rágalmazás, zaklatás, zsarolás


SzenKa # 2017.07.21. 13:59

Akkor tűrnünk kell, hogy folyamatosan zaklat? Hogy havonta feljelent, beperel?

Vadsuhanc # 2017.07.21. 13:50

Kérdésem, hogy ez kimeríti -e a zsarolás, fenyegetés fogalmát?

Nem!

A többit csak nagyjából értem, de jogilag a volt feleségég magatartásában - az alapján amit leírtál - nem látok kivetnivalót.

SzenKa # 2017.07.21. 13:44

Szép jó napot mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen jogi orvoslatot tudunk foganasítani a férjem volt felesége ellen? A történetünk röviden:
2013. februárban a férjem elköltözött a volt feleségétől hozzám. Mi 2014. jnauárban elhagytuk Mo.ot, a folyamatos zaklatások, és mert annyira ellehetetlenültünk a válásuk miatt anyagilag, hogy már nem tudtuk a legalapvetőbb élelmiszereket sem megvenni. A válásuk 2014. november 14.-én ki lett mondva. A zaklatások miatt, a várandósságom alatt veszélyeztetett terhes lettem, mert a magzatburok 1cm szélesen ketté nyílt.
Azóta egyszer feljelentette a férjem, hogy nem fizetünk gyerektartást. Ezt az eljárást felfüggesztették. Ennek a tárgyalásnak a végén bement a polgári irodára, és beperelt minket Gyermektartásdíj felemelése tárgyában. Ennek a tárgyalására nem ment el. Így a bírónő az eljárást szünetelteti.
Ennek az ügynek a kapcsán, a tudomásunkra jutott, hogy a férjem kinit munkája miatt nekik is jár a német gyerekpénz. Ezért írtunk egy üzenetet a nagyobbik fiúnak, hogy az jelentkezzen nálunk, hogy meg tudjunk egyezni.
Azóta mindennap - néha napi kettő - e-mail is érkezik tőle, de sosem a gyerekpénz témában, hanem egy vélt pénzlevonást akar tőlünk behajtani. A közös bankszámlájukat zárolták, ezért nyitott a kisebbik gyerek nevére egy másikat, és az akkori ügyvédünkön keresztül megadott egy magyar számlászámot. És most azt állítja, hogy nem kapta meg a gyerektartást, ezért az egyik e-mail szerint a tegnapi nap megtette a feljelentést - újra -, plusz valamilyen hitel összeg felét is követeli. Illetve azt írta az e-mailben, hogy amennyiben nem utaljuk át neki a pénzét július 20.-ig, akkor feljelent.
Kérdésem, hogy ez kimeríti -e a zsarolás, fenyegetés fogalmát? Vagy, ha nem, akkor milyen jogi lehetőségünk van arra, hogy végre békénhagyjon? A gyerektartást havonta rendesen, mindig ugyanabban az időben fizetjük. A férjemnek gyomorpanaszai lettek az állandó stressz, és félelem miatt. Nekem is betegséggel reagált a szervezetem a sok stresszre.

Válaszokat előre is köszönöm,
SzenKa

L.Z. # 2017.07.10. 13:47

Mivel 1,5 éve volt az amikor idéztek gyanúsítottként kihallgatásra ezért a pontos szöveget nincs honnan idézni! Az utols hosszabbított nyomozási határidő meg már 2 hónapja lejárt, de eddig basztak iratbetekintésre hívni amihez szintén jogom van. Abból kiderülne minden!

A lényeg annyi amit leírtam, hogy azt állították, hogy egy bizonyos telefonszámról én zaklatok valakit a telefonszámán. Ezt bizonyítani nem tudták, nem történt ilyen, és a másodfokú azaz főügyészség is kimondta határozatban amikor hatályon kívül helyezte az 50 ezres pénzbüntetést amit egy bizonyitékok nélküli eltiltásra kaptam.

Amikor az eltiltásnak volt a "tárgyalása" akkor az illető végig engem nevezett meg és vádolt a birói kérdésekre és magától is. Ezért irányába a hamis vád miatt a feljelentést meg fogom tenni.

A kérdés továbbra is az, hogy bizonyítékok nélkül meghozott ítélet ellen vannak e jogorvoslati lehetőségek? Mert ugye egy biró nem hozhat úgy/olyan itéletet, hogy nem létező dolgokra hivatkozik, mint bizonyíték.

Vadsuhanc # 2017.07.05. 16:33

Ne haragudj L.Z., de én most sem értem miért gyanúsítottak Téged meg bármivel is....

Pontosan mi volt a gyanúsítás szövege ? Valami alapja csak volt az ügyésznek...!

L.Z. # 2017.07.05. 15:07

A feljelentő ellen úgy gondolom hamis vád miatt tudok kezdeményezni eljárást. A kérdés az, hogy a kerületi ügyész ellen aki nem végezte a munkáját normálisan tudok e bármiféle jogi úton fellépni? Illetve a nyomozási biró ellen aki átvette a kerületi ügyész bizonyitékok nélküli vádját és így hozott ítéletet és korlátozni kivánta alkotmányos jogaimat 60 napra?

L.Z. # 2017.07.05. 14:52

Kedves Burn Out és Vadsuhanc!

Telefonos zaklatás volt konkrétan egy számomra teljesen ismeretlen számról. Valamint a sértett becsatolt vagy 40 oldalnyi wordpadban készült SMS szöveget arról a telefonszámról.
A kb 2 tucat inditványomban volt: hatósági szakértő, szerezzék be a szolgáltatótól kinek a nevén van az a telefonszám, hitelesítsék a szolgáltatóval a 40 A4-es oldalnyi SMS szöveget, kérjék le a szolgáltatótól a nevemen lévő telefonszámokat, kérjék le a cellainformációkat...
A vád valami 3500+ hívásról és SMS-ről szólt, de bizonyítékuk nem volt ezt igazolja a főügyészség határozata ami hatályon kívül helyezte az eltiltás pénzbüntetését is.

L.Z. # 2017.07.05. 14:40

Tisztel ObudaFan, köszönöm 2017.05.18.-ai 14:55 órás válaszát. Konzultáltam egy ügyvéd ismerőssel erről és azt mondta az 50%-os határon billeg, hogy nyerhető e az ügy vagy ne. Azt tanácsolta a megtekintett tartalmak alapján, hogy ( mivel ezt az embert senki nem veszi komolyan, és azt látja csak magát járatja le minden szavával) engedjem el nem ér annyit.

Burn Out # 2017.07.05. 14:39

nem tudod, hogy miről van szó, de két tucat indítványt (bizonyítékok) nyújtottál be...

inkább hagyjuk :) ha nem tudod, hogy mivel gyanúsítanak, akkor mi ellen nyújtottál be bizonyítékot?!

Vadsuhanc # 2017.07.05. 14:35

mindannyiszor elmondtam nem tudom miről van szó,

Szerinted itt most amit leírtál mi tudjuk miről van
szó ?

Semmit nem írtál arról miért hallgattak ki pontosan. Nem írtad kitől tartottak volna távol.....

pontosítanál?

L.Z. # 2017.07.05. 14:30

Nem igazán tudom hova tartozik a kérdésem, az alapügy zaklatás.

Feljelentettek zaklatás miatt kimondottan engem és nem ismeretlen elkövetőt 2016 elején. Többször beidéztek vádlotti kihallgatásra és mindannyiszor elmondtam nem tudom miről van szó, és csak azokkal a mobiltelefon számokkal rendelkezem amik a szolgáltató nyilvántartásában szerepelnek. Ennek ellenére tavaly októberben egy nyomozási biró 60 nap távoltartást szabott ki rám úgy, hogy az indoklásában hivatkozott dolgokhoz bizonyíték nincs, és nem is lehet.
Januárban az ügyészségtől érkezett egy 50 ezer forintos csekk, hogy megszegtem a távoltartást ami ellen panasszal éltem. A panaszomnak a főügyészség helyt adott és hatályon kívül helyezték a pénzbüntetést illetve megszüntették az eljárást az ügyben (ez utóbbiról csak sejtésem van, mert az utolsó meghosszabbított dátum lejárt és irategyeztetésről sem kaptam levelet.

A kérdésem az lenne, hogy a biró ellen aki bizonyitékok nélkül hozott ítéletet és ezzel korlátozta alapvető alkotmányos jogaimat tudok e feljelentéssel élni? Tudok e a kerületi ügyészség ellen feljelentéssel élni azért, mert 1,5 éven keresztűl zaklattak és a két tucat indítványom (bizonyitékok) semelyikét nem voltak hajlandóak beszerezni? Ha ezeket beszerzik akkor szinte egy postafordultával egyből nyomozhattak volna ismeretlen elkövető ellen és lehet meg is találták volna a valódit.

Marko179 # 2017.06.15. 07:45

Társasházban lakok, és van egy "óra" ami jelzi, hogy éppen ki a soros a lépcsőház takarításnál. Én mindig feltakarítok mikor kell, és átállítom a soros lakóra. Az utóbbi időben viszont valaki mindig visszaállítgatja, ez nagyon felhúzott és kiraktam egy cetlit, hogy ez ne történjen meg mégegyszer mert eltöröm a kezét. Erre napok mulva kapok egy levelet hogy "súlyos hibát követtem el ezzel stb." Utána néztem a fenyegetés következményeinek és nagyon megijedtem, hogy ezzel engem valaki ennyire meg tud szivatni.
Valaki meg tudna nyugtatni, nem szeretnék bíróságra, börtönbe kerülni ilyen hülyeség miatt...

Panna68 # 2017.06.14. 09:34

Zaklatás, hová fordulhatok még!
Többszöri bántalmazás 12 év húza- vona után, elköltöztünk volt életársamtól. Rövid időn belül távoltartást lett elrendelve, de előtte is naponta 30-70 hívás, ha nem vettem fel a munkahelyi számon hívott. A távoltartási végzésben telefon hívástól is eltiltótták, ezt folyamatosan megszegte, a rendőrségre ez bejelentésre került de még most se történ semmi.A mai napig zaklat rendszerese naponta több tucatszor, mondták tiltsam le megtettem ekkor a munkahelyi számom hívja, zavarja a munkánkat, a főnökömet rendszeresen hívogatja valótlan dolgokkal őt is próbálja ellenem fordítani ok nélkül. Rettegünk tőle így nem lehet elmondani hogy milyen szinten zaklat, nem számít hogy rendőrségi ügy folyik ellene, semmi nem érdekli. Rettenetesen elvagyok keseredve mert hiába dolgozom becsületesen a munkahelyemen 13 éve azt érzem lassan eléri hogy elküldenek. Ha valaki tud olyan forúmot ahol segitséget kaphatok mert ugy érzem a rendőrség sincs a helyzet magaslatán, és sajnos sok az ismerőse is ott.
Köszönöm előre is!

Vadsuhanc # 2017.06.07. 14:21

Mellesleg az igazgatónő is helyesen járt el, hogy jelezte a rendőrségnek, tekintettel arra, hogy kiemelt és igen súlyos bűncselekmény gyanúja merült fel, amelynek elbíráslása az Ő hatáskörét már jócskán meghaladja.

A kislány ezért keveredett bele. A telefon lefoglalásával valószínű, hogy megállapítják valójában kitől érkezett az üzenet és mi történt valójában.

Vadsuhanc # 2017.06.07. 14:15

A hatósági intézkedés logikus és érthető valamint az intézkedése megfelel a törvényi előírásoknak.

A történelem tanár által esetlegesen elkövetett bűncselekmény elkövetésének bizonyítása a sértett által megjelölt módon történt igazolása csak a hatóság által történt telefon lefoglalással bizonyítható.

Most tényleg az a legnagyobb gond, hogy a magándolgaiba is belenézhetnek a kislánynak ?

Igen belenézhetnek, de ezekkel az adatokkal nem élhetnek vissza, ha azok az ügyben való döntést nem lényegében befolyásolják.

Nem értem a kérdező igazi problémáját mi lenne a kérdés, mert ha csak ennyi.. no akkor akkor nem értem igazán.

alfateam # 2017.06.07. 13:59

A lány 13 éves ! Elég objektíven képes megítélni a bűncselekményt...

ObudaFan # 2017.06.07. 12:19

Ha ő maga mondta, hogy bűncselekmény bizonyítékai vannak a telefonján, akkor nem kell meglepődni a lefoglaláson.

niky04 # 2017.06.07. 10:59

Tisztelt Hozzáértők!

Lányom 13 éves . Egy hete szólt az iskolában az igazgató nőnek , hogy sexuális tartalmú viber üzeneteket kap a történelem tanártól. Másnap bementem én is , hogy nem tudjuk ez igaz vagy valaki az ő nevében írogat, de sem feljelentést sem panaszt nem tettünk. Rá két napra hívott a rendőrség hogy azonnal menjünk be tanúkihalgatásra. Ott a lányom elmondott mindent. Kaptunk egy jegyzőkönyvet és kész. Tegnap már az iskolába is kijött a rendőrség újra kihalgatták és a telfonját is lefoglalták.A magán dolgaiba is belenézhetnek?
Meg nem értem miért keveredett ennyire bele mikor Ő csak szólni akart az üzenetekről. Forduljunk ügyvédhez esetleg?
Előre is köszönöm

ObudaFan # 2017.05.18. 12:55

L.Z.

Az is kérdés, hogy beazonosítható vagy-e, meg az is, hogy becsület csorbítására mennyire alkalmas az állított tény. Mit mondott pontosan?

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2017.05.15. 08:06

Köszönöm szépen a segítséget!
Fabcsi

L.Z. # 2017.05.14. 16:02

Tisztelt hozzáértők!

Egy hete youtube videómegosztón egy személy 3000 ember előtt azzal vádolt, rágalmazott meg, hogy én megfenyegettem tavaly dec. 31.-én.
Ez nem történt meg viszont ez a személy engedte szintén 3000 ember előtt felolvasni egy másik személynek küldött teljesen normális hangvételű levelemet.

Mivel facbookon, gamailben, youtubon, és mindenhol a polgári nevemet használom ezért olyan szinten be lettem azonosítva, hogy elkezdtem leveleket kapni, hogy én ne fenyegessek senkit.

A hét elején én felszólítottam a rágalmazás elkövetőjét, hogy távolítsa el a rám vonatkozó tartalmakat aminek félig eleget tett, a december 31.-ei törölve lett. De az egy héttel ezelőtti rágalmazása nem!

Még azt érdemes tudni az elkövetőről, hogy youtube csatornáján mostanában csak gyűlölködő tartalmak vannak, magyarok kiírtása, zsidók kiírtásának befejezéséről, nőgyűlölés, és mindenkit elküldenek a "kurva anyjába" aki nem ezt a gondolkodást képviselik.

A kérdés az lenne, hogy ez megfelel a rágalmazás kritériumainak, hogy büntetni lehessen az illetőt vagy nem, mert "nem lettem jól beazonosítva" az elkövető által?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Öreg Tölgy # 2017.05.14. 06:57

Akkor nincs okod semmiféle aggodalomra. A zaklatásnak háromféle elkövetési magatartása van: az egyik egészen más, azzal nem is foglalkozom (Btk. 222. § /2/ bek. b. pont), a másik (Btk. 222. § /2/ bek. a. pont) a régi veszélyes fenyegetés szabálysértéséhez hasonlít. Az elkövethető akár egyszeri közléssel is, de ezek szerint ilyen nem volt, és egyébként is nemcsak általánosságban, hanem élet vagy testi épség elleni bűncselekmény elkövetésével kell megfenyegetni valakit ahhoz, hogy ez megvalósuljon. A harmadik lehetőség pedig tartós, rendszeres háborgatást kíván meg, öt nap alatt 4 üzenet (és utána semmi) ezt fel sem vetheti.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2017.05.14. 06:25

Semmi fenyegetés, dehogy - most átolvastam az üzeneteket. Csak szemrehányás és, hogy szégyellje magát. Illetve egyszer üdvözöltem a férjét és egyszer a családját. (Igaz, pikírten) De soha nem mondta állítsam le magam sőt, amikor pénteken kiderült, hogy van egy betegségem, még pár mondatot beszéltünk is, és mondta, hogy sajnálja a dolgot. Akkor köszöntem el tőle végleg és mondtam, hogy gonosz.
Nem, semmi fenyegetés nem volt se olyan, hogy "tönkreteszem az életed" és ilyenek... Csak szomorú voltam és dühös.
De mint mondtam: 5 nap után én mondtam, hogy akkor legyen végleg vége és teljes mértékben szüntessük be az FB- üzengetést... Így történt.
Mégis van bennem egy rossz érzés.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2017.05.12. 19:36

Tisztelt Hozzáértők!
Nagyon gyorsan elmondanám a történetem: belekeveredtem egy szerelmi kapcsolatba aminek több, mint egy év után lett vége. Az asszonyka úgy döntött, hogy inkább a férje...
Én a végleges szakítás után sms-t már nem küldtem, személyesen nem beszéltem vele, csupán néhány (4-5) FB- üzenetet küldtem, amiben csupán annyit írtam, hogy szégyellje magát és, hogy gonosz. Egyetlen egyszer sem mondta, hogy hagyjam abba sőt, mivel pár napja kiderült, hogy beteg vagyok, még írásban válaszolt is...
Sajnos - utólag már bánom - az egyik üzenetben annyit írtam, dühömben hogy "üdvözlöm a férjed", akit első dühömben be is jelöltem az FB-n és ennyit üzentem neki: "Szia, majd beszéljünk"...

Az események pillanatok alatt, alig egy hét alatt játszódtak le. Tényleg 4 üzenetváltás volt az FB-n, a férjének többet nem írtam sőt, én magam vetettem véget az egésznek oly módon, hogy felajánlottam a teljes tiltást az FB-n. Ennek nyoma van.

Ennek a pár napnak lehet következménye zaklatás miatti feljelentés?

Köszönöm a segítséget.

seok23 # 2017.05.07. 15:19

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy mivel beismerő vallomást tettem, így lehetőségem van-e lemondani a tárgyalásról? És ha igen akkor ennek mi a menete és meddig tehetem ezt meg?