rágalmazás, zaklatás, zsarolás


Burn Out # 2017.04.30. 08:45

Seok23: mi a kérdésed?

seok23 # 2017.04.30. 08:42

Tisztelt valaszadók!
Mikor pszichiatrian voltam zarojelentesbe a kovetkezoket diagnoztizaltak:

  • F4320 Alkalmazkodasi zavarok Csoport: Súlyos stressz reakció és alkalmazkodási rendellenesség, Mentális- és viselkedészavarok

Illetve

  • F39H0

Hivatalos név: Nem-meghatározott hangulat- (affektív) zavar
CsoportNem meghatározott hangulati zavar, Mentális- és viselkedészavarok.
Mindezeken kivul keruleti pszichiatrian kezeltek meg 2012-ben csak akkor nem kerultem be korhazba. Eleg eros gyogyszerekkel rivotril es truxal.
Illetve a neurologus nem meghatarozott bipolaris zavart velemenyezett nalam mielott bekerultem januar 16.an a pszichiatriara.
Mindezek ellenere termeszetesen eleg csunya dolgott tettem a folyamatos telefonalgatassal illetve sms es kozoddegi oldalakon valo megkeresesel. De a nyomozo meg felis hivta ra a figyelmet, hogy jot tett nekem az, hogy bekerultem mivel azzal a nappal megszuntek a zaklatasok.

Vadsuhanc # 2017.04.28. 12:32

Tisztelt ajsaMK!

Kérlek ne haragudj. Amit írnék az nem mentség lenne a butaságomra csak mentegetőzés, amelynek emberi oldalát meg lehet érteni, de szakmailag nem helytálló. ( kizárólag pszichológussal dolgoztunk a mi szintünkön és ez maradt meg bennem ) A többit leírtam, kevertem a hozzászólásomban az általad leírtakat, így hozzászólásomnak semmi értelme és jogalapja nem volt.

Köszönöm a kiigazítást.

Tisztelettel irányodban.

Vadsuhanc.

ajsaMK # 2017.04.28. 12:22

Ahogy Öreg Tölgy írta...

Vadsuhanc # 2017.04.28. 07:36

Tisztelt ajsaMK! Tisztelt Öreg Tölgy !

Elnézést kérek mert hozzászólásaimban változóan és pontatlanul neveztem meg a pszichológust és a pszichiátert és azok véleményével kapcsolatos intézkedéseket.
A zavar okát nem taglalom, mentség nincs rá.

Bocsánat és köszönöm.

Öreg Tölgy # 2017.04.28. 06:44

Kedves vadsuhanc,

valószínűleg félteértetted ajsaMK-t. A kóros elmeállapot vizsgálata természetesen szükséges, ha annak a gyanúja felmerül, azonban a kóros elmeállapot megállapításához nem szükségszerű a páciens kórházi befekvéses vizsgálata (jogi nevén: elmeállapot megfigyelése - Be. 107. §), hanem általában egy egyszeri, pár órás vizsgálaton (tesztek kitöltése, beszélgetés, korábbi orvosi iratok áttekintése) elvégezhető.

Vadsuhanc # 2017.04.28. 06:34

Tisztelt ajsaMK!

Nem igazán értem miért nincs szükség a bűncselekmény elkövetésekor fennálló esetleges kóros elmeállapot megállapítására, hiszen a kóros elmeállapot büntethetőséget kizáró ok.

ajsaMK # 2017.04.28. 05:49

A pszichológus megint más, de az előbb pszichiátert írtál... "Erős a gyanúm, hogy nem elmeorvosi vizsgálatodat rendelték el, hanem pszichiáter szakértő rendeltek ki."

Egyébként több, mint valószínű, hogy pszichiáter, azaz elmeorvos szakértői vizsgálatot rendeltek el.

A másik része sem igaz, amit írtál: a kórházi befekvéses vizsgálat az az elme megfigyelés, de ez nem szükségszerű, csak ha a pszichiáter szakértők egyszeri vizsgálat alapján nem tudnak véleményt mondani. Elég ritka amúgy... A cselekménykori kóros elmeállapot megállapításhoz pedig egyáltalán nem szükségszerű. Különösen, hogy a kérdezőt már vizsgálták is pszichiátrián, tehát valószínűleg ismert már a kórkép.

Vadsuhanc # 2017.04.28. 05:40

Tisztelt ajsaMK!

Tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy az eljárásban kirendelt pszichológus szakértő vizsgálata a cselekménnyel kapcsolatos lélektani tényeket állapítja meg és a kirendelő hatóság kérdéseire válaszol. Tehát tulajdonképpen a cselekmény elkövetéséhez "vezető utat" állapítja meg.

Ha a pszichológus szakértő megállapíthatja azt, hogy az elkövetőnél kórós-elmeállapot valószínű, akkor kerül sor, az elmeorvosi vizsgálatra, amely vizsgálat nem lehet egy napos, hanem a kivizsgálás minimum 30 nap a pszichiátrián és itt állapítják meg a kóros elmeállapotot.

Persze lehet, hogy tévedek 20 éve nem rendeltem ki szakértőt és őszinte vagyok nem frissítettem az ismereteimet.

Tisztelettel

ajsaMK # 2017.04.28. 05:12

Nem kötekedésként, de az elmeorvos szakértői vizsgálat és a pszichiáter szakértői vizsgálat ugyanaz. Régebben elmeorvosszakértői vizsgálatnak nevezték, mostanában inkább pszichiáter szakértőinek, de ez csak nevezéktan...

Ilyenkor két szakértő vizsgál (legalább az egyiknek iü. pszichiátriai szakvizsgája van), és nagyjából úgy néz ki a vizsgálat, ahogy Vadsuhanc leírta.

Vadsuhanc # 2017.04.27. 13:19

seok23

Erős a gyanúm, hogy nem elmeorvosi vizsgálatodat rendelték el, hanem pszichiáter szakértő rendeltek ki.

A vizsgálat egy általános orvosi vizsgálatból áll, majd egy nagy-nagy beszélgetésből, ahol teszteket fognak veled kitöltetni, képeket nézel és elmondod mit látsz rajta ( Rorschach-teszt stb. )

A vizsgálat ideje nagyban függ a Te gyorsaságodtól és a szakértő hozzáállásától is. Egy délelőtt nagyjából, de szerintem sokat mondtam. Nem fog fájni és nem megalázó.

A szakértőtől idézést kapsz és ezen a vizsgálaton feltétlen jelenj meg. A szakértő költségeit feltehetően neked kell állnod, de ezt az eljárás végén tudod majd meg.

seok23 # 2017.04.27. 09:15

Udv! Meg egy olyan kerdesem lenne, hogy mikent zajlik egy ilyen igazsagugyi orvosszakertoi vizsgalat? Mit vizsgalnak? Es korubelul mennyi idon belul varhato?

Öreg Tölgy # 2017.04.25. 03:48

Ahhoz, hogy akár pénzbüntetés vagy közérdekű munka legyen, ahhoz kell vádemelés, viszont egyik sem kerül bele az erkölcsibe. A nyomozó korrekt tájékoztatást adott, és korrekten járt is el a szakértő kirendelésével.

seok23 # 2017.04.24. 19:46

Penzbuntetes es kozmunka is bekerul priuszknent? Csak mert jelenleg olyan helyen dolgozok ahol tiszta erkolcsinek kell lennie. (Tovabba megbanast tanusitottam valamint rakerdeztem a kozvetito eljarasra amire azt felelte a nyomozo, hogy az csak a sertettenball, hogy belemegy-e)

Vadsuhanc # 2017.04.24. 19:35

Hozzáállásod és nyilatkozataid alapján én is kizártnak tartom a letöltendőt. Csak maradj végig ezen álláspontodon és ez a kisiklás nem hagy mély nyomot az erkölcsi bizonyítványodon.

Sok sikert.

seok23 # 2017.04.24. 19:14

Üdv Mindenkinek!
Megvolt a kihallgatas. Aholis elismertem tetteket a vallomasom a sertettel valo valomasba nem utkozik. Nagyjabol ezer hivast es 500sms-t bizonyitottak ram. A nyomozo mindvegig normalis volt. Szerinte penzbuntetes vagy kozmunka igy eloelet nelkul. Felfuggesztettet es letoltendot kizarta. Elrendelte elmeorvosi szakerto bevonasat a bemutatott papirok alapjan, hogy mennyire voltam akkoriba beszamithato. Teny, hogy azt is emyhito korulmenynek vazolta, hogy miota bekerultem a pszichiatriara egyaltalan nem hivtam tobbet. Elmeletileg vadat is emelhetnek. Majd meglatjuk mi lesz a dologbol. Szembesitesrol lemondtam. De azt mondta a nyomozo, hogy tobb mint valoszinu, hogy nem kerul ra sor.

Vadsuhanc # 2017.04.23. 12:50

A gyanúsított kihallgatása során történt beismerő vallomása szükségtelenné teszi a szembesítést. Plusz, ha valamilyen oknál fogva ez szükségesség válik, nyilatkozhat úgy, hogy nem hajlandó szembesítésre. ( védekezésének erről a módjáról lemond )

A betegségét igazoló iratokat mint Öreg Tölgy írta a kihallgatásra feltétlenül vigye magával. A többi leírt " dolog " valóban nem tartozik a büntetőeljárásban elbírálandó kérdések köréhez.

seok23 # 2017.04.23. 11:47

Illetve még az a kérdésem, hogy ha beismerő vallomást teszek, akkor is szembesítenek? (nem szeretnék a sértettel találkozni, ugyan én zaklattam, de részéről voltak ismerősei által életveszélyes fenyegetések rejtett számról illetve egyéb dolgok) Elég lesz nekem ha a tárgyaláson látom.

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 08:19

A rendőrségi kihallgatáson biztosan nem.

seok23 # 2017.04.23. 07:33

Kihallgatáskor ezt közölnöm kell? Vagy ez csak akkor lesz lényeges ha valóban kiszabnak rám valamilyen büntetést bíróságon?

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 06:37

Ne haragudjon, de ez már nem büntetőjogi kérdés, függ attól is, milyen kuratóriumban, pontosan milyen tisztséget visel. Az erre való válaszadást meghagynám egy civiljogi szakértőnek.

seok23 # 2017.04.23. 05:41

Milyen ítéletnél nem gyakorolhatom tovább ezt a tisztségemet?

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 05:31

Nyilván előbb lesz valaki beteg, és csak utána kerül kórházba, úgyhogy ettől még lehet, hogy az elkövetés idején is fennállhatott büntethetőséget kizáró vagy korlátozó ok. Ezt mindig szakértő állapítja meg, és alapvető jelentősége van a kezelésről készült orvosi iratoknak.

A második kérdése kapcsán annyit tudok mondani, hogy az a jogerős ítélet tartalmától függ.

seok23 # 2017.04.22. 15:01

Illetve meg egy olyan kerdesem lenne hogy kuratoriumi tag vagyok egy alapitvanyba jarhat-e ez barmifele hatrannyal ezugyben? Tehat lemondani a poziciomrol vagy egyeb dolgok?

seok23 # 2017.04.22. 13:09

Maga a pszichiátriai kezelés már a zaklatások után történt, tehát onnantól, hogy én bekerültem oda nem zaklattam ettől függetlenül elfogadhatják? Mert január 16-án kerültem be. Még aznap írtam neki onnan mikor bekerültem vagy másnap már erre se emlékszem :(