tartozás elévülése?


Monika84 # 2011.10.24. 20:22

Kedves Fórumozók!
Nagyanyán több mint 20 éve vett fel 2db otp-s hitelt a házára.18 éve meghalt,a hitelt és a házat Anyu és a nővére örökölte meg.A hitelek nem lettek tovább fizetve.Tavaly Anyu is meghalt így az Ő házrészét 4-en örököltük meg (ebből 2 kiskorú-a kicsi autista és enyhe szellemi fogyatékos akinek a gyámja én vagyok).Érdeklődtem a hitelek után és az egyikhez nem találnak vmi papírt tehát a tartozás pontos összegét se tudják megmondani.
Közben Anyu testvére részére(1/4)ráterheltek másfél millió Ft-ot a végrehajtók,hogy a saját házát ne vigyék el.
Kérdésem:ha tavaly meg lett bolygatva a 2 otp-s hitel akkor az 5 év elévülési idő újra indul?
Nagynéném házára vissza tudom-e tetetni a saját hitelét?(Egyszer már szóban lemondott a részéről,de írásban sajnos nem).
Kihez fordulhatok segítségért?

C a s a b l a n c a # 2011.10.25. 05:45

Monika84!

A hitel nem évül el, legfeljebb a hozzá kapcsolódó követelési igény érvényesítésének módja változik. Igen, a hiteled fennáll.
A nagynéni saját tulajdonára Te semmilyen formában nem tehetel terhelést, mert milyen alapon? (Én is szeretném a szomszédra átnyomni a hitelem, de az Istennek se megy...)
Feltételezem, hogy a nagynéni öröklött részén, illetve a saját tulajdonú ingatlanán is fennáll a zálogjog - legalábbis ahogy a bankokat ismerem.
Az ingatlantulajdonjogáról szóban lemondani nem lehet. Megvásárolhatod a részét vagy elajándékozhatja nektek, de akkor ki kell fizetni a bankot.

mucogi # 2011.10.25. 07:28

Nuffy!

nekem 12 éve nincs otp-s számlám,szintén meglett szüntetve,tavaly decembertől mégis 8100ft-al törlesztem a nem tudom milyen tartozást.Már csak 2 csekk van hátra.

Monika84 # 2011.10.25. 19:57

Kedves Casablanca!
Nagynéném csak a saját tulajdonú házára vette fel a hitelt,de mivel nem tudta fizetni-a bank kiszimatolta hogy van még máshol is 1/4-ed része,így került rá a végrehajtás a mi házunkra is.Nem az én hitelemet szeretném kifizettetni vele,csak a sajátját visszatettetni az eredeti álláspontra.Kb.400eft közüzemi tartozás is van a házunkon és az össz hitel összege kb.4mó Ft(pontosan nem tudni,mert nem találják a papírokat)kamatokkal stb.
A ház összességében nem ér 4mó-t(évek óta nem lakik benne senki és nincs benne se víz se villany).A tartozások meg csak nőnek rajta.Az egyedüli fizetőképes tulaj én lennék 5ünk közül,viszont kiváltani a hiteleket nem tudom mert vállalkozó vagyok és papíron kevés a bevételem.Nagyanyám hitelét nagynéném is örökölte,de az ő házrésze nem ér annyit,mint amit ki kéne nekem fizetni,ha megvenném a részét.Ráadásul csak a markát tartja,de semilyen költségbe nem akar beszállni.Hogyan tudom kifizetni a bank felé a tartozást ha nem engedi a részletfizetést?

Angigabi # 2011.10.27. 16:41

Kedves fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni, mert nem vagyok jártas ezen a területen. 2009-ig vállalkozóként dolgoztam egy biztosítónál. Már bánom, de munkanélküli pályakezdőként akkor legalább a semminél több volt. A válsággal együtt jöttek a visszaírások, és nekem nem volt pénzem befizetni az adókat. Leadtam a vállalkozást és részletfizetést kértem, amit elutasítottak azzal, hogy nem látják biztosítottnak a részletek megfizetését. Ezután dolgoztam egy másik cégnél ahol csak megbízási szerződést kötöttek. Sajnos a cég elszámította magát és 3 hónap után többünknek már nem tudták meghosszabbítani a szerződését. Amikor a könyvelőt kerestem a leszámolási papírok miatt, akkor azt mondta ennek a megbízásnak nem lesz nyoma a könyvelésben, úgyhogy nem kell semmilyen papírért mennem. Végül októberben sikerült normális körülmények között elhelyezkednem, be is voltam jelentve, vonták a fizetésem 33 %-át és dolgoztam is áprilisig, amikor is közös megegyezéssel megszűnt a munkahelyem. Én akartam felmondani, de úgy nem kaptam volna munkanélkülit. Amit - utóbb kiderült - így sem kapok az adótartozásom miatt. Szóval április óta munkanélküli vagyok, közben próbálok elhelyezkedni, képzésre járok hogy több esélyem legyen, de sajnos semmi lehetőség nem kínálkozik egyelőre. Ráadásul úgy néz ki babát várok, ami megnehezíti a dolgom, ugyanis ha megszületik akkor vele kell maradnom legalább 2 évig. Most mit tegyek? Mi lesz ezzel a tartozással? Egy ismerősöm azt mondta el fog évülni, de mikor? Honnan számít az elévülés? Az utolsó bejelentett munkanapomtól? Vagy onnantól, hogy nem tudom fizetni? Szerettem volna ügyvéddel is beszélni, tanácsot kérni, de pénzt kér érte és sajnos az nincs. Segítenétek nekem? Mit kell tennem? Kihez forduljak? Mire számíthatok ez ügyben? Előre is köszönöm a segítséget!

lacix # 2011.10.27. 19:16

Gyes-ből, gyed-ből nem vonhatnak, mire a második baba is ovis lesz, elévül...

végrehajtó1 # 2011.10.27. 20:27

Amit - utóbb kiderült - így sem kapok az adótartozásom miatt.

Ha így lenne akkor sok ezer ember nem kapna.:)

Az esedékességtől számitott 5 év +ha vh indul 6 hónap múlva elévül.

Kérd írásban elengedni a Nav-tól.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 20:35

Nem az esedékességtől számított 5 év. Hanem az esedékesség évének december 31-éjétől számított 5 év. És erre pluszban a hat hónap. Szóval kijön az több mint hatra is.

végrehajtó1 # 2011.10.28. 08:42

Persze így értettem én is.Csak már sokszor le sem írom.

De látom jól megtanultad mert 1 évvel ez elött még arról írtál ilyen esetben hogy a felszólítás esetén nem évül el soha.

Jó tanítvány vagy...:)

Angigabi # 2011.10.28. 09:37

Nagyon köszönöm mindhármótoknak a válaszokat!
Munkanélkülit tényleg nem kapok, az elutasító határozatban az adótartozásra hivatkoznak.
Őszintén szólva még mindig nem tudom, hogy akkor honnan is számít az az 5 év - az első mulasztástól, vagy az utolsó levont 33%-tól. De hallgatok végrehajtó1 tanácsára és írásban kérelmezni fogom a NAV-tól az elengedést. Majd megírom mit válaszoltak.
Remélem nem értitek félre, de most nagyon szégyellem magam. :( Nem gondoltam, hogy így alakulnak a dolgaim, és ha lenne rá lehetőségem, már a lelkiismeretem miatt is visszafizetném. Szörnyű így minden nap felkelni. :(
Még egyszer nagyon köszönöm! Szép napot nektek!

végrehajtó1 # 2011.10.28. 11:13

Munkanélkülit tényleg nem kapok, az elutasító határozatban az adótartozásra hivatkoznak.

Ki?

Írd le mit kaptál és kitől.Mert az adótartozásnak semmi köze a munkanélküli ellátáshoz.

Őszintén szólva még mindig nem tudom, hogy akkor honnan is számít az az 5 év - az első mulasztástól, vagy az utolsó levont 33%-tól.

Levonásnak semmi köze hozzá

Milyen adókat kellett fizetned és mikor?
Az elévülés kiszámolásához ez kell.
De ezt meg tudod ha be mész a Navhoz és kérsz egy folyószámlát.Azon rajta az esedékesség.

végrehajtó1 # 2011.10.28. 11:15

Jaj!!

Várjál te vállalkozó voltál.Akkor nem nem kapsz munkanélküli ellátást ha nem fizettél.

Bocsánat végig úgy vettelek mintha alkalmazott lettél volna.

Alex0001 # 2011.10.29. 08:25

Tiszteletem!

Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy totálkáros lett a gépjárművem, Lombard hitel van rajta viszont apeh tartozásom is van a kocsin. Az apeh elidegenítési tilalmat rakott rá a kosira így nem tudom eladni a gépjárművet…
Ebben az esetben a casco-m a lombardnak fizeti ki a casco összeget vagy az apeh-nak utalja a megítélt összeget ?
Köszönöm válaszukat


Tiszteletem!

Olyan jelleg? kérdésem lenne, hogy totálkáros lett a gépjárm?vem, Lombard hitel van rajta viszont apeh tartozásom is van a kocsin. Az a

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.29. 13:04

Jó tanítvány vagy...:)
Neked meg túl jó a memóriád. Egészségtelen. :)

moony1128 # 2012.01.31. 11:40

szép napot.

a felől szeretnék érdeklődni, hogy a 2011. évi CXXII-es törvény alapján mennyi ideig lehet valaki nyilvántartva adósként a KHR-ben?

'89-ben felvett, '99-ben lejárt és megfizetetlen tartozásról van szó, amelyről '98 óta nem érkezett semmilyen felszólítás.

mennyire visszamenőleges hatályú ez a törvény?
és a tartozás elévülése nem számit ebben az esetben?

köszönöm
moony

süvi # 2012.01.31. 19:11

Üdv.:
Az lenne a kérdésem ,h 2003-ban volt egy áruhitelem.1 évig fizettem aztán munkahely megszűnése miatt nem tudtam fizetni.2011 decemberében végrehajtótól kaptam felszólítást ,hogy tartozásom van 320000ft.
előtte pár évente irt a bank ,hogy van tatozásom.De semmi több.Ilyen esetben van elévülés?jogos a végrehajtói követelés?

előre is köszönöm!

süvi

eszterhai_melinda # 2012.02.17. 08:43

Tisztelt fórumozók!Az lenne a kérdésem,hogy kb.8 éve vettem fel a Providentnél 120000Ft-ot.Amíg volt munkahelyem,rendesen törlesztettem,utána a körülményeim miatt nem tudtam.Majd késöbb ismét sikerült elhelyezkednem,de továbbra sem fizettem.Mostmár több mint 5 éve nem fizettem,de nem kaptam se téritvényes felszólítást,se fizetési meghagyást a munkahelyemen(mindíg bejelentett munkahelyem volt).Tegnap érkezett egy levél,(a lánykori nevemre,3 éve férjhez mentem)hogy fizessem be a 48000Ft tartozást.Azt szeretném megtudni,hogy ennyi idő elteltével elévült-e már ez a kötelezettség,vagy jogos a követelésük.Köszönöm válaszukat,Eszterhai Melinda

Balasi # 2012.02.18. 09:51

Sziasztok!

Egy olyan ügyben kérném a segítségeteket, hogy házat szeretnék vásárolni de a házon van villany tartozás. A tulajdonos elhunyt így az örökösök árulják a házat és közölték h ők nem fizetnek ki semmilyen fennálló tartozást. A villanyt még 1998-ban kikötötték, és ha minden igaz akkor jelenleg 140.000 ft-os tartozásról van szó. Ez azóta elévülhetett vagy nekem ezt ki kell fizetnem ha megszeretném venni a házat?!

Előre is köszönöm!

ferna # 2012.02.28. 10:45

Kedves Fórumozók,

Tavaly nyáron telefonon megkeresett egy pénzügyi szolgáltató,hogy tartozásom van az Erste Bank felé, 2004 óta.
Mondtam, soha nem vettem fel kölcsönt az Erste Banktól, erre válaszul azt kaptam az úriembertől, hogy ja, igen még PostaBank, aminek a tőkéje 500 ezer ft volt, mára több, mint 1,6 Mió.

Mondtam kizárt, soha nem vettem fel, 2004 óta ugyanott lakunk vidéken mégcsak egy levelet sem kaptam sehonnan ezzel kapcsolatosan.
Erre ő, mert egy pesti címre küldték, ahonnan folyamatosan „nem vette át, nem kereste” jelzéssel küldték vissza.
Mondtam, hogy soha nem laktam pesten, kizárt, hogy rólam beszél.
Felfaxoltam az adataimat, lakcím kártyámat neki, mondta egyeztet a Bankkal, és 1-2 héten belül visszahív.
Nem tette meg.

Erre a tegnapi nap ismét telefonál ugyanaz a fiatalember, és közli hogy van az Erste Bank-nál egy lejárt folyószámla hitelem, 2002-ből, ami 60 ezer Ft-ról 180 ezer Ft.
Mondjuk neki, hogy kizárt, nem volt folyószámlahitelem, és amúgy itt élünk, semmi papír nem érkezett 10 éve, mit képzel, ha lett volna is tartozás már rég elévült.

Erre ő, tudja, tudja, de hát meg lehet egyezni, hogy csak a tőke követelést fizessem ki, ja és ott a régi ügy is, amire a Bank azóta sem jelzett vissza!!.....

Szóval kérdezném mi a teendő ilyen esetbe?
A tartozást, és a hiteleket nem ismerem el, sosem vettem fel, eltelt azóta 8-10 év úgy,hogy egyetlen felszólítást, bármit küldtek volna (akár a hitel eladásról PostaBank-Erste Bank, Erste-Pénzügyi Szolgáltató)
Az állandó lakcímem 6 éve ugyanaz, előtte 5 évig ugyanezen a településen éltem, csak másik utcában, semmi nem érkezett, a pesti címet nem is értem, hogy honnan veszik.

Kérném a tanácsokat, és a további teendőket.
Egyezkedni nem akarok, hiszen a pénz nem vettem fel, de nem tudom, hogy ilyenkor érdemes e írni, telefonálgatni velük, vagy az Erstével.

Köszönöm előre is a tanácsokat!

K

guba" # 2012.02.28. 11:20

Nincs itt semmi teendő. A jogosultnak kell bizonyítania, hogy a kötelezettség fennáll.

ferna # 2012.02.28. 12:41

Tehát neki kell bizonyítania, hogy küldött leveleket, felszólításokat, és hogy miért pesti címre?
Kell nekem bármit is fizetnem?

pazs # 2012.02.28. 12:59

Nem.

C a s a b l a n c a # 2012.02.29. 06:57

Kár volt kiadni az adataidat, most majd a félország hiénái minden hasonló ügyben felhasználhatják...

Az ügy elévültnek tűnik...

vislai # 2012.03.01. 21:32

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne:

Az egyik haverom kapott egy foglalási jegyzőkönyvett sulyadó tartozása miatt melynek összeg 85225 ft+kmat meg ilyenek összesen 134500 ft. Az a helyzet hogy csórónak nincsen semmilye és nem tudja hogy mitévő legyen.
Az lenneakérdésem hogy mit tudnak vele csinálni hogy elzárás vagy közmunka fenyegeti-e? mert be is idézték a foglalást végrehajtó irodájába. a tartozás adótartozás és járulékai címen szerepel.

válaszát előre is köszönöm

tisztelettel : árpád

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.02. 08:02

Ha nincs semmije, akkor foglalási jegyzőkönyvet nem nagyon kaphatott.
Egyébként nem bűncselekmény fizetésképtelennek lenni. (Az más kérdés, hogy milyen úton-módon szabadult meg az autójától.)