Közigazgatási bírság


Károsult_Laci # 2012.01.12. 22:57

Nem elég egy?Az autópálya trafik pl csak egyszer villannak.Nem is tudnának többet készíteni.

Gabicsek # 2012.01.12. 22:37

Mit tudtok arról, hogy gyorshajtás esetén az autóról hány fényképet kell csinálni? Melyik az a jogszabály, ami ezt előírja? (ha van ilyen, mert úgy rémlik, van)

tibi69 # 2012.01.11. 14:50

Tisztelt Hozzáértők!
Esetem ugyanaz, mint a Klarissza2 2011.12.14.-i
levelében leírtak:
Lakó-pihenő övezetben parkoltam, s a szélvédőn fehér cédulát találtam a Közterület Felügyelettől (Ráckeve), miszerint:
Ebben az utcában nincs várakozásra kijelölt terület. Ön szabálysértést követett el. Ezért : helyszínbírságolom forgalmi rendszáma alapján. Helyszín, dátum, óra/perc.
Összeg nem szerepel a cédulán.
A másik oldalon az ide vonatkozó jogszabály 39/A paragrafus 147. (Eszerint behajthatok, ha ott lakom, de várakozni csak kijelölt területen szabad. Mindez történt
2011.08.13-án.
2011.10.25.-i dátummal ellátott levelet november elő napjaiban meg is kaptam, benne 2 fotóval, egy 15000 Ft-os csekkel és egy Nyomtatvány helyszíni bírság kiszabásáról.
Kérdésem az: A bírságtól számítva mennyi az értesítési idő (ez ugyanis meghaladta a 60 napot)? Be kell-e fizetnem, vagy hivatkozhatok-e a késői értesítésre?
Köszönettel:tibi69

horex # 2012.01.09. 16:54

Minidee

Fizessd be a büntetést ez a legelső és nyomd a családtagod orra alá a csekket
Ha adok is kölcsön autót, csak papirral és rügzitve a km.óra állását, aláirva
Jóbarát próbált sértődni, de belátta a mai helyzetet

Ezután add elő a szomorú és fatális helyzetedet, mi történt, szépen kérve a hatóságot a további eljárás megszüntetésére

horex # 2012.01.09. 16:50

A népszámlálásrol ez a trv intézkedik

http://www.szmm.gov.hu/main.php?…

Egy oldal a végrehajtásrol:
http://www.nepszamlalas.hu/index.php?…

"Magyarország területén számba vesznek minden lakást és minden itt élő természetes személyt. Ez vonatkozik mindazokra a magyar állampolgárokra, akik az ország területén életvitelszerűen élnek, vagy ha külföldön vannak, akkor csak átmenetileg (12 hónapnál rövidebb ideig) tartózkodnak ott. "

Nem tér ki sehol arra hol kell tartózkodni, de ebböl azt olvasom ki hogy az állandó bejelentett lakáson számlálnak, de ez sem igaz
mert kezelek egy bérlakást, ahol a bérlő be sincs jelentve és megszámlálták
B.nőmnek balatoni nyaralója van, őt biztos nem számlálták meg ott.

Szoval kifogásold meg és irják le ők, hol kellett volna tartózkodnod, illeve miért nem jó ahol megszámláltak

Véleményem # 2011.12.22. 13:39

valószínű hogy nem zárnak el, pénzbírság lesz, ha azt nem fizeted be akkor a legrosszabb esetben fognak elzárni.

mrjoco # 2011.12.22. 12:28

elöször történt ez hogy fa lopásom volt akkor is elzárnak ?????????

végrehajtó1 # 2011.12.22. 10:42

Pénzbüntitől a elzárásig.Előzménytől körülményektől függően.

mrjoco # 2011.12.22. 10:22

1200 forintos fa lopást szabálysértés mien büntetés járhat ezért

Véleményem # 2011.12.22. 00:12

a pénz az államé amit behajtanak rajtad. biztos másokat is megbüntettek. sajnos ez egy ilyen világ...

laca50 # 2011.12.21. 22:44

Köszi a tanácsotokat.
Valahol én is sejtettem, hogy ez egy reménytelen helyzet lesz és mindenképp fizetnem kell. Azért az érdekesség ebben az ügyben, hogy több száz autó így parkolt azon az ominózus napon a rendezvény ideje alatt.
Valahogyan meg kellene találni őket és kikérni az ő véleményüket is.
De ha meg belegondolok, akkor így kell az ingyenesnek mondott rendezvényt nyereségessé tenni. Több száz, esetleg ezer tulajdonostól beszedni 30000 Ft-ot!!!!
Hát nem kevés a végeredmény. Talán így megérte egész Vecsés hétvégi nyugalmát 2 napig tönkretenni.

Gabicsek # 2011.12.21. 20:22

Nem érdemes fellebbezni. Nem azt mondta szerintem a rendőr, hogy nyugodtan állj meg a kerékpárúton, hanem, hogy megállhatsz olyan helyen, ahol egyébként tilos (gondolok itt egy várakozni tilos tábla utáni részre).
A büntetést gondolom azért kaptad, mert a kerékpárúton parkoltál.
Ha letelt a 15 nap, (jogerő), utána beadhatsz részletfizetési kérelmet, három hónapra szokták engedélyezni.

véső (törölt felhasználó) # 2011.12.21. 18:46

na-igen a tárgyalótermi tapasztalat...

Véleményem # 2011.12.21. 18:42

véső
esélytelen...

véső (törölt felhasználó) # 2011.12.21. 17:43

dehogynem, ha a bíróság előtt tanúkkal tudja bizonyítani, rendőri utasításra állt oda :))

Véleményem # 2011.12.21. 16:23

laca50

A szavaknak ne higgy, a KRESZ-t tartsd be! Forgalmi rend változás akkor van ha azt jelzik közúti táblákkal is.
Mivel a felfestett vonalat senki nem tüntette el, meg az egyéb táblákat így nem volt forgalmi rend változás. A sárga vonalon megállni tilos, az az a kerékpársávon jelen helyzetben. Aki azt mondta hogy ott meg állhatsz az tévedett. A kollégája meg megbüntetett. ( jogosan )
Sajnos nem tudsz mit tenni, ezt be kell fizetni.

Tomek81 # 2011.12.21. 15:44

Tisztelt Hozzáértők!

Tegnap kaptam egy "Tiltott helyen várakozik" papírt a közterület felügyelettől. Siettem, nem figyeltem hogy egy kapubejáróba álltam be. Jogos. Azt írja, hogy szabálysértési eljárást kezdeményezett.

  1. Mit kell tennem ezután, vagy majd ők lépnek először és küldik a csekket?
  2. Mekkora bírságra számíthatok?

A válaszokat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2011.12.21. 15:22

laca66:

Most már mindegy, mert minden határidőt lekéstél. Legalább a fellebbezés illetéke megmenekült.

C a s a b l a n c a # 2011.12.21. 14:04

Hát ebből nem fogsz tudni kijönni...

Nincs értelme fellebbezni.

A régi csekk is jó, a bírság összege nem változott. 15 napon belül biztos, hogy fizetned kell.

laca50 # 2011.12.21. 11:05

Üdvözletem mindenkinek.

Az alábbi problémában kérném a segítségeteket, illetve a tanácsotokat.
Az eset történt szept.25.-én a Vecsésen megrendezett káposzta fest-en.
A rendezvényt megelőző napokban a Vecsési polgármester a Vecsési helyi tv-ben lenyilatkozta (felhívta a látogatók figyelmét), hogy a rendezvény ideje alatt forgalmi rend változás lesz érvényben és, hogy a rendezvényre látogatók a parkolóhelyek hiánya miatt nem lesznek megbüntetve a szabálytalan parkolásért.
A rendezvény a 4.sz. fő úton volt, amit kb. 800m-en keresztül teljes egészében elzártak, rendőri biztosítás mellet, az átmenő járműforgalom elől. Én az egyik biztosítási ponton szolgálatot teljesítő rendőrtől kértem felvilágosítást a parkolási lehetőségről, illetve arról, hogy a fő út azon részén ami már nem volt lezárva a rendezvény miatt, megállhatok-e arra az időre, amíg a rendezvényen részt veszünk. A válasz az volt, hogy nyugodtan, nem leszek ezért megbírságolva. A fő út szélén Vecsés teljes egészében sárga vonal van felfestve, ami a bicikli sávot van hivatott jelezni.Na én itt, ezek után, leparkoltam.
Pár napra rá szept.30.-án kapom Szombathelyről a szabálysértésről a 30000 Ft-os csekket.
Fogtam magam és a fent leírtakat egy bizonyítási indítvány keretein belül előterjesztettem a Szombathelyi hatóságnál. Kénytelen voltam 1-2-szer rájuk telefonálni mivel a határozatban szereplő 2 hónapos fizetési határidőig még csak nem is reagáltak az előterjesztésre. Fogalmam nem volt, hogy egyáltalán kézhez kapták-e a levelet vagy, hogy fizetnem kell-e vagy nem. Telefonon kellett megtudnom, hogy az indítványom megkapták, csatolták az ügyemhez és, hogy a bírságot nem kell befizetni addig amíg újabb határozatot nem kapok.
Na ezt a határozatot tegnap, azaz Dec.20.-án megkaptam. Bár ne kaptam volna meg, mert csak idegesíti magát rajta az ember. Főleg így karácsony előtt nem jött jól.
Az indoklásban különböző paragrafusokra hivatkoznak amiből én azt értelmezem, hogy teljesen mindegy , hogy a rendőr engedélyezi-e vagy nem, mert a a KRESZ kommentár szerint a jelzések mindenkire minden körülmények között kötelezőek és azt be kell tartani.
Idézem:
A KRESZ 40. § (5) bekezdés 1) pontja kimondja, hogy tilos megállni kapaszkodósávon, gyorsító-és lassító sávon, kerékpársávon, nyitott kerékpársávon, kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton.
A KRESZ 3 § (1) bekezdés b) pontja előírja, hogy aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles a közúti jelzések rendelkezéseinek eleget tenni. A KRESZ kommentár szerint az úton alkalmazott jelzések célját, értelmét, hasznosságát vagy szükségességét a közlekedésben részt vevők nem mérlegelhetik: a jelzésekhez való alkalmazkodás kötelezettsége a jelzésekről alkotott véleményüktől függetlenül fennáll, még akkor is, ha a jelzések látszólag ellentmondanak a közlekedés más szabályainak, vagy idejétmúltak.
Na puffffff.
Ebből nekem az jön le, hogy ha valaki szabálytalanul átfut előttem az úton akkor üssem el, vagy ha a KRESZ táblái tiltják a megállást egy bizonyos útszakaszon, de a rendőr a tilalom ellenére meg akar állítani, akkor ne álljak meg mert nem mérlegelhetem a KRESZ rendelkezéseit!? Nem értek semmilyen joghoz, de a jogérzetem azt sugallja, hogy itt valami nem stimmel, vagy hézagos a dolog, vagy kiskapu a hatóságnak, hogy ne keljen visszavonni a bírságot mert pénzre van szükségük. A mese jut eszembe amikor is a van sapkája-nincs sapkája eset áll fenn.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemes-e 5000Ft-ért megfellebbezni a határozatot és bírósági tárgyalást kérni, van-e egyáltalán értelme illetve esély a bírság elengedésére.
A másik kérdésem, hogy a most kézhez kapott határozatban nincsenek határidők feltüntetve, illetve csak egy, amiben az áll, hogy 15 napon belül fellebbezhetek ezen határozat ellen, de ha ezt nem tenném, akkor mennyi időn belül kell a bírságot befizetni? Meg hát min kell a bírságot befizetni, mert ezen határozattal nem érkezett újabb befizetési csekk? A régivel? Ezt kétlem, de itt, ezek után mindent eltudok képzelni.
A válaszotokat előre is köszönöm, és elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült ez a kis komment.

Laca66 # 2011.12.21. 09:55

Köszönöm a válaszokat.

Csak azt lehet hülyének nézni, aki hagyja magát, én nem tettem ezt. Bármilyen hihetetlen is, de tényleg nem én követtem el a kihágást. Két gyermekem ( 4, 7 éves) és a feleségem is otthon voltunk a kérdéses időpontban kb. 100 km-re a helyszíntől, más tanúm nincs rá. Az autó a lezárt garázsban volt a ház mellett. A 30 ezer forintos bírság nem vinne anyagi csődbe, de miért fizessek olyasvalamiért, amit nem én követtem el? Miért tűnik elképzelhetetlennek, hogy egy hasonló rendszámot megbuheráltak, mondjuk a nyolcasból kilencest csináltak egy kis festék vagy szigetelőszalag segítségével ? Sajnos a fényképek minősége alapján ezt nem lehet bizonyítani (sötétben készültek), de azt talán igen, hogy más típusú vagy színű az autó, amivel összetévesztenek. Miért tettem volna feljelentést a rendőrségen és vinném akár bíróság elé is az ügyet, kockáztatva azt, hogy elmarasztaló ítélet esetén nekem kell kifizetni a bírságon kívül a járulékos költségeket is, ha nem lennék szentül meggyőződve az igazamról ? Lehet, hogy eddig csak olyanok írtak erre a fórumra, akik ki akartak bújni az egyébként jogos fizetési kötelezettségek alól és "nagyon kilógott a lóláb", de mint már írtam, bármilyen meseszerűnek is tűnik a dolog, valóban ez történt velem.

Gabicsek # 2011.12.17. 19:16

Jah, két dolog lehetséges. Vagy te voltál ott az autóddal, vagy az autód a garázsban állt, és a rendszámodat odaadtad valakinek (bűncselekmény). Harmadik variáció nincs, ha a fényképen ott a rendszám.

Véleményem # 2011.12.16. 21:11

Laca

Fellebbez ha nem voltál ott, bár elég érdekes.A feljelentés jogosulatlan rendszám használata miatt, az hülyeség olyan nincs. Ha a te rendszámod forgalomban volt és jól kivehető, akkor valaki lelopta arra az időre és közlekedett vele? Érdekes, de ha meg vagy győződve az igazadról, akkor próbálj fellebbezni...

gerbera317 # 2011.12.16. 20:36

Azért nem kaptál választ, mert nem csak magadat akarod becsapni, hanem a fórumtársakat is hülyének nézed.

Laca66 # 2011.12.14. 21:57

Tisztelt szakértők! December 3.-án tettem fel egy kérdést illetve kértem tanácsot, tud esetleg valaki választ adni rá ? Köszönettel, Laca66