életveszélyes fenyegetés - lehet-e feljelentést tenni életveszélyes fenyegetés esetén?

sn4ke # 2007.06.18. 13:04

a rendőrségről annyit, hogy amikor a kapitányságon az éjszakai ügyeletes tisztnek elmondtam, hogy öngyilkossággal is fenyegetőzött az ember, még akkor is elutasítóan azt felelte, hogy mikor mondta? 3 órája? na ha azóta nem tette meg akkor eztán már biztosan nem fogja, jöjjenek vissza holnap délelőtt feljelentést tenni.

utánanéztem még akkor a dolgoknak és mint kiderült, a rendőrség feladatai közé tartozik öngyilkosság szándéka esetén, annak megakadályozása.

gyakorlatilag elküldtek azzal, hogy ha valamelyikünket leszúrják hazafelé menet akkor a másikunk tud telefonálni nem? 3 percen belül ott van egy járőrkocsi...

the big cat # 2007.06.18. 11:51

Ha ez a helyzet, akkor sajnos jogi tanácsot nem tudok adni, másmiylet meg nem adhatok.

Mindenesetre én midnenképpen tenék feljentést, ha nem hajlandok felvenni, és eljárni, az ügyészséghez fordulnék.

Itt azért egy erőszakos bűncselekményháttérel rendelkező személy fenyegetéséről van szó, tehát komolyan kell venniük a rendőröknek. A rendőrök lustaságát és közekeletű tévedését mutatja, hoyg amíg nem folyik vér, addig őket nem terheli szerintük intézkedési kötelezettség. Lopni, embert rabolni, nőket megerőszakolni, korruptul bírságolni persze tudnak. Gyalázatos testület.

sn4ke # 2007.06.18. 11:03

(sikerült egyben)

sn4ke # 2007.06.18. 11:03

köszönöm válaszod, a helyzet bonyolult:

leírom 2 hozzászólásban mert az előbb nem engedte egyben:

1:
Több éve együtt élek barátnőmmel aki egy könyvelőirodában végzi a munkáját minden nap. Ezzel nem is volna baj de az iroda lépcsőházában lakó ember megpróbálta megszerezni magának. Barátnőm jelezte pár hónapja, hogy mindennapossá vált egy olyan dolog ami ezelőtt évente csak egyszer történt meg: munkába érkezéskor a lépcsőházban szembe jött emberünk és minden nap szóba elegyedett vele. Köszönés, érdeklődés, szép időnk van, borús időnk van, megint hétfő stb. Ez ment hetekig de mivel nem volt lehetőségem őt elkisérni, így elkezdett más időpontokban bejárni dolgozni - fél órával később vagy hamarabb - de akkor is ott volt a lépcsőházban, várta. Az ember után elkezdtem nyomozni és kiderültek női zaklatásos dolgok. Közvetlen sértettekel tudtam beszélni akik szintén nem tudták rendőrségre vinni a dolgot mert nem történt tettlegesség csak fenyegetés és zaklatás. Kiderült, hogy havonta kb 10 napot dolgozik és a szabadnapjaiban gyakorlatilag olyan részeg otthon (egyedülálló 36 éves, soha nem volt senkije), hogy a saját rokonainak sem tud beszámolni arról, hogy mi történik ezeken az estéken. Orvosi kezelést javasoltak már neki a közeli hozzátartozói is de magát nem tartja betegnek (én sem mondhatom rá addig amíg egy orvos ki nem jelenti róla) Emberünk ezt követően megmondta barátnőmnek, hogy azóta figyeli minden nap, mióta oda jár dolgozni és azóta meg akarja szerezni magának de csak most jutott el odáig, hogy lépjen (4 éve dolgozik ott barátnőm...) és meg is szerzi bármilyen áron. Mindenkit eltávolít aki elé áll. Többek között engem. (Ezek a dolgok ugye azok amiket sajnos akkor sem tudunk bizonyítani ha beleszakadunk és ez fáj a legjobban)
Felhívott 3 hete egy éjszaka és megmondta, hogy a barátnőm az övé lesz holnap holnapután, 1 hónap 1év de megszerzi, bármi történjék is. Válaszom annyi volt, hogy próbálja meg, én ezt nem nézem zsebre tett kézzel. Éjszaka közepén irány a rendőrség mert a fenyegetése életveszélyessé vált és segítséget akartam kérni - ahol ugye mondanom sem kell azt kaptuk, hogy addig ők is csak nézni tudják amíg nem folyik vér vagy nem történik bármilyen tettlegesség. Így hivatalosan nincs is a rendőrségen az ügy. Sőt, javaslatukra valószínűleg más irányba lépünk amit gondolom nem kell leírnom mert sajnos ha fel is jelentem és hivatalossá válik az ügy akkor semmi nem fog történni mert pár tucat sms-en kívűl ami a telefonomban van tőle (szadista módon elverlek, kegyetlenül összeverlek ha meglátlak, megb*om azt a nőt stb stb) mással nem tudom bizonyítani a dolgot.
Jelen pillanatban úgy áll, hogy a rokonai elvették a telefonját, kitörölték a számomat 4 napja. 4 olyan éjszakám volt, hogy ne remegő kézzel nézzem meg az smseimet. Aztán tegnap este újra megszerezte valakitől. Felhívott és megmondta, hogy lelöki a lépcsőn ha nem lehet az övé akkor másé se legyen.
Barátnőm főnöke az aki tud még tanúskodni mellette mert ott volt többször is amikor a munkahelyén is felhívta és zaklatta.
De mégis úgyérzem mindezek után, hogy ha ma elkezdek egy hivatalos folyamatot akkor azt egy hónap múlva lezárják bizonyíték hiányában és nem történik semmi. Vagy megbüntetik 60ezer forintra aztán 2 hónap múlva elkapja valahol barátnőmet és elvágja a nyakát mert ha nem lehet az övé akkor nincs vesztenivalója. Ha másik irányba lépünk akkor pedig attól félek, hogy én leszek súlyosan felelősségre vonva a törvény által...
Segítő tanácsaitokat előre is köszönöm.

the big cat # 2007.06.18. 10:51

Feljelentést kell tenni, és majd elválik, kivizsgálni mindenképen kötelesek, hiszen akár emberölés előkészülete is lehet a háttérben.

sn4ke # 2007.06.18. 10:26

engem és barátnőmet 3 hete folyamatosan fenyegetnek telefonon és smsben. sajnos hangfelvétellel nem de több tucat smssel tudom bizonyítani. érdemes-e lépnem hivatalos úton vagy pedig nyúljak más eszközhöz? érzem, hogy hivatalosan nem fog történni semmi pedig jelen pillanatban életveszélyről is lehet szó.

Nick Name # 2003.07.01. 03:31

Igen, a veszélyes fenyegetés elzárással is büntethető szabálysértés, elbírálása a bíróság hatáskörébe tartozik.

A bízonyítása azonban általában nehéz.

Nick Name

Phoenix # 2003.06.30. 14:21

Egy igencsak kényes ügyben szeretnék választ kapni.

Lehetséges-e, hogy valakit megfenyegessenek életveszélyesen, és mindaddig nem lehet feljelentést tenni a fenyegetőző ellen, amíg meg nem próbálja beváltani azt?

A fenyegető állítólag egy sátánista csoport tagja, és a megfenyegetett egy bejegyzett vallási szervezet papja.