reintegrációs őrizet


Vadsuhanc # 2017.03.18. 20:22

Röviden próbálom leírni mert egy hosszabb beírásom elrepült :-)

Tisztelt Öreg Tölgy!

A kérdező pontos eljárással kapcsolatos időpontokat nem írt le. Köszönöm a tájékoztatást én valóban a régi törvények emlékeiből élek, de nem tartom kizártnak, hogy itt még azok vonatkoznak. ( a kérdező pontos tájékoztatásának hiánya miatt ) A régi értelmezése szerint

a szabadságvesztés előtt a "végrehajtandó" jelzőt nem használja. Ebből a nyelvtani értelmezés szabályai szerint arra is lehetne következtetni, hogy felfüggesztett szabadságvesztéseket, illetve felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztést is összbüntetésbe lehet és kell foglalni.

Az új Btk. 2013. július 1-jén lépett hatályba, így nem tudom a kérdező válaszának hiányában mi érvényes, annak ellenére, hogy nem néztem utána a változásoknak.

Köszönöm irányomban tanúsított türelmedet!

Öreg Tölgy # 2017.03.18. 19:24

Tisztelt vadsuhanc,

egy pici változás történt ebben (már ami a kérdező ügyét érinti): most már nem az első jogerős ítélet előtt, hanem az első elsőfokú ítélet előtt kell elkövetni az összes bűncselekményt ahhoz, hogy összbüntetni lehessen. Ezzel együtt feltehetően jelen esetben ez még nem lenne akadály, mert ha 2015-ben lett jogerős az első ítélet, akkor feltehetően 2013 után volt az első elsőfok is.

Viszont az mindig is úgy volt, hogy összbüntetni csak végrehajtandó szabdságvesztéseket lehet, tehát ha az egyik büntetés felfüggesztett, akkor teljesen mindegy mi mikor volt egyébként, fel sem merülhet az összbüntetés.

Vadsuhanc # 2017.03.18. 17:37

Tisztelt Öreg Tölgy!

A kérdező állítása:

Az életveszélyt okozó, testi sértés 8 éve 2009-ben történt, amiből a jogerős ítélet 2015.évben lett meg! (Felfüggesztett) Hogy milyen büntetés és mennyi időre felfüggesztve azt nem tudjuk.

A kábítószeres ügy 2013. évben történt és 2016. Szeptemberében lett meg a masodfok!

Összegezve a testi sértés ügyben 2015 évben a kérdező kedvese rendelkezett egy felfüggesztett büntetéssel. 2016. évben erre a büntetésre kapott a kábítószeres eljárással kapcsolatosan fegyház büntetést.

A kérdező leírása alapján a két eljárás ( tárgyalási szakban ) 2013. évtől 2015. évig párhuzamosan folyt még jogerős ítélet nélkül.

Szerintem ha az elkövető ellen több bűncselekmény miatt folyik az eljárás, és még egyik miatt sem ítélték el, valamennyi bűncselekményt lehetőleg egy eljárásban kell elbírálni, és halmazati büntetést kell kiszabni. Az együttes elbírálás elmaradása az elkövetőre nézve hátrányos, és ennek a hátránynak a kiküszöbölése vagy legalább mérséklése érdekében a törvény előírja az egymással kvázi halmazati viszonyban lévő, külön ítéletekkel kiszabott több határozott ideig tartó szabadságvesztés összbüntetésbe foglalását.

Persze ezek régi emlékek, ha a törvény változott hát bocsánatot kérek!

Irányodban való tisztelettel!

Öreg Tölgy # 2017.03.18. 16:25

Kedves vadsuhanc, megmondom őszintén, ezt most nem nagyon értem.

"Azért a kedves kérdezőtől csak megkérdezném, hogy a a kábítószer birtoklásért kapott jogerős büntetés kiszabása után az életveszélyt okozó testi sértés ügyében a már kiszabott büntetést összbüntetésbe vették el".

Az életveszélyt okozó testi sértés miatt a kérdező párja felfüggesztettet kapott. Azt hogy foglalhatták volna összbüntetésbe.

"A kérdező állítása, hogy a kedvesen kapott 4 évet kábítószer birtoklásért. Állítja, hogy a testi sértés miatt a kedvese nem volt elítélve. ( csak később )".

Nem, korábban lett elítélve. 2015-ben a testi sértés miatt, 2016-ban a kábítószer miatt.

"Pontosan most miért van BV-ben a kérdező kedvese ?"

Megírta: a kábítószeres cselekmény miatt.

Vadsuhanc # 2017.03.18. 14:36

Azért a kedves kérdezőtől csak megkérdezném, hogy a a kábítószer birtoklásért kapott jogerős büntetés kiszabása után az életveszélyt okozó testi sértés ügyében a már kiszabott büntetést összbüntetésbe vették el.

A kérdező állítása, hogy a kedvesen kapott 4 évet kábítószer birtoklásért. Állítja, hogy a testi sértés miatt a kedvese nem volt elítélve. ( csak később )

Pontosan most miért van BV-ben a kérdező kedvese ?

Dr.Attika # 2017.03.18. 13:54

A büntetés-végrehajtás hivatásosainak nem csak ez a viselkedése kifogásolható. Büntető tárgyaláson történő megnyilvánulásuk is. Én még voltam olyan tárgyaláson, amikor a fogva tartott vádlottat kísérő bv-tiszt-helyettes így járt el, tisztelegve:
Tanács Elnök asszony/úr! X.Y. büntetés-végrehajtási pl. őrmester jelentem: X.Y. fogvatartottat idézésre elővezettem. A tanácselnök megköszönte és utasította, hogy a bilincset vegye le és felkérte, hogy a vádlottak padján foglaljanak helyet. Ezzel szemben manapság az van, hogy a bv-s őr bejön a tárgyaló terembe, egy szót sem szól , a fogvatartottat leülteti. Igaz ebben a gyakorlatban a bírák is hibásak, mert nem követelik meg a szabályos jelentkezést.

Dr.Attika # 2017.03.18. 13:33

Ha már itt tartunk. Decemberben a baracskai BV Intézetben voltam reintegrációs őrizeti bv- bírói tárgyaláson. Egy fiatal- huszonéveiben járó- b. őrmester kisér be. Elhaladunk fogvatartottak egy csoportja előtt. Köszönnek: Jónapot kívánok őrmester úr! Az őrmester nem válaszol. Hallótávolságon kívül megállok és mondom az őrmesternek, hogy köszöntötték önt a fogvatartottak és ön nem viszonozta. Azt mondja: Nálunk ez nem szokás.
Elmondtam neki, hogy 11 évig voltam hivatásos honvédtiszt. A hadsereg szolgálati szabályzata szerint és a gyakorlatban is az elöljáró, feljebbvaló köszöntötte először az alárendeltjeit: Pl. Jó napot Elvtársak! Ezt követően válaszoltak az alárendeltek: Erőt, egészséget. Mondom neki, hogy ez azért is fontos volt, mert ezzel a gesztussal jeleztük, hogy alárendeltünk ugyan kötelesek parancsainkat teljesíteni, de emberként tiszteljük őket és az alá-fölé rendeltségi viszony nem öncélú, hanem más célokat-jelen börtön viszonyok mellett a büntetés végrehajtás- hivatott szolgálni. Az őrmester ezen elgondolkozott. Remélem felfogta és ezentúl így jár el.

Dr.Attika # 2017.03.18. 11:20

"Ez igaz, de a leírtak alapján Csillagvirágszál párja BIZTOSAN nem visszaeső, két okból sem: egyrészt felfüggesztett büntetés SOHA nem alapoz meg visszaesést,.."

Öreg Tölgy! Ezt mi jogászok tudjuk.
De ,és itt tényeken alapítottan a bv. főtörzsőrmester nevelő a reintegrációs őrizet kapcsán előadja nekem, hogy a védencem visszaeső. (Először ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre.) Igaz, korábbi felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is elrendelte a bíróság.
Beszéltem vele. Elmondja a nevelő: Nem jogász, még pedagógiai végzettséggel sem rendelkezik, de már tanárképző főiskola első évfolyamára beiratkozott. A büntetés-végrehajtásban ezidáig körlet felügyelő beosztásban tevékenykedett.

Kérdezem: Általános iskolában egy portás beiratkozik a pedagógiai főiskolára. Fel is veszik. El kezdi az első évfolyamot.Innentől az általános iskolában ő már lehet nevelő, pedagógus?

Csillagvirágszál # 2017.03.18. 10:09

Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # 2017.03.18. 06:21

Megindíthatná a BV Intézet is hivatalból, de nem teszik. Ehhez hatékonyabb nevelői tevékenység kellene. Elő kellene venni azon fogvatartottak anyagait, akik elvileg szóba jöhetnek és intézkedni.
Objektív gát, hogy nincs elég nyomkövető eszköz. Nehézkes a fogvatartottak hozzátartozóinak felkutatása, rendezetlenek a RÖ helyszíneinek tulajdonjoga, bérleti joga stb.

Ügyvédként beadtam a kérelmet vagy 3 hete. Védencem arról tájékoztat, hogy a nevelője azóta azt keresi, hogy milyen alapon lehetne elutasítani, nem azt hogyan lehetne teljesíteni.

Ezen a szemléleten kellene változtatni a BVOP-nak.

Öreg Tölgy # 2017.03.18. 06:02

Ez igaz, de a leírtak alapján Csillagvirágszál párja BIZTOSAN nem visszaeső, két okból sem: egyrészt felfüggesztett büntetés SOHA nem alapoz meg visszaesést, másrészt a mostani büntetés alapjául szolgáló kábítószeres ügy korábbi (2013.), mint a másik elítélés (2015.).

Azt sem igazán értem, miért sokalljátok kábítószer-birtoklásért a 4 évet, csak az alapeset 1-5 év büntetési tételű, de bármilyen minősítő körülmény esetén 2-8 év, de van 5-10 éves és 5-15 éves alakzata is.

Csillagvirágszál kérdésére én sajnos tegnap nem tudtam reagálni, de a legfontosabb válaszokat megkapta: 10 hónap lehet a RÖ, hivatalból is megindítja a BV., ha nem, akkor érdemes előtte kb. 2 hónappal az elítéltnek vagy a védőjének kérelmezni, és a leírtak alapján nincs kizáró ok. Az természetesen nem lehet előre megmondani, hogy a bv. bíró ebben az esetben hogy fog dönteni, nyilván fontos a kinti rendezett élethelyzet, de legalább annyira bv.-ben tanúsított magatartás is.

Dr.Attika # 2017.03.18. 05:30

Az hogy valaki visszaeső vagy sem az az ítélet rendelkező részében kell, hogy szerepeljen. Ha nincs benne, hogy visszaeső, akkor nem az. Nem régen a Kúriai is kiadta elvi véleményként.

Vadsuhanc # 2017.03.17. 20:47

Megkérdezhetem, hogy mióta a férjed ?

Ha nem akarsz nem válaszolsz.

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 20:24

De nagyon is kíváncsi vagyok mindenre mert amit csak lehet megszeretnék tenni hogy férjem minél előbb a családjával legyen! Minden tanács , információ , tapasztalat fontos lehet és jól jön! Csak abba hogy miért kapott ennyit vagy annyit fölösleges bele menni mert azon már változtatni nem tudok!
Vadsuhanc szívesen veszem az információit ha tud segíteni bármiben is!

Vadsuhanc # 2017.03.17. 20:09

Bocsánat, ha közben megkaptad a választ, akkor gondolom senki más véleményére nem vagy kíváncsi.

Akkor a kapott válasz alapján járj el!

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 20:03

Nem állítok semmit hanem a tényeket írom le ! Sajnos ennél érthetöbben nem tudom leírni!
A testisértés 8 éve 2009-ben történt amiből a jogerős ítélet 2015. -ben lett meg! (Felfüggesztett)
A kábítószeres ügy 2013 bantörtént és 2016. Szeptemberében lett meg a masodfok ! ( fegyházbüntetésre) A bíró hozta fel ezt az ügyet aminek semmi köze nem lenne hozá !!!de most amugy nem is ez a lényeg hanem hogy akkor visszaesőnek számít e , kaphat reintegráciot (amire a választ megkaptam lejjebb az ügyvédtöl) valamint hogy igaz e hogy ha nem veszi igénybe a pénzbeli kártérítés akkor levonnak a büntetésből ???

Vadsuhanc # 2017.03.17. 19:46

A "kábítószeres ügy " - ben hozott ítéletkor a testi sértésben ( ami nyolc éve volt) még nem volt ítélet ?

Ezt állítod ?

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 19:39

8 éve volt!!!! És kb 2 éve lett jogerős ítélete belőle, ami felfüggesztett lett!
A kábítószeres ügy az elott volt mielőtt megkapta a jogerős felfüggesztettet

Vadsuhanc # 2017.03.17. 19:33

Csillagvirágszál*

Életveszélyt okozó testi sértés volt !

Ebből nyolc évvel ezelőtt felfüggesztett büntetést kapott? Milyen büntetést, meddig felfüggesztve ?

Ne haragudj meg, de így amit leírsz ez sehogy nem jön össze.

Valamit vagy nem pontosan tudsz vagy a mostani cselekmény sulyosabb mint, ahogyan Te tudod.

Ügyvédje mit mond ?

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 19:25

Vadsuhanc !
Életveszélyt okozó testisértés volt ! Sajnos így van mindenki megdöbbenve néz hogy miért is kapott ilyen büntést és hogy miért hozza fel a bíró a másik ügyet aminek semmi köze nincs hozzá és jogerős sem volt a felfüggesztett amikor a mostani ügy amiből ül megtörtént! Nem tudok mást írni sajnos ez már lerágott csont! Semmi bizonyítékuk nem volt a kereskedelemre de mindenképp elakarták ítélni ! Elsőfokon kereskedelem volt ugyan ezzel a büntetéssel ! Fellebeztunk, az ügyész nem ... gondolom bizonyíték hiányában elég volt neki a büntetés! Másodfokon megkapta ezt az ítéletet de vissza minősítette birtoklasra ami így már felesleges!

Vadsuhanc # 2017.03.17. 18:38

Csillagvirágszál

Ez még így sem pontos és ne haragudj rám, de nem is lehet valós szerintem ( természetesen az általad leírtak alapján)

Egy nyolc évvel ezelőtt történt verekedést kizártnak tartom, hogy beszámítanának a kábítószer birtoklásba.
( Még akkor sem ha a testi sértés halál okozott.)

Nézz utána kérlek pontosan miről van szó.

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 17:53

Vadsuhanc
Másodfokon a birtoklásra minősítette vissza a bíró de ugyan azt a büntetést adta neki mint ha kereskedelem lenne! Arra hivatkozva hohy 8 évvel ezelőtt volt egy verekedésből felfüggesztetje ami akkor emelkedett jogerőre miután megtörtént ez az ügy ! Ez nem számít visszaesőnek tudomásom szerint!

Kristóf56 # 2017.03.17. 16:23

Üdv! Feltenném még egyszer a kérdést, arra sajnos nem kaptam választ. Albérlet esetén ha a tulajdonos addigra már nem tartózkodik M.o.-n mire el lehetne indítani a kérelmet, az is elég ha a szerződésbe belefoglalja az ő nevét is mint későbbi bérlő, így a bv bíró elfogadhatja a rő. alatti tartózkodási helynek?

Vadsuhanc # 2017.03.17. 15:23

Csillagvirágszál..

4 év fegyház kábítószer... birtoklásból ítélték el 2013 novemberében történt és nem visszaeső!

Biztos, hogy csak ezért ítélték el ? Nem kereskedelem miatt? A kiszabott ítélet a leírtak alapján kicsit sok.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2017.03.17. 14:44

Kedves Csillagvirág!

Ha nem haragszik meg, válaszolnék a kérdésére.

Reintegrációs őrizet 12 hónap ha gondatlan bűncselekmény miatt ítélik szabadság vesztésre illetve 10 hónap minden más esetben a jogszabály módosítása óta és a fegyház fokozatban büntetésüket töltő elítéltek is jogosultságot nyertek rá.

Három alap feltétele van, amit Ön is említ, hogy nem lehet meghatározott személy elleni erőszakos cselekmény, illetve visszaeső, illetve a szabadságvesztés büntetés az 5 évet nem haladja meg.

Az Ön férje véleményem szerint megfelel minden kritériumnak és jogosult lesz reintegrációs őrizetre.

Hivatalból is megindíthatja a bv., de kérelemre is indulhat. Véleményem szerint célszerű a jogosultság előtt 3 hónappal megindítani, hogy elegendő idő legyen a környezettanulmány és egyéb papírok elkészítésére és beszerzésére.

http://lorik.hu/…-modositasa/