ingatlan eladás után fizetendő adó


Mamamia # 2011.04.27. 09:15

Jó reggelt!

Segítséget kéretk!
Mi alapján állapítja mg a NAV egy ingatlan érétkét?
Neki vagy nekünk kell bizonyítani az igazunkat?

Márciusban vásároltunk egy lakást, fillérre azt az árat írtuk bele a szerődésbe amennyiért megvettük. Most bejelentkezett helyszíni szemlére a NAV, nem éppen szimpatikus stílusban. Az illetékes hölgy annak ellenére ragaszkodott a kijelölt időponthoz, hogy még nem vagyunk birtokban. Három órás intervallumot jelölt meg a megjelenésére, és nem nagyon akarta megérteni, hogy egy számunkra idegen ember lakásában nem szeretnénk három órát várakozni. Közölte, hogy akkor várjunk az utcán... Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban, és utálnék pereskedni... Mi a teendő? Mivel lehet/kell/szokás felkészülni, igazunkat bizonyítandó?
Köszönöm.

Kovács Kálmánné Ózd # 2011.04.26. 15:47

Szép napot!

Ezúton szeretném megkérdezni: Csere ingatlant hány év után lehet eladni adómentesen?
Előre is köszönöm válaszát. Üdv. Erika

monalisa1 # 2011.04.26. 09:35

36%

Rexor # 2011.04.26. 08:18

Ez engem első blikkre egy nyereményjátékra emlékeztet, amihez első körben lehet hogy engedély szükségeltetik. Ha pedig nyereményjáték, akkor az ingatlan is nyereménynek minősül, ami utána nyertesnek elég masszív személyi jövdelemadót kell fizetnie.

Borisz226 # 2011.04.25. 14:56

Szép Napot!
Érdeklődni szeretnék.
"Tedd rá a kezed" módszerrel hivatalosan eladható-e egy lakás? A módszer lényege az lenne, hogy 100ezer forintért bárkié lehet a lakás, csak annyi dolga van hogy a többi jelentkező közül Ő tarja legtovább a kezét az ingatlanon. Természetesen nevezési díj (100ezer) befizetése mellett lehetne jelentkezni, melyet minden résztvevő befizet. Ha megvan a megfelelő számú résztvevő ,aki letétbe helyezte az összeget, akkor kezdődne a kézrátétel. Ha nincs megfelelő számú résztvevő akkor a jelentkezők visszakapják az addig letétbe helyezett pénzüket. Feltételek: semmi szünet, a falat nem lehet elengedni, nem lehet guggolni, leülni, feküdni, mert akkor kiesett. Az kiesett illető természetesen a nevezési díjat ebben az esetben nem kapja vissza. Persze mindenkivel külön kellene szerződést kötni a szabályokról és orvosi és sportbírói felügyelet mellett zajlana a dolog.
Ebben az esetben a fizetendő adó hogy számolandó ki?
Az összeg később ingatlanra lenne költve.

Rexor # 2011.04.20. 15:22

Én megvárnám a helyszíni szemle végét, mert ha jól értem értéket még nem mondtak. Egyébként csak akkor mondanak más értéket, ha jelentősen eltér az ingatlan forgalmi értéke a vételi ártól. Addig szerintem nyugi.

Gabicsek # 2011.04.19. 19:27

Kedves Rexor!

Téged kérdeznélek, mint szakembert:)

Lányom eladott egy ingatlant X millióért, egyben kötött másik ingatlanra is adásvételi szerződést Y millióért. (korábban már kérdeztelek ezzel kapcsolatban)

NAV kiküldte a fizetési meghagyást, elfogadva mind az eladott, mind a vásárolt ingatlan szerződésben rögzített értékét, ez alapján számította ki az illeték alapját. Ügyintéző egy hölgy.

Aki megvásárolta a lányom ingatlanát, ma kapott a NAV-tól levelet, neki nem fizetési meghagyást küldtek, hanem hogy majd helyszíni szemle keretében állapítják meg az általa vásárolt ingatlan értékét, (amit ugye már a másik ügyintéző jóváhagyott a szerződésben foglaltak alapján) ezért ekkor és ekkkor legyen itt és itt. Ügyintéző egy férfi.

Te elképzelhetőnek tartanád, hogy a jogerőre emelkedett fizetési meghagyásban elfogadott eladási ár egyik ügyintézőnél ennyi, a másiknál (aki a vevő ingatlanátruházási illetékével kapcsolatosan fog dönteni) más árat szabna meg kollegájával ellentétben?
Én a lányom vevőjének mindenesetre azt tanácsoltam, vegye fel telefonon a kapcsolatot az ő ügyintézőjével, és tájékoztassa, hogy ezzel az ingatlannal kapcsolatban már született egy fizetési meghagyás, ahol a kolleganője elfogadta az eladási árat a lányom által eladott és vásárolt ingatlan különbözeteként fizetendő illeték alapjának kiszámítása vonatkozásában. Nehezen hinném el, hogy egyiknél ennyit ér, másiknál meg annyit egy ingatlan, és egymást ütnék keresztbe. Mellesleg: Az ingatlan annyiért kelt el, amennyi a szerződésben szerepel, semmi sumákolás nem történt, de mondjuk ez ebből a szempontból lényegtelen.
Kíváncsian várom válaszod:)
Gabi

Kérdező42 # 2011.04.19. 08:51

Köszönöm a választ!

Akkor a megfejtés:
161.a (bevétel): amennyiért eladtuk a lakást,
161.c (jövedelem) 0
161.d (adó) 0

Köszi még egyszer!

Rexor # 2011.04.19. 07:42

Igen fel kell tüntetni, de nem kell adózni utána (jövedelem nulla). Elég 5 év is az adómentességhez.

Kérdező42 # 2011.04.18. 18:48

Tiszteletem,

2010-ben eladtunk egy ingatlant, amit még 1994-ben szereztünk. Ha jól tudom, mivel több mint 15 éve volt a miénk, nem kell adóznunk utána. Az adóbevallásban ennek ellenére fel kell tüntetni? Nem találtam olyan helyet az adóbevallásban, ahol be lehetne x-elni, hogy az értékesítés adómentes kéne legyen..

Előre is köszönöm a tanácsokat!

monalisa1 # 2011.04.14. 17:40

Ahogy Rexor írta 30% az adóalap - és annak 16%-a amít szja-ként fizetned kell majd.

Mível ingatlan adásvételénél ügyvédre szükség van, ő úgyis tájékoztat majd ezekről a dolgokról. (Jelzálog, bank, jövedelemadózás stb.)

csodagomba # 2011.04.14. 17:19

Köszönöm szépen!!!!!!!

Rexor # 2011.04.14. 10:36

Neked nem kell illetéket fizetni, azt majd a vevőnek.

csodagomba # 2011.04.14. 09:34

Rexor, lajcsó:

Köszönöm!

Tudom, hogy az előbb azt mondtam, hogy utolsó kérdés, de még egy apróság felmerült:

A házunk eladása után csak adózni kell, vagy illetéket is kell fizetni? (ha igen mennyit?) Bár sehol sem láttam feltüntetve, de ki tudja...

Köszönöm!

lajcsó # 2011.04.14. 08:32

Csodagomba részére!

Ördögi körről nincs szó.
Ez gyakorlatban úgy oldható meg, hogy:

  1. a vételár előlegből töröltetitek a jelzogjogot.
  2. A másik lehetőség pedig az, hogy vevő bankja a lakásvásárlási hitel összegéből levonja a te aktulási hitel tartozásod összegét és azt a te bankodnak átutalja, ami ezt követően kiadja a törlési engedélyt. Az esetleg maradék összeget pedig te megkapod a banktól.
Rexor # 2011.04.14. 08:14

Kedves csodagomba,

A lényeges az, ami a hagyatéki végzésben szerepel értékként, ez a szerzési érték. A jelzálog kérdéskörét a bankkal kellene megbeszélni.

Kedves Jorgiko,

A banki kölcsönt nem lehet levonni a jövedelemből.

csodagomba # 2011.04.13. 20:01

Rexor:

Köszönöm!!!

Azt jól tudom, h ha a ház szerzéskori (öröklés) forgalmi értéke meghaladja a mostani eladási árat, akkor nem is kell adózni? Azt mondta egy ismerősöm, hogy az eladási árból le kell vonni a szerzéskori forgalmi értéket, és a különbséget kell csökkenteni 70%-kal mivel 4 évvel ezelőtt szerezte. Mi most 12 millióért adjuk el, de a szerzéskori forgalmi értéke jóval magasabb volt.

És még egy utolsó gyakorlati kérdés:

A házon lévő jelzálogot a vevő által fizetett pénzből fizetnénk ki. Viszont a leendő vevőnk is erre a házra venné fel a hitelt. Tehát amíg mi nem kapjuk meg a pénzt, addig a házon lesz a mi jelzálogunk... Viszont a leendő vevőnk meg nem kapja meg a hitelét a banktól, amíg be nem jegyzik az ő jelzálogát.(?) Ezt hogyan kell megoldani? Egyszerre két jelzálog lesz a házon(pár napig), amíg ő bejegyezteti és megkapja a pénzt, ideadja, mi kifizetjük és töröltetjük a mi jelzálogunkat? ( egy 12 milliót érő házon lenne egy időben összesen közel 20 millió jelzálog?) Vagy ezt hogyan oldják meg? Remélem nem „ördögi kör”...

Nagyon nagyon nagyon köszönöm előre is!!!

jorgiko # 2011.04.13. 08:26

Tisztelt Szakértő!
Válaszából sajnos nem értem, hogy Amerikában élő lányom az örökölt, de hitellel terhelt lakás eladása után levonhatja-e a banknak visszafizetett kölcsönt és így már nem kell adóznia vagy a hitel visszafizetése is jövedelemnek számít?
Köszönettel várom a választ.

Rexor # 2011.04.13. 08:18

Adózás szempontjából a legjobb, ha édeasanyád adja el a házat, mivel így csak a jövedelem 30%-t kell leadózni (hagyatéki érték - eladási érték). Ezt követően pedig a vételárat utalja át neked mint "ajándékot". Az a kedvezmény, amnire te gondoltál már régen megszűnt.

csodagomba # 2011.04.13. 07:50

Rexor:

A ház, amit most szeretnénk eladni, jelenleg édesanyám nevén van, ő 2007-ben örökölte az édesanyja után, (egyedüli örökös volt).

Na most vagy édesanyám lesz a ház eladója, és én veszem az új lakást (és akkor az illetéknél én a 35 év alattiak első lakásvásárlásakor járó 50 %-os kedvezményt tudom igénybe venni)

vagy arra gondoltunk, hogy gyorsan elajándékozza nekem a házat, hogy pár hónap múlva én legyek a ház eladója is és majd az új lakás vevője is (így a cserét pótló vétel illetékkedvezményt tudom igénybe venni, illeték szempontjából így jobban járnék)

Az új lakást mindenképpen én fogom venni.

Csak azt nem tudom, hogy adózás szempontjából hogyan járnánk jobban, ha én adom el a házat, vagy ha édesanyám. Mert ha jól tudom, régebben volt olyan, hogy ha eladtam ingatlant, de ugyanabban az évben vettem is ingatlant, akkor nem kellett adózni utána (vagy kellett, csak vissza lehetett igényelni.) Vagy valami hasonló.

De ha édesanyám adja el a házat, akkor ő nem fog új ingatlant vásárolni... így mindenképpen kellene adóznia... és ezt szeretnénk elkerülni. Illetve hogy minél kevesebbet kelljen adózni.

Köszönöm előre is a választ!

Rexor # 2011.04.12. 20:15

Kérdés mikor vetted a házat és mennyiért.

csodagomba # 2011.04.12. 18:25

Tisztelt Szakértők!

Ha 2011-ben eladom a házam 12 millió Ft-ért, (ebből a pénzből kifizetem a 9 millió Ft-os jelzálogot, majd veszek fel egy új lakáshitelt és) vásárolok szintén 2011-ben egy lakást mondjuk 8 millió Ft-ért, akkor az adózás hogyan alakul? Kell-e adóznom, ha igen visszaigényelhető-e, stb...?

Nagyon köszönöm előre is a választ!

Rexor # 2011.04.12. 17:01

Igen. Persze csak abban az esetben, ha adóköteles a jövedelem.

rockmachine # 2011.04.11. 15:18

Sziasztok! Engem is érdekelne, hogy kettős-állampolgárnak (amerikai-magyar) kell-e magyarországi eladott ingatlana után szja-t fizetnie és/vagy bevallást benyújtania. Nincs Magyarországon bejelentett lakóhelye. Köszönöm a választ előre is

jorgiko # 2011.04.09. 09:13

Tisztel Szakértő!
Lányom 12 éve él Amerikában, már kettős állampolgár. Tavaly édesapja meghalt és részben örökölte annak kis értékű ingatlanát, melyen magas banki hitel volt. Ezt az örökösök eladták és abból kifizették a banki hitelt. Nagyon kevés maradt belőle. Érdeklődőm, kell ezután személyi jövedelemadót fizetnie és ha kell, hogyan számolanó?
Köszönettel várom válaszát!