Banki hitelek


abené # 2010.09.27. 12:38

A segitségét szeretném kérni.sajnos munkanélküli lettem 2 honapja, és mivel a keresetem 150,000ft körül volt, most pedig a munkanélkülim 40,000.2 honapja nemtudtunk feladni 2 hiteltörlesztöt.az edjik 24,000 a másik pedig 48000,-.a kérdésem az lenne hogy mind a két hitel a párom nevén van.az edjik bank már megis küldte, hogy vonni fogják a fizetése 33%át a munkáltatonak.mivel nincs a nevén semmi csak egy auto. amit mai napig fizetünk mivel azt is hitelre vettük, de azt fizetjük is becsületesen, hogy azt a 2 bank aki felfogja mondanmi a hitelszerzödést, mivel tarozunk nekik, le e foglalhatja az autot a tartozás fejébe, vagy ahhoz nem mivel az még a bank tulajdona.nagyon köszönöm segitségét.

nandy # 2010.09.28. 09:32

A hitelre vásárolt autót simán lefoglalhatják és elárverezhetik.

nandy # 2010.09.28. 09:34

Annak ellenére, hogy a lakás tulajdonrésze úgy oszlik meg, ahogy leírtam és az én részem értéke nem éri el az adósság mértékét könnyedén végrehajtható? Ezt azért kérdezem, mert itt olvastam, hogy résztulajdonon nem olyan egyszerű a végrehajtás.

Kbs. azt írta, hogy lefoglalhatják, nem azt, hogy tutira el is megy az árverésen.

abené # 2010.09.28. 20:38

de hogyan mikor a bank tulajdona addig amig ki nem fizetem?még a törzslapja sincs nálam csak akkor lesz ha kifizettem, akkor más bank is elviheti nem csak az amelyknél az auto hitelem van?most jelenleg a cibnél van az autohitelünk amit fizetni tudunk, de a raiffeisen banknál nemtudjuk fizetni a személyi kölcsönt, és attol félünk hogy elviszik az autot, mivel semmi más nincs a nevünkön,se ház semmise.

beahargi # 2010.09.29. 18:13

Hitel felmondást követően mennyi idő után kerül bíróságra az ügy?Továbbá,ha felmondták a hitelem van még lehetőségem megegyezni a bankkal?Vagy már csak a bíróságon állnak velem szóba?

nandy # 2010.09.30. 14:58

Ha a szerződést közokiratba foglaltátok (pl. közjegyző előtt), akkor nem kerül bíróságra az ügyed, rögtön végrehajtásra adhatják.
A többiről kérdezd a bankot. Nem köteles veled egyezkedni, de egyes bankok megteszik.

bela2233 # 2010.10.01. 07:17

Üdvözlök Mindenkit!

Vázolom a problémámat, kérem aki bárminemű válasszal tud szolgálni, segítsen, köszönöm!
Néhány éve felvettem egy 2M-s nagyságrendű szabadfelhasználású lakáshitelt. A pénz nem nekem kellet, hanem a párom szülőjének, illetve a testvérének, mivel ők BAR listán vannak. Az ingatlanon, amelyet a bank leterhelt, már volt egy kölcsön (600e HUF) amelyet a kölcsön felvételekor azonnal ki kellet fizetnem. Ez a párom szülőjének hitele volt. Az ingatlannak három tulajdonosa van, ők voltak a biztosítéknyújtók, ezt közjegyző előtt is hitelesítették. Most az van, hogy nem akarnak fizetni, az egész kölcsön az én nyakamba szakadna. Én nyilván nem akarom kifizetni a kölcsönt, a szerződés szerint pedig ilyen esetben a házat viszi a bank.
Kérdésem: 1, Ha nem fizetem a kölcsönt, avagy felmondom a hitelt, ilyen esetben csak a biztosítéknak nyújtott ingatlant viszi a bank, avagy az én fizetésemet is terhelheti? (BAR listára kerülök én is , ezzel tisztában vagyok, nem ez a gond)
2, A biztosítéknyújtók megfenyegettek, hogy ha nem fizetem ki a hitelt, vagy ha el kell árverezni a házat, feljelentenek csalásért. Sajnos, azon a 600e forinton kívül nem tudok bizonyítani semmit, hová ment a pénz, de hát ők sem.
3, mivel az egyik biztosítéknyújtó a párom, aki már nem lakik az ingatlanban, és nagyon nem is érdekli mi lesz vele, azt ajánlotta, hogy átruházza a tulajdonjogát valamelyik másik tulajdonosnak, hogy ne illethessen minket a csalás gyanúja - hiszen nem nyertünk az ügyletből semmit sem, és ő a tulajdonjogára sem tart igényt. Ez mennyiben segítene?
Nagyon szépen megköszönök minden érdemleges választ!

Anikósza # 2010.10.01. 11:56

Tisztelt Fórumozók!
Abban kérek tanácsot, hogy mit lehet tenni akkor, ha egy refinanszírozott hitelnél a pénzintézet hibájából csúszik a folyósítás. Kötelesek-e kompenzálni? Illetve a hibájuk okán felmerülő költséget megtéríteni?
Köszönettel:
Anikó

beahargi # 2010.10.04. 11:43

Ha a hitelem felmondják,és van keresetem is meg ház is a nevemen akkor előbb a keresetből vonnak vagy árverezik a házat?

nandy # 2010.10.04. 19:53

Ha a keresetedből belátható időn belül nem térül meg a tartozásod, akkor nagy valószínűséggel ugrik az ingatlanod is.

birta # 2010.10.06. 10:28

Segítséget szeretnék kérni euró alapú lakáshitellel kapcsolatban. Megállapodás szerint 6 havi a lakáshitelem kamatperiódusa, a megállapodás szerint 6 havonta mindig küldik az értesítést a következő kamatperiódusról. A hitelt 2009. február óta fizetjük, azóta egyszer, az első kamatperiódus után küldtek tájékoztatót. Azóta egyet sem kaptunk pedig már kettőnek meg kellett volna érkeznie. Nem tudjuk milyen kamatot fizetünk, hogyan változott. Illetve még egy kérdésem lenne, a banknak nem kellene egy kimutatást küldenie mivel euró alapú hitelről van szó, hogy a havi törlesztőrészletet milyen árfolyam alapján számolta ki. Tehát például havona, vagy félévente, hogy ebben és ebben a hónapban 15-én az aktuális árfolyam szerint 1 Ft mennyi euró volt, ezért fizettem én X forint havi törlesztőt. Vagy én honnan tudom meg, hogy a bankom mit számolt az nap árfolymnak és nem-e esetleg átvert. Válaszotok előlre is köszönöm! Bea

bejácska # 2010.10.06. 10:48

Kedvesek!

Akinek ötlete van,ossza meg velem!

Családommal egy 21M-ért vásárolt ingatlanban lakunk,melyet 17M CHF hitelből és önerőből vásároltunk.Az ismeretes okokból,jelenleg 21M CHF-re rúg a hitelünk…(vic­c…)Szeretnénk tudni,milyen lehetőség volna jelen helyzetből egy kedvezőbbe kerülni.(hitel­kiváltás,inga­tlancsere -egy olcsóbbra nyílván stb)Tanácstalanok vagyunk!Tavasszal született gyermekünk,én gyeden vagyok,bár eddig rendesen fizettünk,de ez egyre nehezebb…,lassan lehetetlen,mert nincs annyi bevételünk.(autónk is CHF hiteles)Köszönettel és tis­ztelettel:
B.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/32/25149#…

kadaj01 # 2010.10.06. 11:10

Milyen ötlet? El kell adni(bár nem igazán lesz rá vevő), és venni egy kis panelt. Majd ha az ki van fizetve tovább egy picit nagyobba , aztán ha az ki van fizetve, akkor kellett volna megvenni ami most van. Igaz, ez évtizedek. Ez lett a türelmetlenség vége.

perszepolisz # 2010.10.14. 11:06

Sziasztok!

Vásároltam egy lakást és ezért jelzáloghitelt vettem fel. Mindig megfizetem a kis részletet ám most hozzájutottam egy nagyobb összeghez, amit befizettem arra a számlára,amire a hitelt fizetem. A bankom, most azt állitja, hogy ez előtörlesztés és ezért telefonon azt mondták, hogy majd ujraszámolják a hitelt és értesitenek az uj fizetendőröl. A hitelszerződésben azonban az van, hogy az előtörlesztést 60 nappal a tényleges befizetés előtt kell irásban jelezni, különben az nem előtörlesztés, hanem egyszerű túlfizetés és akkor egy pár hónapig nem kell a hitelrészletemet fizetni. Nyilván ezért is fizettem be ezt a nagyobb összeget, hogy most ne kelljen fizetni egy darabig. Ha viszont újraszámolják a hitelt, ugye leszednek rólam 40.000.-Ft előtörlesztési dijat és a hitelem meg kb. 1000.-ft-tal olcsobb lesz, ami semmire nem jó.
Kérdésem: mit tegyek, hova forduljak, ha beváltják a fenyegetést és tényleg előtörlesztésként kezelik az egyszerű tulfizetésemet?

danyly # 2010.10.26. 17:53

Jó napot, sziasztok.

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy engem illetve nővéremet folyamatosan zaklat az OTP Bank feléjük való tartozásunk miatt.
Ez úgy történhetett meg, hogy nagyapám keresztapám adóstársként házépítési hitelt vett fel a banktól 1975-ben (!). Nagyapám meghalt örököse édesapám volt aki sajnos szintén meghalt.Örökösei a nővérem illetve én lettem.

Édesapám 8 éve halt meg, a bank levelében közölte, hogy később jutott tudomására édesapám halála ezért 2009-ben gondolták zaklatnak, hogy behajtsák rajtunk – jogtalanul – a tartozást.

Én közben kiderítettem illetve az ehhez az esethez kapcsolódó iratokat előkutattam. Ezek szerint sem nagyapám ,sem édesapám hagyatéki végzésében nem szerepel ezen hiteltartozás.
Továbbá a nővérem illetve az én neven alatt a Földhivatali adatok szerint nincs bejegyezve sem jelzálog sem egyéb illeték vagy tartozás.

Minden teher keresztapámat terheli.Szerintem.

Mivel édesapám 2002-ben halt meg, a bank pedig 2009-ben keresett meg levelével ezért fennáll az elévülési idő, ami jelen esetben 5 év tudomásom szerint.

Tehát az lenne a kérdésem, hogy az elévülési idő fennáll-e, tehát jogtalan a követelés?
Másik kérdésem, hogy vissza lehet-e vágni a banknak valamilyen jogcímen vagy feljelentéssel?
Mondjuk zaklatás, jogtalan követelés vagy kártalanítási per vagy egyéb más jogcímen?

Főleg a témához értő személyek hozzászólását várom, de szívesen fogadom minden érdekes és értelmes hozzáírást is.

Előre is köszönöm.

Tisztelettel danyly.

kisspista # 2010.11.28. 00:23

Üdvözlök mindenkit.

2007 nyarán vettem fel frank alapú jelzáloghitelt. Néhány év múlva sajnos külön kellett költöznöm, és elindult a válóper, és jelenleg is folyik. A mai napig fizettem a hitelt, most azonban a korábbi évek alatt felhalmozott apeh tartozásomra részletfizetési kedvezményt kaptam, és választanom kell, hogy vagy a hitelt fizetem, vagy a bétém tartozása után a részleteket. Én mindenképpen az apeh tartozást fizetném inkább, mivel az ingatlan további sorsa sokadrangú prioritással bír. A kérdésem az, hogy mi várható akkor, ha abbahagyom a hitel fizetését, illetve milyen módokon lehet abbahagyni a hitel fizetését (pl. lehet-e egyezkedni a bankkal hogy inkább adják el és ne legyen belőle bírósági ügy)

Néhány további információ:

  • 3.250.000 HUF-ot vettünk fel
  • A bank akkor valami 4,5 millióra vagy kicsivel többre értékelte az ingatlant. Mi 5 millióért vettük meg.
  • A feleségem nagy valószínűséggel nem fogja átvállalni a részleteket, és ha netalán belemenne is az értékesítésbe, egyhamar nem valószínű, hogy megvenné valaki, de én már most decembertől nem fizetnék, ugyanis az apeh részletek és egyéb okok miatt nem fog menni.
  • Van kb nettó 104 ezer forintos havi alkalmazotti jövedelmem.
  • Van egy Bt-m, amelyben havonta kb. 180+áfát számlázok (evás volt, de kitettek)
  • Papíron sok a házipénztár, de valójában egy fillér sincs benne
  • Jelenleg egy önkormányzati bérlakásban lakom a 3 éves fiammal, amelyben a saját tulajdonom kb. ágy, hűtő, mosógép, mosogatógép és ruhák.

Mi várható, mit tegyek, mit ne tegyek? Nagyon nem értek a jogi dolgokhoz, ezért minden kis információt és minden javaslatot köszönettel fogadok.

kisspista # 2010.11.29. 05:49

up

kisspista # 2010.11.30. 13:26

Valaki tud segíteni a kettővel korábbi beírásommal kapcsolatosan? Ha kell még, természetesen írok további részleteket.

végrehajtó1 # 2010.11.30. 13:35

csak a fizetés marad.Akármelyiket nem fizeti végrehajtják elöbb utobb.Valamint a felesége is be kell vonni hogy fizessen ő is.

kisspista # 2010.12.01. 04:58

Köszönöm a választ. Az APEH részleteket természetesen fizetni akarom. A nemfizetés egyedül a banki hitellel kapcsolatosan merült fel bennem.

A végrehajtás mire terjed ki, és milyen mértékben?

  • Jelenleg van egy kb. 104 ezer forintos nettó bérem egy cégnél bejelentve (nem a saját Bt-mnél)
  • Van egy Bt-m, amelyben kb. 180+áfát számlázok, de ez le van terhelve kb. 60 ezer havi apeh részletfizetéssel egy évig.
  • Más tulajdonom egy régi, használhatatlan autón kívül (de jó lenne ha elvinnék, de gondolom nem fogják), valamint néhány háztartási gépen és bútoron kívül (hűtő, mosó, mosogató, ágy) nincs.