Kedves Fórumozók!
A problémám a következő.
Lakáshitelünk törlesztőrészletét a bankszámlánkról minden hónapban levonják. A kölcsönszerződésben a törlesztőrészlet esedékessége minden hónap 15. napjaként van meghatározva. A tranzakció előtt a hitelező minden hónapban, 2-3 nappal az esedékesség előtt, SMS-ben értesített a törlesztőrészlet várható értékéről.
Ezidáig a banki terhelés minden hónapban 15-e utáni napra esett. Kivéve a júliusi.
Július hónapban, a hitelező részéről az előbb említett értesítő SMS elmaradt, jött azonban a bankunktól egy üzenet 12-én, hogy a törlesztőrészlet levonásra került, utánaszámolva, nagyjából 271 forintos árfolyamon, holott az esedékesség, mint írtam, 15-e a szerződés szerint.
A hírek alapján alapján 10-én már sejthető volt, hogy a CHF árfolyama napokon belül csökkenni fog, ezért a hitelező még azon a napon indította el a tranzakciót amikor a CHF árfolyama csúcsokat döntögetett. Mint ismeretes az esedékesség napján nagyjából 30 forinttal lett alacsonyabb az árfolyam így nagyjából ezzel a magatartással kb. 18 ezer forintot húztak ki a zsebünkből.
Tudnának esetleg tanácsot adni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, érdemes-e panasszal élni, illetve hová lehet fordulni? A hitelező megteheti egyáltalán, hogy a szerződésben foglalt esedékességi nap ellenére kénye-kedve szerint válasszon más napot, azért hogy éppen magas CHF árfolyamon tudja levonni a törlesztőrészletet?
Köszönöm!