Banki hitelek


manyoka # 2011.05.03. 14:13

Tisztelt Illetékes!

Az alábbi problémához kérném segitségüket.
3 évvel ezelőtt vettem fel az Erste banktól személyi hitelt l mFt-ot.
Való igaz, hogy anyagi problémáim miatt nem tudtam rendszeresen törleszteni, csak vagy kevesebbet vagy egy-egy hónap kimaradt.Hitelemet felmondták és átadták egy behajtó cégnek, aki kiküldte a felszólitást, hogy fizessem be egyösszegbe a tartozásomat. Külön oldalon részletezték a tőkét a kamatot és a rárakódott összes költséget. Alkudozni nem lehetett velük, tehát nagy keservesen megszereztem az l.167.000 F-ot és rákérdeztem, hogy hol fizethetem be. Azt mondták vigyem be az Erste bankba ott fizessem be, és majd ők leemelik az Erste számlájáról, ez számomra a legegyszerübb. Kérték, hogy előtte azért egyeztessek az Erste bankkal is, mivel a levelüket tavaly májusban küldték ki és a határidő május vége volt én pedig csak julius elején tudtam fizetni, a késedelmi kamat még rárakódhat. Ez meg is történt, bementem a bankba, ahol egy fél délelőttöt eltöltöttem, mivel végig kellett hallgatnom, hogy mia a fenének küldtek engem oda a pénzzel. nekik már ehhez semmi közük mivel eladták a behajtó cégnek és ezzel már nekik kellene foglalkozni.Mondtam, hogy ne küldözgessenek már sehova nálam van a pénz és szeretném rendezni az adósságomat. Hosszas telefonálgatás után elfogadták a pénzt ugy hogy rátettek még 20.000 F-ot a késedelmi kamat miatt. Ezt is szó nélkül kifizettem és kértem a szla. megszüntetését. Mondták, hogy egy hónap mulva tudják csak megszüntetni, ha már a behajtó cég levette tőlük a pénzt. Közbe bekövetkezett rákos kisfiam halála, ezért meg is feledkeztem a szla.megszüntetéséről és igy csak októberbe mentem be ezt rendezni. Legnagyobb megdöbbenésemre közölték, hogy fizessek még 60.000 Ft-ot mert még ennyivel tartozom, mivel rosszul számoltak. Nem voltam hajlandó ezt elfogdni, mivel négy hónapig sem egy telefont, sem egy felszólitást nem kaptam, tehát ha nem megyek be október végén a mai napig nem tudok az állitólagos tartozásomról. A másik dolog, ha ők már kijelentették, hogy nem akarják elvenni a pénzt, mivel ők már nem foglalkoznak az én ügyemmel mert azt átadták és náluk már nincs semmi anyagom akkor honnan került elő a 60.000 Ft tartozás. Ha ők ugy adták el a tartozásomat a behajtó cégnek, hogy l.167.ooo Ft a tartozásom a behajtó is ennyit követelt, én azt kifizettem, megkaptam a számlaösszesitőt ahol a tartozásom le volt nullázva, hogy követelhet tőlem még a bank ujra pénzt. Az volt a válasz hogy rosszul számoltak. Akkor miért volt nullás a számlaösszesitőmön a tartozásom? A behajtó céggel álltam én végül is akkor már jogviszonyba, és az ő követelésüket maradéktalanul teljesitettem, sőt 20.000 Ft-al többet is fizettem, mint amennyit ők követeltek. Pénztártól való távozás után én is hiába megyek vissza reklamálni. Csak azért mert valaki felelőtlen volt, nekem a 70.000 Ft-os fizetésemből kell ujra és ujra fizetnem, mert mi a biztositék ha kifizetem utána nem jut eszükbe ujra, hogy megint csak rosszul számoltak és még fizessek.
Azt szeretnem megtudni, hogyha pert inditok ellenük fenti ügyben van-e esélyem arra, hogy megnyerjem a pert, mert szörnyő igazságtalannak tartom, hogy mindig csak véletlenül az ügyfél részére tévednek, soha nem a bank kárára.És ha már eladták a tartozásom a behajtó cégnek, akkor én csak a behajtó cég követelését vagyok jogos kifizetni, mert ha nem a bankba megyek befizetni, hanem a behajtó cég által küldött csekken fizetem be, akkor elkerültem volna ezt a torturát.

Várom mielőbbi szives válaszukat.

Köszönettel Nagyné

amigo777 # 2011.05.05. 18:27

T. Fórumozók
Abban az esetben ha nem tudom tovább fizetni a lakáshitelem törlesztőjét jövedelem kiesés miatt, és elmegyek a bankba megmondom hogy nem tudok fizetni, nem megyek bele hitel könnyítésbe, sem türelmi időbe, sem semmibe, hanem bezárom a lakást, kulcsot eldobom és lelépek, mik lehetnek a következmények?

Dr.Attika # 2011.05.05. 20:11

T. amigo777!
Ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet. Ptk. 112.§ (2) bekezdés.

Ön ebben az esetben is köteles viselni az ingatlan terheit.

amigo777 # 2011.05.06. 07:31

T. Dr.Attika

mik lehetnek a következmények?

A rendelkezési jog tartalma:
.
.
.
4. Az ingó dolog tulajdonjogával felhagyás.

ez pontosan mit jelent?

godorka57 # 2011.05.13. 19:54

Nem tudom jó helyen kérdezem e a következőt!
Sajnos 3 éve jelzálog hitelt vettem fel a házamra egy pénzintézettől. a Quality Financialtól.Mivel nem tudtam fizetni a magas törlesztőt, annyi szerencsém volt,hogy el tudtam adni a házunkat,Sajnos a visszafizetési elszámolásuk szinte egy sajtpapír volt,mivel euró alapu hitelt fizettem vissza semmilyen árfolyam,vagy részletesen levezetve mennyi tőkét fizettem vissza,sem kamat vagy az árfolyam különbözet nem volt feltüntetve,sem az elfogadom e,vagy ellenmondhatok e,még egy ügyintéző név sem.Mivel a vevő hitelre vette meg az ingatlant nem lehetett várni, elfogadtam amit kiszámoltak.Utólag kérhetek e korrekt részletes elszámolást?Ha nem értek vele egyet,hova fordulhatok?

Előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2011.05.13. 20:24

Polgári perben lehet kérni, hogy a bíróság ítéletileg állapítsa meg az elszámolás helyességét vagy azt, hogy ítéletileg készítsen számadást a közölt adatok alapján. Ez köti a feleket. Javaslom e per megindítását.

Dr.Attika # 2011.05.13. 20:59

godorka 57!
Megnéztem a cégjegyzékben ezt a Quqlity Financial nevű céget. Ez nem pénzintézet, kölcsön nyújtására nincs jogszerinti lehetősége. Ez egy pénzügyi közvetítő. Biztos, hogy ő a kölcsönadó?

Dr.Attika # 2011.05.13. 21:05

T. amígó777
A rendelkezési jog tartalma: az adott dolgot másnak használatba adhatja, tulajdonjogát átruházhatja, megterhelheti.
Ingó tulajdonjogával fel lehet hagyni. Annyit jelent, hogy pl. egy öngyújtót kidobhat a szemétbe miután kifogyott belőle a gáz. Ingatlan esetén ezt a hivatkozott polgári jog szabálya szerint nem teheti meg, mert a jogalkotó az ingatlan esetében megkívánja, hogy annak mindíg beazonosítható tulajdonosa legyen.