ügyvezető,mint megbízás nélküli ügyvivő?

ObudaFan # 2006.10.24. 14:59

Ez a Gt 151.§(2) egészen 2006. július 1. óta hatályos.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.22. 22:24

Látom tanulsz:))
OFF
Lemész csütürtökön, vagy csak péntek reggel?
ON

guba # 2006.10.22. 10:35

Gt 151.§(2) bekezdés szerint, ha a társaságnak nem maradt ügyvezetője, a taggyűlést bármelyik tag összehívhatja. Legalább évente egyszer különben is kötelező lett volna taggyűlést tartani. A másik tag is tudott, ill. tudnia kellett arról, hogy a cég jogsértően működik, és a tőle elvárható gondosság tanusítása esetén több lehetősége is lett volna a jogsértő állapot megszüntetésének kezdeményezésére.

ObudaFan # 2006.10.22. 09:26

Saját maga nem tudta volna ezt összehívni, legfeljebb a cégbíróságtól kérhette volna. Azért elsősorban az ügyvezető felelős azért, ha a megbízása megszűnése utánra nem rendezi a cég vezetését, a cégbíróság törvényességi felügyeleti intézkedése is őt sújthatja.

guba # 2006.10.21. 18:53

Szerintem ebben az esetben nem lehet szó megbízás nélküli ügyvitelről, bár könnyebb lenne az esetet értékelni, ha egy kicsit részletesebben ismertetted volna. Az eléggé nyilvánvalónak látszik, hogy jogszabálysdértő már az a kialakult helyzet maga, hogy - ha jól értelmezem - legalább két éve nincs a cégnek ügyvezetője. Milyen alapon szűnt meg? Ezt nem írtad.
Mindenesetre, ha a cég létezik, valakinek a képviseletét is el kell látnia.
Abban, hogy ez az állapot kialakult a másik tag is sáros, mert ebben az esetben neki magának 30 napon belül taggyűlést kellett volna összehívnia. Saját mulasztására pedig jogot nem alapíthat.

zsofi # 2006.10.18. 19:03

Értem, köszönöm.

ObudaFan # 2006.10.17. 21:23

Nem, a helyénvalóság nem akkor áll fenn, ha helybenhagyja az, akinek a javára eljárt az illető, hanem akkor, ha annak feltehető akarata és érdekei szerint járt el. Ez pedig objektív kategória, és a cégre magára vonatkozik.

zsofi # 2006.10.17. 07:08

Persze a cég nem a 2 két tag összessége, inkább arra gondoltam, hogy mivel a beavatkozás helyénvalósága akkor áll fenn, ha az "ügy ura" (ez esetben a Kft.) jóváhagyja, ez a jóváhagyás a másik tag nélkül is megadottnak tekinthető (az ellene indított birtokvédelmi eljárás esetén )?

ObudaFan # 2006.10.16. 21:14

A cég nem a két tag összessége, hanem önálló jogalany - pl. önálló hitelezőkkel. A helyénvalóság szempontjából azt kellene vizsgálni, hogy a cég szempontjából hasznos volt-e a tevékenység.

zsofi # 2006.10.16. 20:32

Egyébként a per szempontjából - az áttanulmányozottak alapján - én is úgy gondolom, hogy hiába támadja ezt a kérdést a másik tag. Az eddigi eljárásokban is a Cégnyt. adatait alapul véve tekintették fennállónak eljárási jogosultságát. Csak azon merengtem, hogy ráillik-e egyáltalán a megb. nélk. üv. erre a helyzetre.

zsofi # 2006.10.16. 20:17

Köszönöm a gyors választ, ugyanakkor megosztanám aggályomat.

(Igazság szerint nem nagyon tudok többet az ügyről, csak a véleménymet kérték, és hát nem vagyok a céges ügyek szakértője...)

Megnéztem a vonatkozó jsz.helyeket és BH-kat, de egyet sem találtam, ahol felmerült volna az ügyvezető esetében a megb. nélk. üv. szabályainak értelmezése. (Pedig nem ritka, hogy az pl. ügyvezető megbízásának meghosszabbítását nem jelentik be akár évekig sem a CB-hoz. Persze, ahol a tagok között vagy a cég és szerződéses partnerei között nincs vita, ezt nem támadják meg,és mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb rendezzék amint észlelik a hibát-gondolom) Érzésem szerint a megb.nélk.üv. fogalmához tartozó "idegen ügyben" és "más érdekében való eljárás" kritériuma, a "helyénvalóság" megítélése ez esetben elég nehezen értelmezhető. Lehet, hogy tapasztalatlanságom vagy a szakértelem hiánya miatt nem érzem jól, de számomra úgy tűnik, hogy akkor lenne inkább alkalmazható, ha harmadik személlyel szemben, a Kft. - ideértem a másik tagot, mint a taggyűléshez elengedhetetlen résztvevőt is -érdekében indította volna az eljárást, mert így tulajdonképpen "önmaga" érdekében és ellen járt el (hiszen a Kft. mindkét tagból áll).
Vagy rosszul közelítem meg?(Nem kizárt... :)

ObudaFan # 2006.10.16. 19:49

Igen, ez szerintem lehet megbízás nélküli ügyvitel.
Ugyanakkor - ha nem sikerül a taggyűlést megtartani addig - másodfokon is hiába hivatkozik szerintem a másik tag a képviseleti jogosultságot, mert a perbíróság csak a cégjegyzék adatait fogja vizsgálni szerintem. Jó lett volna korábban összehívatni a cégbírósággal a taggyűlést, és akkor már tisztázódott volna a helyzet.

zsofi # 2006.10.16. 19:37

Kérdés: Kft. tagja és egyben ügyvezetője eljárása esetén hivatkozhatok-e a megbízás nélküli ügyvitel szabályaira? Eljárásakor ügyvezetői megbizatása már nem állt fenn, DE! a cégnyilvántartásban a mai napig ő az ügyvezető. (Kb. 2 éve birtokvédelmi elj. indított a másik tag ellen - meg is kapta, elsőfokon nyert, aki most másodfokon is támadja az eljárás megindításának jogosultságát > taggyűlés tán majd most lesz)