Kalaptörvény Szanyi kapitánytól


ObudaFan # 2011.12.22. 10:11

néha nem árt, ha a gyakorlati oldalról, a hatékonyság szempontjait vizsgáljuk

A gyakorlat oldaláról sem értem, hogy miért jó, ha a bíróságok pártatlanságába vetett maradék hit megkérdőjeleződik, meg ha lesz egy csomó büntetőeljárás, amit strasbourgi határozatok miatt újra kell majd tárgyalni.

Azt sem értem gyakorlati szempontból, hogy miért jó az, hogy elszállt néhány milliárdnyi megtakarítás, az államadósság meg ugyanazon a szinten maradt.

Szóval várom, hogy gyakorlati szempontból szerinted miért voltak ezek olyan nagyon jó intézkedések, ha már ezt hoztad fel, hogy gyakorlati szempontból olyan nagyon jók. Egyelőre ugyanis csak állítasz valami elég vad dolgot, de ezt nem nagyon indokolod.

ObudaFan # 2011.12.22. 09:55

azt gondolom, lehet érteni a szándékokat.

Érteni lehet. Elfogadni meg nem. (Ebben az országban mindig mindenkinek a szándékait muszáj volt érteni és elfogadni. A kommunisták is csak a fasizmus ellen küzdöttek, persze.)

Én Gyurcsányt sem azért vetem meg, mert rosszul csinált dolgokat, hanem azért mert a jobbítás, az ország javára való ténykedés szándékát sem tapasztaltam nála.

Ezzel teljesen egyetértek. Csak én Orbánékon sem látom.

guba # 2011.12.22. 09:49

Végrehajtó, akkor örülök, hogy legalább valamit értesz, mert amiről én beszélek, azt láthatólag vagy nem érted, vagy számndékosan beszélsz másról.

guba # 2011.12.22. 09:47

Piac után már minden kofa okos. Én Gyurcsányt sem azért vetem meg, mert rosszul csinált dolgokat, hanem azért mert a jobbítás, az ország javára való ténykedés szándékát sem tapasztaltam nála. Hallgasd csak végig a telekcsere ügyben született kihallgatását.
Az, meg, hogy Matolcsy gazdaságpolitikája bukott lenne, majd akkor jelentsük ki, ha ott leszünk, ahova várod, hogy megérkezünk.

végrehajtó1 # 2011.12.22. 09:44

de azt gondolom, lehet érteni a szándékokat.

Ne viccelj kedves Guba.Biszku Béla szándékait is lehet érteni...(csak akarni kell.)

hihetetlen:(

végrehajtó1 # 2011.12.22. 09:42

Nagyon úgy néz ki hogy orbán (csak azért hogy a hatalmát fenntartsa,át mentse) ráteszi a kezét a MNB tartalékaira.
Ha azt is elku*ja mint feri akkor lesz ne mulass..:(

guba # 2011.12.22. 09:42

Nem tudom érted-e mire gondolok. Nem azt állítom, hogy jó érzés jogászként végigélni a demokratikus intézmények jogainak csorbítását, de bármennyire cinikusan hangzik, a lényeg szerintem mégsem ez. Van ebben egy hideg számítás nyílván, ami nekem sem tetszik, de azt gondolom, lehet érteni a szándékokat.

ObudaFan # 2011.12.22. 09:38

Ennek mi köze van akár a szégyenteljes bírói "reformhoz", akár a Be-módosításhoz?

Egyébként valóban csődöt vett át az új kormány, de ezen a területen is csak rontani sikerült. A megtakarítások elúsztak, az államadósság meg ugyanott tart. És annak, hogy a megtakarítások elúszása ellenére ugyanott tart, elsősorban az új kormány rossz gazdaságpolitikája az oka, mert az frank és az euró árfolyam és az országkockázati felér miatt maradt ilyen magas. Akkor mégis hol van itt az enyhítő körülmény?

guba # 2011.12.22. 09:34

Úgy kell féken tartanunk a költségvetési hiányt, hogy lényegében nem lesz gazdasági növekedés, és teljesítenünk kell az előttünk felhalmozott államadósság finanszírozásából adódó kamatszolgálatot. Ezek számok, kényszerítő körülmények, amelyek nem hazudnak. Nem azért vagyunk szegények, mert erkölcstelenül éltünk, hanem mert Feriék semmi egyebet nem tudtak, mint pénzt költeni és attól sem leszünk jobb anyagi helyzetben, ha holnaptól jobban tiszteljük egymást és mindenki imádkozik az ellene védkezőkért is.

ObudaFan # 2011.12.22. 09:30

demokratikus deficitek nélkül is kb ugyanitt állnánk

Ha ugyanitt állnánk, akkor mi szükség volt rá? Még mindig jobb egy jogállamban élni, ami csődbe ment, mint egy keleti típusú despotizmusban, ami csődbe ment.

ObudaFan # 2011.12.22. 09:28

a megoldást is másban kell keresni.

A megoldást másokban kell keresni. Hogy kikben, az még kérdés. Mert akármilyen örvendetes, hogy mindkét társaság megítélése a közvéleményben egyre inkább közelít a reálishoz, az még nem látható, hogy ki fog itt megszervezni egy kormányzásra alkalmas erőt, amelyik kevésbé balkáni módon próbál országot irányítani. De előbb-utóbb hátha.

végrehajtó1 # 2011.12.22. 09:27

vagy anyagilag érdekelt szerintem.

Pontosan erről van szó...

végrehajtó1 # 2011.12.22. 09:26

Dragunov

kétségtelen, senki sem tökéletes és követnek el hibát a Fideszék is

Ilyet is ritkán hallani jobbikostól.:)
Segíts ki !Miket követett el?

ObudaFan # 2011.12.22. 09:26

Talán ha példákat hoznál, konkrétumokat.

Az Alkotmánybíróság hatáskörének indokolatlan (és logikátlan) csökkentése.
Az Alkotmánybíróság párthű, de szakmailag alkalmatlan emberekkel történő feltöltése.
Bírók jelentős részének politikai okból történő elmozdítása.
Az OBH elnökének túl erős hatásköre, és a független intézmény élére olyan személy állítása, akinek a függetlenségéhez kétség fér.
A független legfelsőbb bírósági elnök mandátumának idő előtti megszüntetése.
A büntetőeljárás szabályainak a jogállamisággal köszönő viszonyban sem álló módosítása, majd az AB megsemmisítése után a szabály alkotmányba foglalása.
A magánnyugdíj-pénztári megtakarítások felélése egy év alatt, ami után az államadósság ugyanott tart, mint előtte.
Egypárti médiahatóság létrehozása, a közszolgálati médiának még az eddig tapasztaltnál is erősebben pártcsatornává alakítása.

Csak hogy a legfontosabbakat említsem. Nekem egy másfél éves időtartamra ez egy kicsit sok. Olyan nettó ostobaságokat, mint a NENYI nem akartam említeni.

Szóval fenntartom: aki a két társaság közül bármelyiket védi, az vagy a Holdról jött, vagy anyagilag érdekelt szerintem.

végrehajtó1 # 2011.12.22. 09:23

Itt nem védő hálóról van szó.Ez csak a orbáni kommunikáció.(+biztosítás +ilyen hülyeségek.)

Kőkemény hitelről amit gyurcsány kapott.A lejárt hiteleket pedig az ostoba sehova nem vezető gazdaság politika miatt nem tudják csak magas kamatszinten eladni.
Persze erről a jobbos sajtóból nem fogsz hallani semmit sem.

Itt orbán saját hülyesége áldozata lett (és egyben mi is)ugyanis nyócévig mindennek az ellenkezőjét mondta mint amit a szocik tettek.
És most rájött hogy ő sem tud másképp mint gyurcsány.Ugyan azt kezdi csinálni.

guba # 2011.12.22. 09:22

Obudafan szerintem te vagy inkább egy naiv űrlény, aki nem tudom kitől és mitől vár jobbulást. Lehet síránkozni az Alkotmánybíróság miatt, meg a jogállam vége miatt, de azt azért látni kell, hogy a demokratikus deficitek nélkül is kb ugyanitt állnánk. Lehet tehát arról is beszélni, ami téged bánt (engem is egyébként) de mivel a problémát én nem ebben látom, a megoldást is másban kell keresni.

guba # 2011.12.22. 09:15

Végrehajtó, ezért írtam korábban, hogy az embernek, mielőtt kialakítja a véleményét, jó ha alapos ismeretei vannak, és azt nem kizárólag a szocialista politukusoktól és a baloldali sajtóból szerzi.
Hogy kell-e IMF védőháló, az attól függ, hogy a lejáró kötvényeket meg tudja-e újítani a piacról a kormány, és hogy milyen magas kamatszint mellett tudja eladni őket. Ez pedig bármennyire meglepő számodra nem első sorban az alapján fog eldőlni, hogy szeretik-e Orbánt, hanem, hogy elhiszik-e rólunk, hogy tudunk sikeres gazdaságpolitikát csinálni.

ObudaFan # 2011.12.22. 09:05

Az biztos, hogy a szocialistáknak köszönhetően a Fidesz nagyon rossz helyzetben vette át az országot. Igaz ez a gazdasági állapotokra és a jogállamiság állapotára is.

Viszont mindkét területen még ehhez képest is jelentős romlást sikerült csak elérni az elmúlt másfél évben, és egyelőre a rombolás csak folytatódik (pl. az AB által megsemmisített rendelkezést alkotmányos rangra emelik még a héten).

Aki a két társaság közül bármelyiket védi, az vagy a Holdról jött, vagy anyagilag érdekelt szerintem.

efi99 # 2011.12.22. 08:07

Dragunov
Szokásos maszlagot hozod amúgy, tények nem zavarnak.
Nézzünk olyasmit, amiben számok is vannak, azt talán nem tagadod le.
Senki nem járt rosszabbul az adócsökkentéssel, igaz? Ezer 100%-kal emelkedett a belső fogyasztás az új adórendszertől, igaz? 150 ezer új munkahely van, igaz?
Államadósság csökkent, igaz?
Neeem? Akkor talán mégsem jó ez a program.
Ezeket már a fidesz találta ki, nem "emútnyócév", meddig akartok visszamutogatni?
Bár úgy látom te 2050-ben is visszamutogatni fogsz: "A bolsik 8+4+45 év után itt hagyott szemetét" 45 év, ja. Meg 98-02 között minden rendben volt, az nincs benne, ja.

efi99 # 2011.12.22. 07:57

Dragunov
"Azért érdekelne, hogy ebben az "óriási nagy orbáni diktatúrában" kinek milyen bántódása esett, aki eltérő nézeteket vall, mint a kormánypárt??"
Kirúgták.

Egyjogász # 2011.12.22. 07:41

Még a 2010-es választások (illetve Pali bácsi elnökké választása) előtt hallottam "Fidesz-közeli" ismerőstől egy olyan variációt (de lehet, hogy jobb városi legendának hívni, az ismerősnek ugyanis nem Viktor mondta:) ), Orbán azt tervezi, hogy csak 1-1,5 évig marad miniszterelnök, utána egy gazdasági szakember kerülne a helyébe, Orbán pedig köztársasági elnök lenne.

Jelen helyzetben ugyanakkor én ennek már nem sok esélyét látom, pedig lehet, hogy nem lenne egy rossz forgatókönyv. Egyrészről nem hiszem, hogy az eléggé hiúnak és pozícióihoz nagyon ragaszkodó embernek ismert Pali bácsi csak úgy simán, önként elhúzna a sunyiba. Másrészről most már Orbán is eléggé nehezen tudna a miniszterelnöki posztról visszavonulni úgy, hogy "ne veszítse el az arcát", azaz ne mondják rá azt, hogy nemzetközi nyomásra futamodott meg.

efi99 # 2011.12.22. 06:30

guba
Amit leírtál, az pont most van. Vagy most is. Nem nyúlnak hozzá az eü-höz, nyugdíjrendszerhez, Németo-gal takaróznak, OV pedig folyamatosan hazudik, csak ő még arról is hazudik, hogy nem is hazudik.

végrehajtó1 # 2011.12.21. 21:29

Szerintem a gazdaság nincs olyan rossz állapotban mint ahogy ezt a nem jobbos sajtó kommunikálja.
Szerintem elég lenne ha Orbán távozna.
Mert a piac és az európai politika ezt fogja (akarja)kikényszeríteni.
IMF:
Hogy kellene -e vagy sem azt nem tudhatjuk mert a kormány kettős beszédet folytat.Ma nem holnap igen,holnap után megint nem...és a többi.
Valamint mást kommunikál itthon a szavazóinak és mást a határokon kívül.

guba # 2011.12.21. 20:25

Csak az a baj hogy a vezér is ezt csinálja most.

Szerinted nem kellene semmilyen IMF védőháló?

végrehajtó1 # 2011.12.21. 19:56

Vagy Fletót sírják vissza? Nem lenne gond, ő biztosan felvenne még vagy 10000 milliárd hitelt, hogy még az ük-ükunokáink is azt fizethetnék. "Igen, megcsináljuk.”"

De hogy sírjuk vissza.Csak az a baj hogy a vezér is ezt csinálja most.
Pedig anno habzó szájjal ordítoztak a fletóra.
Azt gondolom hogy nem a fidesszel és a 2/3-al van a gond.Hanem a Orbán hatalom mániájával, viselkedésével és a hazudozásaival.