rágalmazás, zaklatás, zsarolás


tamás32 # 2010.09.02. 06:52

igen,mi is a rendőrségre gondoltunk,csak félünk,h nem nagyon fognak ezzel foglalkozni.mobiltelefonnal készített hangfelvétel lehet bizonyíték? nem strici az illető,egy 28 éves "lalás" srác.egy olyan ember kellene aki terelgeti,felügyeli ezt az ügyet,h tényleg legyen belőle valami.

smithoffer # 2010.09.02. 10:38

Üdvözletem.
Véleményét szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban.
Munkahelyemen egyik kolleganőmnek "elveszett" 12ezer ft. a pénztárcájából. (erről csak egy héttel a cselekmény után lett tudomásom mert,szabadságon voltam). Együttérzéssel kérdezgettem,hogy mégis hogyan történt,stb.Ő szépen elmesélte,hogy csak a boltban vette észre a pénz hiányát, s lánya a rendörségre akart menni. Én még mondtam is neki,hogy miért nem ment? Igaza van a lányának. Majd aznap délután jutott tudomásomra,hogy kedves kolléganőm engem! gyanúsít.( állítása szerint megkérdeztem,hogy tudna-e felváltani pénzt s ebből szerinte tudhattam,hogy van nála ekkora összeg) Nem vitatom állítását s úgy emlékszem 2000 forintot szerettem volna ketté váltatni. Arra,hogy elő is vette volna a pénztárcáját már nem emlékszem.
Én soha nem kerültem még ilyen helyzetbe,és teljesen belebetegedtem.Mit tehetek? Követeljem,hogy kérjen elnézést,vagy ha erre nem hajlandó akkor jelentsem fel becsületsértésért,ill rágalmazásért?
Egyáltalán mi ennek a menete,és az anyagi vonzata?
Előre is köszönöm szépen mihamarabbi válaszát.

kovacsz # 2010.09.02. 11:09

tamás32: „csak félünk,h nem nagyon fognak ezzel foglalkozni
Csak ettől?
"Gyáva népnek nincs hazája."

smithoffer: Ha más nem történt hagyd a fenébe.

tamás32 # 2010.09.02. 11:29

1.nem vagyunk gyávák,de ismerjük a magyar igazságszolgáltatást.

2.a második hozzászólónak üzenem h az ő családjával is történjen ilyen,és majd én is ezt fogom neki mondani.

én azt hittem h itt értelmes emberek vannak,akik segítenek megoldani ezt az ügyet.de már itt is csalódnom kell...nem azt mondták h nagyon szívesen segítünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 11:34

Aha. Magad fosol, nem mersz csinálni semmit, más meg segítsen. Mégis, hogy?

kovacsz # 2010.09.02. 11:37

A javaslatot megkaptad. Fordulj a rendőrséghez (mivel mástól nem kaphatsz segítséget), vagy tűrjétek tovább azt a sokmindent amit felsoroltál.
Ha "terelgető" kell, a lakóhelyed közelében lévő ügyvédet keress fel személyesen.

smithoffer # 2010.09.02. 11:53

kovacsz
már ne is haragudj,de ha megnevesítenek a munkahelyeden több kollégád elöt,te csak úgy elsiklasz felette?
CSak az lapít akinek vaj van a füle mögött....
Aztán ha majd megint történik valami akkor már meg is van a bűnbak...

kovacsz # 2010.09.02. 12:48

Ha tudod mit kell tenned miért kérdezed?
Egyébként az eljárás menetét végiggondoltad?
Feljelentés, tanúk (munkahelyi kollégák) megnevezése akiknek esetleg elmondhatta, vagy tett erre utaló célzást és várhatólag majd melletted tanúskodnak, kihallgatások, szemebesítések, stb......
Csináltál egy nagy kavarást a munakahelyen és közel sem biztos hogy lesz értelme.
Te döntesz.

Hencike # 2010.09.12. 23:24

Sziasztok!

Volt egy barátnőm 25-évig,most tartozik pénzel amit persze letagad és azt a stratégiát vette fel,hogy fűnek fának leveleket írogat rólam és valótlan dolgokat állít,valamint a férje megfenyegetett,hogy nézzek a hátam mögé!Szerintetek mit tegyek?A férjem családja kitagadott mert elhittek neki mindent de tanúskodni nem akarnak,sőt senki nem akar tanúskodni,de az egyik közösségi portálon megvannak a levelei amiket írt nekem,viszont azokat a leveleket nem tudom beszerezni amit másoknak írt rólam.Az utalásról tudok a banktól igazolást kérni,de nem tudom ez bizonyíték e illetve azt sem tudom,hogy esetleg az ő számítógépét leellenőrzik e mert abban aztán minden bizonyíték benne van.Szó szerint egy lejárató kampányt indított ellenem hogy ne keljen a pénz megadnia.Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2010.09.13. 17:10

A tanúskodás nem opció, hanem állampolgári kötelesség. Ha valaki kapott ilyen levelet tőle, arról köteles tanúként beszámolni.

pa57 # 2010.09.13. 17:26

nagyon szépen kérem egy illetékes jogász vagy tapasztalt hozzászóló segítségét :

1. Első kérdésem az lenne, ha valaki gyanusítotti idézést kap zakaltási üggyel kapcsolatban, az mennyire súlyos ?

az üggyel kapcsoaltban annyit tudok, hogy pár hónapja egy ismerősöm is volt benn. az ügyben nem kvettem el semmit, így biztosan tudom, hogy közvetlen bizonyíté biztsan nincs ellenem. hogy a közvetett mi, azt még nem tudom.

vagy azért lettem én a gyanusított, mert a sértett - bár hivatalosan ismeretlen tettes ellen tett feljelentést- de engem (v. engem is) jelölt meg elkövetőként ? 8ezt ismerősömmel tudatták mikor ott volt)

Most akkor biztos bizonyíték hiányában engem simán rabosíthatnak ?

Fogaalmam sincs, milyn bizonyítékuk lehet.
Vagy ez egy sztenderd dolog, hogy ha nincs egy igazi elköbető, akkot keresnek egy gyansítottat, aki illhet a képbe ????

pa57 # 2010.09.13. 17:51

és kérem, még azt szeretném kérdezni, hogy ebben a stádimban és már gyanusított vagyok vagy csak az lehetek a meghallgatás után ?ÉS AZ ÜGGYEL KAPCSOLATBAN ÜGYIRATSZÁMRA HIVARKOZVA 8 A MEGHALLGATÁSOM UTÁN ) ÍRHATOK -E SZEMÉLYESEN ? MERT AZT NEM AKAROM, HOGY MONDVACSINÁLT ÉS NEM TUTI ÉRVEKRE HIVATKOZVA ROSSZABB SZÍNBEN TÜNTESSENEK FEL A NYOMOZÓK, MINDENKÉPP SZERETNÉK REAGÁLNI MAJD A KÖZVETETT BIZONYÍTÉKAIKRA.

AZ ÜGYÉSZNEK LEHET IYLET ÍRNI ILYENKOR VAGY CSAK A NYOMOZÓKNAK KIEGÉSZÍTÉST A VALLOMÁSHOZ ?

pa57 # 2010.09.13. 17:51

és kérem, még azt szeretném kérdezni, hogy ebben a stádimban és már gyanusított vagyok vagy csak az lehetek a meghallgatás után ?ÉS AZ ÜGGYEL KAPCSOLATBAN ÜGYIRATSZÁMRA HIVARKOZVA 8 A MEGHALLGATÁSOM UTÁN ) ÍRHATOK -E SZEMÉLYESEN ? MERT AZT NEM AKAROM, HOGY MONDVACSINÁLT ÉS NEM TUTI ÉRVEKRE HIVATKOZVA ROSSZABB SZÍNBEN TÜNTESSENEK FEL A NYOMOZÓK, MINDENKÉPP SZERETNÉK REAGÁLNI MAJD A KÖZVETETT BIZONYÍTÉKAIKRA.

AZ ÜGYÉSZNEK LEHET IYLET ÍRNI ILYENKOR VAGY CSAK A NYOMOZÓKNAK KIEGÉSZÍTÉST A VALLOMÁSHOZ ?

eprespite # 2010.09.13. 18:17

Tisztelt Válaszadó!

Segítséget szeretnék kérni. Vásároltam a Vaterán egy bankjegy katalógust DVD-n. Közben az eladó rábeszélt egy másikra is amit szintén megrendeltem. Minden rendben is ment,megjött a katalógus kibontottam a levelet és ekkor jött a probléma. A lemezek másolt lemezek voltak. Megkerestem az eladót telefonon. Megkértem,hogy utalja vissza a pénzemet a költségei levonásával. Azt mondta,hogy az árból tudnom kellett volna,hogy másolat mert az eredeti katalógus töredékébe került és majd bolond lenne ennyi pénzért eladni az eredetit és ,hogy eddig még senki sem panaszkodott,hogy csak másolatot kapott. Ha oda írja a hirdetésben,hogy másolat akkor kitiltják. Sajnos nem fizet vissza semmit és még meg is fenyegetett ha feljelentem akkor megütöm a bokámat rágalmazásért mert ő bizonyítani tudja,hogy eredeti lemezt küldött azzal,hogy neki megvan még a számla róla. Lehetséges az,hogy hiába van nálam a másolt lemez amit küldött mégis én jövök ki rosszul ebből az egészből? A két lemez 10000 Ft volt. Egyáltalán érdemes az igazamért harcolni ekkora összeg miatt vagy inkább törődjek bele,hogy ez van.

Köszönöm ha tud segíteni valaki!

pa57 # 2010.09.13. 20:07

Kedves válaszadók, elnézést , hogy megint írok, az előbb kissé összeszedeteln voltam. Pénteken kaptam egy gyanusítotti idézést személyesen egy rendőr hadnagytól zaklatási ügyben. Szerdán kell mennem, ezért örülnék, ha vaalki tudna segíteni.
Az Úr a körülményekhez képest kedves volt egyébként, s ellenem közveteln bizonyítéka biztosan nem lehet ( a feljlentőt interneten és sms-ben zaklatták, az ismerősömnek ezt mondták).
Az lenne a kérdsésem, menyire jelent ez rosszat, hogy nem tanúként , hanem gyanusítottként szerepel a nevem az idézésen ?? Megkérdeztem a rendőrt is, de azt mndta, majd odabenn mondja el.
Ez csak egyfajta rutinlépés lehet, mert az illetőt engem is megvádolt ezzel a feljelentésben és nem tudnak a nyomozásban előrelépni konkrétabb gyansított felé ?????
Hogy működnk ezek a dolgok a gyakorlatban ?

nem attól tartok, hogy elítélnének, mert nem tettem semmit, hanem attól, hogy miylen meghurcoltatás várhat akár rám is .

Másik kérdésem, hogy a meghallgatás után kiegészítést fűzhetek -e az lelhagzottakhoz, amit az ügyésznek el lhetne küldeni ? mert nem szertném, ha a nyomozók a saját szájuk ízr szerint alakítanák az én szavaimat vagy más dolgokat, amiket közvetetten akár nekem i felróhatnak . Ezt azért kérdezem, mert az ismerősömnek az volt a benyomása, mikor benn volt, hogy rá akarják vaalkire húzni a lepedőt és én nem szeretném, ha rosszabb színben tüntetnének fel, ha ne adj isten ügyész elé kerül a dolog.
Egyikőnk se ismeri egyébként a feljelentőt, csak az élettársát.

ObudaFan # 2010.09.14. 19:47

Jót nem jelent, hogy meg leszel gyanúsítva, gondolkodj el, hogy egy védőt meghatalmazol. Nem fog senki sehogy semmit értelmezni, a vallomásod úgy lesz jegyzőkönyvezve, ahogy kéred.

ObudaFan # 2010.09.14. 19:48

eprespite

Az biztos, hogy az eladó bűncselekményt követett el. Az más kérdés, hogy ebből mi lenne bizonyítható.

pa57 # 2010.09.14. 22:44

Köszönöm Obudafan. Hát én azért optimista vagyok, nem szeretnék ügyvédet mert nagyon kíváncsi vagyok, mit hoznak fel ellenem. Bizakodom, hogy a semmire csak nem vádolnak meg.

Mindnesetre önök mit tapasztalnak a munkájuk során, mennyire jelelmző ez Magyarországon, hogy ha nem találnak úgymond tettese, akkor a legközelebbi elérhető illetőt gyanusítják meg ?
Pont most olvastam a fórumon, hogy Stohl Andrást meg tanuként hívták be elsőzször, mikor nem is kérdés , hogy ő volt, és el is ismerte. Akkro ez normális, hogy van "ellenem" X darab közvetett bizonyíték és én gyanusított lehetek ?
Milyen a gyakorlat ilyen ügyekben ? Remélem, megnyugtató választ kapok.

sophie01 # 2010.11.13. 17:19

Tisztelt fórumozók!
Zsarolás ügyében fordulok Önökhöz.A barátnőmet egy elvileg külföldi férfi zaklatja,illetve zsarolja az interneten keresztül.A barátnőm körülbelül 4 éve fenyegetés miatt akt fotókat küldött ennek a férfinak,aki miután megzsarolta,hogy elküldi őket az akkori iskolaigazgatójának,így újabb képeket kicsikarva,egy időre eltűnt.Természetesen a barátnőm,aki akkor még csak 16éves volt mindenhonnan letörölte,letiltotta az őt zaklatót,aki a minap ismét megtalálta immár a facebookon,és megfenyegette ,hogy ha nem küld újabb képeket elküldi a régit a barátnőm összes ismerősének.A barátnőm most ismét retteg,letörölte magát az oldalról,és msn címet váltott.Természetesen mondtam neki,hogy ne küldjön újabb fotókat az ismeretlen zsarolónak.Tudnának esetleg jogi tanáccsal szolgálni a kétségbeesett lánynak?Előre is köszönöm

Implajer # 2010.11.13. 18:36

Zsófikám, a barátnőd egy tinikurva (már bocsánat).. Megérdemli sorsát, ne haragudj... Itt nem a hapsi a bűnös, hanem a lány. Szerintem hagyja az egészet... Ha kiderül, kiderül, elvégre, mikor, ha nem előbb, mint később...

GNapocska # 2010.11.13. 20:39

pa57: Engem néhányszor már feljelentettek a rendőrségen, a legelső alkalommal gyanúsítottként hívtak be, de mire bementem, már tanúként hallgattak ki, azóta mindig csak tanúként hívnak be (legalább a fél kapitányság ismeri már a nevem). Azt gondolom, ha első feljelentése a feljelentőnek, és Téged is először hívnak be, akkor lehet, hogy igazad van, hogy nem olyan nagy gáz, hogy gyanúsítottként idéztek, de azért légy óvatos, mert nem is egy leányálom.

lili81 # 2010.11.15. 10:27

Abban kérném a segítségüket, hogy a volt férjem ellen tudok-e, illetve érdemes-e valamilyen pert indítanom.
Röviden a lényeg: férjemtől év elején elváltam(hogy minnél kisebb legyen a támadófelület, minden cuccomat(laptop, szekrény,konyhai eszközök)otthagytam neki. Amióta tud az új kapcsolatomról, valamint arról, hogy kisbabát várok jelenlegi páromtól,ahol lehet( sms,iwiw, facebook és persze a városban ahol élünk) lépten-nyomon mocskolódik. Nem csak a magam, hanem a párom(aki a városban ismert és elismert üzletember)jóhírét is tönkreteszi.Kérem segítsenek tanácsukkal, hogy van-e valami jogi útja, hogy véget vethessek már ennek az egésznek, mert a szép magyar szó nem használ.

Köszönöm!

Dr.Attika # 2010.11.15. 11:43

Büntető feljelentést kell tenni a helyi rendőrségen az alábbi bűncselekmény miatt.

Zaklatás
176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Aki félelemkeltés céljából

  1. mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy
  2. annak a látszatnak a keltésére törekszik, hogy a sértett vagy hozzátartozója életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(3) Aki a zaklatást

  1. volt házastársa, volt bejegyzett élettársa, vagy volt élettársa,
  2. nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy

sérelmére követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

lili81 # 2010.11.15. 13:42

Nagyon szépen köszönöm az információt!

zizzent # 2010.11.17. 20:21

Tisztelt Látogatók!
A Párom egy zaklatásos ügy miatt,2db sértő sms és 498db üres üzenet miatt kapott másodfokon 4 hónap letöltendő fogház büntetést. Sajnos volt 6 hónap felfüggesztet tje…tehát lett 10 hónap. a zaklatásos ügyet,távollétben tárgyalták le,mivel mi nem tudtunk semmit az ügyről. Az ügyvédem most kér perújítást. Van arra mód,hogy a Párom,a következő „új“ tárgyalásig szabadlábon védekezhessen?Több,per döntő bizonyíték van a kezünkben..hogy a Párom,tulajdon képpen „sértett“..csak ugyebár itt,Magyarországon akár hónapokról beszélünk egy tárgyalás kitűzési időpontjáról. Azt hallottam,hogy alanyi joga van a szabadlábon való védekezéshez…vagyis ahogy alá írja az ügyész a perújítási kérelmet,azonnali hatállyal szabadlábon engedik…(ezt a Páromnak mondták a bv.ben) az ügyvéd azt mondta,hogy sajnos „csak“ büntetés végrehajtás félbeszakítást tud kérelmezni…hogy is van ez? Kérem aki tud segítsen!!!!!!!