtam az időhatáron belül megnézni, mivel minden ilyen ügy egységesen a Fejér Megyei Rendőrfőkapitánysághoz tartozik, tekintet nélkül arra, hogy az ország melyik részében történt. Én meg nem tudom megoldani, hogy szabit kivéve leutazzak, hogy megnézzem, tényleg van-e fényképük :( - mert persze első körben én is bőszen meg akartam bizonyosodni erről, de kiszámoltam, hogy kizárt, hogy, ha hajlandóak is feladni postán másolatot (amit kétlek) az ideérjen még a határidőn belül... ezért is lett csak méltányossági kérelem.

catrace # 2009.02.10. 19:19

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Elnézését kérem, hogy nem értek semmit, de ez az intelligencia-színvonalam. Én buta vagyok, Ön okos. Ezt kell szeretni.

Köszönöm, a nagynénikém jól van, hasonló jókat kíván Önnek, mint Ön neki.

Tisztelettel!

Catrace

Kedves Nyusz66!

Igen, valószínű, hogy a II. fok szintén nem fogja pozitívan elbírálni a beadványodat, és az sem valószínűtlen, hogy az I. fokot fogja új eljárásra kötelezni, mivel a méltányossági kérelem az I. fok hatáskörébe tartozik.. A javaslatom a következő: A fellebbezés illetékét fizesd be, viszont egy új beadvány keretében, amit:

1. jogerőre emelkedés után nyújtasz be,
  2. még egyszer egyértelműsíted, hogy méltányossági kérelmet nyújtottál be,
  3. előterjesztesz valami olyan indokot, ami a szabályszegést követően az anyagi helyzetedre negatív befolyással bírt (ha van ilyen),
  4. utalsz a korábban lerótt 2,000 -Ft-os illetékre, továbbá annak visszautaltatására.

Ja és szerintem előtte nem ártana megnézned a felvételeket (ha eddig nem tetted), ha már fellebbezési illetéket kérnek, hátha van valami "fellebbeznivaló" is.

Üdvözlettel,

catrace

nyusz66 # 2009.02.10. 17:39

KBS nevét más használja? Mert ő régebben használható hozzászólásokkal szokott itt megjelenni.

Márpedig a "nem az én bajom, ha ti nem tudjátok, hogy miről beszélek" nem ez a kategória.

Tudod, kedves KBS, nekem egyszerűen jött egy határozat, hogy egyszerűsített eljárás keretében közig. bírságot szabtak ki ezér-meg-ezér. Pont. Semmi felhívás, hogy mondjam meg, ki vezette, vagy mire céloztál.

Lehet, hogy szabálytalanul jártak el. Ezt én - mint nem jogász - nem tudhatom. Ha te tudod, akkor megteheted, hogy "bebebee, nem árulom eeel" alapon megtartod magadnak, de akkor egyáltalán minek írsz ide bármit? Vagy megteheted, hogy érthetően felvilágosítasz valakit, aki ebben a témában nem járatos - mivel erre való szerintem a fórum.

Ja, és te írod alá monogrammal a hozzászólásaidat, így nem jogos a bunkó beszólás szerintem, ha valaki azt használja megszólításként...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.10. 17:19

Szerintem nem az én bajom, ha ti nem tudjátok, hogy miről beszélek.

Viszont monogramozd le a nagynénikédet, aki Sanghaiban egy marék homokért vetkőzött, és már aövé a fél Szahara.

catrace # 2009.02.10. 17:16

Mik voltak az indokaid?

nyusz66 # 2009.02.10. 15:38

Ezt írtam szó szerint:

"Tisztelt Rendőrfőkapitány Úr!

Alulírott XY ezúton szeretném a 2008 október 09-én kelt, 2008 december 01-én kézhez kapott

00000000-os számú közigazgatási bírság méltányosságból történő mérséklését kérni.

Indokaim a következők:"

Ezt szerintem nem lehetett félreérteni...

catrace # 2009.02.10. 15:26

Mert különben behajtják. Lenyúlják a számládról pl. A méltányosság más, mint a fellebbezés! A fellebbezés a határidőn belül benyújtott jogorvoslati kérelem, a szabályszegés vitatása. A méltányossági kérelem a már jogerős határozat esetében nyújtható be és a bírságösszeg csökkentésére irányuló kérelem.
Mit írtál a beadványodban?

nyusz66 # 2009.02.10. 15:17

Na most akkor, ha jól értem, akkor lehetett VOLNA méltányosságot kérni, ha kicsúszok a határidőből?! Mert 15 nap volt a határidő a fellebbezésre, és az utolsó napon adtam fel a méltányossági kérelmet.

Akkor viszont mit csináljak? Ha egyszer a kérelemben eleve nem vitatom a szabálysértést, akkor tök hiába megy másodfokra fellebbezésként, nem? Akkor meg mi a fenének fizessem be az 5000 Ft illetéket?

catrace # 2009.02.10. 15:13

Szia Nyusz!

Létezik, csak nem nagyon lehet gyakorolni. Jogerős határozat kell hozzá (átvételtől számított 16 nap múlva lesz az), mert anélkül minden megy II. fokra- 5,000 -Ft-os illetékkel.

Méltányosság gyakorolható, ha az szabályszegést KÖVETŐEN olyan anyagi helyzet állt be az ügyfél életében, ami miatt a bírságot nem tudja kifizetni, pl.: elvesztette a munkahelyét, nagy, előre nem látott kiadás, betegség...
Az illetéke 2,200 -Ft. Ha bekérik az 5,000-et, akkor elvileg a 2000-et visszaigényelheted.

K. Béla én sem tudom, miről beszél.

Bye

nyusz66 # 2009.02.10. 14:10

Most mi van????

Először is lövésem sincs, ennek mi köze a kérdésemhez. Másodszor nem tudom, miről beszélsz egyáltalán. A feleségem vezette a kocsit, és nem is volt kérdés, hogy ki vezette. Egyszerűen jött egy papír közig.bírságról, fél évvel az aktuális dátum után, jókora összegről. Valószínű, hogy járt ott akkor, és valószínű, hogy nekik van igazuk - ezért nem mentem bele a fellebbezési hercehurcába, viszont kértem méltányosságot. Most akkor mégegyszer:

• létezik méltányossági kérelem egyáltalán ilyenkor?
  • ha NEM akkor mi lesz a befizetett pénzemmel?
Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.10. 13:35

Figyelj: elkerülhetted volna a bírságot, ha közlöd, ki vezette az autót. Ha ennyit nem voltál képes megtenni a saját érdekedben, akkor miféle méltányosságot vársz?

nyusz66 # 2009.02.10. 13:31

A következő a problémám:
Közig.bírság (megállás megállni tilosnál) miatt méltányossági kérelmet adtunk be és mellékeltük a 2000 forintos illeték befizetéséről szóló csekket.
Most kaptunk egy levelet, hogy fizessük be a fellebbezési illeték 5000 Ft-os illetékét 8 napon belül.
Telefonáltam, ahol tanácstalanok, mert pont az én előadóm nincs benn, de az egyik dolgozó azt állítja, hogy ez azért lehet, mert KÖZIGAZGATÁSI BÍRSÁGNÁL NINCS OLYAN, HOGY MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM és ezért számít automatikusan fellebbezésnek.
Nos én a tényt nem vitattam, csupán a bírságot kértem mérsékelni, a nehéz anyagi helyzetünkre való tekintettel.
Akkor most mi az igazság? Sürgős lenne, mert újra fel kell hívnom őket... (Ja, és, ha fellebbezés, akkor mi lesz a már befizetett 2000 Ft-ommal?!)