Pénzbüntetés + erkölcsi bizonyítvány


Főlökött # 2006.09.02. 07:10

Tisztelt Citrom

Oda nem kell C tényleg.

Autópálya rendőrség? Olvastam, nem is oly rég, hogy kaptak egy Audi TT-t ajándékba a győri gyártól. Remélem megkapod az erkölcsit, s akkor ki is lehet próbálni azt az aszfaltszaggatót, ami nagy élmény lehet :)))))))

Sok sikert hozzá.

----------------------
  • Löki
Citrom # 2006.09.02. 09:41

Köszi, ha összejön viszlek majd egy kört :)))

Most már tényleg remélem, hogy okés lesz az erkölcsim.....

julius # 2006.09.02. 20:04

Csak azért, hogy pontosak legyünk.

A hatósági erkölcsi bizonyítványt a bűntettesek nyilvántartásában szereplő adatok alapján állítják ki.
A bűntettesek nyilvántartásában 5 évig szerepelnek azok a személyek, akiket szándékos bűncselekmény elkövetése miatt pénzbüntetésre ítéltek, függetlenül attól, hogy mentesültek-e vagy sem!

Ha a bűntettesek nyilvántartásába belenéz egy rendőr, akkor látja az "előéletet".

Viszont, ha pénzbüntetésre ítéltek és befizetted a kirótt pénzösszeget, akkor a mentesítés azonnal beállt. Azaz az erkölcsiben a következő fog szerepelni: "a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel".
(Valójában persze igen.)

Így nincs mitől tartanod!

Citrom # 2006.09.02. 20:25

Ha a bűntettesek nyilvántartásába belenéz egy rendőr, akkor látja az "előéletet".

De korábban írta Dr. Attika, hogy a rendőrök csak úgy nem nézhetnek bele az előéletbe, nemigaz?

Dr.Attika # 2006.09.02. 22:06

Igy van. Egyébként is ahogy írtam nem vagy köteles számot adni korábbi elítélésedről és ha kérdezik, nemmel felelsz, akkor sem vádolhatnak félrevezetéssel. Ha emiatt hátrány ér, ők követnek súlyos törvénysértést és komoly munkajogi következményekkel számolhatnak.

Főlökött # 2006.09.03. 06:35

Tisztelt Citrom

Ne hallgass másra. Véleményem - álláspontom a következő, melyet alá is támasztok.

Ha kérdezik ( rákérdeznek ), voltál-e büntetve, mond el, hogy igen, pénzbünti. De rendelkezel erkölcsivel. De csak akkor ha kérdeznek!!!!

Remélehetőleg nyilatkozatot nem tettél, hogy nem voltál, mert az valótlan lenne.

Egy valamit látni kell, ez egy bizalmi állás és olyan hatóság, aki hozzáfér az inkriminált adatbázishoz, korlátozás nélkül.
Elsumákoljuk - kiderül-e? Naná, hogy igen. Létezik egy program a yardon, melyet használnak, melyben a környezettanulmány is készül, s az ki is fogja dobni - jelzi, hol, mikor, milyen minőségben került, X személy kihallgatásra. És itt jutottunk el a buktáig. Kell ez? Nem hiszem......

Ezek alapján érdemes sumákolni? Szerintem nem, s még a végén, eljárást is a munkavállaló nyakába varnak, ha esetleg hamis nyilatkozatot ( magánokirat - hamisítás, mivel valótlan tartalmú nyilatkozatot felhasznál, s a felhasználás időpontjától ketyeg az elévülés ) tesz.

Az eddigi véleményeimet az erkölcsire írtam, mivel az volt az alapkérdés és nem a nyilatkozattétel.

Tisztelettel ----------------------
  • Löki
Dr.Attika # 2006.09.03. 06:42

1978. évi IV. törvény
a Büntető Törvénykönyvről1

ÁLTALÁNOS RÉSZ

VI. Fejezet

MENTESÍTÉS A BÜNTETETT ELÕÉLETHEZ FÛZÕDÕ HÁTRÁNYOK ALÓL

A mentesítés hatálya

100. § (1) A mentesítés folytán az elítélt mentesül azon hátrányos következmények alól, amelyeket az elítéléshez jogszabály fűz.

(2) A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült.

NO COMMENT!

Citrom # 2006.09.03. 06:59

Most akkor mit kéne csinálnom?
Igazság szerint nem szeretném felhívni magamra a figyelmet, de ha a környezettanulmány miatt mégis betekintenek a Robotzsaruba, akkor az most mégsem törvénysértő? Hogy kutakodnak utánam?

Miből áll egy ilyen környezettanulmány?

Dr.Attika # 2006.09.03. 09:57

Kedves Citrom!
Olvashattál két ellentétes álláspontot. Ez egyébként "tök normál" a jog világában, mert ugyanazt az ügyet másképpen látja a felperes és másképpen látja az alperes jogi képviselője az ellentétes érdekállás miatt. Neked az az érdeked, hogy ne tudja meg a jövőbeli munkáltatód, hogy volt egy múltbéli botlásod. Jogszerűen nem is tudhatja meg és te sem vagy köteles beszámolni róla. ( lsd. lentebb.) Az ellenkező vélemény azt sugalja, hogy valdd be , mert ha akarja jogellenesen is megszerzi az info-t a munkáltatód. Abban téved, hogy köteles vagy beszámolni és annak elmulasztása rád hátrányos jogkövetkezménnyel járna. A két álláspontot vesdd össze és dönts úgy,ahogy legjobbnak látod a saját érdekeid szerint.

péterapó # 2006.09.03. 10:35

Citrom!
A bűntettesek nyilvántartásának célja a büntetett, illetve a büntetlen előélet tényének megállapítása bűnüldözési, igazságszolgáltatási és nemzetbiztonsági érdekből......

A bűntettesek nyilvántartásába felvett adatokat a szándékos bűncselekmény miatt pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig kezelik.

A rendvédelmi szervek és a fegyveres erőkállományilletékes parancsnokai a hivatásos (szerződéses) állományba történő kinevezéshez; törvény által biztosítottan jogszerűen igényelhet adatot . ...

Amennyiben a tevékenység végzésének, illetőleg engedélyezésének jogszabályban meghatározott feltétele a büntetlen előélet; továbbá a foglalkoztatás feltételeként jogszabályban meghatározott büntetlenség ellenőrzésére jogszabály alapján jogosult hatóság, illetve szerv kérhet adatot személyedről.

Egyéb esetekben jogellenes lenne adatidban túrkálás Üdv P.

ui: egyébként a BM Adatfeldolgozó adattovábbítási nyilvántartását megnézheted személyeddel kapcsolatosan, ebből megtudhatod ki, mely szerv mikor, milyen jogalappal kért adatot személyeddel kapcsolatos bü.adatokról.


Polgár légy, ne alattvaló!

Citrom # 2006.09.03. 17:52

Az biztos, hogy én nem fogom elmondani. Ezek szerint, ha akarják úgyis megtudják, de akkor ezt jogellenesen teszik. A kérdés az, hogy ha emiatt nem fognak kinevezni, akkor indokolhatják-e a büntetéssel a kinevezés megtagadását. Vagy csak egyszerűen elutasítanak?

Jól megzavarodtam az már biztos:))) Marad a várakozás, hogy igen vagy nem.....

onom # 2006.09.03. 19:17

Kedves Citrom!
Mivel mentesültél a büntetett előélet alól, nem kell számot adnod az előéletedről, el is hallgathatod, nyilván így is kell tenned. Az igaz, hogy vannak olyan állások, ahol bele kell nézni az érintett elkövetett bűncselekémyeibe, vagy eljárásaiba, ilyen pl. nemzetbiztonság, vagy őrök esetén is. Ekkor áll fenn az, amit már korábban írtak, hogy jogosan lekérik a z infót a nyilvántartásból, teszem hozzá, jogos, mert egy adott törvény írja elő, hogy priuszmentes élet kell ahhoz a munkához, ebben az esetben a mentesítéstől számított még 5 év a kezelési idő, feltéve, hogy nincs más ítélet mellette, mert az megnöveli az időt. Szóval, a munkád típusától függ, megnézik-e a priuszodat, vagyis a mentesítés+5év és egyéb eljárásokat is, vagy nem.
Ha csak erkölcsi kell, és azt is kérték, biztosan, nem lesz átfogó elemzés, mert akkor nem kértek volna erkölcsit, ha ilyen elemzés alá vontak volna , ez többet mutat mint egy erkölcsi, ezért is mondom, hogy ha erkölcsi elég, nem lesz elemzés, nyugi!!!!

onom # 2006.09.03. 19:19

Ja és elemzés alatt értem a nyilvántartási adatok jogos lekérését, mert azt adott esetben jogszabály írja elő pl. munkákhoz.
A környezettanulmányt önkormányzat végzi megkeresésre, inkább családi és egyéb háttér érdekli őket.

Citrom # 2006.09.03. 20:06

Kedves Onom!

Neked is nagyon köszönöm a részletes infót.

A környezettanulmányról tudsz esetleg konkrétumot is? Mire kíváncsiak? Kell esetleg figyelnem valamire?
Õk aztán valamiféle jelentést készítenek rólam?

Főlökött írta ezt:

Létezik egy program a yardon, melyet használnak, melyben a környezettanulmány is készül, s az ki is fogja dobni - jelzi, hol, mikor, milyen minőségben került, X személy kihallgatásra. És itt jutottunk el a buktáig.

Erről mi a véleményetek?

Citrom # 2006.09.05. 13:07

Sziasztok!

Lehet, hogy nem itt kéne feltennem a kérdést, de azért írok megint ide, mert még mindig a felvételemmel kapcsolatos a dolog.

Az erkölcsi még nem jött meg, de közben megkaptam a kitöltendő papírokat és a munkaköri leírást, amiben van már konkrétum is a mukával kapcsolatosan.

Ezért kérem a segítségeteket, hogy az alábbiak ismeretében milyen vizsgálatra számíthatok, és hogy ezekből kiderülhet-e a korábbi büntetésem?

Beosztás: előadó

Munkaköri feladatok pl.

  • felvételezi a napi titkos- és ált. ügyiratokat.....
  • a R rendszerben IKTATÓ jogosultsággal rendelkezik.
Főlökött # 2006.09.05. 15:14

Kedves Citrom

utánanéztem, Mt. 77§. kommentárja foglalkozik, ezen témával. Érdekesnek találtam ezen témát, ezért megnéztem.

Az előzőekben történt hozzászólásaimhoz:
Ténylegesen van ilyen program. Én egy javaslatot tettem. Nem kötelező megfogadni amit leírtam. Le is tagadhatod, de ha véletlenül kiderül, nagyobb a bukta. Én mindig a tisztább utat szoktam választani, mással ellentétben, aztért is javasoltam, amit. Jobb, ha nem rettegünk, mi van, ha kiderül..............Nyugodt, tiszta lelkiismeret. Én ezt mindennél többre tartom, mások nem, de ez legyen az Õ dolguk, szeretik az izgalmakat, de nagyobb a haszon is......., de ezt hagyjuk.
Már több esetben nyilatkoztam erről, ha valaki rám hallgat, azt csinál, amit akar. Én csak javasoltam valamit.

Tisztelettel

----------------------
  • Löki
onom # 2006.09.05. 19:44

Kedves Citrom!
Hát én úgy gondolom, elég lesz az erkölcsi, mert ezek nem olyan jellegű feladatok függetlenül attól ,hogy titkos iratokat kell iktatni, végeredményben iktató leszel előadói munkakörben, ami csak a minősítésed megnevezése, semmi különös.
Én nem aggódnék a helyedben.

Citrom # 2006.09.06. 10:18

Köszi a megnyugtatást. Remélem tényleg nem lesz gond.

dbzmonty # 2006.09.06. 19:32

Helo! Először írok ide.
Érdeklődni szeretnék, ha valakinek decemberben jár le a próbaideje (nem kapott büntetést, csak próbaidőt) akkor Õ most kaphat-e erkölcsi bizonyítványt? Vagy csak akkor amikor lejárt a próbaidő? Előre is köszönöm!

Traffic # 2006.09.06. 19:53

T. Citrom!

Javaslom, hogy vedd figyelembe a Főlökött által leírtakat, mert a te (leendő) munkaköröben csak ez az egy helyes megoldás létezik.

onom # 2006.09.07. 10:10

Kedves dbzmonty !

Bárki bármikor kaphat erkölcsit, de gondolom, a kérdésed arra irányult, hogy az tiszta-e.
Hát próbára bocsátás esetén a próbaidő leteltének napján mentesülsz a büntetett előélet alól. Szóval én a helyedben várnék addig...

Dr.Attika # 2006.09.07. 10:51

Hacsak nem volt előzetes mentesítés.

dbzmonty # 2006.09.07. 16:07

Köszi! Akkor addig nem tudok melózni? Mert oda kérik:(

ObudaFan # 2006.09.07. 18:28

Nem lesz tiszta az erkölcsi, tehát valószínűleg nem.

Ericca # 2006.09.18. 08:57

hello!!

az lenne a kérdésem hogy ha külfölön szeretnék munkát vállalni oda kell e az erkölcsi bizonyítvány?Arról van szó hogy 5 évvel ezelőtt történt bűncselekmény, de a tárgyalás csak tavaly volt, és az illető csak pénzbírságot kapott.Akkor most az ő erkölcsije nem tiszta?és ez mennyi idő után évül el?így tud külföldön munkát vállalni?

Előre is köszi a válaszokat!!!