Közigazgatási bírság


gerbera317 # 2012.04.06. 14:43

nova01

Az ilyesmi véletlenül is előfordulhat. Viszont azzal, hogy nem fellebbeztél a 30 ezres határozat ellen, nagy hiba volt. Sok szerencsét!

nova01 # 2012.04.06. 08:33

Tisztelt Fórumozók!

2011 májusában sajnálatos módon gyorsan hajtottam - meg is büntettek 5000,- Ft-ra, román rendszámú autómmal (helyszíni bírság).

Alig pár hét múlva kaptam 30000,- Ft-ról egy csekket, hoyg fizessem be. Nem foglalkoztam vele, mert abban a tudatban voltam, hogy már megfizettem a büntetést.

Most egy évvel később megkeresett egy behajtó cég, hogy fizessek.

Kérdésem: hogyan lehet, hogy ugyanazon esetre helyszíni bírságot és közigazgatási bírságot is kiszabnak?

Nem évült ez már el? Valaki azt mondta, hogy fél év alatt elévülnek ezek a dolgok - az pedig már régen eltelt 2011. májusa óta.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv.:

Nova

gyzmancs # 2012.04.03. 20:07

2009.01.hóban édesapám hirtelen elhalálozott.
2009.11. hóban "valaki" rossz helyen parkolt a még hivatalosan általa üzemben tartott személygépkocsival.
2010.01. hóban közigazgatási birságról kaptam levelet, melyben 30.000 Ft-ra megbüntettek engem a fiát - akinek akkor még nem volt a nevemen a gépkocsi.

A helyi ügyvédi iroda által kapott hagyaték szerint a gépkocsi örökösödésének hatályba lépése 2009. decemberében volt, a jogerőre emelkedés ideje is 2009. december. A gépkocsi nevemre kerülési ideje 2011.01.14. (Ezen időpontokat a Közjegyzői Hivatal állapitotta meg és jelölte ki.)
Ennek ellenére több alkalommal leveleztem közigazgatási birság ügyében. Irtam egy tájékoztató levelet, miszerint édesapám elhunyt, elküldve a halotti bizonyitvány másolatát is, és csatoltam a hivatalos közjegyzői okiratok, végzés másolatait is. Ennek ellenére tovább folyik a per, tárgyalás lett belőle (felperesként kezelnek, holott én nem kértem a tárgyalást).
Azt szeretném megtudni, hogy mire számithatok büntetés ügyben: a megadott időben nem én voltam a gépkocsi üzembentartója, nem én vezettem a gépkocsit (hollétemet igazolni is tudom), nem is tudom ki használta. Tulajdonképpen minden hivatalos okiraton az én nevem szerepel üzembentartóként már a halál ideje óta, ami nem valós.
Mentességet kaphatok-e ezáltal, miszerint akkor nem év voltam az üzembentartó, amiről hivatalos okirataim ismvannak.

Várom mielőbbi válaszát

Köszönettel

Gabicsek # 2012.04.01. 19:33

módosították, és azt állítják, hogy egyértelműen megállapítható, hogy nem tettem eleget a PIROS fény előtti megállási kötelezettségemnek

Ebben semmi jogszabálysértő nincs, mivel a sárga láma a piros fény előtti megállásra kötelez.

Nem hiszem, hogy a fellebbezéssel sokat érnél el, mivel biztos, hogy a lámpa már jócskán sárga volt akkor is, amikor az autód attól 8-10 méterre volt és ahogy elhagytad, már pirossá vált. A sárgák elég sokáig sárgák szoktak lenni, tehát már akkor is sárga volt, amikor messzebb voltál 8-10 méterre. Ilyen esetben kötelező megállni.

gerbera317 # 2012.04.01. 18:35

Ha csak ez a 4 kép van, akkor nem áll meg a piros lámpás (100 ezer) bírság, a sárga lámpás (50 ezer) viszont igen. Ha videó készült, vagy több kép is van, többek között olyan, amelyik a most hivatkozott második kép után már azt mutatja, hogy nem mentél át a megállás helyén, de már piros a lámpa, akkor buktad a 100 ezret.

Akármelyik is lesz, arra jó lesz (végül is ez volt a jogszabály-alkotó egyik célja), hogy megtanuld: nem az a szabály, hogy a zöldnél haladunk, a pirosnál nem haladunk, a sárgánál pedig gyorsítunk, hanem a sárgánál meg kell állni.

Véleményem # 2012.04.01. 18:21

V.Zsuzsanna

Lehet hogy van több kép is, de gondolom ez a 4 kép az ami bizonyít és számít. Az is lehet hogy videó felvétel készült és abból vették a képeket, valószínű ez volt.
Ha már eldöntötted hogy mindenképpen fellebbezel, akkor tedd meg. Szerintem nincs eljárási hiba. A fellebbezésed után majd írd meg a végeredményt hogy mi lett a bírságból.

V.Zsuzsanna # 2012.04.01. 15:52

Tisztelt fórumozók és szakértők!
Közigazgatási eljárás indult ellenem, közlekedési szabályszegés ügyben.
A történet röviden: sárga lámpa, féktávon belül voltam, áthajtottam.
A készült fényképek alapján bizonyítási indítványt nyújtottam be, melynek hatására az eljárás INDOKLÁSÁT módosították, és természetesen a bírság befizetésére köteleznek.
4 fénykép készült. Az elsőn kb 8-10m-re lehetek a megállás helyétől, ekkor a lámpa sárga. A másodiknál közvetlenül a megállás helye (egyértelműen látszik a képen, vastag fehér vonallal felfestve) előtt haladok, a lámpa még mindig sárga.
A harmadik képen a lámpa már piros, de ekkor a kocsival teljes hosszában áthaladtam már a megállás helyén. A negyedik képen értelemszerűen közel ugyanez látható.
A határozat első körben a sárga fény előtti megállási kötelezettség miatt hozott ki vétkesnek, indítványom után azonban módosították, és azt állítják, hogy egyértelműen megállapítható, hogy nem tettem eleget a PIROS fény előtti megállási kötelezettségemnek.
Mit tehetek ilyen esetben? Az eljárás alapjául csak az a 4 kép szolgál, vagy az ő rendelkezésükre áll több is?
Iratbetekintést csak személyesen, vagy elektronikus úton is kérhetek? Egyértelmű, hogy fellebbezni fogok, de ez már illeték köteles. Nem vétettek esetleg eljárási hibát? Mert annak indulásakor a piros fényről szó sem volt.
Előre is köszönöm a témában jártas hozzászólók válaszait!

Opec # 2012.03.31. 07:21

Tiszetelt Fórumozók!

Kaptam egy rendőrségi határozatot 10ezer Ft-ra bírságoltak meg.
Néhány hete egy rosszul kihelyezett balra kanyarodni tilos tábla után, amit nem vettem észre, balra kanyarodtam egy utcába.
Az úton előtte záróvonal volt de ott kb 15 méter hosszan megvolt szakítva és én a megszakított részen áthaladva hajtottam az utcába jóhiszeműen.
A rendőrök már ott vártak.
Igazoltatás során nem ismertem el a szabálysértést ezért feljelentést tettek.
A határozat rövid indoklásában a záróvonal figyelmen kívül hagyása szerepel.
Bizonyítéknak a rendőri feljelentést és a szabálysértés elismerését írták.
Mivel nem ismertem el sem szóban sem írásban a szabálysértést, és az indoklásban megfogalmazott állítás is valótlan, fellebbezni fogok ezekre a dolgokra hivatkozva.
Mennyi esélyem van arra, hogy visszavonják a büntetést?
A válaszokat előre is köszönöm!

Véleményem # 2012.03.27. 15:57

ptcruiser

http://www.origo.hu/…zeteset.html

Egy másik fórumban topicban olvashatsz hasonló esetekről. Az autók,motorok fórumban azon belül a gyorshajtás topicban találsz hasznos dolgokat.

Fellebbezhetsz.

ptcruiser # 2012.03.27. 09:16

Kedves járatosabba kollégák!

Alapvetően egyszerű a kérdésem: a rendszám látszik, de a gépkocsi tipusa nem beazonosítható a fényképfelvételen, ami a gyorshajtásról készült esti órákban (sötétedés után).

Érdemes-e fellebbeznem illetve mire lenne célszerű hivatkoznom indoklásul?

A válaszokat: Köszönöm!

omagyar # 2012.03.14. 23:54

Véleményem

Rendben.
Köszönöm a választ és a jó tanácsot!

Véleményem # 2012.03.14. 13:24

omagyar

A közteresek büntettek meg, örülj hogy csak 8ezer.
Ha ezt befizeted akkor nem lesz semmi gondod a továbbiakban. De ha azon gondolkodsz hogy ezt enyhítsék nem fogják, mert gyakorlatilag figyelmetlen voltál. Az érveid kevesek ahhoz hogy enyhítsék.
A rendőrséget ne keverd ide, mert ha ők büntettek akkor rosszabbul jársz.

Nem lesz csökkentve a 8ezer, és 30 ezer sem lesz belőle.
Fizesd be a 8ezret, én ezt tanácsolom!

omagyar # 2012.03.13. 22:22

Igen, azt tudom, hogy 30eFt is lehet. Ezért sem értettem a 8eFt-os bírságot. De vajon amikor a helyi rendőrségre kerül van méltányosság, vagy ha más nem tudják csökkenteni a bírságot? Vagy még a végén megkapom azt a "30eFt-ot"? Ez a nem mindegy... :)

gerbera317 # 2012.03.12. 21:42

Ha van várakozni tilos tábla, csak te nem láttad, akkor van várakozni tilos tábla. Márpedig ha van, akkor várakozni is tilos. Közigazgatási bírságban ez 30 ezer forint, ehhez képest a 8000 Ft helyszíni bírság nagyon is méltányos. Fizesd ki, amíg megteheted!

omagyar # 2012.03.10. 21:33

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket kérem. Pár hete Ráday utcai munkaügyibe igyekeztem, sajnos nem voltam ismerős arrafelé. Találtam a munkaügyi előtt 4-5 kialakított parkolóhelyet. Három kocsi "parkolt" ott, nem láttam senkit bennük, de azért egy járókelőt megkérdeztem, hogy fizetős-e. Azt mondta biztos mert ott az óra kb. 20 métere. Vettem is jegyet, sajnos mire visszaértem a munkaügyiből zöld csomag fogadott a közterületesektől, hogy "8000Ft várakozni tilos tábla miatt helyszíni bírság". Nemrég megjött a csekk és nagyjából azt vettem ki a mondanivalójukból ha nem veszem figyelembe akkor tesznek szabálysértési feljelentést a rendőrségen ahol módomban áll elmondani mi vezetett a szabálysértésre, mert ők nem változtatnak a kiszabott bírságon. Az lenne a kérdésem érdemes-e egyáltalán bizonygatni az igazamat (félreérthető helyzet, parkoló autók miatt nem láttam a táblát, munkanélküli vagyok, ott volt a parkolóóra is 20 méterre, vettem jegyet stb). Nagyon megtévesztő az egész, hisz a parkoló kocsikban senki sem várakozott, azt sem értem miért van erre kialakítva parkolóhely órával az utcában... Én elő is szeretném adni a történetet, körülményeket, hogy vagy enyhítsék vagy méltányosságból engedjék el, de ha még jobban ráfizethetek a dologra akkor sajnálatos módon inkább feladom.. Remélem van valakinek jó ötlete. Minden segítséget, infót köszönök!!

eri513 # 2012.03.03. 18:51

Az Egérúti bírságokkal kapcsolatban a ma megjelent cikket érdemes elolvasni.
http://nol.hu/…szabalyokat_

Véleményem # 2012.03.02. 13:59
Gabicsek # 2012.03.02. 13:17

Egyik nap belinkeltek itt ezzel kapcsolatban egy cikket, fotókat. Azért fellebbezték meg a gyorshajtási közig. bírságot, mert este készült a felvétel, amelyen csak a rendszám volt látható. Megfellebbezték, mivel az autó nem volt azonosítható, csak két fényszórót lehetett látni. A fellebbezésnek helyt is adtak.

Véleményem # 2012.03.02. 11:28

Driver75

Megtetted, amit meg tudtál tenni.

nanemaaa # 2012.03.02. 08:21

Szívesen. :)
Amit tehettél, megtetted.

Driver75 # 2012.03.02. 06:48

Tisztelt Fórumozók!
Segítségüket kérem.
2012.02.15.én 16ó27kor bemértek Tatabánya Síkvölgyi úton hogy szerintük 79km/h sebességgel közlekedtem.
Az erről szóló határozatot rövid idő alatt 02.28-án kipostázták.A képeket megnézve 4 készült, azokon csak az autóm és az 79km sebesség látszik,meg a sötétség. Az útból kevés látszik csak az hogy havas.
Problémám a következő:
a képekből nem lehet látni azt, hogy pontosan hol készült a fotó. A képek szürkületben készültek. Nincs rajtuk semmi azonosító pont csak az autóm eleje.Mit tehetek?
Beadtam a kézhezvétel másnapján a bizonyítási indítványt, arra hivatkozva hogy nem lehet beazonosítani hol készült a fotó. 45e ft-ra bírságoltak meg egyébként.
Segítséget köszönöm!

eri513 # 2012.03.01. 13:13

Kedves Mindenki, akit 2011 novemberében vagy decemberében az Egérúton gyorshajtásért megbüntettek.

Engem kétszer is lefényképeztek, először a Balatoni úti lehajtó (november 9.), majd a Kőérberki kereszteződés (december 9.) után. Mindkét esetben 70km/h sebességgel közlekedtem. Természetesen mindkét bizonyítási indítványomat elutasították, pedig fotókkal is igazoltam a 70km/h sebességkorlátozás jelzőtáblák meglétét.

Az első fellebbezésről sajnos lecsúsztam, de ott is lehet még bírósági úton felülvizsgálati kérelemmel élni. A második ügyben már megkerestem a Közútkezelőt, akik egy napon belül e-mailben elküldték a nyilatkozatukat, miszerint az Egérúton mindig is a 70km/h sebességkorlátozás volt érvényben. Azt is megírták, hogy sajnos két táblát, pont az említett kereszteződésekből november elején elloptak. Milyen érdekes, hogy ezután rögtön kihelyezték a trafipaxokat. A táblákat december 20-án pótolták. A nyilatkozattal együtt a mai napon elküldtem a fellebbezésemet is. Akinek szüksége lenne ilyen igazolásra forduljon a BKK-hoz.
Tel.: 327 14 12

Gabicsek # 2012.03.01. 09:30

'határozat közlésétől számitott 15 napon belül' nyújthatok be fellebbezést. (nem kézhezvételtől kellene ezt számolni?)

A közlés a kézhezvételt jelenti.

pazs # 2012.03.01. 09:14

egyértelműen nem tűnne fel, ha egy nap hiányoznának a táblák
Szerintem ez tök veszélyes, nehogy már te legyél felháborodva, ha emiatt megbírságolnak. (Félreértés ne essék, én sem mindig tartom be a táblákon jelzett sebességhatárokat, de nem is a rendőrség lenne a bűnös, ha emiatt fizetnem kéne.)

Dauby # 2012.03.01. 08:52

Hát ez csodálatos, ezért (is) szeretek ebben az országban élni és dolgozni. Magyarországon minden nap kiváltság.
Egyébként nap mint nap erre járok be dolgozni, kb. 75-80 km/órával megyek végig az útszakaszon és egyértelműen nem tűnne fel, ha egy nap hiányoznának a táblák...
...a mélyen tisztelt rendőrség pedig pont erre utazik itt, innen is gratulálok nekik hozzá!