reintegrációs őrizet


katica88 # 2017.03.16. 13:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az én kérdésem az volna bárkitől, aki hasonló helyzetben van hogy;
A párom 2011-ben 1év börtönbüntetést kapott 2 évre felfüggesztve, viszont a felfüggesztett alatt bűncselekményt követett el, amiben 7év 6hónapot kapott,most azt üli. 3 év kedvezménnyel.Azt szeretném megtudni, hogy mivel nem volt összbüntetése, utólag lehet e valamit tenni, vagy ha nem volt, akkor miért nem vonták össze a felfüggesztettet az ítélettel, mi lehet ennek a kizáró oka? Illetve ha 2019-ben szabadulna elvileg kedvezménnyel, akkor a kedvezményes fegyház leülése után előbb külön le kell ülnie a felfüggesztettet?
Bocsánat ha kicsit zavarosan fogalmaztam de "sajnos" nem vagyok jártas ilyen ügyekben.

Öreg Tölgy # 2017.03.16. 13:50

Kedves Katica88,

azért nem volt és nem is lehet összbüntetés a két ügyben, mert annak a törvény szerint az a feltétele, hogy valamennyi bűncselekményt az elő elsőfokú ítélet előtt kell elkövetnie az elítéltnek. Ha van egy felfüggesztett büntetés, és egy másik, amelyik ennek a végrehajtását elrendeli, akkor biztos nem így van, mert az első elítélés után jön a próbaidő, és ha az alatt van az újabb elkövetés, akkor az nem lehetett az első ítélet előtt. Ezért külön kell mind a kettőt letölteni, de mind a kettőből mehet feltételes szabadságra.

moho # 2017.03.16. 22:08

KedvesKatica!
3 ev kedvezmeny hogy jon ki?

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 10:18

Tisztelt Öreg Tölgy!
Férjem 4 év fegyházat kapott amiből jómagaviselettel 2 évvel szabadulhat! 2 hónapja van bent. Annyi mindent mondtak már erről a reintegrációrol hogy nem tudom mi az igaz és mi nem! Kérem segítsen hogy akkor mennyi adható , mikor kell elkezdeni ennek az kérvényezését, milyen feltételei vannak, mennyi idő amíg elbírálják, mert ha megkapná a 12 hónapot akkor januárban már kint is lehetne! Valamint olyat hallottunk hogy aki nem tart igényt a pénzbeli kártérítésre akkor annak a büntetésből vesznek le!? Ez valóban igaz , vagy csak bent már kitalálnak mindent!? Nem ,erőszakos bűncselekménnyel ítélték el. Milyen gyakorisággal adják ? Köszönöm a választ

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 10:56

Azt elfelejtettem leírni hogy 2 napot volt előzetesben kábítószer birtoklásból ítélték el 2013 novemberében történt és nem visszaeső! Rendezett családi körülmények között élünk és 2 kiskorú gyermek édesapja! Gondolom a gyerekek miatt esély van rá hogy megkapja?! Bent jelentkezett drog prevenciora és dolgozni . Mi az amit tehetünk még hogy biztosan megkapja? Köszönöm a választ

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2017.03.17. 14:44

Kedves Csillagvirág!

Ha nem haragszik meg, válaszolnék a kérdésére.

Reintegrációs őrizet 12 hónap ha gondatlan bűncselekmény miatt ítélik szabadság vesztésre illetve 10 hónap minden más esetben a jogszabály módosítása óta és a fegyház fokozatban büntetésüket töltő elítéltek is jogosultságot nyertek rá.

Három alap feltétele van, amit Ön is említ, hogy nem lehet meghatározott személy elleni erőszakos cselekmény, illetve visszaeső, illetve a szabadságvesztés büntetés az 5 évet nem haladja meg.

Az Ön férje véleményem szerint megfelel minden kritériumnak és jogosult lesz reintegrációs őrizetre.

Hivatalból is megindíthatja a bv., de kérelemre is indulhat. Véleményem szerint célszerű a jogosultság előtt 3 hónappal megindítani, hogy elegendő idő legyen a környezettanulmány és egyéb papírok elkészítésére és beszerzésére.

http://lorik.hu/…-modositasa/

Vadsuhanc # 2017.03.17. 15:23

Csillagvirágszál..

4 év fegyház kábítószer... birtoklásból ítélték el 2013 novemberében történt és nem visszaeső!

Biztos, hogy csak ezért ítélték el ? Nem kereskedelem miatt? A kiszabott ítélet a leírtak alapján kicsit sok.

Kristóf56 # 2017.03.17. 16:23

Üdv! Feltenném még egyszer a kérdést, arra sajnos nem kaptam választ. Albérlet esetén ha a tulajdonos addigra már nem tartózkodik M.o.-n mire el lehetne indítani a kérelmet, az is elég ha a szerződésbe belefoglalja az ő nevét is mint későbbi bérlő, így a bv bíró elfogadhatja a rő. alatti tartózkodási helynek?

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 17:53

Vadsuhanc
Másodfokon a birtoklásra minősítette vissza a bíró de ugyan azt a büntetést adta neki mint ha kereskedelem lenne! Arra hivatkozva hohy 8 évvel ezelőtt volt egy verekedésből felfüggesztetje ami akkor emelkedett jogerőre miután megtörtént ez az ügy ! Ez nem számít visszaesőnek tudomásom szerint!

Vadsuhanc # 2017.03.17. 18:38

Csillagvirágszál

Ez még így sem pontos és ne haragudj rám, de nem is lehet valós szerintem ( természetesen az általad leírtak alapján)

Egy nyolc évvel ezelőtt történt verekedést kizártnak tartom, hogy beszámítanának a kábítószer birtoklásba.
( Még akkor sem ha a testi sértés halál okozott.)

Nézz utána kérlek pontosan miről van szó.

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 19:25

Vadsuhanc !
Életveszélyt okozó testisértés volt ! Sajnos így van mindenki megdöbbenve néz hogy miért is kapott ilyen büntést és hogy miért hozza fel a bíró a másik ügyet aminek semmi köze nincs hozzá és jogerős sem volt a felfüggesztett amikor a mostani ügy amiből ül megtörtént! Nem tudok mást írni sajnos ez már lerágott csont! Semmi bizonyítékuk nem volt a kereskedelemre de mindenképp elakarták ítélni ! Elsőfokon kereskedelem volt ugyan ezzel a büntetéssel ! Fellebeztunk, az ügyész nem ... gondolom bizonyíték hiányában elég volt neki a büntetés! Másodfokon megkapta ezt az ítéletet de vissza minősítette birtoklasra ami így már felesleges!

Vadsuhanc # 2017.03.17. 19:33

Csillagvirágszál*

Életveszélyt okozó testi sértés volt !

Ebből nyolc évvel ezelőtt felfüggesztett büntetést kapott? Milyen büntetést, meddig felfüggesztve ?

Ne haragudj meg, de így amit leírsz ez sehogy nem jön össze.

Valamit vagy nem pontosan tudsz vagy a mostani cselekmény sulyosabb mint, ahogyan Te tudod.

Ügyvédje mit mond ?

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 19:39

8 éve volt!!!! És kb 2 éve lett jogerős ítélete belőle, ami felfüggesztett lett!
A kábítószeres ügy az elott volt mielőtt megkapta a jogerős felfüggesztettet

Vadsuhanc # 2017.03.17. 19:46

A "kábítószeres ügy " - ben hozott ítéletkor a testi sértésben ( ami nyolc éve volt) még nem volt ítélet ?

Ezt állítod ?

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 20:03

Nem állítok semmit hanem a tényeket írom le ! Sajnos ennél érthetöbben nem tudom leírni!
A testisértés 8 éve 2009-ben történt amiből a jogerős ítélet 2015. -ben lett meg! (Felfüggesztett)
A kábítószeres ügy 2013 bantörtént és 2016. Szeptemberében lett meg a masodfok ! ( fegyházbüntetésre) A bíró hozta fel ezt az ügyet aminek semmi köze nem lenne hozá !!!de most amugy nem is ez a lényeg hanem hogy akkor visszaesőnek számít e , kaphat reintegráciot (amire a választ megkaptam lejjebb az ügyvédtöl) valamint hogy igaz e hogy ha nem veszi igénybe a pénzbeli kártérítés akkor levonnak a büntetésből ???

Vadsuhanc # 2017.03.17. 20:09

Bocsánat, ha közben megkaptad a választ, akkor gondolom senki más véleményére nem vagy kíváncsi.

Akkor a kapott válasz alapján járj el!

Csillagvirágszál # 2017.03.17. 20:24

De nagyon is kíváncsi vagyok mindenre mert amit csak lehet megszeretnék tenni hogy férjem minél előbb a családjával legyen! Minden tanács , információ , tapasztalat fontos lehet és jól jön! Csak abba hogy miért kapott ennyit vagy annyit fölösleges bele menni mert azon már változtatni nem tudok!
Vadsuhanc szívesen veszem az információit ha tud segíteni bármiben is!

Vadsuhanc # 2017.03.17. 20:47

Megkérdezhetem, hogy mióta a férjed ?

Ha nem akarsz nem válaszolsz.

Dr.Attika # 2017.03.18. 05:30

Az hogy valaki visszaeső vagy sem az az ítélet rendelkező részében kell, hogy szerepeljen. Ha nincs benne, hogy visszaeső, akkor nem az. Nem régen a Kúriai is kiadta elvi véleményként.

Öreg Tölgy # 2017.03.18. 06:02

Ez igaz, de a leírtak alapján Csillagvirágszál párja BIZTOSAN nem visszaeső, két okból sem: egyrészt felfüggesztett büntetés SOHA nem alapoz meg visszaesést, másrészt a mostani büntetés alapjául szolgáló kábítószeres ügy korábbi (2013.), mint a másik elítélés (2015.).

Azt sem igazán értem, miért sokalljátok kábítószer-birtoklásért a 4 évet, csak az alapeset 1-5 év büntetési tételű, de bármilyen minősítő körülmény esetén 2-8 év, de van 5-10 éves és 5-15 éves alakzata is.

Csillagvirágszál kérdésére én sajnos tegnap nem tudtam reagálni, de a legfontosabb válaszokat megkapta: 10 hónap lehet a RÖ, hivatalból is megindítja a BV., ha nem, akkor érdemes előtte kb. 2 hónappal az elítéltnek vagy a védőjének kérelmezni, és a leírtak alapján nincs kizáró ok. Az természetesen nem lehet előre megmondani, hogy a bv. bíró ebben az esetben hogy fog dönteni, nyilván fontos a kinti rendezett élethelyzet, de legalább annyira bv.-ben tanúsított magatartás is.

Dr.Attika # 2017.03.18. 06:21

Megindíthatná a BV Intézet is hivatalból, de nem teszik. Ehhez hatékonyabb nevelői tevékenység kellene. Elő kellene venni azon fogvatartottak anyagait, akik elvileg szóba jöhetnek és intézkedni.
Objektív gát, hogy nincs elég nyomkövető eszköz. Nehézkes a fogvatartottak hozzátartozóinak felkutatása, rendezetlenek a RÖ helyszíneinek tulajdonjoga, bérleti joga stb.

Ügyvédként beadtam a kérelmet vagy 3 hete. Védencem arról tájékoztat, hogy a nevelője azóta azt keresi, hogy milyen alapon lehetne elutasítani, nem azt hogyan lehetne teljesíteni.

Ezen a szemléleten kellene változtatni a BVOP-nak.

Csillagvirágszál # 2017.03.18. 10:09

Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # 2017.03.18. 11:20

"Ez igaz, de a leírtak alapján Csillagvirágszál párja BIZTOSAN nem visszaeső, két okból sem: egyrészt felfüggesztett büntetés SOHA nem alapoz meg visszaesést,.."

Öreg Tölgy! Ezt mi jogászok tudjuk.
De ,és itt tényeken alapítottan a bv. főtörzsőrmester nevelő a reintegrációs őrizet kapcsán előadja nekem, hogy a védencem visszaeső. (Először ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre.) Igaz, korábbi felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is elrendelte a bíróság.
Beszéltem vele. Elmondja a nevelő: Nem jogász, még pedagógiai végzettséggel sem rendelkezik, de már tanárképző főiskola első évfolyamára beiratkozott. A büntetés-végrehajtásban ezidáig körlet felügyelő beosztásban tevékenykedett.

Kérdezem: Általános iskolában egy portás beiratkozik a pedagógiai főiskolára. Fel is veszik. El kezdi az első évfolyamot.Innentől az általános iskolában ő már lehet nevelő, pedagógus?

Dr.Attika # 2017.03.18. 13:33

Ha már itt tartunk. Decemberben a baracskai BV Intézetben voltam reintegrációs őrizeti bv- bírói tárgyaláson. Egy fiatal- huszonéveiben járó- b. őrmester kisér be. Elhaladunk fogvatartottak egy csoportja előtt. Köszönnek: Jónapot kívánok őrmester úr! Az őrmester nem válaszol. Hallótávolságon kívül megállok és mondom az őrmesternek, hogy köszöntötték önt a fogvatartottak és ön nem viszonozta. Azt mondja: Nálunk ez nem szokás.
Elmondtam neki, hogy 11 évig voltam hivatásos honvédtiszt. A hadsereg szolgálati szabályzata szerint és a gyakorlatban is az elöljáró, feljebbvaló köszöntötte először az alárendeltjeit: Pl. Jó napot Elvtársak! Ezt követően válaszoltak az alárendeltek: Erőt, egészséget. Mondom neki, hogy ez azért is fontos volt, mert ezzel a gesztussal jeleztük, hogy alárendeltünk ugyan kötelesek parancsainkat teljesíteni, de emberként tiszteljük őket és az alá-fölé rendeltségi viszony nem öncélú, hanem más célokat-jelen börtön viszonyok mellett a büntetés végrehajtás- hivatott szolgálni. Az őrmester ezen elgondolkozott. Remélem felfogta és ezentúl így jár el.

Dr.Attika # 2017.03.18. 13:54

A büntetés-végrehajtás hivatásosainak nem csak ez a viselkedése kifogásolható. Büntető tárgyaláson történő megnyilvánulásuk is. Én még voltam olyan tárgyaláson, amikor a fogva tartott vádlottat kísérő bv-tiszt-helyettes így járt el, tisztelegve:
Tanács Elnök asszony/úr! X.Y. büntetés-végrehajtási pl. őrmester jelentem: X.Y. fogvatartottat idézésre elővezettem. A tanácselnök megköszönte és utasította, hogy a bilincset vegye le és felkérte, hogy a vádlottak padján foglaljanak helyet. Ezzel szemben manapság az van, hogy a bv-s őr bejön a tárgyaló terembe, egy szót sem szól , a fogvatartottat leülteti. Igaz ebben a gyakorlatban a bírák is hibásak, mert nem követelik meg a szabályos jelentkezést.