Autó családon belül

Atis77 # 2009.06.04. 16:26

írjatok egy üzembentartóit, az a legolcsóbb, csak a forgalmit kell kitölteni(egy átirás kb 60-100e ft minden fizetnivalóval), de úgy menj az okmányirodába, hogy a biztositás meg van kötve a nevedre, igy apudnak nem veszik el a bonusza, és minden szabálysértésért téged fog szekálni a hatóság. Nekem is a fater nevén van a kocsi, és én vagyok az üzembentartó.

monalisa1 # 2009.06.04. 15:51

Egy adásvételi szerződésben - amelyben akár jelképes 1 Ft is lehet a vételár, édesapádtól megvásárolod az autót. Az átíratás költsége a gépkocsi motor m3 alapján., átlagos autónál pár tízezer forint költség csak. A kötelező felelősségbiztosítást és a súlyadót is rendezni kell, vagyis azokat a továbbaikra nézve felvállalnod.

Vagy készül egy "Kölcsönadási megállapodás" miszerint édesapád x időre korlátlan használatra kölcsönadja neked az autót - akár külföldre is mehetsz vele. (A tulajdonjog, az üzembentartói jog/kötelezettség apukád nevén marad ezen időszakra.) Kell két tanú az okiratnál.

A szerződés MINDIG legyen nálad, vagyis az autó papírjai mellett.

Kívánok balesetmentes, örömteli autózást.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Bence84 # 2009.06.04. 12:19

Keedves Béla (kbs)!

Köszönöm a kimerítő válaszokat! Ebben az esetben milyen szerződést írjunk meg? Mivel gyakorlatilag ingyen jutok hozzá az autóhoz. Vagy írni kell akkor is szerződést...mondjuk 1 Ft-ról. Nem tudom.

A Laikus :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.04. 12:15

Természetesen, Nem fognak bejegyezni tulajdonosnak, ha nincs jogcímed.

(Ami a másik kérdést illeti: hát ki a jóistennek menjen a büntetés, ha nem a tulajnak? De az is benne van, hogy ha nem ő vezetett, akkor legyen szíves megmondani, hogy ki. És akkor azt fogják bírságolni - már ha elismeri. Nem szeretem, ha a laikus szívózik, mert ő jobban tudja. Akkor ne kérdezzen.)

Bence84 # 2009.06.04. 11:46

és mielőtt átíratom az autót a nevemre, kössünk valamilyen szerződést, vagy le kell papírozni, hogy hogyan került hozzám az autó?

Bence84 # 2009.06.04. 11:45

ja, viszont az, hogy kit büntetnek meg: egyik ismerősöm kölcsönadta az autóját, gyorshajtás miatt lefényképezték, és neki ment a büntetés, nem annak, aki vezetett.. tehát az elmélet itt megbukik :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.04. 10:44

Közlekedési szabálysértésért sohasem a tulajdonost büntetik, hanem a szabálysértés elkövetőjét, azaz a vezetőt.
Ha csak az a cél, hogy a te kihágásaidért még közigazgatási bírsággal se sújtsák édesapádat, annak nem az a módja, hogy szerződést köttök, hanem az, hogy vállalod, amit elkövettél. Ilyen egyszerű.

Bence84 # 2009.06.04. 10:12

Kedves Fórumozók!

Az ügyben fordulok hozzátok, hogy:

Édesapám új autót vásárol, a régit nekem szeretné adni. Addig, ameddig az átíratásra nem jön össze a pénz, addig sem szeretnénk, hogyha valamilyen szabálysértést követek el, őt büntessék meg. Ilyenkor elég egy üzembantartói szerződést megkötni pl.1 év határozott időtartamra (addig összejön az átíratásra a pénz)? Azt le kell adni az okmányírodában? Vagy ilyenkor mi a legmegfelelőbb megoldás? Továbbá amikor az én nevemre kerül az autó, kell valamilyen szerződést kötni, vagy családon belül ez hogyan szokott működni?

Üdv
Bence