reintegrációs őrizet


Dr.Attika # 2017.04.24. 19:40

Ja kérem. Aki a "sztárügyvédek" kapcsolatrendszerébe és nem a szakszerű ügyellátásban bízik az így jár.

Pet 44 # 2017.04.24. 19:17

Ügyvédeket inkább hadjuk . Nekem kettő is volt, ez egyik ráadásul az ügyvédi kamara elnök helyettese . Semmire valók
sokpénzt kifizeti az ember a semmiért .

Dr.Attika # 2017.04.24. 16:47

Nagyon szívesen.Mindenek előtt a párja meghatalmazott védőjében bízzanak.

Öreg Tölgy # 2017.04.24. 16:27

Ráadásul rosszul fordítja le. A BV-től nem választ kap a kérelmére, hanem hivatalból, kérelem nélkül is kap egy olyan okiratot, amelyben a BV. leírja, hogy ők mikor tarják esedékesnek a RÖ-t, és hogy ők mikortól vizsgálják egyáltalán, tesznek-e majd előterjesztést. Ettől még a saját jogán beadhatja a kérelmét, és arról érdemben csak a BV. bíró dönthet.

Dr.Attika # 2017.04.24. 16:18

Tessék már visszaolvasni. Megadtam a jogszabály-helyet. Annak tartalmát is. Amikor befogadják, onnantól számított 8 napon belül a BV köteles kiállítani egy okiratot, amelyben annak is szerepelnie kell, hogy mikor esedékes a RÖ. Ettől többet már nem tudunk tanácsolni.

Dr.Attika # 2017.04.24. 15:56

Akkor derül ki, hogy mennyi időre, ha bevonult és a BV közli, hogy a RÖ mikor esedékes. Ennek a közlésnek a bevonulást követő 8 napon belül meg kell történnie.

Öreg Tölgy # 2017.04.24. 15:36

Én meg ezért írtam azt, hogy ebben a kérdésben bárki - mindenki - csak a magánvéleményét írhatja, még az eljáró bv bíró is. A különbség az, hogy az ő véleménye (illetve fellebbezés esetén a másodfokú tanács tagjainak véleménye) releváns, a többieké meg nem.

Dr.Attika # 2017.04.24. 14:38

Ezért nincs értelme egyébként a 3 hónapos halasztási kérelemnek. Védenceim elmondják, hogy ez a 3 hónap semmire nem jó. Agyalgás, félelem a börtönviszonyoktól.
A rendszerváltás előtt a börtönök zsúfoltsága miatt volt, hogy 6 hónap egy év múlva érkezett a "börtönbehívó". Akkoriban azt kérvényezték, ahhoz kerestek protekciót, hogy vigyék már be őket.
Nagy Borbála esetében már lehet, hogy kint lenne a párja, amikor nyáron majd be kell vonulnia.

Dr.Attika # 2017.04.24. 14:25

Tisztelt Nagy Borbála és Pet44!
Egy biztos, hogy be kell vonulni a büntetés végrehajtására, ahhoz, hogy a RÖ kérelmet elő lehessen terjeszteni. Az is biztos, hogy a bevonulást követő 8 napon belül megkapják a választ, amikor az általam hivatkozott jogszabály alapján közölnie kell a BV-nek a Rö. várható időpontját.Dr. Kiss Gábor véleménye meg tudomásom szerint nem jelent meg a Kúria büntető kollégiumi véleményei között.

Pet 44 # 2017.04.24. 10:37

Nem csak a maga problémája,kedves Borbála, hanem az enyém is . Én is itt vagyok kétségek közt . Holnap be kell vonulnom és nem tudom hányadán állok . Nekem sem mindegy, hogy három vagy 6 hónap .

Pet 44 # 2017.04.24. 09:23

Lörik ügyvédi iroda azt mondja hogy beleszámít az előzetes a hat hónapba . Mivel hogy a Bíró, úgy rendelkezett, hogy az előzetesben eltöltött időt , beszámítja a büntetésbe .

Pet 44 # 2017.04.24. 08:42

Beszéltem Dr. Kiss Gábor Budapesti ügyvéddel telefonon . Ö reintegrációs ügyekkel is foglalkozik . Ő azt mondja hogy az előzetesben eltöltött idő ,nem számít bele, a Reintegrációs fogva tartás, kérvényezéséhez szükséges, hat hónap börtönben letöltött időbe . Tehát előzetes fogva tartás idején túl , még hat hónapot börtönben is el kell tölteni . Sajnos ez nem túl jó hír .

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 17:45

T.Nagy Borbála,

ketten is válaszoltunk Önnek, kivételesen ugyanazt. Ha gondolja, leírom negyedszer is, de utoljára: nem, nem mehet szabadlábról reintegrációs őrizetbe.

Ahogy korábban írtam, a RÖ-re a BV intézet tesz előterjesztést. Nem fog, nem is tehet előterjesztést egy szabadlábon lévő elítélt esetében. A büntetés végrehajtása alatt egy ízben kérheti az elítélt vagy a védője is. Mivel jelenleg a párja nem tölti a büntetését, tehát most még nem is kérheti, mert nincs a büntetés végrehajtása alatt. A RÖ egyébként is csak adható, nem kötelező, a bv. bíró nem fogja látatlanba megadni, majd ha már letöltött valamit, és lehet látni a viselkedését, személyiségét stb. Az persze lehet, hogy pár hónap után megkapja, a reintegrációs őrizet maximális tartalma (szándékos bűncselekmény esetén) 10 hónap, de rövidebb is lehet.

Immaculata # 2017.04.23. 17:06

2017.04.23. 16:49

Nagyon jó!:))

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 16:32

Ez mondjuk igaz. Egész pontosan nem függeszthető fel a végrehajtás, de feltételes szabadságra bocsátható:

  • az, aki a szándékos bűncselekményt feltételes szabadság próbaideje alatt követte el, és
  • az a többszörös visszaeső, aki nem fegyházban tölti a büntetését (utóbbi viszont RÖ-ben nem részesülhet).
Dr.Attika # 2017.04.23. 15:46

Utolsó mondathoz. A bűnszervezetben részvétel tényleg nem jó példa, mert feltételesen sem helyezhető szabadlábra. De vannak esetek, amikor a felfüggesztés nem alkalmazható, de a feltételes igen.

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 14:49

Női szobatudósként, innen a járási ügyészségről félve jegyzem meg, hogy

  • én sem láttam RÖ-t a hat hónapos töltés hiánya miatt, az előzetest be nem számítva megtagadó végzést, de kifejtett elméleti álláspontot igen, ami a jövőben esetleg átmehet kötelező iránymutatásba,
  • ilyen alapon évi több száz kegyelmi kérelmet be lehetne nyújtani, 9 hónap nem is olyan rövid idő, gyakran napokra kell csak visszamenni (magyarul ezen az alapon semmi esélyt nem látok a kedvező elbírálásra),
  • a bevezetőben jelzett korlátaimnál fogva nehezen bírom felfogni, hogy a szabadságvesztés és az elzárás kezdő és utolsó napjának megállapításáról rendelkező 9/2014. (XII. 12.) IM rendelet 3. §-ának mi köze lehet ahhoz, hogy a Bv.tv. 187/C. § c) pontja szerinti feltétel szempontjából be kell-e számítani az előzetest (egyébként a kérdező ügyében az megszakadt),
  • végül biztos, hogy a kérdezőnél nem volt felfüggesztést kizáró ok, mert akkor feltételese sem lenne.
Dr.Attika # 2017.04.23. 14:05

Mondjuk a bíróság is figyelembe vehette volna és eleve felfüggeszti a végrehajtást- persze, valamiért ezt nem kellett kizárni pl. bűnszervezetben elkövetés.

Dr.Attika # 2017.04.23. 14:03

Egyébként ez az eset tökéletesen alkalmas arra, hogy a Köztársasági Elnökhöz kegyelmi kérvényt benyújtani. Hivatkozni kellene rá, hogy csak pár hónapot kellene bent lenni a börtönben. Ez olyan kevés idő, hogy semmilyen büntetési célt nem szolgál, ha az elítéltet ilyen kevés időre kivonják a megszokott környezetből.

Dr.Attika # 2017.04.23. 13:55

Én még nem találkoztam olyannal, hogy ne számolták volna bele a 6 hónapba az előzetesben töltött időt. A már hivatkozott IM 3.§ rendelkezése:

3. § (1) Az előzetes fogvatartásban töltött idő tartamát a bv. intézetnek akkor kell külön kiszámítania, ha az előzetes fogvatartás bármely okból megszakadt.

Tehát ez az idő egyben kerül beszámítottnak és a büntetésből kitöltött időnek számít.

Próbálok tájékozódni védő kollégáknál, hogy van-e valakinek erre gyakorlati tapasztalata.

Dr.Attika # 2017.04.23. 08:42

Tisztelt Nagy Borbála!
Bevonulni, mindenképpen be kell vonulnia a párjának. A 9/2014 (XII.12.) Im rendelet alapján a befogadást követően BV Intézetnek meg kell határoznia többekközött a reintegrációs őrizetbe helyezés időpontját. Az ott közölt határidő figyelembe vételével akár azonnal beadható a kérelem.

1. § (1)1 A bíróság által kiszabott szabadságvesztést végrehajtó büntetés-végrehajtási intézet (a továbbiakban: bv. intézet) a befogadástól vagy a szabadságvesztésről szóló bírósági értesítés átvételétől számított legkésőbb nyolc napon belül megállapítja és az elítélttel írásban közli

  1. a szabadságvesztés végrehajtásának kezdő és utolsó napját,
  2. a reintegrációs őrizet esedékességének napját és a lejárati napját,
  3. a feltételes szabadságra bocsátás esedékességének napját
Öreg Tölgy # 2017.04.23. 06:36

T. Nagy Borbála,

Ha nem számít bele az előzetes és a házi őrizet( magyarul a jogerős ítéletéből egy percet sem ült) akkor mind a 6 hónapot le kell ülnie?"

Akkor igen. Ha már a feltételes esedékes lenne, akkor nem, de azt írta, hogy ahhoz még 9 hónap van.

"Szeretném még megkérdezni, hogy létezik e Magyarországon olyan szerv, ügyvéd vagy bárki aki akár díjazàs ellenében vàlaszt tud nekem adni arra a kérdésemre, hogy beleszámít e az előzetes vagy ez a Bv bírón múlik?"

Igen, pillanatnyilag a bv. bírón (és a felettes törvényszékén) múlik. Választ adni senki nem tud, mert nincs válasz, legfeljebb mindenki a véleményét mondhatja.

"Az Ön véleménye szerint HA beleszámít az előzetes és azonnal megindítjuk a kérelmet és 3 hónap alatt választ kapunk rá, akkor is elkerülhetetlen a bevonulás?"

Nem fognak rá választ kapni, mert a bv. bíró a szabadlábon levő elítélt reintegrációs őrizet iránti kérelmét nem fogja elbírálni.

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 05:28

Tisztelt Nagy Borbála,

"biztosan megkapja-e a 2/3-os kedvezményt, ha nem tett semmi szabályellenest a bűntetése alatt?"

Ez az, amire felelősséggel soha, senki nem válaszolhat Önnek. Feltehetően, ha semmi szabályelleneset nem tett, akkor megkapja a kedvezményt, de az csak akkor biztos, ha az engedélyező végzés jogerős (vagy inkább ha már ki is jött, mert súlyos fegyelemsértés esetén még a szabadítás előtt vissza is vonhható).

"Tehát megtörténhet e az hogy megkapja és így semmit nem kellene ülnie?"

Az biztos, hogy be kell vonulnia, egyebekben, ahogy már sokszor írtam, még vitás a gyakorlatban, hogy a kötelezően letöltendő 6 hónapba beszámít-e az előzetes.

T. csovanyos,

kétségtelen, hogy a RÖ-re főszabályként a BV intézet tesz előterjesztést, arra azonban nem köteles. Ilyenkor egy ízben az elítélt vagy a védője is megteheti. A bv. azt is véleményezi, tehát nem mindegy a tartalma, de önmagában nem perdöntő, és azt sem tudják megakadályozni, hogy a bv. bíró elé kerüljön az ügy (egy esetben).

csovanyos # 2017.04.22. 20:24

Tisztelt Öreg Tölgy! Köszönöm a válaszát. A BV-törvényt úgy értelmezem, hogy a BV-bíró döntését megalapozza a BV ajánlása, illetve a BV közreműködik a döntést megelőzően. Elképzelhető -e, hogy a gyakorlatban a BV és első sorban a reintegrációs tiszt ellenállása miatt nem jutok el a BV-bíróig?

Öreg Tölgy # 2017.04.22. 08:38

A kérelemről a bv. bíró dönt, nem a reintegrációs tiszt.