Banki hitelek


Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.14. 15:07

Valamit nem értek. A hitelkártya konstrukcióknak lényegi eleme, hogy folyamatosan tartozhatsz a hitelkeret erejéig. Persze, általában azt is kikötik, hogy havonta ki kell egyenlítened a kamatokat, vagy történnie kell egy minimális befizetésnek. Általában ez utóbbi is csak egy kisebb hányada a hitelkeretnek, ráadásul meg lehet csinálni, hogy a határidőre befizetsz, másnap pedig leveszed a kamatok kiegyenlítése után maradt összeget.

Hogy lehet egy ilyen konstrukcióval odáig jutni, hogy a bank felmondja a szerződést, ha - ahogyan állítod - rendszeresen törlesztetek?

Egyébként ilyen tényállás mellett perbe bocsátkozni a lehető legrosszabb ötlet, vetekszik a konnektorba pisiléssel.

Bubu1978 # 2012.09.14. 15:30

Akkor picit átfogalmazom, mára a hitelkeret ki van teljesen használva, és jelenleg a minimum törlesztések okoznak problémát, abból gyűlt fel 3 hónapos tartozás. Erre kértünk részletfizetlst amit nem adtak meg.

krisz37 # 2012.09.14. 19:55

Üdv! Szeretném megtudni, hogy ha folyószámla hitel és hitelkártya törlesztés van azon a bankszámlán amire a munkanélküli segély érkezik, akkor a bank levonhatja az elmaradt tartozást. 35000 Ft-ból 7000-ret hagyott a számlán a bank. Megteheti ezt vagy lehet utólag valamit tenni. (Ennyi a havi összes jövedelem!)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.15. 07:07

Te magad adtál neki megbízást a levonásra, amikor a szerződéseket kötötted vele.

Gelu0401 # 2012.09.19. 09:14

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi témában szeretném a segítségüket kérni. Egy adott bankhoz beadtunk egy személyi kölcsön igénylési kérelmet a kért dokumentumokkal (munkáltatói, bankszámlakivonat, közüzemi stb.) együtt. Most 3 hét után felhívtak, hogy szeretnék bekérni még pluszba egy másik banknál felvett lakáshitelünknek a komplett szerződését, anélkül nem bírálják el a személyi kölcsön kérelmünket. A dolgot azért nem értem, mert a hiteladatainkkal (törlesztőrészlet, hitel összege stb.) tisztában vannak a KHR-ből, bankszámlakivonatból szerzett információk után.
Kérdésem, hogy tényleg elkérhetik a másik bank szerződését, vagy csak azért kell nekik, hogy megnézhesség, hogy a konkurens bank milyen szerződéseket köt? Én kiadhatom egyáltalán a lakáshiteles bankunk szerződését egy másik banknak? Nem sértek vele üzelti titkot vagy ilyesmit?
Bocsánat az esetlen kérdésekért, de még sosem találkoztam ilyen szituációval.
Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.19. 16:38

Gondolod, hogy ilyen eszközökre van szükségük, ha meg akarják ismerni egymás szerződéseit?

Gelu0401 # 2012.09.19. 18:47

Nem, nem feltétlenül gondolom, hogy ezért kell, csak nem értem, hogy miért akarnak egy hatvanegynéhány oldalas szerződést olvasgatni. De nem is ez a fő problémám, nem ez volt a problémám lényege, hogy miért kell nekik, hanem hogy elkérhetik-e egyáltalán, vagy én oda adhatom-e egyáltalán.
De akkor mindegy.
Köszönöm!

bigdady # 2012.09.19. 19:37

ha akarsz hitelt odaadod.

silent79 # 2012.09.21. 14:17

Üdvözlök mindenkit.

Egy kérdéssel fordulnék a hozzáértőkhöz.

Volt egy lakásom a feleségemmel közösen amin volt hitel. Elváltunk és 2011 áprilisában azaz közel másfél éve szerződést módosítottunk és lekerültem a hitelszerződésről mint adóstárs.
Most szeretnék venni egy ingatlant amit le is foglalóztam de hitelbírálatkor kiderült hogy a KHR-böl az elmúlt másfél évben nem törölte a bank a hitelbejegyzésem és emiatt elutasítottak, aminek köszönhetően esélyessé vált hogy bukom a foglalót ami egy szemmel is jól látható összeg.
Mit tehetek ilyenkor? A PSZAF-es panasz mellett élhetek bármilyen kártérítési igénnyel a pénzintézet mulasztása miatt? Vagy ezt a másfél milliós buktát le kell nyelnem? Ezt természetesen nem szeretném és ezért fordultam Önökhöz.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv: M.

mjbt # 2012.09.23. 15:22

Tisztelt hozzáértők!

Édesanyám halála után a banknál lejelentettem, hogy elhunyt. Miközben a részleteket fizettem én tovább átadták egy behajtó cégnek akik most 17 ezer forint kezelési költséget követelnek!! Ez mind a hagyatékátadó végzés előtt volt! Joga van a banknak átadni a hagyatékátadó végzés előtt egy elhunyt hitelét??? Én jóhiszeműen kifizettem miközben nem is biztos, hogy én lettem volna az örökös.

Válaszukat előre is köszönöm: M

Sherlock # 2012.09.23. 15:47

A hagyatékátadó végzés csak formaság, nem ott dől el hogy ki lesz az örökös. Ha nem te lennél az örökös, akkor meg mint hagyatéki hitelező kérhetnéd a kifizetett lóvét az örököstől.

katalin083 # 2012.09.23. 18:58

Tisztelt Fórumozók,

A kérdésem a következő: Ha a hitelemet kifizettem 2 éve,és most szabálytalanságot találtam a papírok esetén ugyanúgy benyújthatom-e a panaszomat a PSZÁF felé,vagy esetleg van elévülési ideje az ilyen ügyeknek?
Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.24. 13:22

Van elévülés, de még belül vagy. Azt azonban tudni kell, hogy a PSZÁF semmiféle követelést nem ítél meg neked, ilyen hatásköre nincs.

zsuzsa75 # 2012.09.25. 06:59

Tisztelt fórumozók!
Autóhitel problémával fordulnék Önökhöz.2009 07.13.-án kötöttem egy deviza alapú hitelszerződést ami 600 000Ft-ról szólt. Ezt úgy vállaltam,hogy fix törlesztőrészletekben havonta azonos összegeket kell fizetnem. Természetesen azzal tisztában voltam,hogy a futamidőm növekszik ha az árfolyamkülönbözet kedvezőtlenül alakul.88 hónapra vállaltam a hitelt,amiből
már 37hónapot befizettem. Eddig 12hónapot kell pluszban ráfizetnem. Az lenne a gondom,hogy ez év elejétől kezdve kapom a negyedéves csekkeket "eseti kamat és árfolyamkülönbözet címszóval".Ezeken csekkeken egyre nagyobb összegek szerepelnek.A szerződésemben ez szerepel
ezzel kapcsolatban: "FIX TÖRLESZTŐRÉSZLETŰ DEVIZAALAPÚ VÁLTOZÓ FUTAMIDEJŰ KÖLCSÖN ESETÉN AZ ADÓS ÁLTAL FIZETENDŐ
TÖRLESZTŐRÉSZLETEK ÖSSZEGE NEM,CSAK A SZÁMA VÁLTOZIK,FIGYELEMBE VÉVE A FELMERÜLT KAMATKÜLÖNBÖZETET ÉS AZ ÁRFOLYAMKONVERZIÓT IS TARTALMAZÓ ÁRFOLYAMKÜLÖNBÖZETET (TÖRLESZTŐRÉSZLET-KÜLÖNBÖZETET)
Tehát ahogy én értelmezem a szerződésemben nem szerepelnek negyedéves csekkek.Kicsit keresgéltem ,hogy miért kapok akkor én mégis pluszban csekket. Rátaláltam a bank oldalán egy 2012 április 5.dátumozású általános szerződési feltételek címszóval
egy kis módosításra:" A havonta kiszámított kamat- és árfolyam-különbözet
(törlesztőrészlet-különbözet) összege tőkésítésre kerül és az Adós hátralévő tőketartozását
növeli vagy csökkenti. Ezen megváltozott új tőketartozás figyelembevételével kerül
megállapításra havonta a fix törlesztőrészletek új tőke-kamat megbontása.
Amennyiben a törlesztőrészlet tőketartalma nem fedezi a törlesztőrészlet-különbözet teljes
összegét, a törlesztőrészlet-különbözet törlesztőrészletben el nem számolható, tőke összeg
feletti része a törlesztőrészlet esedékessé válását követően soron kívül külön kiszámlázásra
kerül; összege a törlesztőrészlet összegén felül a futamidő alatt eseti kamat- és árfolyamkülönbözetként fizetendő meg". Ez már nem szerepel természetesen a szerződésemben.Ezt én nem írtam alá.Jeleztem a bank felé de semmi válasz,semmi magyarázat. Mit lehetne tenni?Szerintem a bank egyoldalúan módosította a szerződést az én káromra,és ezt nem teheti. Kérem aki tud segítsen. Köszönöm

SzBrigi1984 # 2012.09.27. 13:22

Felmondott hitellel kapcsolatban kérdeznék!

Volt egy hitelem banknál,de átkerült behajtócéghez,2napja viszont azt is felmondták,mert elvoltam maradva.Ez után mi következik?Mert önkormányzati segélyt kapok,abból elkezdik e behajtani?Vagy ha ingatlanra terhelik rá,akkor az mit jelent?

ius latratus # 2012.09.27. 13:42

Csak egy kicsit kellene visszaolvasnod. Fizetési meghagyás (igaz, nincs egy csöppnyi fogalmam sem a hiteled összegéről), majd -miután jogerőre emelkedik- végrehajtási eljárás.

"Vagy ha ingatlanra terhelik rá,akkor az mit jelent?"

Azt, amit írtál.
Mielőtt félreértenéd: nem a behajtó cégről beszélek.

Mondeo # 2012.10.03. 13:50

Lakáshiteles Közjegyzői okirattal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A hitelszerződés megkötésekor (2003), akkor még kiskorú lányunk ingatlana lett beterhelve. A gyámhivatal akkor úgy engedélyezte, hogy a jelzálog jogot jegyezhetik be, azaz zálogkötelezett lett a lányunk, az adósok mi, a szülei lettünk. Sajnos bedőlt a hitelünk, viszont most az azóta nagykorú lányunk jövedelmét is le akarják tiltani. A Gyámhivatal szerint adósként nem adhattak ki engedélyt az ügyletre, mert kiskorú személy jövőbeni vagyonát nem lehet elzálogosítani. Viszont a Gyámhivatal erről, tájékoztatásuk szerint, nem adhat ki semmi féle állásfoglalást. Az érdekessége az a dolognak, hogy az eljáró végrehajtó szerint az okirat nem tartalmazza, hogy az ügyben részvevő személyek mivel kötelesek jót állni a hitel fedezeteként. Kihez lehet fordulni ilyen ügyben? Gondolom nem egyenesen bírósághoz kellene fordulni.

fejvadasz # 2012.10.03. 14:03

autó hitellel kapcsolatban keresek Budapesti ügyvédet. Elvitte a Bank az autómat jogtalanul, most pedig perel.

Sherlock # 2012.10.03. 14:23

Az "iratoknak" tartalmaznia kellene, hogy a lányod csak jelzálogkötelezett, valami nem stimmel. Az iratokat kellene látni, érdemes lenne ügyvédhez fordulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.03. 15:27

Hogy a csudába járulhatott hozzá a gyámhivatal akár csak a dologi kötelezettség vállalásához is? Szvsz ez akkora hiba, hogy kártérítési igényt lehet rá alapozni.

Jólesz # 2012.10.16. 14:34

Sziasztok,

Küldök egy linket, azok számára akik eddig nem voltak tisztában a következő lényeges fogalmakkal: ki az adós, adóstárs,kezes,készfizető kezes,zálogkötelezett?

Sokan csak most eszmélnek rá, hogy mit is írtak alá. Az információhiány életeket tesz tönkre!

A hitelkárosultak.blog oldalon olvashatjátok a cikket:
http://hitelkarosultak.blog.hu/…adott_eletek

Andrea26 # 2012.11.19. 11:25

Kedves Fórumozók!
Szeretnék Tőletek segítséget kérni,mert a párommal roppant nehéz helyzetbe kerültünk. Lakást szeretnénk venni,mert elég nehézkes a párom családjával az együttélés.Szinte semmi magánéletünk nincs. De a párom bátyja és annak felesége jó pár évvel ezelőtt vettek házat,aminek a párom az egyik adóstársa,a másik adóstárs meg a párom szülei. És úgy tudom,hogy ha senkit nem találunk aki át tudná vállani az adóstársi szerepet (márpedig Önként senki nem vállalkozik ilyesmire), addig mi sem tudunk felvenni hitelt. Anno én pedig diákhitelt vettem fel,hogy el tudjam végezni az egyetemet, és most törlesztem,havi 5-10000 forinttal, de nem hiszem, hogy diákhitel mellett én kapnék-e egyáltalán bármi nemű hitelt. Most apránként szedegetjük össze egy lakásra valót, de így viszont több év kell hozzá mire bármi felé is léphetnénk.
A párom bátyjának a felesége viszont évek óta otthon van, nem akar elmenni dolgozni, jól érzi magát hogy a férje keresetéből fizetik a hitelt meg nevelik a gyereküket, és mellett ő egész nap nem csinál semmit. Annó a párom adott kölcsön pénzt nekik,amiről semmilyen papír nem készült,csak több szemtanú (családtagok) látták.De most hiába kérjük tőlük vissza a pénzt,mivel nekünk is szükség lenne rá,mindig valamivel leráznak minket. Lehetne esetleg valamivel jogi úton utólag sarokba szorítani Őket, vagy esetleg, hogy segítsenek mást keresni a párom helyett az adóstársi szerepre? Mert természetesen ők jól érzik magukat,hogy minket sarokba szorítottak,és ők meg élhetik életüket míg mi sínylődünk.. Nekem is és a páromnak is a havi keresetünk minimálbérnél kissé több...Előre is köszönöm a segítségeteket,remélem tudtok nekünk valami jó megoldást!

Sherlock # 2012.11.19. 13:25

nincs kőbe vésve hogy ki kaphat hitelt, találhattok oylat aki így is ad. Ha a bank nem akar titeket kiengedni a kötelemből, akkor nem sokat tehettek. Reális esély akkor lenne, ha tőletek fizetőképesebb adóst tudnátok felajánlani, a leírtak alapján a sógórnő nem ilyen.

A lóvét lehet kérni bírósági úton, csak sokra nem fogtok vele menni az elmondottak alapján, ha meg is ítélik.