tartozás elévülése?


monalisa1 # 2009.06.10. 20:19

Az évek során a kölönböző eljárási stb. költségek miatt 350e Ft-ra felduzzadt tartozás esetében, ha felkeresnéd őket mondjok egy 100e Ft-os egyösszegű induló törlesztési hajlandósággal, akkor jó alapod lenne némi engedményt kapni, de legalább is a továbbiakban a részletfizetésre. És így tovább és így tovább...

Ügyvéd végső soron nem árt, már csak azért sem, hogy egyáltalán mi a jogos követelés és mi az ami esetleg időközben elavult.

Valamint ha jogász ír levelet x behajtónak és y behajtónak, egy kicsit hátrébb huzzák az agaraikat...

panikolo # 2009.06.10. 07:12

Köszönöm, ezek szerint esetemben szó sem lehet 5 év elévülésről, de még 50ről sem... ? Mennyire lehet ezekkel a cégekkel egyezkedni? Pl volt eredetileg egy 100000 tartozás amiről most 350000et követelnek. Lehet esélyem 100000 forint visszafizetésére alkudoznom? Hogy közelitsem meg a dolgot? Ügyvéd segítségével esetleg?

monalisa1 # 2009.06.09. 22:14

panikolo

Ha valaki egyre másra eladósodik annak a vége soha nem jó...

Vélem az előző években több bírósági tárgyalás is folyt ellened - csak éppenséggel nem tudott a bíróság elérni -, aztán most "meglettél".

Igy a bankok sorban állnak az ajtód előtt (...) és biztos lehetsz, hogy egymás után bevasalják rajtad a tartozást az időközben megnövekedett járulékos költségekkel együtt...

A jövedelmedből 2x15-25%-ig a két gyermekről kell gondoskodnod, azon felül 33%-ig levonás eszközölhető - akár még a leendő nyugdíjadból is, egálig.

Javaslom sűrgősen keress valami másodállást, mellékfoglalkozást, vagyis valami maszek munkát, különben évekig még a hideg vízre valód se lesz meg.

Adósok börtöne már régen nincs, de vannak a behajtócégek, valamint a kétajtósszekrény hátú "meggyőző" embereik...

monalisa1 # 2009.06.09. 21:53

Laci78

Ahogy a fórumozó jogászok szokták válaszolni hasonló kérdésre: látni kellene a hitelszerződést - több okból is, mondjuk legfőbb a lejárat idejét illetően. Valamint hogy a bank mindenkor automatikusan levonta-e az aktuális havi törlesztőrészletet, nem-e x hónap halasztásos volt a szerződésed?!

Amúgy, és sajnálatosan, a gazdasági válság okán begyűrözött devizaáfolyam-változás miatt gyakorlatilag mindenki hiteltartozása az ősz óta jelentősen megnövekedett - ez van., nyögünk és fizetünk tovább.

Javaslom mielőbb menj be a bankba és kérj magyarázatot, hiszen 5 év alatt a hitel kamata valószínűleg jelentősrészt lejárt már, így mostanság nagyrészt az időközben ugyszintén csökkent összegű tőkét kelljed törleszteni.

Azért ez a 480e Ft durva!...

"Lisa"
laikus hozzászóló

kadaj01 # 2009.06.09. 20:15

panikolo, te egy korrekt vezető lehettél... 10 évig tartó nemtörödömséget egyszer bizony meg kell fizetni. A kérdéseidre amúgy, csak igennel lehet válaszolni.

panikolo # 2009.06.09. 20:04

Tisztelt hozzáértők,

1999-ig sikeres vezetőként dolgoztam hatalmas fizetésért, volt citibankos aranykártyám, OTP A,B,C hitelem, 2 mobilom, áruhitelem,stb. Aztán történt egy tragédia és bedőlt minden, ugrott munka, telefonok, hitelek, stb. Még lakhelyem sem volt. Nagy nehezen összekapartam magam az utcáról, ma nős vagyok és a második gyermekem várom, felvettem a kapcsolatot a szüleimmel, akik rendszeresen kapnak ilyen olyan behajtó cégektől(instruma justica, otp faktoring, CREDIT express) kisebb nagyobb összegekről felszólításokat. Nem tértivevényes csak sima levelek, de olyan összegekről melyek jóval meghaladják a tartozásokat, háromszor, négyszer. Mondanom sem kell örülök, hogy újra tudtam kezdeni az életem, nem hogy még a tartozások többszörösét kezdjem el fizetni, mikor örülök ha pelenkára futja. Értem én, hogy 5 év után elévül, de azt is olvastam hogy ha nem kapok levelet. Hát én mondjuk nem kaptam mivel elég nehéz lett volna kapjak, főleg míg az utcán éltem....... most meg nem ott lakom ahol 10éve...
Kell féljek a behajtásoktól? Nevemen se kocsi, se lakás, se semmi, ne is legyen??? Nem szeretném így félve élni az életem hátrelévő részét, de ilyen összegeket esélyem nincs kifizetni. A gyermekeim örökölhetik a tartozásom? Engem vagy családom zaklathatnak valamilyen formában ennyi idő után? Ha nem, hogy tudom mindezt megelőzni? A BAR lista engem igazából nem érdekel, az életbe többet soha nem akarok felvenni egy forint hitelt sem, de a saját és családom nyugalma nagyon fontos lenne számomra. Segítségeket, válaszokat előre is köszönöm.

Laci78 # 2009.06.02. 15:49

Üdvözlet mindenkinek!
Esetleg tudna valaki segíteni abban a kérdésben, hogy 2003-ban 240e Ft személyi kölcsönt vettem fel. A banki szerződés alapján a részleteket a folyószámlámról autómatikussan a bank vonja a részleteket. Ennek ellenére ma érkezett egy levél, mely szerint 480e Ft tartozásom van feléjük.
Mit tegyek?
Van a banki kölcsönöknek elévülési idejük?

monalisa1 # 2009.04.26. 16:12

Mivel nem tudni ki és miért "zargat" nem tudok mást javasolni mint várakozni egy hasonló esetre (...) ill. valamiféle érkező levélre.

Lehet, hogy még az évekkel ezelőtti kiutazás előtti időből maradhatott vissza valamiféle számlatartozás - nem tudom, csak találgatok -, és mivel időre "eltüntél" a szolgálatató látköréből, hát az ügyet "eladta" egy behajtócégnek. Ő meg most talált rád... És próbálkozik, hátha, de a "nem nyert" kategóriába tartozik...

Úgy nagy általánosságban: telefonnal kapcsolatos követelés 12 hónapon túl elévül.

Zárójelben: anyukád máskor SEMMIT ne írjon alá és ne is vegyen át - azon kívül ami konkrétan az ő nevére érkezik.

"Lisa"
laikus hozzászóló

papa71 # 2009.04.24. 13:39

sziasztok!új vagyok a fórumon,de remélem valaki segíteni tud!én 2004-től 3,5 évet külföldön éltem,kb 1,5 éve vagyok itthon megint.ma megkeresték anyukámat állitólag "végrehajtó volt" az illető és aláíratott vele valamit.állítólag én tartozom valamelyik telefonos cégnek!!se telefonszámot,névjegykártyát,másolatot nem hagyott anyukámnál.se ő,sem én és a családom semmilyen levelet nem kaptunk azóta, hogy hazaköltöztünk!!mi a teendő ilyen esetben???hogy tudhatom meg ki volt ez az illető és mit akart??

monalisa1 # 2009.02.05. 21:40

Valakitől kaphatták a fülest, hogy édesanyád sajnos beteg ember, így hát kihasználták őt. Valóban hasznos lenne ügyvéddel konzultálni, mert a hitelt így vagy úgy de mindeképp rendezni kell - kérdés kinek., édesanyádnak vagy az őt becsapó- megtévesztő személyeknek?!

Azt hogy a továbbiakban hasonló eset ne forduljon elő a jogász valószínűleg arra is fog tudni javaslatot mondani.

Külön írom: esetleg intézetbe elhelyezni édesanyádat ahol garantált a biztonsága és megfelelő a gondozása. (Nézz körül a megyén kívüli lehetőségekről is, esetleg egy egyházi intézmény.)

Kívánok minden jót.

Monalisa
laikus hozzászóló

anitácska # 2009.02.05. 21:00

KEDVES MONALISA NAGYON KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGED SALYNOS JOL MONDOD AZ IDEGBETEG EMBEREKNEK IS KÉNE VALAMI KITÜZŐ !SAJNOS ÉDESANYÁM 1986ÓTA A PSHIÁTRIÁT JÁRJA PARANOID SKIZOFRÉNIÁS Ő NEM BANKI ÁTVERÉS ÁLDOZATA LETT HANEM A BÖRSZINÜKET NEM EMLITENÉM EMBEREK A NYUGDIJÁT RENDSZERESEN ELVETTÉK ÉS 5 10EZER FORINTOT IGÉRVE NEKI KÜLÖNBÖZÖ BUTOROKAT VETETTEK VELE!!AMINEK Ö ÖRÜLT HISZ PÉNZE SOSEM VOLTMIVEL ELVETTÉK TÖLE ÉS ELHITETTÉK VELE HOGY ŐK EZT FIZETNI FOGJÁK ELIS HITTE AZÉRT VAN ILYEN PAPIRJA!!!HA ÜGYVÉDET FOGADNÁK ELÉRNÉM A CÉLOM ELÖRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÖTÖKAT SZÉP NAPOT!!

MTNorbi # 2009.02.05. 14:57

Szisztok!

Lentebb olvastam egy hozzászólást, egyjogász írta:

"Jelenleg mind a kettőjük nyugdíjának 33%-át tiltja a bank....."

Csak kíváncsi lettem és ezért a kérdés...

Mi a helyzet akkor, ha egy embernek több tartozása van, időközben megszűnik a munkahelye és nem marad más, csak egy új fizetés, vagy egy nyúdíj?

Ilyenkor többet is le lehet tiltani a fizetésből, vagy folyamatosan vonják a 33,3%- ot amíg le nem vonják az egész összeget?

Üdv

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.01. 19:10

5 év az elévülés a felszólítástól.

krasztika # 2009.02.01. 09:40

Sziasztok!
Most néztem meg 2008 júliusában kaptam az első tértivevényes felszólító levelet és a tartozás a vízmű szerint 2007 júniusi!
Az lenne a kérdésem ilyen esetben lehet hivatkozni az elévülésre?

krasztika # 2009.01.30. 21:13

Jó estét!
Vételárat nem kaptam, mert csak cseréltünk.
A cserefelemmel közösen készítettünk egy nyilatkozatot, arra vonatkozólag, hogy ennyi és ennyi állással átveszi a mérőket és a csereszerződésben is ez áll. A cserefelem is fizette azt a hónapot amit jelenleg a vízmű tőlem követel jogtalanul. A legnagyobb probléma az, hogy a vízmű a dupla vízdíjat követel és azt egy összegben és még a perköltséget is a nyakamba akarja verni igazán döbbenetes még az is, hogy részletfizetést meg nem engedi. Egyébként bármelyik szolgáltató engedélyezni szokta a részletfizetést csak ez a pápai vízmű érzi magát kiváltságosnak.
ÜDV.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.30. 20:12

látom csere, ... megyek is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.30. 20:08

Nem tudom, hogy mitévő legyél, de nagyon valószínű, hogy azért kell azt az alapdíjat is neked fizetned, mert a vevőd nem írathatta át nevére a vízszolgáltatási szerződést.

El kellene olvasnod a vízművek szolgáltatási szerződést, de ha bíróságra mentek, akkor az valószínűleg úgy szól, hogy addig a szerződés szerinti megbízónak kell a díjat fizetni, amíg az új megbízóval nem kötnek szerződést, az új megbízóval meg csak akkor kötnek, ha a régi az összes tartozását kiegyenlítette.
Ezt én sem tartom jogosnak, de be kell látnod, hogy mivel eladtál egy lakást, a vételárat is megkaptad, a birtokbaadással együtt jár, hogy az összes közszolgáltatóval lerendezed a tartozásod és közreműködsz az átírásban.

Mégegyszer sajnálatos, hogy a gyerekek mellett egy ilyen kiadást is a nyakadba kell venned.

krasztika # 2009.01.30. 19:42

Tisztelt Jogi fórum!

A következő lenne a problémám.
2006. december 16-án elcseréltem az ingatlanomat igaz, hogy 11.900,-Ft 3 havi vízdíjtartozásom maradt, ami jelenlegi vitatárgyát képezi. Sajnos a költözés egy leégés volt ráadásul akkor vártam 4. gyermekemet így akkor nem tudtam rendezni a tartozásom. A cserélő felem januárban szerette volna átíratni a vízórát a nevére, de a pápai vízmű mindig arra hivatkozott, hogy addig nem írják át, amíg én a tartozásomat nem rendezem, illetve addig nekem fogják számlázni az alapdíjat is.
2007. áprilisban és júniusban a vízmű 490,-Ft alapvízdíjat rám terhelt, majd azt követően júliusban jött a felszólító levél csekkel együtt, de akkor már 15.000,-Ft vízdíjat követeltek. Én akkor elmentem a pápai vízművekhez és mondtam, hogy a tőketartozásomat szeretném rendezni, de a kétszer megállapított 490,-Ft alapdíjat nem tartom jogosnak, mert azt az új tulajt illeti meg. Annyit viszont elértem, hogy legalább a vízórát átírták az új tulaj nevére, de megállapodás nem jött létre, mert továbbra is követelték tőlem a kettő havi alapdíjat. Ezek után már 17.000,-Ft vízdíjat követelt a vízmű.
2008-ban ismételten jött a felszólító levél akkor már 19.000,-Ft vízdíjról szólt a fáma. 2008. december 15-én a vízmű fizetési meghagyást nyújtott be a Pápa Városi Bíróságon ellenem. Én ezt kifogásoltam és előadtam, hogy kifizetem az eredeti tőketartozásom és annak az éves kamatát is, de csak 4 részletben tudom azt megfizetni.
A vízművektől 2009. 01. 29. napján megkeresett, a lakásomon egy vízműves ügyintéző, igaz a nevét nem tudom, mert elfelejtett bemutatkozni! az a lényeg, hogy őt a „VEZÉR” küldte, hogy állapodjunk meg abban, hogy fizessek meg egy összegben 24.000,-Ft vízdíjat valamint 3000,-Ft illetéket, amit már a bíróságon leróttak és akkor nem perelnek be. Én közöltem vele, mondja meg a „vezérének”, hogy a tőketartozásomat 4 részletben kifizetem és a 3.000,-Ft illetéket is, - ami nem tudom miért,- de nekik ez nem felelt meg. A mai napon telefonáltam a vízműnek és közöltem velük kifizetem egy összegben az eredeti tőketartozásom és az illetéket is. A válasz az volt, meg kell beszélni a tekintetes „vezérrel”, és még ma visszahívnak. Nem hívtak vissza, szóra sem méltattak, ezek szerint hétfőn perelnek. Azt tudni kell rólam, hogy én soha az életben egy banki kölcsönt nem vettem fel és nem tartozom senkinek, de még elmaradva sem vagyok semmivel. Négy kiskorú gyermekem eltartásáról vagyok köteles gondoskodni, amit a gyesből, családi pótlékból és a férjem szociális segélyéből kell megoldanom, vagyonom, ingatlanom nincs. Én ezt a tetemes összeget nem tudom egy összegben kifizetni, mert ez, a családom rovására menne. Véleményem szerint a kamat is irreális ez miatt úgy érzem, mint ha valami uzsorásoknak tartoznék. Ők váltig állítják, hogy nekik van igazuk, szerintem meg ez jogalap nélküli gazdagodásnak számít, ugyanis, ha én az elején kifizetem az alapdíjat, továbbá mit sem sejtve a cserélő felem is, akkor duplán szedik be a sarcot!?
Nem értem, hogy miért hajszol bele a vízmű egy kilátástalan helyzetbe? Miért akarja a vízmű azt, hogy még a perköltség is engem terheljen?
Lehet, hogy azon élvezkednek, hogy belerúghatnak egy törvénytisztelő nagycsaládos proliba? Miért nem jó nekik az, hogy ha az eredeti tőketartozásom rendezem feléjük? Most mitévő legyek?

Üdvözlettel: egy pápai nagycsaládos anyuka

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.01.30. 18:32

Éppen az ilyen megkülönböztető jelzések adnának támadási felületet.

Wasp baromi magasra tette a lécet.

monalisa1 # 2009.01.30. 16:38

Pl. lásd lakásmaffia...
Sok idős, a világ dolgairól már nemigen tudó ember csőbe húzása.

monalisa1 # 2009.01.30. 16:36

Lehet még mindig jobb (...) mint egy szerencsétlen idegbeteg ember zűrös/problémás anyagi- vagyoni helyzetbe kerülése - nagy tudatlanságában.

_Wasp_ # 2009.01.30. 16:32

áthúzott sárga koponyát mindenkinek, akinek az IQ-ja 120 alatt van, 80 alatt pedig vörös szinnel ugyanilyet!

Indítsunk népszavazást! Sőt, a rokiknak is viselni kell majd a kitűzőt, nehogy véletlen elkeveredjenek a normális emberek között.

és még egy csomó jó ötletem vóna.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.01.30. 16:22

Köszönöm válaszodat, külön is a késő éjszakai részletes tájékoztatást a kérdés jogi helyzetéről.

Van a mozgáskorlátozottaknak a kék pitogramma, a halláskársultaknak a sárga háromszög, így a cselekvőképtelennek nyílvánított szerencsétlen sorsú embertársaink is jó lenne ha valamiféle "kitűzőt" viselnének - mondhatni saját érdekükben. Így nem fordulhatna elő, hogy tévedés/átverés áldozata legyenek egynémely ügyletnél. (A felelős gondnok nem lehet egész nap mellettük.)

Egyjogász # 2009.01.30. 10:19

Az hogy idős valaki, az nem egyenlő azzal, hogy cselekvőképtelen, de egyébként igaz amit írsz.

És ha egyszer is felvettél áruhitelt, bekerülsz az adott bank adatbázisába, és évente többször is "visszautasíthatatlan" ajánlatokkal fognak bombázni.

Nálunk a szomszéd nyugdíjas házaspár járt így, rövid időn belül lecserélték (mint utóbb kiderült hitelből) a bútort, a TV-t, a hűtőt mert a banki prospektusból az jött le nekik, hogy ez szinte ingyen van, meg nem is kell hónapokig törleszteni, stb.

Jelenleg mind a kettőjük nyugdíjának 33%-át tiltja a bank.....

monalisa1 # 2009.01.30. 00:09

Köszönöm a pontosítást, kiegészítést.

(Sok idős embert környékeznek meg ilyen-olyan pénzintézetek ügynökei ajánlatokkal, és a szerencsétlen bele is megy a dologba, miközben gőze sincs arról mit is vállalt magára...)