Zaklatás


Warcis # 2011.03.28. 20:23

Tiszteletem !
A Mester Sikolya
de igen csak most olvasgatom a zaklatást és azt írtam hogy ebben a formában az nem áll meg! amit te írtál abban a formában akkor még a becsületsértés se!
Én írta egy valómást amiben leírtam mindent mi hogy mikor történt és ami fontos hogy őszintén, mert az ő valómásából egy dolgot mondott a nyomozó de még az se passzol mert nem akkor történt és leírtam hogy mikor és hogy. Ha értesz hozzá szívesen átküldöm hogy szerinted vagy más aki jogász, ügyvéd annak hogy mi az ami megáll ellenem?

A_Mester_Sikolya # 2011.03.28. 18:26

Warcis!
ha passzív voltál, és tudod bizonyítani, hogy felhergeltek, provokáltak, és emiatt cselekedtél, akkor az miért lenne becsületsértés? azt tudtommal nyilvánosság előtt kell. ráadásul, ha tudod bizonyítani, hogy amit ő becsületsértőnek vél, voltaképp igaz, akkor még ezt sem húzhatja rád. de te nem zaklatás miatt voltál kihallgatva?

A_Mester_Sikolya # 2011.03.28. 18:25

hát, Nadír, ne haragudj, de ezen most felnevettem. mármint, ezen az egész tragikomikus sztorin, amit a feljelentgetőd művel - én is ezt tenném a sajátomon, ha kívülről látnám, csak épp ezekben az ügyekben az a szörnyű, hogy tragikomikus, néha, viccnek mondható, néha, de közel sem nevetnivaló, ha az ember belekerül, rendőrség-bíróság előtt kell bizonyítani igazát. én már csak azt nem értem, miért veszik komolyan az ilyen embert a bagatell baromságaival egyetemben?
megértelek, én is nyugodtabb lennék, ha tudnám, mi áll a háttérben, és miért kellett, kell ezt az egészet átélnem.
a különbség az, hogy szerintem nálam nem nagyon derül már ki.

Warcis # 2011.03.28. 06:04

Tiszteletem mindenkinek!
"1. Btk. 176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki félelemkeltés céljából

1. mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy
2. annak a látszatnak a keltésére törekszik, hogy a sértett vagy hozzátartozója életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/21/6510#…
E szerint ha ő provokált engem a cselekedeteim előtt , ő volt aki mindig oda ment amerre tudta hogy menni fogok (pl ebéd szünet) , elém állt köpjem le akkor nem félt tőlem(nem történt meg), mikor találkoztunk az utcán én átmentem a túloldalra majd ő sms-be közölte hogy nagy a pofám mert nem mertem szembe menni vele és leköpni. akkor én nem zaklattam inkább csak becsületsértés max, nem?

Warcis # 2011.03.27. 21:13

tiszteletem mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne hogy nem tud valaki Nagykanizsán ügyvédet ajánlani egy zaklatásos ügyhöz?
A tarifák milyen árban lehetnek, nem zsugoriságból csak egyszer lerántottak már és most azt szeretném elkerülni!
előre is köszönöm

BePa # 2011.03.24. 15:54

Tisztelt ObudaFan!
Nagyon köszönöm a választ.
Még két kérdést szeretnék feltenni.
Amennyiben 150e Ft értékű lopással is gyanúsítanak a zaklatás mellett, természetesen megalapozatlanul, úgy mik a kilátásaim.
Be voltam állandóra jelentve és visszadátumozva egy hónappal előbbre, két tanú aláírásával jelentettek ki. Mit tehetek? Bizonyítottan az adott hónapban még ott tartózkodtam.
Nagyon faramuci a helyzetem, nagyon nehéz ezt levélben leírni, de máshova sajnos nem tudok fordulni.
Megértését és segítségét nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2011.03.24. 11:03

1. Btk. 176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki félelemkeltés céljából

  1. mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy
  2. annak a látszatnak a keltésére törekszik, hogy a sértett vagy hozzátartozója életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) Aki a zaklatást

  1. házastársa, volt házastársa, bejegyzett élettársa, volt bejegyzett élettársa, élettársa, vagy volt élettársa,
  2. nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy

sérelmére követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nyilván az eset körülményei és a személyes előéleted, illetve a személyeddel kapcsolatos egyes enyhítő és súlyosító körülmények döntőek, de pénzbüntetésnél súlyosabbat nehezen tudok elképzelni, ha az alapeset valósult meg, és nem voltál még büntetve.

2. Be. 129. § (1) Az előzetes letartóztatás a terhelt személyi szabadságának bírói elvonása a jogerős ügydöntő határozat meghozatala előtt.
(2) A terhelt előzetes letartóztatásának szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folytatott eljárásban, és akkor van helye, ha

  1. megszökött, a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg, illetőleg az eljárás során ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult,
  2. szökésének vagy elrejtőzésének veszélyére tekintettel vagy más okból megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenléte másképp nem biztosítható,
  3. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást,
  4. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Ilyen súlyú cselekménynél nem valószínű azért.

3. Be. 46. § A büntetőeljárásban védő részvétele kötelező, ha

  1. a bűncselekményre a törvény ötévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztést rendel,
  2. a terheltet fogva tartják,
  3. a terhelt hallássérült, siketvak, vak, beszédképtelen vagy - a beszámítási képességére tekintet nélkül - kóros elmeállapotú,
  4. a terhelt a magyar nyelvet, illetőleg az eljárás nyelvét nem ismeri,
  5. a terhelt egyéb okból nem képes személyesen védekezni,
  6. e törvény erről külön rendelkezik (pl. fiatalkorú vádlott, tárgyalásról lemondás)

Hacsaknem fiatalkorú vagy, akkor könnyen lehet, hogy ez téves tájékoztatás.

BePa # 2011.03.23. 22:45

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket szeretném kérni, egy ügyben, miszerint kihallgatáson voltam zaklatás gyanúja miatt és új időpontra behívtak a rabosítás miatt.

A kérdésem a következő:

1. Milyen büntetési tételekre lehet számítani
2. Őrizetbe vehetnek e, tehát ha megtörtént a rabosítás, letartóztathatnak, vagy mi dönti el, hogy valaki szabadlábon védekezhet?
3. Azt írják, hogy védő kötelező, ez miért van?

Kérem, ha tudnak segítsenek válaszukkal, köszönöm.

A_Mester_Sikolya # 2011.03.22. 09:32

Inci: erre csak azt tudom mondani, hogy gyakran azok nyúlnak a joghoz, akik máshol, máskor szó szerint semmibe veszik a másik jogait. elcsépelt és közhely, de: minden ember azt gondolja, hogy joga van, de kötelezettsége nincs, tehát ő úgy hághatja át a törvényeket, hogy azt nézni is szép ("ugyan, hát csak ezt csináltam, nem vészes ez, más is megteszi. ugyan, csak egy kis vicc volt, poén, egy kis játékocska"), ám, ha valaki hasonlót tesz vele szemben, vagy egyáltalán, ő kerül rossz helyzetbe, egyből, mint megtört öregasszony, vagy büszkeségét megcincált nemes úr/asszony, rohan a rendőrségre, és az ellene elkövetett bűnök vérbosszút kíván.
én még mindig azt mondom: nyugodj meg, szerintem ebből nem lesz semmi.
és végül: nem biztos, hogy szűri, de ha sokáig ülsz az üzeneted felett, szerintem semmisnek veszi azt, és nem küldi el.

A_Mester_Sikolya # 2011.03.22. 09:20

Nadír, na látod, erről beszélek, és ez a szörnyű, és kicsit bizarr: miért a gyanúsítottnak, vádlottnak kell bizonyítania, hogy konkrétan, nem bűnös (hiszen akármilyen ártatlan, kell ügyvéd, kellenek bizonyítási eszközök, fogy az energia, kopik az ideg), és legfőképp: miért neki lesz, mondjuk úgy, pokol az élete?
és ugye, áltatalában, a sértett mindeközben csak hátradől, benyújt ezt-azt, elugrik a rendőrségre, és csak a tárgyalás napját várja.
akik nekem okozták a gondot... nem tudom, milyen ügyvéddel játszhattak össze, de hogy ilyen masszív hazugságot kitaláljon, dolgokat kiforgasson, az nagyon merész, és őszintén szólva: nagyon gonosz.
de az ügyészekről is megvan a véleményem. az én ügyemben olyan történet lett kreálva (tehát erre még bizonyítéka sem volt), ami egy arasznyival a feljelentőnél is durvább.
értem, hogy jó az, ha ügyük van, de miért kell feltétlen eldurvítani a helyzetet?

huncut Inci # 2011.03.20. 14:56

ezt még csatolnám az előzőhöz ha nem vagyok tulságosan unalmas.
valószinűleg nagy hibát követtem el avval is hogy a facebookos kijelentése után nem szakitottam meg azonnal az illetővel a kapcsolatot.Az emberek lassan és egyszerre csak keveset változnak. Valószinűleg ha nem kértem volna tőle is azt a telefonszámot akkor nem jutott volna eszébe hogy a rádiós kolegáival eggyütt feljelentsenek zaklatásért. Csakhogy én ugyahogy ismerten (vagy legalábbis azt hittem hogy ismerem az illetőket)és nem gondoltam volna hogy néhány sms miatt képesek lesznek feljelenteni zaklatásért.
Ja és egy kérdés ami nem a témához kapcsolódik: itt szűri valami az üziket?? Az előbb is ugyanezt megirtam és az már a második volt ami eltűnt.

huncut Inci # 2011.03.20. 14:08

Én ugyanugy most is eggyetértek veled. Valóban meg kellene az embereknek érteni hogy a feljelentés nem játék, legalábbis nem szabadna hogy az legyen. de ameddig ez nem történik meg addig szerintem a törvénynek ezen a részén változtatni kellene. Csak ahogy igy belegondolok jó lenne ha ugy lenne hogy ha a feljelentőre ha bebizonyosodik hogy szinte ok nélkül játékból jelengeti az embereket akkor büntetésül akár börtönbe is kerülhessenek. Szerintem az egy kétkicsit visszafogná az ilyen játszadozkat. Csak az a baj hogy nem igy működik és nem mi szabjuk meg a törvényt.
Az viszont nekem egy érdekes dolog hogy a facebook stb közösségi portálokra mennyire ki tudják jelenteni hogy az komoly dolog és halványan sem játék és hogy mi jár annak aki álnéven beregisztrál egy közösségi portálra, aztán pedig ugyanazok az emberek akik igy kijelentik rendszeresen rendőrséggel sőt börtönnel fenyegethetnek vagy feljelenthetnek sőt meggyőzhetnek másokat hogy még az aljas ügyeikben segitsenek is nekik, mert őszerintük az ilyesmi már játék. Szerintem forditva van. a facebook, iwiw stb közösségi portálok hamarabb arra valók hogy beszélgessünk, videókat képeket megosszunk szórakozzunk. Viszont a rendőrség és a feljelentéssel való fenyegetést énszerintem valóban elkezdhetnék komolyabban büntetni. Valóban miféle dolog az hogy ezzel megfélemlithetik egymást az emberek?!?! És az nem büntetendő?!

Poruljárt_Attila # 2011.03.20. 07:11

Figyi, az én ügyvédem azt mondta, hogy "jó, de hát nem tudhatjuk, mert olyan ügyvédek is vannak, hogy feláll a szőr a hátamon a tárgyaláson", értette ezt a szemrebbenés nélküli, tudatos hazudásra, félrevezetésre.

Bizony Nadír, nekem is, mint sértettnek meg se tudd, mibe került csak eddig egy büntetőfeljelentés .... na nem 60 ezerbe :( Csak hogy képes legyek bármit bizonyítani, nekem az olyan szintű ügyintézés, hogy az már mellékes, hogy mind tanulmányaim mind munkám kb félbeszakadt, na de még kölcsönökből csak úgy repkednek az 50-esek. Egy borzalom ez az egész, de hát hiába, pénz nélkül igazad sem lehet természetesen.

A_Mester_Sikolya # 2011.03.19. 19:45

én fel vagyok dúlva hónapok óta, mert az én eljárásom koholt dolgokon, hamis vádakon, és voltaképp a jószándék vezette cselekedeteimen alapszik, és még mindig nincs tárgyalás, még mindig nem állhatok ki igazamért.
és igen, valakik úgy használják, játszanak a feljelentésekkel, mint kisgyerekek a játszótéren a hangyákkal. csak, ahogy néha-néha tönkretesznek a "játékukban" egy-egy hangyát. végülis egyéni kis bosszúállásért akár megmozgatnak akár rendőrüket, ügyészeket, bírókat, a hatóságokat. valahogy meg kellene érttetni az emberekkel, hogy a feljelentés nem játék.

huncut Inci # 2011.03.19. 19:01

Szia, akartam az előbb irni de az üzim nem jelent meg. Talán jobb is mert eléggé fel voltam és még fel is vagyok dulva. Csak arról volt szó hogy szinte teljesen egyetértek a véleményeddel a zaklatási ügyekkel kapcsolatban. És még arról hogy ami vicces az még közelről sem biztos hogy vicc. Történnek néha viccnek tűnő komoly dolgok.

A_Mester_Sikolya # 2011.03.19. 14:36

először is: aki ezt a zaklatás dolgot feltalálta (mint vétséget, bűncselekményt), elég erélyes fenékbebillentést érdemelne, meglátásom szerint, mert mindenki úgy, ahogy lehet és akarja, használhatja fel saját egója bizarr vágyainak oltárán. valahogy nem életszerű a dolog.
én szerintem attól függ, hogy hányszor hívtad, és legfőképp: kicsodát. szerintem 1-1 telefonért eléggé vicc lenne eljárást indítaniuk - tudtommal külön kiemelendő a zaklatásnál, hogy rendszeresen és/vagy tartósan mást háborgat, és szerintem ez nem meríti ki az előbbieket.
bár én nem vagyok jogi ember - tehát ne vedd készpénznek, amit írok, csak a logika útja mentén haladva gondoltam ezt végig. szerintem lekoptatni akarnak, félelemkeltéssel, hogy egy élerte megszabaduljanak tőled.
az ilyen emberekről pedig a véleményem nem fejteném most ki, mert (számukra) felérne egy becsületsértéssel.
szóval, szerintem: nyugodj meg.

huncut Inci # 2011.03.19. 12:53

Jó napot. Pár órája azt hallottam vissza hogy engem egy pannon rtv nevű cég feljelentett zaklatásért vagy hasonlókért és hogy nemsokára megkapom az erről szóló végzést ami akár több ezer euróra is rúghat vagy ha majd nem birom kifizetni akár le is csukhatnak.
A pannon rtv egy rádió ahova sms-en keresztül lehet irni véleményeket, zenei kérdéseket stb.
az történt hogy egy buli után amit ennek a rádiónak a műsorvezetői tarottak,először a rádió mobilszámán megpróbáltam elkérni az egyik műsorvezető saját mobilszámát. Mivel ott nem adták meg, igy nekem meg volt néhány háttér munkatársuk saját mobilszáma és tőlük próbáltam elkérni az áhitott telefonszámot. Az áhitott számot nem adták meg, viszont az egyik szerkesztőjüktől egy olyan sms-t kaptam vissza hogy "FÉKEZD MAGAD VAGY MEGSZIVOD! ÉS HA NEKÜNK MÉGEGY ÜZIT IRSZ FELJELENTÜNK" Persze ostoba módon csak rossz viccnek vettem a dolgot igy visszairtam hogy "HAGYD EZT A HÜLYESÉGET KI ÉS MIÉRT JELENTENE ENGEM FEL? TE JÁROD MEG HA ILYEN ÜZIKET IRSZ."
Aztán pár órája hallottam a faluban hogy számitsak a büntetésre mert nem vicc, tényleg feljelentettek.
Én feketicsi(bácsfeketehegyi) vajdasági magyar vagyok, a rádió szabadkán van.
sajnos mivel már nagyon régóta hallgatom a rádiót igy a teljes nevem is tudják és elképzelhető hogy a lakcimem is.
Szeintetek nagy slamasztikában vagyok?? Lehetséges ez?? Most mit tehetek??

A_Mester_Sikolya # 2011.03.12. 13:42

warcis, én megértelek.
csak most az a különbség kettőnk között, hogy nálam pedig a jóakaratommal éltek vissza, és titulálták "zaklatásnak", s mindemellett nem kevés hamis dologgal, váddal gyanúsítgatnak. na ehhez mit szólsz?
de átérzem. van, mikor az ember idegeit roncsra verik, provokálnak, megaláznak, és az embernél elszakad a cérna, nem tűr tovább, és "odacsap" (akár verbálisan, akár fizikálisan, vagy valami tettel), és akkor még annak áll feljebb, aki hónapokon, vagy éveken át jogtalan, jogilag megkérdőjelezhető, vagy egész egyszerűen: bűntettnek minősülő dolgokat követ el.
nyugtasson az a tudat, hogy te már jobb ember vagy, mint ő (hiszen te is feljelenthetted volna, mégsem tetted), valamint olyan aljas, hogy a rendőrséget, hatóságokat a bosszú eszközeként használta fel ellened.
ne vállalj semmi olyat, amit nem tettél, és igenis mondd, és ragaszkodj ahhoz, ha van, gyűjts bizonyítékot is róla, hogy mi váltotta ki ezt, ő miket tett veled.

ObudaFan # 2011.03.12. 13:14

Lehet külön.

Warcis # 2011.03.12. 13:01

köszönöm.
A magánindítványról egyenlőre nem tudok, arról még nem szóltak.Az külön van vagy most kellett volna szólnijuk erről?

ObudaFan # 2011.03.12. 12:49

Ha csak zaklatással vagy gyanúsítva, az nem olyan súlyos bűncselekmény. Ha volt magánindítvány, akkor ahhoz még jöhet egy becsületsértés.

Warcis # 2011.03.12. 12:30

Ami még hozzá tartozik és fontos!
évek óta én nem tudok aludni és én lettem roncs ettől az egésztől a sok megalázástól, megbántástól. Attól meg hogy rabosítottak nem tudok tükörbe nézni annyira szégyenlem magam. Nekem is fel kellett volna jelentenem hogy játszik az érzelmeimmel? Ha valaki én tudom milyen ha zaklatják az embert, balhék, menekülés otthonról éjjel mert abba nőttem fel, megfogadtam sose leszek olyan mint az apám és tessék én állók vád alatt. Mások akik verik az asszonyt, megfélemlítik azok meg nyugodtan élnek.

Warcis # 2011.03.12. 11:53

Tiszteletem!
mit tehetek?
feljelentetek zaklatásért jog szerint el is követtem, be is ismertem. Volt barátnőmet leköptem, lekurváztam, drágár sms-ket írtam neki és kocsiját is több esetben leköptem ha találkoztunk. Ezt a rendőrségen elismertem még mielőtt megtudtam volna hogy "tanúk" látták vagy elmondták volna hogy sms-ek ki vannak nyomtatva.Nincs mentségem és vállalom amit tettem, de 2 hónapja nem is láttam szinte és nem is kerestem, kerültem mikor behívtak kihallgatásra én akkor tudtam meg az egészet. Azt bántam meg hogy én süllyedtem ilyen mélyre egy nő miatt. De a helyzet nem ilyen egyszerű! A miért mindig ott van amit senki nem vesz figyelembe! ő tönkre tette az életemet, számtalanszor megalázott, kihasznált és többször provokált megütött.Én soha nem bátottam és nem is tudnám megütni!!! 3,5 éven keresztül csinálta ezt velem én teljesen tönkrementem ebben az egészben és sajnos elszakadt a cérna. Számtalanszor kértem legyen vége, hadjon békén de ő mindig visszakönyörögte magát mert jött a sok munka és szüksége volt rám. Rengeteget dolgoztam neki amiből sok pénze lett, persze én nem kértem pénzt pedig sokba volt nekem is. Szerettem és azért csináltam neki meg mindent és valósítottam meg az álmait. Amikor utoljára megaláztak akkor történt ez. Őt egy rendőr felvilágosította aki jó barát és elkezdte az ügyet, de már átadta másnak és nincs válasz miért. beidéztek 4 hamis tanút potyára mert mint mondtam elismertem tettemet. Teljesen ki akarnak csinálni és mivel már csak egy dolgot vehet el tőlem amit szeretek az a hivatásom. Azt is tönkreteszi most. Tűzoltó vagyok vagy csak voltam!183cm magas,83kg sportos vagyok ő 165cm,43kg vékony melyik ügyész, rendőr vagy bárki ne ítélne el?És ő ki van oktatva!
Nem mentséget keresek vagy kibúvott csak miért nem nézi azt is valaki hogy miért történ minden?van-e benne része neki is?
Engem rabosítottak már, már megbélyegeztek. ki tudja meddig mennek még el?

A_Mester_Sikolya # 2011.03.11. 13:54

valahogy meg kellene érttetni az emberekkel, hogy nem kell félni a rendőrtől.
ha ártatlan vagy, egész egyszerűen fenyegethetnek, ahogy tudnak, megverhetnek, zárkába rakhatnak pár napig, a végén úgyis kiderül az igazság, ha nem hagyod, hogy elnyomják.
nem érdemes a könnyebb és rövidebb utat választani, mert lehet, hogy pillanatnyilag jobb, de sokkal terhelőbb a jövődre nézve.

Gabicsek # 2011.03.11. 10:36

és nem kérik a beleegyezésedet, hogy gyanúsítottként hallgassanak ki. A feljelentést - és egyéb iratokat - majd a nyomozás végén megnézheted, kihallgatáskor nem fogják a bizonyítékokat eléd tárni, hogy mi alapján áll meg a megalapozott gyanú.
Olyan példányt kérjél ki fénymásolatban a jegyzőkönyvedből, amit aláírtál, ingyen ki kell adják, mert nem értem, amit írsz, hogy nem az szerepel a másolatban, amit ott aláírtál.