Közigazgatási bírság


Mister X # 2011.02.28. 04:13

Kedves Csegi!

Nagyon köszönöm a választ!

Mister X.

csegi # 2011.02.27. 15:51

Tisztelt Mara82!

Először is az ügyszámnál meg kellene néznie, hogy valóban ugyanarról az estről van-e szó. Ha tilosban várakozott, attól még aznap kétszer is lefotózhatták (például ha hosszú órákig várakozott ott). Az ügyszám bizonyíthatja, hogy ugyanarról az ügyről van-e szó. Szerintem nem.

Sajnos eltekinteni nem fognak, mivel méltányosságra ebben az eljárásban nem ad lehetőséget a jogszabály. Már csak annyit tehet, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

A 60 napos ügyintézési határidő a 2010. 04. 01. és 2010. 12. 31. között keletkezett ügyekre vonatkozik. Mivel ez az eset 2010. februárjában történt, így ez a jogszabály nem vonatkozik rá.

Mara82 # 2011.02.27. 10:50

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi ügyben kérném véleményét, tanácsát.
2010.02.28-án megállni tilos táblánál parkoltam (a táblák és a környezet megtévesztő volt, de ez az ügy szempontjából sajnos lényegtelen). A rendőrség távollétemben feljelentett. 2010.03.02-án megkaptam a végzést, miszerint a hatósági eljárást megszüntetik. Az indoklás az volt, hogy a rendelkezésre álló felvételek alapján nem állapítható meg, hogy a gépjármű "Megállni tilos!" közúti jelzőtábla hatálya alatt várakozott.
Ezt követően 2010.04.03-ai keltezéssel megérkezett egy határozat, amelyben 30.000 HUF közigazgatási bírság megfizetésére köteleznek. Ebben a határozatban ugyanazon fényképekre hivatkoznak, melyek alapján az előző esetben nem tudták megállapítani, hogy valóban ott várakoztam-e.
Ezen határozat kézhezvételét követően, 2010.04.26-ai keltezéssel írtam egy levelet, melyben kértem az első végzés figyelembevételét és az eljárás megszüntetését (a határozatokat másolatban csatoltam). Erre a levélre nem érkezett válasz.
2011.02.21-én kaptam egy újabb határozatot (2010.08.23-ai keltezéssel)mely szerint mégis fizessem ki ezt a bírságot. Ez a határozat, már másodfokon született, fellebbezésnek helye nincs.
A másodfokú határozatban, többek között arra is hivatkoznak, hogy a McDonald's étterem az autó bal oldalán látszik, mely bizonyítja, hogy az adott helyen várakoztam, holott a közelben nincs is ilyen étterem.
Kérem véleményét az üggyel kapcsolatban. Van rá esély, hogy valamilyen módon eltekintsenek ezen bírság megfizetésétől? Gondolok itt arra, hogy már 1 éve eltelt, valamint csak idén februárban kaptam meg a másodfokú határozatot, amin a keltezés tavaly nyári...
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel Mara82

csegi # 2011.02.26. 14:23

Tisztelt Mister X!

Javaslom a fellebbezést a határozat megérkezése után. Azonban szükséges lenne csatolni hozzá egy, a munkáltató által kiállított igazolás is, mely szerint az engedély határozatlan ideig érvényes.

Véleményem szerint jogosult ellenőrizni, mivel nem magánútról van szó, azt táblával jelölik. Ezen a közúton meghatározták azoknak a személyeknek a körét, akik - érvényes engedéllyel - behajthatnak.

Jelen esetben - véleményem szerint - helyesen járt el az intézkedő rendőr, hiszen első pillantásra egy lejárt érvényességű engedéllyel hajtottak be az adott útszakaszra.

Sajnos a munkáltatójától nem kérheti a bírság összegét mert a közigazgatási hatósági eljárás során - az objektív felelősség körében - a gépjármű üzemben tartóját vonják felelősségre.

Viszont azt ajánlom, hogy ha a munkáltató nem készíttet új igazolványokat, akkor pecsételtessék rá, hogy visszavonásig érvényes, így a jövőben a hasonló kellemetlenségek elkerülhetőek lesznek.

Üdv: Csegi

Mister X # 2011.02.25. 20:16

Üdv Mindenkinek!

A következő eset történt velem:
A munkahelyem a budapesti Déli pályaudvar. Az Alkotás útról nyílik egy szervizút, ami már a pályaudvar területe. Ott kint is van a tábla, mely szerint behajtani csak MÁV és Posta (ti. évekkel ezelőtt még ott történt a postavonatok rakodása).

Kép: http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Ezzel nincs is semmi gond.
Mivel a pályaudvaron dolgozom, kaptam a munkáltatómtól Behajtási engedélyt, ami rendszám alapján lett kiadva és feljogosít a pályaudvar területére történő behajtásra,illetve parkolásra. Ennek megfelelően nap, mint nap az említett szervizúton parkolok, a szélvédő mögé jól látható helyre kihelyezve a Behajtási engedélyt.

Kép: http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Eddig ezzel sem volt semmi gond.
A mai napon kaptam egy Értesítést a Vas megyei Rendőrfőkapitá­nyságtól, hogy közigazgatási eljárást indítottak ellenem, mert „Mindkét irányból behajtani tilos“ szakaszra hajtottam be.
A baj az, hogy a fent említett Behajtási engedélyen 2007-es évszám szerepel.

Kép. http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

A pályaudvar valamennyi behajtásra jogosult dolgozójának utoljára 2007-ben adták ki a Behajtási engedélyt. Azóta minden évben kérvényeztük új kiadását, de mindig az volt a válasz, hogy nem gyártják le (mintha olyan hatalmas összegről lenne szó) és továbbra is érvényes a 2007-es kártya.

Kérdéseim:

* Jogosult-e a rendőrség egy üzem szervizútján ellenőrzést tartani?
* A munkáltatómtól kapott igazolással (miszerint még mindig ott dolgozom, még mindig jogosult vagyok a behajtásra és a 2007-es engedély visszavonásig érvényes) fellebezhetek-e jó eséllyel?
* Amennyiben elutasítják a fellebezést, követelhetem-e a munkáltatómtól a büntetés negtérítését?

A feltöltött képek a rendőrség (vagy Közterület Felügyelet) által készített képek.

Előre is köszönöm a segítséget!

Mr. X.

dorka3 # 2011.02.22. 19:56

Férjemet 18-án a szokásos évenkénti orvosi vizsgálatra küldte a munkahelye. Negyedórás körözés után sem talált parkolóhelyet, mivel időre ment, muszáj volt megállnia valahol, végül az út mellett állt meg, többekkel egyetemben. Ma megérkezett a helyszíni bírság. Persze a legmagasabb összegre 20ezer Ft-ra büntették . "A kerületi zöldfelületek megóvása" című rendeletet sértette meg....
Nem akadályozta a közlekedést, nem állt gyepre...
Számomra érthetetlen hogy a legmagasabb kiszabható összeget alkalmazták.

Azt írták, hogy ha 30 napon belül nem fizetünk, akkor szabálysértési feljelentést tesznek. Ha méltányossági kérelmet küldünk, azt is csatolják a feljelentéshez, ők nem bírálják el.

Mire számíthatunk? Van mód arra hogy ne kelljen fizetni? Vagy legalább kevesebbet?

Előre is köszönöm a segítő választ:)

Helena86 # 2011.02.21. 18:40

Jolland!
Részletfizetést kérhet bárki, mindenki meg is kapja. Viszont ha a határozatot már kézhez kaptad, akkor az már illetékköteles!

jolland # 2011.02.16. 21:05

Az interneten böngészve találtam valakit, aki hasonló helyzetben van (http://www.vezess.hu/szakertok/?…). Ugyanott parkolt, ugyanúgy megbírságolták, de - fellebbezés után - az ő büntetését 30000 forintra mérsékelték parkolási szabálysértés miatt. Tudom, hogy a mi jogrendünk nem precedens alapú, de azért kíváncsi lennék, hogyan hozzák ezeket a döntéseket.

jolland # 2011.02.16. 18:13

Idén júniusban Budapesten a Bercsényi utcában (az Allee mellett) parkoltam. Tilosban. Az intézkedő rendőrök nem voltak hajlandók helyszíni bírságot kiszabni, mondván, hogy már fényképet készítettek az autóról.
A csekk 50000 forintról szólt, és - a rendőrök által adott információval ellentétben - a bírságot nem parkolási szabálysértés miatt szabták ki. Azt állították, hogy abba az utcába mindkét irányból tilos behajtani. A sarkon valóban van egy behajtani tilos tábla, kivéve célforgalom kiegészítéssel. Fellebbezésemben leírtam a helyzetet, vásárolni mentem, gázüzemű autóval, amellyel a mélygarázsba tilos beállni. Nem áthaladtam az utcán, hanem vásárlás céljából parkoltam ott.
A fellebbezést elutasították, további fellebbezésnek nincs helye. Én azonban továbbra sem tartom ezt jogosnak.
Kérdésem a következő:

  • Milyen jogorvoslati lehetőségem maradt?
  • Én értelmezem-e rosszul a célforgalom fogalmát?
  • A fellebbezés elbírálására semmiféle határidő nem vonatkozik?
  • Élhetek-e részletfizetési lehetőséggel?

A segítséget előre is köszönöm.

Gabicsek # 2011.02.14. 21:16

Kedves monalisa1!
Húha, igazad van, tényleg eltűnt a 60 nap:) Ajaj, jó lesz vigyázni.

csegi # 2011.02.14. 15:29

Tisztelt Data!

A fellebbezés elbírálásáról határozatot fog kapni.

A 60 napos ügyintézési határidő akkor tekintendő túlhaladottnak, ha a szabályszegés elkövetése, és az első fokú határozat (tehát kvázi a csekk) átvétele között már eltelt a 60 nap. A fellebbezés elbírálására a 60 napos ügyintézési határidő nem vonatkozik.

Szerintem felesleges reklamálnia, az ügyét mindenképpen el fogják bírálni. Ha igazat adnak Önnek, akkor természetesen visszajár az illeték összege.

Üdv: Csegi

Data # 2011.02.14. 10:43

Üdv!

2010 október elején küldtek csekket 30ezer Ft-ról, miszerint szeptember végén 30-as táblánál 50-nel közlekedtem.
Kimentem a helyszínre, mert a fényképek nem egyértelműek, valamint a GPS koordináta sem a 30-ra korlátozott területre mutat, és egyértelműen kiderült, hogy a 30-as terület, és a lefényképezésem helye között kereszteződés is van, tehát kívül estem a területen.
Ezt leírtam, térképet is nyomtattam, elküldtem a fellebezést október közepén, 5ezer Ft-os illetékbélyeggel karöltve.
Azonban azóta erre semmilyen választ nem kaptam. Nem akartam eddig bolygatni a dolgot, mert akkor biztosan előre veszik a dolgot, mostmár viszont szeretnék pontot tenni az ügyre.
Ha elfogadják a fellebezést, az illeték visszajár.

Választ mindenképp kapnom kéne, ha elfogadták a fellebbezést, ha nem, igaz?
A 60 nap ilyenkor érvényes, tehát tekinthetem elévültnek az ügyet? Azaz merjek már reklamálni az illetékért?

monalisa1 # 2011.02.13. 21:07

Sajnos most már 60 napon túl se évül el, vagyis maximum 180 napig "ülhetnek" egy ügyön, azt követően valóban az elévülés lép hatályba.

F.év január 1-től módosult az ezzel kapcsolatos jogszabály, pár hete szó szerint bemásoltam valamelyik topikba, keressetek rá...

Gabicsek # 2011.02.13. 20:20

Én nyugodtan eladnám, mert nem az autót, hanem a kérdéses időpontban lévő tulajdonost bírságolják, tehát semmi köze az eladáshoz. Ha két hónapig semmi nincs, elévült.

csegi # 2011.02.11. 08:55

Tisztelt sutoandi!

Onnan fogja megtudni, hogy értesítést kap közigazgatási eljárás megindításáról.

Esetleg próbálkozhat telefonon elérni a szombathelyieket, de nem biztos, hogy egy rendszám alapján felvilágosítást adnak.

Üdv: Csegi

sutoandi # 2011.02.10. 22:01

Tisztelt Fórumozók!
Egy egyszerű kérdésem lenne, remélem tud valaki segíteni, mégpedig a következő:
Meg lehet-e tudni valahonnan, hogy jelenleg van-e a kocsimon közigazgatási eljárás?Ugyanis el szeretném adni az autóm viszont, tudom, hogy mostanában volt olyan helyzet amikor lefényképezhettek, nem szeretném úgy eladni az autót, hogy bírság terheli, bár tudom, hogy ez nem kerül át az új tulajra, de szeretném ha minden rendbe lenne a kocsival mikor eladom, illetve nekem se mindegy, hogy a tartalékomat az új autóra költsem vagy esetleg tartalékoljak 100 ezer forintot a bírságra?

Köszönöm a válaszokat!

csegi # 2011.02.09. 16:17

Tisztelt Kati!

Fogalmam sincs. Lépjen be újra, majd a lap tetején az "új hozzászólás" menüpont alatt tud üzenetet írni. Ha végzett az üzenet írásával, akkor nyomja meg a "Rendben" gombot. Ha ezek után sem tud üzenetet megjeleníteni, akkor írjon az e-mail címemre, én bemásolom ide a kérését, és (ha tudok), akkor válaszolok.

További szép napot!

Csegi

csegi # 2011.02.06. 16:34

Tisztelt Ilsike!

2010. februárjában indult ügyekben a 60 napos ügyintézési határidőt nem lehet figyelembe venni, mert az azt szabályozó jogszabály tudomásom szerint 2010. áprilisától lépett hatályba. Egyébként a 60 napos ügyintézési határidő nem a fellebbezés elbírálására vonatkozik, hanem az elkövetés napjától a határozat kézbesítéséig kellett eddig a 60 napba beleférnie az eljáró szervnek.

végrehajtó1 # 2011.02.06. 15:58

Kitől hallottad ezt?
nem

nem vicc # 2011.02.06. 15:48

APEH által kiszabott pénzbüntetés ugye nem váltható át szabadságvesztésre?

ilsike # 2011.02.06. 14:25

Februárban bemértek 50km/h helyett 70km/h-val. Kijött a büntetés, megfelebbeztük 2010.márciusban és 2011.februárban jött ki hogy nem fogadták egy a fellebezést és ki kell fizetni a 30ezer forintot. Szerintem már a 60 nap letelt és nem kellene kifizetni.

apamajom # 2011.02.05. 08:47

Tisztelt Csegi!

Köszönöm a gyors választ. Így van, a hibás adat a fényképen nem változtat a szabálysértés tényén. Azonban, ha nem számít az, hogy a helyszín azonosításához alkalmas adatok ellentmondásosak, van-e értelme azt jelezni írásban a hatóság felé? Mit érnék el vele? Nem elbújni akarok a felelősségre vonás elől, mindösszesen elvárom, hogy egyértelmű adatokat tárjanak elém. Ha nem jó a GPS koordináta, akkor a többi adat vajon megfelel e a valóságnak? Felhívtam az ügyintézőt, elmondtam neki a gondomat, azt mondta, hogy a GPS adatok nem mindig pontosak, lehet, hogy másik műholdra csatlakozott fel a készülék. Ez egyértelmű mellébeszélés. Nincs az a műhold, amelyik 100 km-t tévedne.
Üdv.:apamajom

csegi # 2011.02.05. 07:55

Tisztelt Apamajom!

Véleményem szerint az eljárást nem szüntetik meg, mivel az a szabályszegés elkövetésének tényén nem változtat. Azonban észrevételeit írásban jelezheti az eljáró szervnek.

apamajom # 2011.02.04. 13:06

Tisztelt Szakértő!

2011.01.21.-én lefotóztak gyorshajtás miatt. Megnéztem a fotót a kozigbirság.police.hu-n. A fényképen lévő adatok azonban ellentmondásosak. Feltüntetik rajta a sebességet, a címet és a cím GPS koordinátáit. Az én fotómon azonban a cím nem stimmel a GPS koordinátákhoz, a GPS adatok teljesen máshova mutatnak, másik megye, másik út. Hogyan azonosítják így a helyszínt, ha a fotón az adatok ellentmondásosak? Kérdésem az, hogy ha a bizonyító erejű fotón rossz adatok vannak, erre hivatkozva megszüntethető-e az eljárás?

Üdv.: Albert

kpiri007 # 2011.02.03. 13:21

Tisztelt Csegi!

Köszönöm szépen a hozzászólást.

Üdv: Kpiri