reintegrációs őrizet


bufurcka # 2017.07.07. 10:43

Tisztelt ügyvéd úr!

Én jelenleg házi őrizetben vagyok December óta. Azt szeretném kérdezni van e mód olyan megoldásra hogy el tudjak menni dolgozni. Egyszerűen nem tudom magam eltartani jövedelem nélkül.Ezt a formát nem is kértem, kérelmet én már írtam hogy szeretnék elmenni dolgozni de semmi válasz nem érkezett.A házi őrizet meg hosszabbítása ellen felebeztem de arra se kaptam választ. Van egy kijelölt ügyvédem de egy kérelmet se hajlandó megírni mert nem ér rá. 8 hónap alatt csak azt kérdezte meg ki írja alá a fizetési papírját.Nem tudom mit tudnék tenni. Válaszát előre is köszönöm.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2017.07.07. 11:00

Tisztelt bufurcka!

Ha jól értem Önnel szemben jelenleg még folyamatban van büntetőeljárás. Ebben az ügyben az ügyészség szükségesnek tartja azt, hogy kényszerintézkedést. Megalapozott gyanú melett, mely különös okok állnak fenn önnel szemben, mely alapján szükségesnek látják a házi őrizet további fenntartását?

Amit lehet ilyenkor tenni, hogy a végzést megfellebbezni és ész érvekkel alá támasztani. illetve ha új körülmény merül fel az ügyben akkor szabadlábra helyezési iránti indítványt vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelése lehet tenni indítványt.

Azonban konkrétumok nélkül nehéz Önnek tanácsot adni, csak általánosságokban tudok felvilágosítást adni Önnek.

http://lorik.hu/…rtoztatas-2/

bufurcka # 2017.07.07. 12:13

Tisztelt Ügyvéd úr!

Igen a nyomozás még folyamatban van ellenem.Én vallomást tettem már mely magamra is terhelő volt. Felebezést tettem mikor meg kaptam a újabb 3 hónapot ez 40 napja volt írtam kérelmet is ekkor. De semmi válasz nem érkezett.

Ördögbaby # 2017.07.09. 08:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem szeptemberben jöhetne haza reintegrációs őrizetbe. Ehhez környezet tanulmányt végeztek, erről én már utólag értesültem. A Férjem nevelője mondta, hogy megkapta a jelentést, ami nem kedvező, ugyanis a ház másik tulajdonosa 1/3 részben (a Férjem anyja) itthon volt, és azt mondta, hogy ő fél és nem járul hozzá. Én a lakás 2/3-os tulajdonosa vagyok. Mit lehet tenni?
Válaszát megköszönve.
Tisztelettel

Dr.Attika # 2017.07.09. 09:14

Tisztelt Ördogbaby!
Ne ötletelgessen fórumokon, hanem forduljon ügyvédhez, aki tudja a jogi lépéseket és, hogy mi a teendő.
Jah, hogy ez pénzbe kerül. A boltban a tej és a kenyér is.

Tiilibaba # 2017.07.15. 19:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Úgy hallottam, hogy a reintegrációra bocsájtás szabályai ez év augusztus 1-től változnak, és 3 hónap letöltött büntetés után 15 hónap reintegrációra lesz lehetőség. Szeretném megkérdezni, hogy ez igaz-e?
Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

karol 32 # 2017.07.15. 20:49

tisztelt ügyvéd ur,a párom sujos testi sértés miatt volt felfügesztve és most meg is kapta 10 hónapot,mert magánlaksértéssel vádolták meg ezt fel függesztés alatt követte el,igy öszessen 22hónapot kapot.azt szeretném kérdezni ö kérheti e a reintegrációs örizetett,és visza esönek számit e.köszönöm válaszát

Dr.Attika # 2017.07.16. 04:01

Semmi nem változott a reintegrációs őrizet szabályaiban az ez év január 01-i módosítás óta. Ezek a 3 hónap 15 hónap az un. börtön híradás hírei.

Öreg Tölgy # 2017.07.16. 06:21

Karol32,

ettől nem visszaeső, egyébként benne kell lennie az ítélet rendelkező részében.

Töltöttcigi # 2017.07.16. 13:31

Tisztelt Jogértelmezők!
Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg jogerős 2/3-os ítéletet kaptam, amiből 6 hónapot előzetesben töltöttem, a reintegráció engedélyezéséhez a maradék 10 hónapot kell alapul venni és legkorábban 3 hónap múlva lehetne alkalmazni, vagy az ítéletben megszabott 2 évet kell alapul venni és legkorábban 6 hónap múlva lehetne alkalmazni?
A választ előre is köszönöm!

Öreg Tölgy # 2017.07.16. 15:25

A 2 évet kell alapul venni. Ebből kell levonni a 8 hónap feltételest, és onnan levonni 10 hónapot, ha szándékos bűncselekmény miatt szabták ki, vagy 12 hónapot, ha gondatlanról. Egyre inkább az az álláspont, hogy az előzetes beszámít a kötelező tartamba, tehát szándékos bűncselekmény esetén 2 hónap múlva alkalmazható legkorábban, ha gondatlan bűncselekményről van szó, akkor meg azonnal.

Töltöttcigi # 2017.07.16. 15:49

Tisztelt Öreg Tölgy!
A cselekmény szándékosnak minősül, de, ha beleszámít az előzetes, akkor elvileg azonnal alkalmazható lenne, hiszen 10 hónap van hátra, ami a szándékosság esetén a maximum a reintegrációban, csupán itt az lenne az egyetlen időkivárás, ami a kérelem és engedélyezés között van, ha jól értelmezem.. Esetleg, ha ön nem így látja, kérem válaszát.

Öreg Tölgy # 2017.07.16. 17:16

De igaza van, valóban elszámoltam magam. 24-8=16, mínusz 10 az 6, tehát elméletileg azonnal alkalmazható.

Töltöttcigi # 2017.07.16. 17:18

Köszönöm válaszát!

Töltöttcigi # 2017.07.16. 17:52

Tisztelt Öreg Tölgy!
Lenne még egy kérdésem ami a válasza alapján fogalmazódott meg bennem. Az előzetes beszámításával kapcsolatban lehet már valamit tudni, hogy a gyakorlatban alkalmazták a reintegrációs őrizet engedélyezésében, vagy esetleg született róla valami határozat?

Öreg Tölgy # 2017.07.16. 20:11

T. Töltöttcigi,

tudomásom szerint az ország bv. bírái egyöntetűen osztják azt az álláspontot, hogy az előzetes beszámít (ebbe is).

Töltöttcigi # 2017.07.16. 20:36

Köszönöm válaszát!

Dr.Attika # 2017.07.17. 05:15

A jogalkotónak kellene reagálni arra az esetekre, ha már a befogadáskor alkalmazható a reintegrációs őrizet. A felesleges bv intézetbe történő befogadás helyett lehetne az eljárást lefolytatni és egyből reintegrációs őrizetbe helyezni a terheltet.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2017.07.27. 09:27

Tisztelt Töltöttcigi!

Csak meg tudom erősíteni Öreg Tölgy válaszát, nem régiben konzultáltam ezzel kapcsolatban büntetés-végrehajtási bíróval, mely szerint a kényszerintézkedés legyen az házi őrizet, előzetes vagy lakhely elhagyási beszámít a reintegrációs őrizethez letölteni szükséges idő tartamába!

Egyebekben a reintegrációs őrizet szabályai a január 1-i változást követően, nem történt módosítás!

http://lorik.hu/…-modositasa/

Dr.Attika # 2017.07.27. 09:45

Tisztelt Kolléga!
Annyiban helyesbítelek, hogy a lakhely elhagyási tilalom ideje nem számít bele a fogva tartás idejébe, így a reintegrációs őrizet kapcsán sem teremt letöltött időt.

Töltöttcigi # 2017.07.31. 15:39

Tisztelt Válaszolók!
Köszönöm a válaszokat.
véleményem szerint, ahogyan a lakhely elhagyási tilalom nem számít bele a büntetés tartamába, így a reintegrációs őrizethez kellő 6 hónaphoz sem, viszont a házi őrizet a megadott letöltési napok beszámításával beleszámít, viszont a bűncselekmények általában hozzák magukkal a letöltött kb, fél évet mikor már házi őrizetre kerül sor, hiszen az enyhébb bűncselekményeknél a házi őrizetet nem szokták alkalmazni, a komolyabb bűncselekményeknél viszont a házi őrizet előtt meg szokott lenni a kitöltött 6 hónap. Így szerintem nagyon ritkán lesz arra példa, hogy a házi őrizet beszámításával érvelve kelljen valakinek a reintegrációs őrizetet kérelmezni.

Öreg Tölgy # 2017.08.01. 04:58

T. Töltöttcigi,

mivel a kérdésben csak előzetes szerepelt, ezért én nem foglalkoztam a házi őrizettel és a lakhelyelhagyásival, de igaza van: a lakhelyelhagyási bizonyosan nem számít a reintegrációs őrizet szempontjából sem, a házi őrizet igen (a törvény szerinti kulccsal), de nyilván a gyakorlatban ritka. A középső átszámítási kulcs (börtönnél) 4 nap, tehát ahhoz, hogy valaki hat hónap szabadságvesztést kitöltsön házi őrizetben, két évet kellene házi őrizetben lennie, ami nem kizárt, de a gyakorlatban nem nagyon fordulhat elő.

nitatoth # 2017.08.02. 11:14

Engem az érdekelne,ha a párom házi őrizetben kerül 8 hónap előzetes után ,akkor vissza kell vonulnia,amíg elintezodik a reintegracio? Én úgy gondolom,hogy a vb bíró a 8 hónap letöltött idő alapján is tud dönteni. Illetve körülbelül mennyi idobe telik,amíg elintézodik? Válaszukat előre is köszönöm!

Töltöttcigi # 2017.08.02. 12:00

Tisztelt Öreg Tölgy!
Igen a kérdésem csak az előzetest tartalmazta, éppen azért, mivel azután lakhely elhagyási volt még, de azt tudtam, hogy sehová nem számítják be, csupán előny a Bv bíró előtt, ha abból is van néhány hónap, és a döntését pozitív irányba befolyásolhatja. Így végül is a gyakorlatban nem számít a letöltött időhöz, de elméletben még múlhat rajta akár több hónap a szabad levegőn, ezért részben Lőrik Ügyvédnek is igaza van, hiszen akár egy Bv bíró is nyilatkozhat arról, hogy ő pozitívnak bírálja, és a döntésében figyelembe veszi.

Töltöttcigi # 2017.08.02. 12:16

nitatoth!

Én már kiolvastam az internetet is, de a reintegrációs őrizetet mindenképpen a fogva tartás szerinti bv terjeszti elő a bv bírónak, így tehát amíg a befogadás nem teljesült, nincs rá eljárási lehetőség, hogy kérelmet terjesszen elő a védő vagy a terhelt. Azután a kérelem és az elbírálás között , ha minden feltétel adott, akkor az eljárás az eljárók letehetségétől függ, de kb: 50-90 nap között van a teljes eljárás.

Egyébként én ugyanebbe a cipőbe járok, esetemben is adottak a feltételek, de nincs lehetőség a letöltés megkezdéséig a kérelem benyújtására.

Mindemellett érdemes megfontolni a Bv.tv. többi lehetőségét is, ha a feltételek megvannak: a társadalmi kötődés program, amin én magam is részt szeretnék venni, hiszen bizonyos szempontból előnyösebb mint a reintegrációs őrizet.