A kérdés érdemét illetően közömbös, hogy el van-e zárva a forgalom elől az magánút. A kereszteződése ettől függetlenül kereszteződés, és az onnan számított öt méteren belül a közúton tilos várakozni.
Magánút, útkereszteződés
„a kérdés inkább az hogy mitől lesz közforgalom elől elzárt a magánút, erről hol ír a kresz?”
17. § (1) "A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:
[...]
d/2. „Magánút” (109/b. ábra); „Mindkét irányból behajtani tilos” (40. ábra) jelzőtábla alatt elhelyezett tábla azt jelzi, hogy az út a közforgalom elől el van zárva"
Képet nem tudok beilleszteni, de a KRESZ egységes szerkezetetben itt elérhető:
https://njt.hu/…1975-1-20-24
Mivel útkereszteződésre szól az 5m-es szabály és az útnak a következő a fogalma: “Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút).”
Ezért ezt nem gondolom útkereszteződésnek, úgyhogy a kérdés inkább az hogy mitől lesz közforgalom elől elzárt a magánút, erről hol ír a kresz?
A magánút is ugyanolyan út, és mindaddig az is marad, amíg nyitva áll a közforgalom előtt.
Ha pártunk és kormányunk úgy dönt, hogy 1 forintért eladja a magyar autópályákat valaki magánszemélynek (van rá ötletem, kinek), onnantól azok is magánutak lesznek. De ettől még ugyanúgy a KRESZ szabályait kell alkalmazni az autópályákon (is).
„Bevásárlóközpontok területén jellemzőrn aszfaltozott magánútról nyílnak a parkolóhelyek. ”
Nem értem a releanciát az én mondatomra. Ezek nem közforgalom elől zártak. Én meg arról írtam.
@drbjozsef
„Két magánút kereszteződése, ha mindkettő (valahol messze) elzárt, akkor ott nem kell alkalmazni a kresz szabályait.”
Bevásárlóközpontok területén jellemzőrn aszfaltozott magánútról nyílnak a parkolóhelyek. Nézőpont kérdése, hogy ez vajon messze van-e. A kreszben biztos nincs olyan kivétel-szabály, amely bizonyos népsűrűség alatt eltekintene a főszabálytól...
Néha ki is írják, hogy a magánparkoló területén is érvényes a KRESz - bár ez a kresz legelső bekezdéséből is következik.
drbjozsef
„Egy ilyen helyen (közúti csatlakozása egy egyébként zárt magánútnak) szerintem alkalmazandó a kresz, ha a közúti részén parkolsz.”
Szerintem a kérdező eléggé egyértelműen írta, hogy hol parkolt:
„közúton parkoltam egy magánúttal való "útkereszteződés"-től 5m-en belül”
Tehát ő a közúton parkolt, csak úgy gondolta, hogy a magánút kereszteződése nem volnatkozik az adott jogszabályra,
mert hogy az nem számít szerinte „kereszteződésnek”. De tévedett, az ugyanolyan kereszteződés. A bírság egyértelműen jogos!
„Tehát ha a magánút nincs elzárva a közforgalom elől (behajtani tilos vagy egyéb táblával, sorompóval), csak annyi van hogy MAGÁNÚT, akkor a büntetés teljesen jogos.”
Én még abban az esetben sem lennék biztos abban, hogy akkor szabályos lenne.
Két magánút kereszteződése, ha mindkettő (valahol messze) elzárt, akkor ott nem kell alkalmazni a kresz szabályait.
De ha csak az egyik nem elzárt, vagy közút, akkor már igen.
Egy ilyen helyen (közúti csatlakozása egy egyébként zárt magánútnak) szerintem alkalmazandó a kresz, ha a közúti részén parkolsz.
Ha a sorompó másik oldalán, a zárt részen, akkor nem.
A KRESz-t legelején van ez a rendelkezés:
1. §1 (1)" E rendelet a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."
Tehát ha a magánút nincs elzárva a közforgalom elől (behajtani tilos vagy egyéb táblával, sorompóval), csak annyi van hogy MAGÁNÚT, akkor a büntetés teljesen jogos.
Sziasztok, közúton parkoltam egy magánúttal való "útkereszteződés"-től 5m-en belül, majd a kresz 40-es paragrafusának 5-ös bekezdésének d. pontjára (útkereszteződés 5m-es szabály) hivatkozva egy helyszíni bírságról (24.000ft) találtam papírt a szélvédőmön. Mivel az út végén megtalálható a magánút tábla én úgy tudom nem vonatkozik rá a kresz, magyarán parkolhatok 5m-en belül. Abban kérném segítségetek hogy ebben igazam van-e és hogy erre hivatkozva a postai levél megjövetele után fellebbezhetek-e és hogy van e lehetőség valahol személyesen fellebbezni vagy csak ügyfélkapun/postán keresztül lehetséges. Előre is köszönöm a segítségetek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02