Ittas vezetés


Traffic # 2007.08.01. 15:47

T. bksp!

Jól sejted.

cromy # 2007.08.02. 14:14

experience, köszi de én ebből semmit nem tudok kibogozni...
Igazából cask az érxddekel h kell-e újravizsgáznom vagy nem...
A többi annyira nem érdekel h miylen körülményekl között megy vizsga

Traffic # 2007.08.02. 16:12

T. cromy!

Attól, függy, hogy mitől tiltottak el egy évre. Ha nem kategóriától, hanem a közúti járművezetéstől, akkor el kell menned utánképzésre.
Az utánképzési kötelezettséget a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény írja elő.

gab1ka # 2007.08.02. 17:09

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem,mert egyre jobban aggódom :(

Szóval!1 Hete ittas vezetésért elvették a jogosítványom :/ A helyszínen a szonda 0,73at mutatott.A SERES műszer 20 perc múlva 0,65ös értékkel igazolta hogy SÖRÖZtem (pff :) ).Azóta meg is jött a papír hogy mehetek a bíróságra..Namármost,a kérdésem az lenne,hogy így,hogy vérvétel nem volt,sem egyéb vétség (gyorshajtás,kresz-szabály szegés,első alkalom,együttműködtem mindenben,kultúráltan viselkedtem,nem vitáztam rögtön bevallottam stb stb.),így most ezt az értéket valóban szorozgatni kell mindenféle szorzókkal?Csakmert úgy már meghaladom a 0,8as határt :( Van értelme ügyvédet fogadni?Nemszívesen mennék semmiféle utánképzésre,és az 1 év eltiltást is sokallanám :( (Ismerős havernak nézte a rendőrt olyan részeg volt,3 hónapra elvették a jogsiját +0 ft pénzbűntetés 1 éven belül 2x)

25 éves vagyok kereset nélkül..ez számít?Továbbá az igazoltató rendőr a kérdőívet kitöltve mindenfélét kérdezett..én 2 sört mondtam,ami egyértelműen több az érték szerint,de annyira meg voltam ilyedve,hogy az első választ már nem mertem megmásítani!Ezzel gubancba leszek a bíróságon?Ahh nemjó ez az egész :(

Nagyon remélem hogy valaki tud némi válasszal szolgálni,előre is köszönöm!

Traffic # 2007.08.02. 18:15

T. gab1ka!

Az értéket nem kell szorozni. A Seres légalkoholt mér, amelyél 0,51 mg/l-től már bűncselekmény. Örülj, hogy Seres volt, mert az ingyenes. Ha vérvétel lett volna, az (ha jól tudom) 18.000 forintodba került volna.
Az ügyvéd kérdésében nem tudok nyilatkozni.
Az eltiltás ideje minimum 1 év és a közúti járművezetéstől tiltanak el, akkor kötelező az utánképzés.
Ismerős havernak gyanús a története, szerintem csak szabálysértési értékben volt ittas.
25 évesen kereset nélkül - igen számít, kevesebb lesz a pénzbüntetés annál, mintha havi 200.000 forintot keresnél.
Az nem gond, hogy csak 2 sör elfogyasztását ismerted be. A kihallgatáson mondd el a valós italfogyasztást és azt is, hogy az intézkedéskor azért mondtál csak 2 sört, mert megijedtél, még nem voltál ilyen helyzetben. Nem lesz ebből gubanc sem a rendőrségen, sem a Bíróságon.
Úgy gondolom, hogy nem a Bíróságra mész először, hanem a rendőrségre, ahol gyanúsítottként fognak kihallgatni.
Küzdj a vezetői engedélyedért, mondd el a kihallgatáson, hogy miért van szükség a vezetői engedélyedre. Kérd az elmondottak jegyzőkönyvezését. Ha tudod, akkor iratokkal is támaszd alá, hogy miért ne tiltsanak el a vezetéstől. Esély van rá, de nagyon csekély.

malcsik # 2007.08.03. 08:11

Sziasztok!

Én is teljesítettem az utánképzési kötelezettségeket, hatalmasakat is nevettünk az elmondott történeteken.
Aki írni olvasni tud annak nem jelenthet ez komolyabb gondot, inkább anyagiakban egy nagy lehúzás az egész, szellemileg semmire nem jó..inkább egy időveszteség az egész!!

Na sebaj, mindent letudva 650.000 ből visszaszereztem a jogsimat..de még várnom kell szeptemberig!!

Aztán irány Monte-Carlo, nyaralás:))

Pjotr # 2007.08.03. 08:18

Dehogynem jó, legalább sokan -persze nem mindenki- belátja, hogy következményei vannak a részegen vezetésnek.
Gab1ka, tudott mit mondott egy titkár nekem egyszer egy hasonló történetre, ha inni meg vezetni volt pénze akkor büntetést fizetni is.
Akinek nincs keresete annak nem futja ivásra meg kocsikázásra.
De ennek ellenére azt tedd amit Tarffic írt, valószínűleg nem annyit fogsz kapni, mint akinek van értékelhető jövedelme.
Bár gyakran a szegény minimálbéren élő vállakozó szöveg nem segít, mégha esetleg igaz is..

malcsik # 2007.08.03. 08:36

Hát eléggé elmebeteg, ha valaki csak az utánképzésen jön rá a pszichológusok szájából elhangzó százszor elmondott mondatokból, hogy a vezetés és az italozás együtt nem megy.

Inkább az eltíltási idő a legrosszabb!

"Dehogynem jó, legalább sokan -persze nem mindenki- belátja, hogy következményei vannak a részegen vezetésnek."

Úgy legyen!!

moskvichman # 2007.08.03. 09:49

Gratulálok Malcsik!

szszm # 2007.08.03. 10:26

Kedves Malcsik!
Ne igyunk előre a medve bőrére, a tanulságokat pedig ki-ki egyénileg vonja le és tartsa szigorúan titkos infóként magában ...
Üdv: Joe

malcsik # 2007.08.03. 12:33

Köszi Moskvich:))

Remélem Te már nagyokat vezetsz!!!

gab1ka # 2007.08.03. 16:18

Köszönöm a válaszokat,remélem a legjobbakat..szerencsére akadt egy ismerős ügyvéd,aki megpróbál annyit segíteni hogy a dologból "jobban" jöjjek ki mintha egyedül jelennék meg!Remélem ez nem fogja felbőszíteni a hatóságokat..Nem embert öltem,meg nem okoztam kárt senkinek semmiben,ezért remélem hogy 4-5 sörrel való vezetésér nem károsítanak nagyon meg..bár ami Mo-n megy manapság ehh..

Traffic # 2007.08.03. 18:31

Kedves malcsik!

Gratulálok és örülök, hogy megvan az utánképzés! Vigyázz ezután a kis rózsaszínre! :)

T. gab1ka!
A hatóságokat nem bőszíti fel, ha ügyvéddel mész. :) Csak fura lesz, hogy hogyan van pénzed ügyvédre, ha nincs jövedelmed... Még akkor is ezt fogják gondolni, ha történetesen ingyen vállalja a védelmedet az ügyvéd.

malcsik # 2007.08.06. 11:01

Köszi Traffic!

:))

tiozzo # 2007.08.07. 10:26

Sziasztok ! Érdeklödni szeretnék, hogy a rendör kérheti a jogositványt, akkor ha az autót már nem vezetem ill kiszáltam az autobol .

tiozzo

malcsik # 2007.08.07. 11:24

Kedves Tiozzo!

Engem is akkor csíptek el mikor már szálltam ki a kocsiból!
Egyértelműen látták ketten, hogy vezettem az autót..max. annyi esélyem lehetett volna, hogy elfutok, de akkor lehet, hogy hátba is lőnek!!

Az utánképzésen hallottam, olyan storyt is hogy valaki csak az ablakot tisztította járó motornál persze kicsit ittasan és eljárást indítottak ellene, pedig csak a nejének tisztította volna le.

Volt egy olyan srác is a képzésen, aki járó motornál várta józan barátját, hogy elvezesse az autót!

A rendőröknek minden gyanús, ami mozog, ketten vannak, vagyis a bíróság előtt megállják a szavukat!!

Az utánképzés lényege 100.000 ft.-ért, ha iszunk kerüljük el az autót ...magyarul átnevelés:))

tiozzo # 2007.08.07. 11:53

En úgy tudom, hogy akkor kéehet a jogsit , ha ö szolit fel, hogy álj le !
Miután kiszáltál az autobo , mialapján kéri ?

jogoskodó # 2007.08.07. 12:37

Én elmenekültem előlük és egy mellékutcában leálltam és kiszálltam a kocsiból. Ekkor értek oda. Hiába mondtam, hogy én nem vezettem, bevittek mint a szart. Sőt a jelentésben még benne is volt, hogy megpróbáltam elmenekülni...

Egyjogász # 2007.08.07. 13:04

A rendőrségi törvény szerint:

44. § (1) A rendőr az e törvényben és a külön jogszabályban meghatározott közlekedésrendészeti feladatának ellátása során

  1. a közúti forgalmat irányíthatja, korlátozhatja, illetve szüneteltetheti;
  2. a közlekedési rendszabályok megtartását, a járműhasználat szabályszerűségét, az okmányokra és a felszerelésekre vonatkozó előírások megtartását, a jármű birtoklásának jogszerűségét, az üzemben tartó, illetőleg a használó személyazonosító adatait, a jármű közlekedésbiztonsági állapotát és adatait a forgalomban és a telephelyen - a jogszabályban meghatározottak alapján - ellenőrizheti;
  3. a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel légzésminta, ha nála a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása vagy alkoholfogyasztás miatt bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja merül fel, az egészségügyi szolgálat igénybevételével vér-, vizelet- és műtétnek nem minősülő módon egyéb minta adására kötelezheti;
  4. a vezetői engedélyt, illetőleg a jármű hatósági engedélyét, jelzését - a jogszabályban meghatározottak szerint - a helyszínen elveheti;
  5. a forgalomban való részvételt megtilthatja, ha a jármű vagy vezetőjének állapota a közúti forgalom biztonságát veszélyezteti, és a további jogellenes járműhasználat megakadályozása céljából a jármű kulcsait elveheti, illetőleg a járművet más módon mozgásában korlátozhatja vagy elszállíttathatja.
szszm # 2007.08.07. 15:09

Kedves Malcsik!

Ezeket az utánképzésen hallott sztorikat nehogy elhidd! Az csak mese, hogy ha ittasan beindítod a gépjármű motorját, azzal már meg is tetted egy bűncselekmény előkészületét.

Ami pedig a megvalósult, de le nem lepleződött ittas vezetés bűncselekményeket illeti, nos, itt elég rugalmasan értelmezhető az idézett rendőrségi törvény. Szerintem Malcsik és Jogoskodó esetében a két rendőr egybehangzó tanúvallomása ellen semmi esély. De ha mondjuk ittasan hazakocsikázva a házunktól egy utcasaroknyira leállítom a kocsim és gyalogosan tántorgok haza, és a házam előtt a jóindulatú szomszéd sugallatára két rendőr vár arra, hogy megcsípjen, akkor azoknak pechük van!

Tovább ragozva a dolgot, ha mondjuk én most netán eldicsekednék nektek azzal, hogy az én sztorim arról szól, hogy "addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik", akkor nincs az az ügyész, aki ezen kijelentésem alapján vádat emelhetne ellenem a korábban elkövetett, de megúszott ittas vezetéseim miatt.

Üdv: Joe

cromy # 2007.08.07. 21:20

köszi Traffic az infót...
akkor egy darabig nem lessz jogsim, mert nem lesz pénzem utánképzésre, ami oylan 200körül van, ugye?

előre is köszi a választ

monalisa1 # 2007.08.07. 22:08

Az utánképzés magas összköltsége az egy külön büntetés...

Traffic # 2007.08.08. 07:11

Joe bácsi!

Az nem előkészület, hanem kísérlet és nem mese. A Btk. büntetni rendeli az ittas vezetés bcs. kísérletét is.

szszm # 2007.08.08. 07:30

Kedves Traffic!

Nem akarok már megint rémhíreket terjeszteni, de konkrétan tudok olyan esetről, amikor szabálysértés előkészületének minősítették a dolgot, amit állítólag a törvény nem rendel bűntetni, úgyhogy megszüntették az eljárást.

De ha ez így van, akkor ilyen esetben honnan tudná a szerencsétlen rendőr látatlanban eldönteni, hogy én mire teszek kísérletet, szabálysértésre vagy bűncselekményre? Szondáztatni pedig tudtommal nincs joga, hiszen még nem veszek részt a közúti forgalomban ... Ittasan előmelegíteni a motort és lemosni a kocsi ablakait pedig szerintem nem tiltja a jogszabály.

Üdvözlettel: Joe bácsi

Traffic # 2007.08.08. 07:37

BH1995. 382. Az ittas járművezetés vétsége megállapításának feltétele, hogy a szeszes ital hatása alatt álló elkövető a mozgásban levőjárművet irányítsa; önmagában a motornak vezetési szándékkal történő beindítása - a jármű helyzetváltoztatása nélkül - a vétség kísérletének megállapítására alkalmas [Btk. 16. §, 188. § (1) bek.].