Pénzbüntetés + erkölcsi bizonyítvány


rolandbakter # 2009.05.21. 11:39

Sziasztok szeretnék érdeklödni hogy kaphatok- e erkölcsi bizonyitványt
2003 - ban a bírósági végzés szerint közzokirat hamisítás büntette miatt mint bűn segéd követtem el és 48.000 Ft pénzbírágot kaptam válaszotokat előre is köszönöm remélem hamar kapok választ mert sürgös lenne

Tisztelettel

ObudaFan # 2009.05.21. 11:49

Tiszta lesz az erkölcsi.

q2w3e4 # 2009.05.31. 16:34

Üdv mindenkinek!

Nem akarok új topicot nyitni, remélem itt is válaszoltok.

Márciusban másodfokon félmilliós pénzbüntetésre ítéltek büntetőügyben. Az ítéletet két hete kaptam meg postán, mindenféle információ nélkül. Sajnos az ügyvédem nyaral, nem elérhető.

Mikor, hova és hogyan kell befizetni a pénzt? Kapok majd egy csekket a közeljövőben? Vagy nekem kell (kellett volna már) megjelenni valahol és ott befizetni kp?

Nem szeretnék úgy járni, hogy esetleg igazoltatás közben kiderül, hogy van egy le nem rótt büntetésem és bevisznek 50 napra az utcáról... vagy csöndben elkezd kamatozni a pénz, mert nekem kéne mindenféle info és felszólítás nélkül befizetnem.

Tehát mi a pénzbüntetés rendezésének a menete?

jack4 # 2009.05.31. 17:08

Ha nem kaptál csekket - ez gyakori - akkor menj be az ítéletet hozó bíróságra és ott adnak.

viola19 # 2009.06.04. 10:15

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy egy büntetlen előéletű főiskolai hallgató hamis nyelvvizsga felhasználása és lebukása esetén milyen büntetési tételre lehet számítani - amennyire eddig utánaolvastam pénzbüntetés a valószínű -, esetleg ha valaki tud valamit az ilyen eljárás menetéről kérem írja meg.
Továbbá érdekelne, hogy diploma ugyanabban az intézményben szerezhető-e abban az esetben ha később valódi nyelvvizsgát tesz az illető, vagy esetleg elvész ennek a lehetősége illetve az erkölcsi bizonyítványban mindezek - közokirathamisítás, pénzbüntetés, stb.? - hogyan szerepelnek, esetleg van-e itt valami elévülési idő és esély későbbi tiszta erkölcsi megszerzésére.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2009.06.04. 13:07

Próbára bocsátás, vagy pénzbüntetés. A jogerő után egyik sem látszik az erkölcsiben.

GTRGTR # 2010.02.12. 04:33

Tisztelt Fórumozók!
Barátom kérésére egy eredeti bankjegyet beszkenneltem, és színes nyomtatón kinyomtattam. A hamis bankjegy nagyon amatőr, pénzfizetésre nem alkalmas volt. A barátom fotózkodni akart a 6 darab hamis húszeressel. Sajnos az egyiket az egyik rokona magához vette, mielőtt észrevette volna, és fizetés céljából fel akarta használni. Az előállítás nem fizetőeszköz céljából, hanem fotózkodásra kellett volna, és kértem a barátomat, hogy semmsítse meg ez után a bankjegyet. Sajnos figyelmetlenségét kihasználva elvették, és aki elvette az elvétel felfedezése után tagadta annak elvételét, azt mondta, megsemmisítette a bankjegyet. Kérdésem az lenne, hogy milyen büntetésre számíthatni, én, aki előállítottam,de nem forgalombahozatali céllal, és igen kezdetleges minőségben, illetve a barátom, aki óvatlanul vigyázott rá. Másik kérésem, hogy a felhasználásra szolgáló eszköz munkahelyemen van, hogy ezt várhatóan lefoglalják-e ilyenkor. Sajnos a munkahelyemen lévő eszközökre szükség van, annak elvitele a munkahely munkavégzését akadályozná meg. Mindketten büntetlen előéletűek vagyunk.
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.02.12. 12:23

Vegye fel a kapcsolatot egy védővel, mert ha ezt a kicsit azért hihetetlen történetet sikerül alátámasztani, akkor természetesen semmilyen büntetés nem lesz, de ha nem, akkor azért az alkalmatlan tárgy ellenére is várható büntetés.

V..K # 2010.02.13. 18:44

Sziasztok.
Tisztelt Ügyvéd Úr.

2006 februárjában a Magyar Honvédség kötelékében teljesítettem szerződéses katonai szolgálatot,sajnálatos módon elkövettem egy "bűntettet",kábítószerrel való visszaélés végett kerültem katonai bíróság elé,e cselekedetben nem terjesztő nem is termesztő hanem egyszerű felelőtlen fogyasztó voltam de nem is ez a lényeg.Az állásomból vagyis a honvédség kötelékéből eltávolítottak és a bíróság által 30ezer forint pénzbüntetés megfizetésére jogosítottak amelyet maradéktalanul kifizettem.Érdeklődni szeretnék,hogy kaphatok e tiszta erkölcsi bizonyítványt mivel a rendőrség adatbázisa szerint személy és vagyonőri-testőri álláslehetőségekre nem pályázhatok 2011-ig,viszont sok más munkahelyre szükséges volna az erkölcsi bizonyítvány.
A válaszát megadhatja itt a fórumon vagy a flynthanf@gmail.com címre is.
köszönöm.

Papali # 2010.02.13. 18:49

Meg tudnátok nekem mondani, hogy minek minősül az, ha valakivel aláíratnak egy színlelt szerződést,egyszeri munkára, majd pár nap múlva felmondják? A cél bizonyíték szerzése volt, ami a szerződés aláírásával megvalósult. Feljelenthetnek valamilyen jogcímen? Vagy a visszamondás miatt, ez nem lehetséges? Kösz

Dr.Attika # 2010.02.13. 19:04

Tisztelt V..K.!
"Az állásomból vagyis a honvédség kötelékéből eltávolítottak és a bíróság által 30ezer forint pénzbüntetés megfizetésére jogosítottak amelyet maradéktalanul kifizettem"

Egy szerződéses katonának hivatásos katona bajtársaihoz hasonlóan nem "állása" van, hanem hivatása. Ebből fakadóan "kokózni" eskü szegés. Az, hogy egy bírósági határozat szerinti kötelezést "jogosításnak" tekint az már azt jelzi, hogy annyira alkalmatlan e szolgálatra, mint minisztere "eccer" Szekeres Imre.

Szerintem, mielőtt elhelyezkedne "biztibojként" tegye rendbe erkölcsiségét.

dr.Hudson # 2010.02.15. 01:50

Tisztelt V.K.!

Az ítélet jogerőre emelkedésével törvényi mentesítésben részesült, erkölcsit kaphat. - Btk. 102 § (1) bek. a.) pont.

dr. Hudson

Szilcsi # 2010.03.25. 19:16

Jó estét! Sürgős választ szeretnék kapni arra a kérdésemre, hogy milyen mértékű bűncselekményt követhetett el az a gyanúsított, akinek a tárgyalását gyorsított eljárással végzik?? 2 nap leforgása alatt... vagy milyen esetekben dönt úgy a bíróság, hogy gyorsítottan kell eljárni az ügyben? Konkrét bűncselekményekre is kíváncsi lennék. Előre is köszönöm!!

Hupikék # 2010.03.25. 19:35

A gyorsított eljárást úgy hívják, hog bíróság elé állítás.
A bünteteőljárási törvény szerint:
517. § (1) Az ügyész a terheltet a bűncselekmény elkövetésétől számított harminc napon belül bíróság elé állíthatja, ha

  1. a bűncselekményre a törvény nyolc évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel,
  2. az ügy megítélése egyszerű,
  3. a bizonyítékok rendelkezésre állnak,
  4. a terheltet tetten érték, vagy a bűncselekmény elkövetését beismerte.

(2) Ha a bíróság elé állítás (1) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott feltételei fennállnak, tettenérés esetén az ügyész a terheltet a bűncselekmény elkövetésétől számított harminc napon belül bíróság elé állítja.

Tehát akár rablásnál is lehet (ami 2-8 év), vagy önbíráskodásnál (1-5 év) de tipikusabb pl.: a kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett (max. 3 év) lopás vagy mondjuk egy súlyos testi sértés.

Általában az a lényeg, hogy ne legyen túl bonyolult (lsd. törvényi feltétel: tettenéré vagy beismerés)hanem 1, vagy max. 2 tárygaláson belül le lehessen zavarni.

Ami durva, hogy a törvény szerint tetttenérés esetén, ha a többi feltétel is fennáll, elvileg kötelező lenne, de erre nincs kapacitás.

Szilcsi # 2010.03.25. 19:48

Köszönöm a gyors választ! Közben eszembejutott még egy kérdés. A gyanúsított ilyen jellegű tárgyalásán részt vehet-e nem családtag, aki egy közeli hozzátartozó de nem is tanú. Vagy hogy zajlik egy ilyen bíróság elé állítást? Ki(k) vehet(nek) részt rajta?

papir11 # 2010.03.25. 21:19

tescoban 19e ft ertékben loptam. levettem a termékről a műanyag csipogót, igy dolog elleni erőszak, buncselekmeny.

bevittek, fenykép, vallomás, ujjlenyomat. biroság lesz. első esetem volt, kamerán rajta van. elmúltam 18, egyetemre járok. beismero vallomast tettem, megbantam.

belekerül-e erkölcsi bizonyitványba? priusz? (vki azt mondta nem, csak pénzbirság, vki h a biróságon dől el)
érdemes ügyvédet fogadni h ne kerüljön bele erkölcsibe?
külföldön hozzáférhetőek-e a rendőrségen készült adatok?

Hupikék # 2010.03.26. 09:51

Szilcsi!

a tárgyalás főszabályként nyilvános, bent lehet hallgatóságként.

papr11! NE légfy máskor ilyen meggondolatlan!!

Egyébként szinte biztos, hogy csak pénzbüntetést kapsz, s attól még kapstz erkölcsit, mert a kiszabáskor mentesülsz a büntetett előélethez fűz. hátr. jogköv. alól.

Esetleg írj 2 sort,hogy az ügyedet tárgyalás mellőzésével bírálják el, akkor nem is kell bíróságra menni, hanem iratok alapján döntenek.

papir11 # 2010.03.26. 18:15

hova irjak kinek?
biztos benne lesz erkolcsiben. mas topikban azt mondtak h penzbirsag es kesz. 20e ft alatti, elso eset..?

papir11 # 2010.03.26. 20:13

tescoban 19e ft ertékben loptam. levettem a termékről a műanyag csipogót, igy dolog elleni erőszak, buncselekmeny.

bevittek, fenykép, vallomás, ujjlenyomat. biroság lesz. első esetem volt, kamerán rajta van. elmúltam 18, egyetemre járok. beismero vallomast tettem, megbantam.

belekerül-e erkölcsi bizonyitványba? priusz? (vki azt mondta nem, csak pénzbirság, vki h a biróságon dől el)
érdemes ügyvédet fogadni h ne kerüljön bele erkölcsibe vagy irni hogy ne legyen targyalas?
külföldön hozzáférhetőek-e a rendőrségen készült adatok?

klubm # 2010.03.30. 07:04

T. Hölgyem/Uram,

szeretnék választ kapni az alábbira:

  • 2001-ben ausztriában a határőrség hazajövetben megállított egy német rendszámos lízingelt autóval, ami mint utóbb kiderült nem volt éppen patyolat tiszta. 2002-ben volt kint tárgyalás, ahol is orgazdaságért kaptam 1 évet, három évre felfüggesztve. Sem előtte, sem azóta nem volt semmilyen ügyem. Látszik-e ez itthon igényelt erkölcsin, illetve ausztriai munkavállalás esetén okozhat-e ez gondot?

Válaszukat előre is köszönöm

edeske33 # 2010.04.22. 11:42

nem tudom hogy jó helyre írok-e,de remélem igen.én azt szeretném tudni hogy a párom kaphat-e tiszta erkölcsi bizonyítványt ha évekkel ezelőtt kapot egy év pártfogót és pénzbüntetést a pénzz befizette.tavalyelőtt pedig elkapták motorral de nincs jogsija ezért 45000 büntit kapot ezt is befizette.most külföldön szeretne munkát vállalni és ott kérték az erkölcsit.tiszta lessz vajon.előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.22. 11:55

Aki pénzbüntetést kap, az a jogerőre emelkedéssel mentesül a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól. (Mind közönségesen: tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat.)
A másik meg csak szabálysértés, nem büntető ügy.

Azzal együtt felnőhetne már.

elkeseredett # 2010.04.23. 08:24

testi sértésért mit kaphat valaki, ha gyerek a sértett? Ha pl. pénzbüntetést kapott akkor - ha kifizette akkor tiszta az erkölcsije?, - ha nem fizette ki?
Egy büntető perben derült ki, hogy a vádlottat "testi sértésért" egy másik bíróság jogerősen elítélte. A vádlott azt állította, hogy ő nem tudott, hogy jogerős lett az ítélet. Lehet ez? Mire ítélhették, hogy 2008. eleje óta nem tudott a jogerőről. És ha esetleg olyan enyhe volt a büntetés, hogy a vádlott nem tud róla, honnan tudhatja a Bíró? azt mondta, hogy meg fogja tudni, - szempont a mi ügyünkben azért kérdezett utána? -, de nem emlékszem, hogy mit mondott, hogy honnan.
Köszi előre is!

sz.r # 2010.04.25. 20:23

Üdv!

Történt egy olyan eset Németországban hogy vásároltam egy autót, nagyon olcsón, de nem megfelelő rendszámmal lett ellátva, konkrétan egy magyarországi, de ugyanolyan autó rendszáma került rá. Rendőrök megállítottak, átnézték az autót, rájöttek. Bementünk az örsre, jegyzőkönyv, ujjlenyomat, stb és végülis kaptam 50euro pénzbírságot, amit ott be is fizettem. Kérdésem hogy mire számíthatok az üggyel kapcsolatban? Nem voltam még büntetve, főiskolás vagyok, elkövettem egy nagy hülyeségt, szánom-bánom, de ezt nekik is elmondtam.

Köszönettel, és tisztelettel:

Richard

sz.r # 2010.04.26. 10:39

Most látom csak hogy rossz topikba írtam, elnézést.