ingatlan eladás után fizetendő adó


Lorec # 2006.05.30. 16:52

Sziasztok!

A problémánk a következő: anyósomnak van egy ingatlanja. Kb 18-19MFt-os. Van két lánya. Az egyik egy saját házban lakik akik éppen felujjítják, rendbehozzák azt. A másik lány most szeretne ingatlant venni. Az anyosom el szeretné adni ezt az ingatlant hogy mindkét lánynak segítsen a továblépésben. Az ingatlan csak az anyósom nevén van. Mi lehet a legoptimálisabb arra hogy a két lány pénzhez jusson és kb 2-3Mft az anyósomnak is megmaradjon. Ha eladja és az összeget szétosztja az nem jó mert akkor nagy illetéket kel fizetnie az anyósomnak, mert nem ingatlant vásárol belőle. Tud vki valami megoldást a problémánkra?
Előre is köszönöm a hozzászólóknak!
Mindenkinek sok sikert!

Cola # 2006.05.30. 17:26

az eladás után egy dolgot biztos nem kell fizetnie anyósodnak: illetéket. Esetleg adót, de annak kiszámításához néhány további körülményt (szerzés éve, jogcíme, szerzéskori érték, szerzés és elidegenítés költségei, igazolható ráfordítások ) kellene ismerni az ingatlan megszerzésével kapcsolatban, azaz ezt egyelőre nem lehet megválaszolni.

kilenc # 2006.05.30. 21:52

Sőt, ha esetleg az eladás miatt adófizetési kötelezettsége lenne, az csökkenthető a lánya részére vásárolt ingatlanra fordított összeggel.

barogabi # 2006.07.17. 14:39

Sziasztok!

Az érdekelne, hogy ha eladom pár éve vett telkem drágábban,és megvenném belöle édasanyám vidéki telkét és a budapesti közös lakásunk rá eső részét. Akkor ezzel tudom csökkenteni az adóalapomat?

A választ elöre is köszönöm!

Gyongy # 2006.07.17. 15:04

Sziasztok!Kerdesem,lenne lakaseladassal kapcsolatosan.1997 ben 1,5 millioert vasarolt kulteruleti ingatlanomat szeretnem ertekesiteni mellyen lakhatasi engedely van .A vetel ota mellekepulettel bovult az ingatlan..Ha eladom az ingatlant tobb mint 1,5 millioert akkor a lakaseladasbol keletkezo haszon utan adozok!?Ha nem tudok szamlakat prezentalni a bovitesrol illetve a felujjitasrol akkor az ingatlanra raforditott osszeget nem veszik figyelembe ?Milyen lehetosegeim vannak ebben az esetben?

ObudaFan # 2006.07.17. 21:16

Az ingatlan átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követô öt évben történik, a számított összeg. Ezt követôen a jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a számított összeget csökkenteni kell, ha az átruházás - a megszerzés évét követô évet elsô évnek tekintve -,

  1. a hatodik évben történik, a számított összeg 10 százalékával,
  2. a hetedik évben történik, a számított összeg 20 százalékával,
  3. a nyolcadik évben történik, a számított összeg 30 százalékával,
  4. a kilencedik évben történik, a számított összeg 40 százalékával,
  5. a tizedik évben történik, a számított összeg 50 százalékával,
  6. a tizenegyedik évben történik, a számított összeg 60 százalékával,
  7. a tizenkettedik évben történik, a számított összeg 70 százalékával,
  8. a tizenharmadik évben történik, a számított összeg 80 százalékával,
  9. a tizennegyedik évben történik, a számított összeg 90 százalékával,
  10. a tizenötödik évben vagy késôbb történik, a számított összeg 100 százalékával.
cveti # 2006.07.18. 12:13

Sziasztok fórumosok!
7 éve vásároltam egy kis parasztházat.Csináltattam terveket az átépítésre kértem építési engedélyt.Van költségvetés.Az építkezés lezajlott jó magyar szokás szerint számla nélkül,önerőből.Sajnos számlákat arról sem kértem amiről lehetett volna.5 év alatt a ház elkészült,de tényleg minden pénz belement.Van rajta szabad felhasználású hitel is.Most eladnánk,de mi lesz az adóval?Az értéknövekedés kb.7millió.

Gyongy # 2006.07.19. 04:49

Szia Obudafan!ez azt jelenti ,hogy a 1997 ben vasaroltingatlanomat most 2006 ban eladom es szamlaim nincsennek a raforditott osszegrol,akkor most a haszonnak a negyven szazaleket kell megfizetnem az allamnak ,abban az esetben ha nemveszek masik ingatlant?

Gyongy # 2006.07.19. 04:50

Mikor kell befizetni ezt az osszeget ?

_Lala_ # 2006.07.19. 16:16

Nem, ez azt jelenti, hogy a haszon 40%-át elismeri a törvény adómentesnek, a maradék 60% után 25% adót kell fizetni, ha azt a 60%-ot nem költöd el magadnak vagy közeli hozzátartozódnak lakásvásárlásra.

ObudaFan # 2006.07.19. 20:43

Abban az adóévben kell megfizetni, amelyikben a földhivatalhoz az adásvételi szerződés be lett adva.

Gyongy # 2006.07.20. 00:57

Kedves Obudaafan es Lala!Nagyon nagyon koszonom a segitsegeteket!

higins # 2006.07.30. 13:38

Sziasztok!
Testvérem eladta a lakását, és a kapott összegből férjével házépítésbe fogott. A házra most kapták meg a lakhatási engedélyt, de a hatóságnál azt a tájékoztatást kapták, hogy mivel az ingatlan külterületen van, így nem érvényes rá az a szabály, hogy az építésre, és a telekvásárlásra költött összeg leírható az ingatlan eladás után fizetendő adóból.

Ez tényleg így van, vagy létezik valamilyen lehetőség még a számukra?

Sanjnos szegények ugyan ilyen indokkal estek el a "szocpol"-tól is, és most ott álnak 2 gyerekkel, és egy vas nélkül, mert az építkezés elvitte minden pénzüket...
Előre is kösz!

_Lala_ # 2006.07.30. 14:48

Ez tényleg így van, vagy létezik valamilyen lehetőség még a számukra?

Ha az általuk épített "ház" neve az, hogy "gazdasági épület", akkor nem kapnak rá semmit (se illetékkedvezményt, se adókedvezményt, se szocpotl, sőt, értelmes hitelt se nagyon), mert nem lakást/lakóházat építettek.

Szóval elő kell venni a használatbavételi engedélyt, és elolvasni, hogy mi a neve annak, amit építettek. Külterületen egyébként - tudtommal - nem könnyű lakóház építésére engedélyt kapni. Talán tanya-jelleggel, kellően nagy területen meg lehet oldani.

OTÉK:

29. § (4) A mezőgazdasági területen lakóépület szőlő, gyümölcsös és kert művelési ág esetén 3000 m2, egyéb művelési ág esetén 6000 m2 telekterület felett helyezhető el úgy, hogy az a megengedett 3%-os beépítettség felét nem haladhatja meg. A különálló lakóépület építménymagassága legfeljebb 7,5 m lehet.
(5) A mezőgazdasági területen több önálló telekből az 1. számú melléklet 55/A. pontja szerinti birtoktest alakítható ki. A birtoktest esetében a 3%-os beépíthetőség a birtoktesthez tartozó összes telek területe után számítva csak az egyik telken is kihasználható (birtokközpont), ha a telek területe legalább a 10 000 m2-t eléri, és a beépítés a szomszédos telkek rendeltetésszerű használatára nincs korlátozó hatással, illetőleg azt nem veszélyezteti. A birtokközpont telkén a beépítettség a 45%-ot nem haladhatja meg.

Kmaci # 2006.07.30. 16:29

Sziasztok!

Apám nekem adná a mamám után örökölt házát. Mikor ő örökölte, 1,5 millió forintot mondtak be a ház értékére, amit elfogadtak. Ezután az összeg után adózott.
Az volna a kérdésem, hogy mivel járnék jobban. Ha megvenném tőle, vagy ha nekem ajándékozza? Mire mennyi illetéket kell fizetni? Minden költséget én fizetnék. Van e még az illetéken kívül más költség?

A válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2006.07.30. 18:02

És ma mennyi a becsült értéke?

Kmaci # 2006.07.30. 20:21

Nem tudom. Kb. 2 éve mondták be apámék a ház értékét, de értékbecslő nem jött ki. Amit bemondtak, azt elfogadták. A ház azóta ugyanúgy áll. Amúgy ez egy kis vájogház. És ellégé felújításra szorul.

monalisa1 # 2006.07.30. 21:16

Ingatlan vásárlása esetén az illeték 4 M Ft-ig 2%, az azon felüli rész 18 M Ft-ig 6%. Ezzel szemben öröklés esetén 18 M Ft-ig 2,5%.

Ha adásvétel jönne létre köztetek akkor az apukád jövedelemadót lenne köteles fizetni (25%) az eltelt 2 év tiszta értéknövekedése után, mivelhogy a szerzéstől 15 éven belül túlad az ingatlanon.

Mivel jelentős felújításra szorul a ház nem valószínű, hogy a 2 év alatt "felszaladt" az ára, lehet hogy jelenleg is csak 1,5 M Ft a becsérték. Ebben az esetben az apukád többlet jövedelemre nem tett szert, tehát nincs adófizetési kötelezettsége.

Ettől függetlenül a jövő évi szja bevallásban fel kell tüntetnie a ház eladását, de a vázolt "0" Ft haszonra figyelemmel adófizetési kötelezettsége nem lesz.

Magánvélemény: örökölni a jobb (...), már csak azért is mert a Parlament ezen 4 éves ciklusban esetleg eltörli a MDF által a választásoknál annyira hangsúlyozott örklési adót (= haláladót), és akkor a végén még jól jösz ki a dologból...

Én csak egy laikus hozzászóló vagyok, és amit itt a fórumban az előző hasonló ill. közel hasonló esetekből "összecsipkedtem" magamnak. Teháét ha valamit esetleg elírtam, jobban hozzáértő bizonyára kijavít majd.

Rexor # 2006.07.31. 07:14

Monalisa, igen jól mondtad, majdnem minden rész kiigazitásra szorul sajnos.

  1. Nem öröklésről, hanem ajándékozásról van szó, ajándékozás esetén az illeték mértéke 18 millió forintig a ház forgalmi értékének 5%-a (lakástulajdon esetén) egyéb ingatlannál 18 millió forintig 11%.
  2. Ingatlan vásárlása esetén amit monalisa elmondott lakástulajdon adávételére vonatkozik, és a szabály az , hogy 4 millió forintig 2%, az azon felüli rész 6% (nincs 18 millió forintos határ). Egyéb ingatlan esetében az illeték mértéke 10%.
  3. Jövedelemadót csak ingatlanértékesités esetén kell fizetni, és ez független a lakás értéknövekedésétől.
  4. Az öröklési illetéket csak felvetették, mint ötletet, de nincs róla szó, hogy eltörlik (szinte nincs olyan osrzág, ahol ne lenne örökösödési illeték...)
Kmaci # 2006.08.01. 01:23

Még egy kérdésem volna. Ha felvennék egy hitelt mondjuk egy személyi hitelt ingatlanfedezetre akkor abban az esetben mennyi volna az értékbecslő munkadíja?

monalisa1 # 2006.08.01. 07:06

Kedves Rexor!
Elfogadom a pontosítást, de én sem írtam mást: ha megveszi az ingatlant az érték után 2%-ot lesz köteles fizetni, ha ajándékba kapja 5%-ot.

Választhat...

Kmaci:
vélem minden bank az általa felkért becslővel dolgoztat, és így két azonos költség nem lesz. Vélem néhány tízezer forint. (Előfordulhat hogy a bank megelőlegezi aztán a hitel összegébe beszámolja.)

Segítség: a www.privatbankar.hu honlapon találni "Hitel" címszó alatt kölcsönkalkulátort, konkrétan a jelzáloghitelre várható Ft/hó összegére is, a felveendő hitel futamidejétől függően. A teljes hitel díjmutatót keressed: THDM.

Rexor # 2006.08.01. 07:15

Monalisa legalább a saját hozzászólásodat olvasd el, egy szót sem ejtettél ajándékozásról, és a többi is pontatlan volt. Nagyon meg tudja kavarni az itt tanácsot kérőket az, ha félretájékoztatják őket.

monalisa1 # 2006.08.01. 07:25

Valóban, az ajándékozás szót te írtad le, én a vételre és az öröklésre fókuszáltam, aztán az esetleges örökléssel kapcsolatban azt amit...

A pontatlanságért elnézést kérek.

Kmaci:
a tervezett személyi kölcsön felvételénél ugyanott azt is meg lehet nézni, hogy melyik bank adja kedvezőbb feltétellel a hitelt.

csumpika # 2006.08.01. 13:58

Sziasztok!
A problémám a következő:
A párom pár éve vásárolt egy lakást, amit a lakáshitel miatt az akkori párjával közösen vásároltak meg papíron. Valójában minden törlesztőt és magát a lakást is csak a barátnőm fizette. Nincs is semmi vita ezzel kapcsolatban, viszont szeretnék megszüntetni a közös tulajdont. Az exnek semmilyen követelése nincs, viszont azt szeretnénk megtudni, hogy miképpen szüntethető meg a legolcsóbb módon a közös tulajdon. Adásvétellel? Ajándékozással? Milyen költségek merülhetnek fel?
Persze lesz egy menet, hogy egyáltalán a bank elfogadja-e a páromat egyedüli adósnak, de ez már megint más kérdés..

csumpika # 2006.08.01. 14:03

Kiegészítésképpen: a tulajdoni megoszlás 50-50%, a lakás értéke vásárláskor 6.7 M Ft volt, azóta nem lett újítva, sőt nem is laktak benne. A hitelből pedig még jócskán van vissza.