Közigazgatási bírság


palafito # 2011.03.16. 18:45

Kedves nanemaa!
Azért köszönöm! Azt is jó tudni, hogy a 30000 a plafon. A válaszból arra jöttem rá, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. A Kozma utcai temető mellett NINCS parkolóövezet, csak van egy várakozni tilos tábla (a belváros felől jövőknek nem látható helyen, de van). A nyomtatványt 8000 Ft. helyszíni bírság kiszabásáról a X. Kerület Közterület-felügyet hagyta ott. Csekket nem hagytak, de gondolom, majd küldenek, ha visszavonom a méltányossági kérelmemet. Ha nem vonom vissza, továbbítják a rendőrségnek, és "szabálysértési ügy" lesz belőle. Legalább is így tájékoztatott az ügyintéző, aki azzal kezdte, hogy "jóindulatból" hívott fel. Nem tudom, mit gondoljak. A kérdésem leginkább az, hogy kell-e reálisan félni attól, hogy a 8000 ft. tovább kúszik felfelé azért, mert valaki "méltányossági kérelmet" adott be, ami arra vonatkozott, hogy mérsékeljék a helyszíni bírság összegét?
Minden segítségnek, tippnek, tapasztalatnak nagyon örülök.

palafito # 2011.03.16. 18:47

Kedves nanemaa!
Azért köszönöm! Azt is jó tudni, hogy a 30000 a plafon. A válaszból arra jöttem rá, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. A Kozma utcai temető mellett NINCS parkolóövezet, csak van egy várakozni tilos tábla (a belváros felől jövőknek nem látható helyen, de van). A nyomtatványt 8000 Ft. helyszíni bírság kiszabásáról a X. Kerület Közterület-felügyet hagyta ott. Csekket nem hagytak, de gondolom, majd küldenek, ha visszavonom a méltányossági kérelmemet. Ha nem vonom vissza, továbbítják a rendőrségnek, és "szabálysértési ügy" lesz belőle. Legalább is így tájékoztatott az ügyintéző, aki azzal kezdte, hogy "jóindulatból" hívott fel. Nem tudom, mit gondoljak. A kérdésem leginkább az, hogy kell-e reálisan félni attól, hogy a 8000 ft. tovább kúszik felfelé azért, mert valaki "méltányossági kérelmet" adott be, ami arra vonatkozott, hogy mérsékeljék a helyszíni bírság összegét?
Minden segítségnek, tippnek, tapasztalatnak nagyon örülök.

kzsolt81 # 2011.03.18. 09:39

Kedves Fórumozók!

Életemben először kaptam közig.eljárás indításáról levelet, mert megálltam tilosban.
Egyszerre 30.000 HUF a bírság, legalábbis https://kozigbirsag.police.hu oldalon ezt látom.
Ez már a végleges, vagy csak a maximum értéket kiírták?

A másik problémám:
Ahol volt ez Bp, XIII. ker. Pannónia utca - Szent István krt. sarka. Én a Pannónia utcáról kikanyarodtam, és úgy parkoltam be párhuzamosan tolatással. Ezen manőverek közben a sarkon elhelyezett megállni és várakozni tilos táblát esélyem sem volt látni, mivel nagyívben kanyarodtam ki a körútra.
Aki a Margít-híd felől jön annak tökéletesen látható a tábla, de aki az én irányoban jön annak nem.
Ha jobban megnézzük a villanyoszlop is takarja a táblát ahogy kiszállok az autóbol, bár cikk-cakk felfestés van az útburkolaton, amit esős nedves és éjszakai időben nem lehetett észrevenni.

Van-e KRESZ-ben előírt pont, ami kimondaná, köteles vagyok visszasétálni, hogy megbizonyosodjak van-e bármilyen tábla az adott helyen?

Egy ilyen kifogással élhetek-e? Érdemes-e élnem?

Köszönöm előre is a segítséget.

csegi # 2011.03.18. 16:11

Tisztelt kzsolt81!

Sajnos a bírság összege fix. A kresz biztosan nem mondja, hogy vissza kell sétálni, de azt is nehéz bizonyítani, hogy Ön úgy tolatott oda, és ráadásul még felfestés is volt..... Én az Ön helyében inkább részletfizetést vagy fizetési halasztást kérnék.

Karkera # 2011.03.20. 13:24

Tisztelt Fórumozók!

Tilosban parkolással kapcsolatosan 2010 augusztusában kelt határozatban 30 ezer Ft bírságot szabtak ki rám. A határozattal szemben fellebbezéssel éltem (autó műszaki hibája miatt), melynek elutasításáról most márciusban kaptam értesítést. Az értesítésben szerepel, hogy az ügyintézési határidő lejártának napja 2010.12.17., maga a határozat pedig december 10-i keltezésű.

Az a kérdésem, hogy nem vonatkozik valamilyen határidő a határozat közlésére? Vagy akár évek múlva is kiküldhetik azt? (Az természetesen fel sem merül bennem, hogy kifutottak az ügyintézési határidőből.)

Köszönettel

csegi # 2011.03.21. 09:51

Tisztelt Karkera!

Tudtommal az ügyintézési határidőn (amelyet feltüntettek a levélben) belül kell maradniuk. Szerintem egyéb szabály nem vonatkozik rá.

Karkera # 2011.03.21. 12:44

Értem, köszönöm a választ.
Tehát minden probléma nélkül, akár évek múlva is kiküldhetnek egy ilyen határozatot, ha benne van a levélben, hogy az ügyintézési határidőn belül maradtak.
Nem rossz.

mohuzi # 2011.03.21. 17:26

Tisztlet Fórumozók!
Hasonló gondom lenne, remélem hozzáértő tud segíteni (szerintem válasszal sajnos nem megyek sokra).
Ha egy határozat 2010. december 17-én kelt, és 2011. március 17-én adták postára, az nem támadható? Keltezéstől postára adásig (és nem megérkezésig!) 90 nap? NINCS A HATÁROZAT MEGHOZATALA UTÁN POSTÁRA ADÁSI HATÁRIDŐ????

Köszönöm a segítő hozzászólásokat.

csegi # 2011.03.22. 08:24

Tisztelt Mohuzi!

A "Gyorshajtás" című topikban válaszoltam az Ön kérdésére.

mohuzi # 2011.03.22. 17:07

Köszönöm!

Gabicsek # 2011.03.22. 20:27

palafito!

A rendőrségnél ez úgy működik, hogy kiszabják a helyszíni bírságot. Ha a bírságolt személy nem ért egyet azzal, hogy szabálysértést követett el, akkor a rendőr nem helyszíni bírságol, hanem megteszi a feljelentést. Valószínűleg nálad is ez a helyzet, tehát ha nem fizeted be a helyszíni bírságot, mert nem értesz egyet azzal, hogy szabálysértést követtél el, a rendőrségen szabálysértési eljárást indítanak (annak tényleg több lesz valószínűleg a vége bírságügyben). Tehát, ha tényleg olyan helyen álltál, amit KRESZ tilt, jobban jársz, ha befizeted a helyszíni bírságot. Arra 30 nap van, tehát kérj csekket, ha nem adtak.

sipi71 # 2011.03.24. 10:32

Jó napot!

egy olyan kérdésem lenne hogy gyorshajtábol való csekket nem fizetem be,mert nem mi vezetük az autonkat hanem a barátnöm,Ez 2009 nyarán történt.
A lényeg:az hogy ebben az év elején rebesgetek valami olyasmit hogy akinek közbirság,vagy gyorshajtás tartozása van annak ha igazoltat a rendör lefoglalja az autot.Mikortól lesz ez igy mert akkor sürgösen majd nekem kell befizetnem a csekket.
Kérem valaki segitsen

Elöre is köszönöm

csegi # 2011.03.24. 12:22

Tisztelt Sipi71!

Ez a szabály 2011. 01. 01-től van érvényben. Lényege, hogy az eljáró hatóság megkeresésére az okmányiroda a gépjárművet kivonja a forgalomból, illetve az adóhivatalon keresztül lefoglaltathatja azt. Nyilatkozni kellett volna az eljáró hatóság felé, vagy a csekket a szabálytalankodónak átadni, így nem lenne egy olyan tartozása, amelyért nem Ön felel.

sma1 # 2011.03.26. 18:05

Tisztelt Fórumozók!

közig. eljárást indítottak ellenem a KRESZ 15. paragr.(1) bekezdés alapján (tiltó tábla hatálya alatti megállás).
Az elkészült fényképeken is jól látszik a kocsi helyzetéből, hogy én nem abból az irányból kanyarodtam az útra, ahol a táblát kihelyezték, hanem a másik irány felől. Onnan tértem át a másik oldalra és álltam meg. Így viszont a KRESZ 40.paragr.(1) bekezdését szegtem meg ("csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan" szabad megállni).
Fellebbezhetek-e vajon arra hivatkozva, hogy az eljárást nem megfelelő paragrafusra hivatkozva indították meg? A megállást tiltó táblát szemből nem láthattam, hisz menetirány szerint nem abból az irányból érkeztem. Így viszont nem sérthettem meg a 15. paragrafust.

kvadra # 2011.03.27. 06:17

Sziasztok.
Egy kérdés:

Mi a teendő akkor, ha egy közig. bírság ellen határidőben fellebbezés lett benyújtva, amire a hatóság (Vas Megyei Rfk) a következő formában hozott másodfokon határozatot:

  • A fellebbezésben kifogásolt a bírság kiszabás jogossága, ugyanis a rendelkezésre álló fényképek alapján a szabálysértés nem valósult meg, kértem a bizonyító erejű fénykép bemutatását a hatóság részéről. Ez nem történt meg, a bizonyítás alapjául a rendelkezésre álló fényképeket alapozzák (vagyis azokat, amelyek nem bizonyítják a szab.sértést)
  • A fellebbezés tavaly októberben történt, a 22 munkanap 2010. decemberben járt le, a helybenhagyó határozatot azonban 2011. 03/18-án postázták 2010. dec.18-i keltezéssel.

Köszi előre is.

believe # 2011.03.28. 19:41

Sziasztok!
Számomra érthetetlen okból kaptam büntetést (nem is keveset, előreláthatólag 50ezer Ft-ot). Az utcánk elején egy 30-as zóna tábla van. Hazaértem, leparkoltam az út jobb oldalán teljesen szabályosan. Megbüntettek.
A Rendőrség képein az utca másik végén készült képen valóban látszik az autóm és az oda elhelyezett "mindkét oldalról behajtani tilos" tábla is. Ami azért vicces, mert az autómnak az eleje látszik, tehát ebből egyenesen következik, hogy én nem az utca végén kanyarodtam be, mert akkor az autóm hátulja látszana..
Azt elfogadom, hogy ott tényleg van egy ilyen tábla, de az utca elején NINCS. Egyelőre ez senkit nem hat meg, a kispesti rendőrségről konkrétan el is tanácsoltak annyival, hogy kérjem át az ügyemet Szombathelyről...
Nem álltam tiltott helyen, nem követtem el szabálysértést, mivel az utca elején NINCS tiltó tábla. Se behajtani tilos, se mindkét oldalról behajtani tilos, se várakozni- és megállni tilos sem. Mit gondoltok, egy fellebbezés és az általam készített kép az utca elejéről lévő 30-as zóna tábláról ad esélyt nekem arra, hogy bebizonyítsam az igazam?
Lehet, hogy naiv vagyok, de úgy gondolom, ha valamit nem követtem el - és ez esetben valóban nem - akkor azért nem jár büntetés.
Szóval? Bűnös vagyok-e vagy sem? Mit gondoltok?

csegi # 2011.03.30. 16:08

Tisztelt Sma1!

Én az Ön helyében részletes fellebbezést nyújtanék be, természetesen fényképfelvételekkel alátámasztva az igazamat.

csegi # 2011.03.30. 16:10

Tisztelt kvadra!

Valószínűleg az első- és a másodfokon eljáró hatóság bizonyítottnak látta a szabályszegést a képi felvételek alapján is. Az ügyintézési határidő megszegése ebben az esetben kisebb súlyú eljárási hibának számít, ha bíróság elé viszik az ügyet.

csegi # 2011.03.30. 16:12

Tisztelt believe!

Nyújtson be részletes, alaposan megindokolt, fényképpel ellátott fellebbezést.

sma1 # 2011.03.30. 18:47

Tisztelt Csegi!

Tehát Ön is úgy gondolja, hogy eljárási hibára hivatkozva van értelme fellebbezni? Szabálytalankodtam, ez nem vitás, viszont nem megfelelő paragrafusra hivatkozva indítottak eljárást.

csegi # 2011.03.31. 16:01

Tisztelt Sma1!

Igen, így gondolom.

mdream # 2011.04.02. 19:37

Kedves Fórumozók!
Olvasgattam az oldalt,mert sajnos én is beleszaladtam egy piroslámpába 100.000ért.
2napja próbálok valamilyen hibát találni a fényképekben,de sajnos nálam minden jel arra mutat fizetnem kell.Kérdés az,hogy egyidejüleg tudod beadni részletfizetést és halasztást is?Illetve 100.000Ft nál milyen mértékü részletfizetésre számíthatok ha sajnos nincs semmilyen jövedelmem?Egyáltalán figyelembe veszik,vagy megvan a sablon mennyi összegre mennyi a részlet?10.000ft-nál többet nem fogok tudni befizetni ha havonta.
Továbbá most egyidejüleg szabálysértés is indul ellenem amiért pontokat kapok?
Köszönöm!

Gabicsek # 2011.04.02. 19:58

Közigazgatási bírság esetében nem indul egyidejűleg szabálysértési eljárás és nincs büntetőpont.

A kérvényeid lehetőségére megkapod ezen az oldalon a választ:

https://kozigbirsag.police.hu/

mdream # 2011.04.04. 05:59

Köszönöm válaszát mégegy kérdésem lenne:

Az autó édesapám nevén van,ha most jogszerűen járunk el nyilatkozunk,hogy én vezettem.Valami olyasmit hallottam,hogy ilyenkor már nem közigazgatási bírság lesz hanem szabálysértéssé megy át az ügy.Ez megfelel a valóságnak,vagy ugyanúgy közigazgatási bírságot fogok kapni?
Egyidejüleg tudok kérni részletfizetést és halasztást is?
Köszönöm előre!

tnrk # 2011.04.04. 07:23

Tisztelt Szakértő!
Kedves Fórumozók!

Kaptam egy értesítést,miszerint minkét irányból behajtani tilos táblánál behajtottam.50.000 ft.
(A határozat még nem jött meg.)
Szeretném megkérdezni,hogy fellebezhetek-e ezen indokokkal:

  1. azt írták,hogy a Zalaegerszeg, Kosztolányi Dezső u. 28. alatt történt,(a fotókon is ez van írva) De a képek nem ott készültek,hanem a Koszt.Dezső téren.
  2. a szabályszegést igazoló képfelvételek közül:
  • az elsőn alig kivehető a behajtani tilos tábla, valamint egy beazonosíthatatlan gépjármű látható (rendszám nem olvasható)
  • a másodikon látszik a behajtani tilos tábla, valamint egy beazonosíthatatlan gépjármű látható (rendszám nem olvasható)
  • a harmadikon sem a behajtani tilos tábla, sem a KJW-987 forgalmi rendszámú gépjármű nem látható
  • a negyediken nem látszik a behajtani tilos tábla, viszont látszik a KJW-987 forgalmi rendszámú gépjármű rendszáma egy aszfaltozott úton, ami alapján szerintem nem lehet beazonosítani a helyszínt
  • az ötödik képen nem látszik a behajtani tilos tábla, látszik viszont egy beazonosíthatatlan (homályos a kép, rendszám nem olvasható) gépjármű

3. a kiküldött értesítőn jelzett napon és időponton a pécsi gyermekklinikáról szállítottam haza daganatos beteg,kemoterápián átesett gyermekemet (ezt igazolni is tudom).Akkor értem haza,a képek addig készültek,míg felvittem a gyermekem a lakásba.(aki előzőleg éppen összehányta az autót)
A mozgáskorlátozott igazolványa kint volt a szélvédő mögött.Mégis hol álljak meg,ha környéken nincsen felfestve mozgáskorl.parkolóhely a többi pedig foglalt?

Köszönöm ha válaszolnak.