reintegrációs őrizet


NP01 # 2016.11.26. 20:01

Tisztelt Öreg Tölgy!
Ellent kell mondjak Önnek. A BV bíró ítélkezési szünetben is dolgozik. Annyi volt nálunk a különbség, hogy kettő hetente jött, a heti rendszeresség helyett.

Öreg Tölgy # 2016.11.26. 20:23

Amiről NP01 beszél, az - már csak a két hétből is kitűnően - a nyári időszak. A téli ítélkezési szünetben is lesz ügyelet, de ez alatt a 4 nap alatt biztos, hogy egyetlen előre kitűzött meghallgatás nem lesz. Sőt iratok alapján sem fognak egyetlen, nem halaszthatatlan határozatot sem meghozni (főleg olyan kérdésben, aminek pár nap múlva már egészen más lesz a jogi megítélése).

NP01 # 2016.11.26. 20:32

Ebben Önnek teljesen igazat kell adnom, hisz' nyáron is csak a halasztást nem tűrő ügyeket tárgyalják.

Farkas1977 # 2016.11.28. 14:53

Tisztel öreg tölgy!

Ezek szerint 100% hogy bent kell töltenem azt a maradék időt?
Akkor nem értem mi értelme van ennek ha első büntényesként , kevés itélettel nem kaphatom meg ezt a regisztrácios őrizetet.
Nem erre találták ki?

Dr.Attika # 2016.11.28. 16:57

Azt javaslom, hogy reintegrációs őrizet ügyében hatalmazzanak meg védőt, elé tárva az ügy összes részletét.
A héten voltam Baracskán egy rö. bv bírói döntés ügyében. Amíg a bv. bíróra vártunk vagy 30 fogvatartottal együtt voltam egy tanteremben. A védencemmel alig tudtam értekezni, mert felsorakoztak fogvatartottak és sorra kértek tanácsot. Látszott, hogy szegények nagyon szeretnének tisztán látni e kérdésben, de senki nem adja meg nekik.Főleg most kellene tanácsot adni, amikor ilyen jelentősen változott a törvény.

Öreg Tölgy # 2016.11.28. 19:41

Tisztelt Farkas1977,

nem mondtam, hogy MINDENKÉPPEN benn kell tölteni a feltételesig hátralévő időt. Azt írtam, hogy szerintem a törvény helyes értelmezéséből az fakad, hogy igen. De nem én fogok dönteni az ügyben, hanem a bv. bíró, az meg nem biztos, hogy így gondolja. Azt sem tudom írni, hogy a gyakorlat ilyen vagy olyan, mert még nincs gyakorlat, vagy megyénként eltérő.

Két tanácsom van:

  • ha megkapja a behívót, mindenképp menjen be, mert ha nem, automatikusan kizárja magát mindenféle kedvezményből, és
  • a kérelmet mindenképp adja be, mert veszíteni valója nincs.
Danielxx # 2016.12.02. 13:20

Tisztelt fórum tagok! Az a kérdésem, hogy jár e reintegrációs őrizet annak, aki 1 év 10 hónap felfuggesztett büntetést kapott lopás és testi sértés miatt. Ez letöltendővé vált 1 év 3 hónap csalás miatt. Akkor ha a csalás büntettből kéri a reintegrációt. Első bűntényes bűnismétlő a csalást tölti utóbb.

Öreg Tölgy # 2016.12.02. 16:11

Járni nem jár, de adható, nincs kizáró ok.

Danielxx # 2016.12.02. 17:19

Köszönöm a választ!

norbertmezei89 # 2016.12.12. 10:56

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném kérni a segítségét minden olyan embernek aki tisztában van reintegrációs őrizet esetén igénybevehető támogatásokról,segélyekről állás kereséssel kapcsolatos tudnivalókról és tud nagyon jó ügyvédet kártérítési perrel kapcsolatban. Köszönöm

Karola76 # 2016.12.14. 21:26

Tisztelt Fórumozók!

A "velünk" történteket írom le pár szóban.
Itt a fórumon kértem tanácsot,hogy beadhatjuk -e a rö-be helyezési kérelmet január 1 előtt,mivel a módosított
törvény szerint páromnál jan.1.-től alkalmazható lenne.
Nos,mi beadtuk dec.5-én,Öreg Tölgyre hallgatván mindenben.Mi oda küldtük a kérelmet,ahol kimondták a másodfokú ítéletet,a ....Ítélőtábla Bv.csoportjának.
Ma este telefonált Párom,hogy kihívatták,megkapta a szükséges papírokat és elindították neki a Rö-t.Alig egy hét telt el és már utasították a Bv.-t.Nagyon örülök és hálás vagyok Mindenkinek aki próbált bármiféle tanácsot adni-itt megjegyzem ,külön hálával és köszönettel tartozom Öreg Tölgynek

Karola76 # 2016.12.14. 21:35

Valamiért nem a teljes szöveget adta le,a lényeg ,hogy jan.közepe körül lesz kint a Párom,ezt a Reintegrációs tiszt közölte vele.Mégegyszer: nagyon köszönöm Mindenki segítségét és a hozzászólásokat! Nagyon boldogok vagyunk

Dr.Attika # 2016.12.14. 22:19

Tisztelt Karola76!
Nem akarok ünneprontó lenni, de a leírtak alapján nem történt más, mint az Ítélőtábla bv. csoportja a kérelmet átküldte a Párja fogvatartási bv. intézethez, amelyik illetékes az elbírálásra. Innentől kezdve indul az érdemi ügyintézés. Védencem ügyéből kiindulva cca. 2-3 hét múlva jelenik meg a pártfogó környezettanulmányra. Azt elkészítve úgy két hét múlva küldi meg a bv. intézetnek. Az intézet is vagy két hét múlva a fogva tartás helye szerinti bv. bírónak. Az meg dönt úgy megint 2 hét múlva.
Gyakorlati tapasztalatom: augusztusban benyújtott kérelemre december 02-i reintegrációs őrizetbe helyezés, úgy hogy október 13-án esedékes lehetett volna.
Természetesen ne zárjuk ki, hogy felgyorsul a büntetés-végrehajtás apparátusa.

Karola76 # 2016.12.15. 00:01

Kedves Dr.Attika

Karola76 # 2016.12.15. 00:08

Valami nincs rendben.....írtam egy" regényt" de semmi nem jott le csak a megszólítás....Elnézést...A lényeg..nem volt ünneprontó kedves Dr.Attika,meglatjuk,ígérem kijövetelenek idopontjat is meg fogom osztani Önökkel

Andrea89 # 2016.12.15. 20:26

sziasztok!Erdekldni szeretnk hogy a parom oktober 1-en vonult be 2 ev 6 honapot kapot amit lefeleztek 1 ev 3 honapra, de ugy tudom hogy minimum 6 honap kell ahoz hogy reintegracios orizetet kapjon.Esetleg tudna nekem valaki errol nekem felvilagositast adni? Koszonom!

Öreg Tölgy # 2016.12.16. 06:44

Kedves Karola76,

örülök az örömének. Az ügyintézés ideje sok mindentől függ, megyénként, intézetenként, de akár ügyenként is eltérhet. Biztosat azonban csak a bv. bíró jogerős döntése után tudhat.

Kedves Andrea89,

a 6 hónap az igaz, de a helyzet ennél jóval bonyolultabb. Először is nem értem, mi az, hogy "lefelezték a büntetését", szerintem a büntetés mértéke a jogerős ítélet után már csak felülvizsgálatban vagy perújításban változhat (akkor viszont az lesz a jogerős ítélet). Ha arra gondolsz, hogy az ítéletben engedélyezték a büntetés fele részének letöltését követő feltételes szabadságra bocsátását, akkor a feltételes szabadság esedékessége előtt - január 1-től - 10 hónappal mehetne RÖ-re (ha egyébként megfelel a feltételeknek), de mivel ez ebben esetben 5 hónap lenne, ezért valóban 6 hónap után engedélyezhető.

Andrea89 # 2016.12.16. 11:07

Kedves Öreg Tőlgy!

Az 1 èv 3 honap csak jo magaviseletel kapható meg ha nem akkor 2 èv 6 honap. Engem az èrdekelne hogy mekkora esèly van rà hogy jo magaviselettel megkapjuk a rö-t? Kinek kell ezt elinditania? Èrdemes-e ezèrt ügyvèdet fogadni? Vàlaszàt előre is köszönöm!

NP01 # 2016.12.16. 14:08

Tisztelt Andrea89!

A párja jó magaviselet esetén, valamint, ha a lakhatási körülmények, a gps/gprs vétel, illetve az előéletével kapcsolatos dolgok (nem voltak alkohol illetve drog problémák - nálunk folyamatosan napolták az illető RÖ-be helyezési döntését e miatt) megfelelőek, akkor biztosra veheti, hogy megkapják.

Elindíthatja a folyamatot párja is bentről - de javaslom, fogadjanak ügyvédet, vagy alaposan nézzenek utána a dolgoknak.
Én ez utóbbit választottam, több okból kifolyólag, tapasztalatból mondom, nem kevés idegeskedéssel, utánajárással járt - ellenben az ügyvédektől, úgymond, "tartanak" a BV intézetek.

Tisztelt Karola76!

Ha a BV pártfogó már felvette a jegyzőkönyvet, attól számított 2 héten belül jelentkeznie kell(ene) a területileg illetékes pártfogónak a környezettanulmány elkészítése miatt. Ha ez nem történik meg, mindenképp el kell kezdeni érdeklődni, vannak furcsa történések... Valóban előfordul(ha)t, hogy hónapokig is elhúzódik a folyamat, de ilyenkor egy "kis" utánajárással azért meg lehet sürgetni a dolgokat. Legjobb esetben is, arra fel kell készülni, hogy a BV bíró a legutolsó pillanatban fogja meghozni a döntését, ne lepődjenek meg, ha nem hívják addig a párját "bíróira". Ha a nevelőjével jó viszonyban van a párja, Dr.Attika által említett 2 hetes idők elteltével (ami, sajnos, nem vicc) mindenképp érdeklődjön, hol tart az ügy. Ha teheti, a benti pártfogóval is beszéljen - ő tudja a lehető legpontosabban megmondani, mi történik éppen.

Dr.Attika # 2016.12.16. 14:39

Ha nem is tartanak, de látják a BV-ben, hogy van külső jogi kontroll ügyvéd által.
November 24-én voltam bent RÖ tárgyaláson egyik BV Intézetben. Egy órát késett a bv.bíró.Ketten voltunk ügyvédek egy nagy váróban. Mind a ketten RÖ ügyben jöttünk. Voltak ott fegyelmi, feltételes és ügyészség felé benyújtott panaszra várakozók. (összeszámoltam, összesen 38-an)
Egyszer csak azt látom, hogy kialakul két sor és a fogvatartottak egymás után hozzám és a kolléganőhöz felsorakoznak és különböző kérdéseket tesznek fel a RÖ, de másik ügyben is. Készséggel válaszoltunk, de ilyen kevés idő alatt nem lehet teljességgel, meg a fogvatartottak nem is nagyon tudja elmondani hirtelen a problémáját. Ezért is fontos lenne, ha az elítélést követően is kapnának ügyvédi képviseletet. Ügyvédi szakzsargonban "utókezelést".

Davigyenko # 2016.12.16. 18:25

Jo estet!

Az lenne a kerdesem,hogy foghaz buntetesnel eleg e 3 honapot bennt tolteni,hogy valaki megkapja a reintegracios orizetet?Jelen esetben 1 ev foghazbuntetesrol lenne szo.

Koszonom valaszukat:Davigyenko

Andrea89 # 2016.12.16. 19:57

A pàrom droggal kapcsolatos dolog miatt ül sajnos, de idèn oktoberbe születet meg a kisfiunk ès az anyukàja mozgàskorlàtozot, ö lenne a csalàd fentartó aki tudna dolgozni.Ezek a dolgok segitenek valamit a haza kerülèsèn?

Dr.Attika # 2016.12.17. 07:10
Öreg Tölgy # 2016.12.17. 11:26

T. Davigyenko,

igaz.

Kedves Andrea89,

a megfelelő családi kötődésnek van jelentősége a RÖ elbírálása során.

Bizakodóhölgy # 2016.12.17. 15:02

Sziasztok a reintegrációs örizetről szeretnék kérdezni!A párom január 9.én lesz bent 7hónapja a tököli bv-ben és vissza eső volt már a szöllőben 2 évet és székesfehérváron előzetben 6hónapot most vár még csak a bv bìrói ìtéletre a halmozati büntetéssel kapcsolatban ha azt meg kapja akkor elvileg októberben jöhetne a fogadott ügyvédünk szerint...ő is meg kaphatná ezt a rö -et és ha igen akkor januárban már jöhetne?van két kis gyerekünk egy 2éves és egy 7hónapos ő volt a család fentartó és egyedűl nagyon nehéz a 2kicsivel anyagilag is és mindenhogyan...köszönöm a válaszokat üdv bizakodóhölgy