Pénzbüntetés + erkölcsi bizonyítvány


Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.18. 09:02
  1. Azt az adott munkáltató tudja megmondani.
  2. Ha pénzbírságot szabnak ki, akkor az elítélt a jogerőre emelkedéssel mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. (Értsd: kaphat tiszta erkölcsi bizonyítványt.)
Lali01 # 2006.09.28. 16:24

Sziasztok! A próbaidő mennyi ideig tart?

onom # 2006.09.28. 19:44

Kedves Lali01!
Nem igazán értem a kérdést. A próbaidő addig tart, amennyit kiszabtak. Ha arra gondolsz, mikor mentesülsz alóla, akkor a próbaidő leteltének napján.

ObudaFan # 2006.09.28. 19:49

I. A bíróság a vétség, valamint a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendô bûntett miatt a büntetés kiszabását próbaidôre elhalaszthatja, ha alaposan feltehetô, hogy a büntetés célja így is elérhetô.
A próbaidô tartama egy évtôl három évig terjedhet; a tartamot években kell meghatározni.
A próbaidô egy ízben, legfeljebb egy évvel meghosszabbítható, ha a próbára bocsátott a pártfogó felügyelet magatartási szabályait megszegi.
A próbára bocsátást meg kell szüntetni, és büntetést kell kiszabni, ha a próbára bocsátott a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi, vagy a próbaidô alatt elkövetett bûncselekmény miatt, valamint ha a próbaidô elôtt elkövetett bûncselekmény miatt a próbaidô alatt elítélik.
Fiatalkorú esetén próbaidô tartama egy évtôl két évig terjedhet; a tartamot években és hónapokban kell meghatározni.

II. Az egy évet meg nem haladó szabadságvesztés vagy a pénzbüntetés végrehajtása próbaidôre felfüggeszthetô, ha - különösen az elkövetô személyi körülményeire figyelemmel - alaposan feltehetô, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhetô.
Különös méltánylást érdemlô esetben az egy évnél hosszabb, de a két évet meg nem haladó szabadságvesztés végrehajtása is felfüggeszthetô.
A pénzbüntetés próbaideje egy év; a vétség miatt kiszabott szabadságvesztés egy évtôl három évig, a bûntett miatt kiszabott szabadságvesztés két évtôl öt évig terjedô próbaidôre függeszthetô fel. A próbaidôt években kell meghatározni, és az a kiszabott szabadságvesztésnél rövidebb nem lehet.
Ha az elkövetôt többször ítélik azonos nemû, próbaidôre felfüggesztett büntetésre, és még egyik büntetés próbaideje sem telt el, az elôzô büntetés próbaideje az utóbbi büntetés próbaidejének leteltéig meghosszabbodik.
Ha az elkövetôn olyan szabadságvesztést hajtanak végre, amely miatt a felfüggesztett büntetés végrehajtását nem lehet elrendelni, a próbaidô a szabadságvesztés tartamával meghosszabbodik.
A felfüggesztett büntetést végre kell hajtani, ha

  • a próbaidô alatt megállapítják, hogy a büntetés végrehajtását a 90. §-ban foglalt kizáró ok ellenére függesztették fel,
  • az elkövetôt a próbaidô alatt elkövetett bûncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik,
  • az elkövetô a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi.

    A felfüggesztett pénzbüntetést akkor is végre kell hajtani, ha az elkövetôt a próbaidô alatt elkövetett bûncselekmény miatt felfüggesztett szabadságvesztésre, közérdekû munkára vagy végrehajtandó pénzbüntetésre ítélik.

Lali01 # 2006.09.28. 21:10

Köszönöm! Nálam csak pénzbüntetés volt és bírósági eljárás, a pénzt befizettem. Eltelt 2 év, kaphatok tiszta erkölcsit?

Avita # 2006.09.29. 07:36

Pénzbüntinél a megfizetéssel azonnal mentesülsz a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, úgyhogy kaphatsz.

tarosi # 2006.10.08. 19:15

Azt szeretném kérdezni, hogy ha gyorsított eljárást indítanak valaki iránt, az hogy szokott zajlani?
Az erkölcsi bizonyítványba mennyi ideig szerepel, ha valaki bűncselekményt követett el? minden esetben 15 év? vagy lehet, hogy a bíró csak 5 évig iratja be a bizonyítványba?
Vagy ez hogy működik?
Válaszokat előre is köszönöm!!!!!

onom # 2006.10.09. 08:08

Kedves tarosi!

A Büntetőtörvénykönyv alábbi szakaszai rendelkeznek arról, milyen típusú büntetés mellett milyen mentesítési időt kell alkalmazni. Ha a mentesítési idő eltelt, az erkölcsi ún. tiszta lesz. Bírói és köztérsaság elnöki kegyelmet is lehet kérelmezni az alábbi feltételekkel.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

  1. közérdekű munka, pénzbüntetés és főbüntetés helyett alkalmazott mellékbüntetés esetén az ítélet jogerőre emelkedésének napján;
  2. felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján;
  3. gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján;
  4. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével;
  5. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével;
  6. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, határozott tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő tíz év elteltével.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja esetében a mentesítés nem áll be, illetőleg hatályát veszti, ha a büntetés végrehajtását elrendelik. Ilyenkor a mentesítésre a fel nem függesztett büntetés szabályai az irányadók.
(3)
A bírósági mentesítés
103. § (1) A bíróság a szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltet, kérelemre, mentesítésben részesítheti, ha erre érdemes, és a szabadságvesztés kiállásától, illetőleg végrehajthatósága megszűnésétől a 102. § (1) bekezdésének d), e), illetve f) pontjaiban meghatározott idő fele már eltelt.
(2) Az érdemesség elbírálásánál figyelembe kell venni az elítéltnek a főbüntetés kitöltése óta folytatott életmódját, továbbá azt, hogy - amennyiben erre módja volt - jóvátette-e a cselekményével okozott sérelmet.
104. § (1) A bíróság előzetes mentesítésben részesítheti az elítéltet, ha a szabadságvesztés végrehajtását felfüggeszti, és az elítélt a mentesítésre érdemes.
(2) Az előzetes mentesítés hatályát veszti, ha a felfüggesztett büntetés végrehajtását elrendelik.
A mentesítés egységessége
105. § Mellékbüntetés alkalmazása esetén az elítélt a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól mindaddig nem mentesül, illetőleg nem mentesíthető, amíg a mellékbüntetés végrehajtása be nem fejeződött vagy végrehajthatósága meg nem szűnt. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a pénzmellékbüntetésre, ha előzetes bírósági mentesítést mondanak ki, valamint a foglalkozástól, illetőleg a járművezetéstől eltiltásra.
A kegyelmi mentesítés
106. § A köztársasági elnök az elítéltet kegyelemből mentesítésben részesítheti akkor is, ha e törvény szerint ennek egyébként nincs helye.

tarosi # 2006.10.26. 08:19

Köszönöm a választ!!!!!!
Még lenne egy olyan kérdésem, ha eltelik a 3 hét, mert azt mondták a rendőrségen, hogy 3 héten belül mindenképp értesítenek, sőt még a gyorsított tárgyalás is lezajlik... ez nem történt meg... ilyenkor mi a teendő?
volt szó arról is, hogy lehet hogy az áruház visszavonja a feljelentést.
Akkor a rendőrségre sem kell bemenni?
Válaszokat előre is köszönöm!!!!!!!!

ObudaFan # 2006.10.26. 18:02

Az ügyész a terheltet a bûncselekmény elkövetésétôl számított tizenöt napon belül állíthatja bíróság elé. A határidő elmulasztása esetén gyorsított eljárásnak nincs helye, tehát az egyszerű, nem gyorsított eljárás folytatható le. Önmagában a feljelentés visszavonása nem jelenti azt, hogy megszüntetik az eljárást, csak ha a nyomozó hatóság, vagy az ügyészség úgy látja, hogy nem valósult meg bűncselekmény.

tarosi # 2006.10.30. 18:24

köszönöm a választ!
a gyorsított és a rendes eljárás között mi a különbség?
komolyabban és alaposabban vizsgálják ki a nem gyorsított eljárásnál az ügyet?
minden esetben néznek video felvételt?
A választ előre is köszönöm!!!!!

ObudaFan # 2006.10.30. 18:39

A gyorsított eljárás feltétele, hogy a bizonyítékok azonnal rendelkezésre álljanak, tehát az, hogy komolyan lehessen értékelni a bizonyítékokat akkor is, ha az eljárás ilyen gyors. Minden lényeges bizonyítékot köteles a bíróság megvizsgálni, így a videofelvételt is, ha az lényeges információt tartalmaz.

Traffic # 2006.10.30. 21:20

T. tarosi!

Csak egy kis mellékinformáció a gyorsított eljárásról (más néven bíróság elé állításról):

  • mindenképpen tárgyalást tartanak
  • kötelező a tárgyaláson a védelem, a védő kirendeléséről az ügyész gondoskodik
  • 8 évenél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmények esetén lehet csak alkalmazni
  • a terhelt beismerő vallomása szükségeltetik hozzá
  • az ügy egyszeű megítélésű legyen

(hirtelen ennyi jutott eszembe)

Minden eljárásban kellő gondossággal és körültekintéssel járnak el, e tekintetben nincs különbség.

tarosi # 2006.11.03. 08:22

Ismét köszönöm a válaszokat!
Még azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mi a teendő? Azt mondták, hogy biztos hogy gyorsított eljárás lesz és eltelt már lassan a 4. hét.
Be kell menni a rendőrségre vagy várni kell hogy 2-3 éven belül szólnak?
Az nem lehet, hogy most a október 23. miatt lett elhalaszva az ügy?

ObudaFan # 2006.11.03. 14:12

Nincs teendő, mert már nem lehet gyorsított eljárást tartani ennyi idő után.

tarosi # 2006.11.04. 09:57

A biztonsági őr, aki intézte az ügyet, azt mondta, hogy az áruház visszavonta a feljelentést.
szóval nem lehet videófelvétel. akkor a rendőrség is "dobja" az ügyet? vagy lehet hogy nem lesz tárgyalás csak kiküldenek egy pénzbírságot?

Kanti # 2006.11.04. 12:22

Üdv mindenkinek! Még most vagyok itt először és nagyon nagy segítségre lenne szükségem! Nem ide tarozik, de nagyon gyorsan kellene a segítség és remélem hamarabb kapok segítséget!
Még 2005. októberében történt egy baleset, 30-40km/h val mentem az egyik isemrősöm után, amikor megkezdtem előzni, ő gyorsitani kezdett és 400méteren kersztül sikerült megelőznöm, miután megfordultam láttam, hogy neki ment egy villanyoszlopnak, totálkárosra törte a kocsit! először azt mondta, hogy leszorítottam, majd azt hogy bevágtam elé, utánna meg hogy befékeztem előtte! 21méteres fékútja volt egyenesen az oszlopnak! a szakértői vélemény szerint részben vagyok hibás, mert ha nem akarom megelőzni akkor nincs semmi! ezek után jöttek hozzánk, hogy töltsük ki a biztosítási papírt, mert fizteni fog a biztosító, mivel ő volt nagyobb részben a hibás! én hülye fejjel kitöltöttem, és most beperelt engem és a biztosítót, mivel az nem fizet, arra hivatkozva, hogy nekem kell megtériteni a kárt! Segítséget kérnék, mert csütörtökön lesz a tárgyalás, és szeretnék valami érvekkel megvédeni az igazamat, mert nekem nincs ügyvédem, vagyis egyedül leszek és mindneki ellenem lesz! minden segítséget szivesen vszek, törvényeket, paragrafusokat, mindnent!! Előre is nagyon szépen köszönöm!!!

ObudaFan # 2006.11.06. 18:29

A KRESZ 34. § (6) értelmében az elôzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad.

A Ptk. 345. Ä (2) értelmében nem kell megtéríteni a kárt annyiban, amennyiben a károsult felróható magatartásából származott.

A Ptk. 346. § (3) Ha a kárt mindkét fél fokozott veszéllyel járó tevékenysége körében bekövetkezett rendellenesség okozta, kárát - felróhatóság hiányában - mindegyik fél maga viseli.

tarosi # 2006.11.06. 19:08

A biztonsági őr, aki intézte az ügyet, azt mondta, hogy az áruház visszavonta a feljelentést.
szóval nem lehet videófelvétel. akkor a rendőrség is "dobja" az ügyet? vagy lehet hogy nem lesz tárgyalás csak kiküldenek egy pénzbírságot?

ObudaFan # 2006.11.06. 21:13

Ha 10000 Ft alatti a bizonyítható elkövetési érték, akkor nem lesz tárgyalás, csak határozat jön, ha ennél magasabb, akkor is elképzelhető egy tárgyalás mellőzéses eljárás. Ha nincs kellő bizonyíték, akkor viszont nem lesz vádemelés.

bcsabika1 # 2006.12.19. 07:30

11 ezer forintos lopásért a bíróság 2 évre próbára bocsájtott.A két év eltelt.
Kérdésem: bűntetett előéletűnek számítok?
Erkölcsi bizonyítványt mikor kaphatok?
Előre is köszönöm a választ.

Summer20 # 2009.03.22. 08:43

Érdeklődni szeretnék hogy minden esetben bevonják e annak az egyénnek az egyéni vállalkozói engedélyét aki felfüggesztett börtönbüntetést vagy pénzbírságot kap?
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.03.22. 11:07

bcsabika1

Kaphatsz tiszta erkölcsit , nem számítasz büntetett előéletűnek.

mikimano # 2009.05.09. 18:26

Sziasztok!

Csináltunk egy hülyeséget az egyik haverommal.
Nem mostanában történt az eset, 4 éve volt.
10000 ft értékben csórtunk a tesco-ból.
Kaptam pénzbírságot, amit ki fizettem. Az érdekelne hogy kaphatok tiszta erkölcsit?

Fontos lenne.
Köszi.

ObudaFan # 2009.05.10. 09:51

Igen.