Csalás ügyében kérdések


Napraforgó50 # 2016.08.29. 17:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy nagy áruházban a kiállított kávéfőzőből kivettem a kapszulatartót, majd pár sorral arrébb letettem, mire felfogtam mit is csináltam. A pénztárnál kártyával fizettem, majd eljöttem.Ennek 1 hete.Mire számíthatok ha felvett a kamera, Kinyomozhatják az adataimat? Hogyan tudom bebizonyítani, h nem hoztam el, hisz bárki felvehette?
Várom válaszát!

gofri72 # 2016.08.29. 14:20

Nem kapott volna semmit, mert a munkahelyem nem erről szól (nincsenek is ilyen eszközök...), nem tudtam az egészről.
Nekem sima lehúzásnak tűnik, az exem részéről.

Burn Out # 2016.08.28. 21:28

Bűncselekményből származó árut akart megvásárolni, amit nem kapott meg és ezért tenne feljelentést? :) vagy pedig legálisan kapta volna meg az árukat?

Bea1 # 2016.08.28. 21:15

Csupáncsak a bizonyítási teherről volt szó!

"Milyen jogrend jogbiztonság van hogy csak hozzávetőlegesen lehetne megmondani az összes anyag ismeretében?"

Olyan, ami figyel az ártatlanság vélelmére is.

Olyan, ahol ez nem bizonyíték:

" el tudom képzelni, van valóság alapja "

Chuck Norris # 2016.08.28. 20:36

Milyen jogrend jogbiztonság van hogy csak hozzávetőlegesen lehetne megmondani az összes anyag ismeretében? Akkor minek van a jog? Ez is azt bizonyítja hogy egyeseknek több joguk másoknak meg kevesebb joguk van ott ahol a bíróság előtt mindenki egyenlő alkotmányos jog szerint...

Öreg Tölgy # 2016.08.28. 16:25

Vádlottként csak az ügyész "jelölhet meg". A feljelentő megjelölhet elkövetőként, amit aztán lenyomoznak, és vagy igazolódik, amit mondott, vagy nem. Ha az általa elmondottak elérik a megalapozott gyanú szintjét, akkor gyanúsított leszel, de elítélni csak a bíróság tud teljes bizonyosság esetén. Azt, hogy a konkrét esetben mi lesz, nyilván csak az összes adat ismeretében lehetne megmondani, akkor is csak hozzávetőlegesen.

gofri72 # 2016.08.28. 11:58

Jó napot mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem.
Megkeresett a volt párom ismerőse, azzal, hogy az exem pénzt vett át tőle azzal, hogy én gépeket fogok neki kihozni a munkahelyemről. Állítólag velem egyeztetett sms-ben, mikor, mit, mennyiért...
Én minderről akkor, ott értesültem a fiatalembertől, annyit tudok az ügyről, amit ő elmondott, amit itt leírtam.
Követeli a pénzét, vagy a beígért árut. Fel akar engem is jelenteni, mondván velem egyeztetett, tudtam mindenről. Azt elismeri, nem az én számomról kapta az üzeneteket.
Kérdés: van-e kellő alapja ahhoz, hogy engem is vádlottként jelöljön meg az ügyben? Mire számíthatok? Sosem volt semmilyen rendőrségi ügyem, valóban nem tudtam semmiről.
A volt párom hasonló ügyekből kifolyólag tölti börtönbüntetését...
Semmi látható "nyoma" nem volt annak, hogy az exem ilyen összegekhez jutott volna, de mivel kellőképp naív vagyok, és egyéb, a szakítás óta egyéb hasonló dolgok is felszínre kerültek, el tudom képzelni, van valóság alapja a srác által elmondottaknak.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.28. 10:42

Kicsit összemosod a dolgokat. Tartozni valakinek természetesen nem csalás, sőt, késedelembe esni vagy - horribile dictu - nem fizetni sem az.
De ha bizonyított, hogy az adósnak már a kölcsönszerződés megkötésekor sem volt szándéka a kölcsön visszafizetésére, az bizony tényállásszerű magatartás.
A dolog nehézségét az adja, hogy - mint büntetőügyekben nem ritkán - a terhelt múltbeli tudattartalmát kellene minden kétséget kizáróan rekonstruálni. A bíróságok azonban kevéssé aggályoskodnak e téren. Ha például az adós soha egyetlen részletet sem fizetett meg, és nem is volt a szerződéskötéskor olyan jövedelme, vagyona, amiből módja lett volna fizetni, azt úgy értékelik, hogy a fizetési készségét, -képességét illetően megtévesztette a hitelezőt, csalt.

gerbera317 # 2016.08.28. 08:44

Ha ez csalás, akkor a sima pénztartozás is az. Mert az is arról szól, hogy "te szolgáltatsz én meg utólag megfizetem". aztán persze, hogy nem, vagy csak késve fizetnek. Ez alapján minden 3 évnél idősebb embernek sitten kéne rohadnia. Vajon miért vannak mégis szabadlábon?

Chuck Norris # 2016.08.28. 06:32

Na itt jó helyen teszed föl a kérdést az itteni jogásznak mondott emberek ezt mesterfokon űzik. :D

Öreg Tölgy # 2016.08.21. 08:49

Nem akarok abba a hibába esni, hogy összekeverjem a tényállás megállapíthatóságát a bűnösség kérdésével, de azért itt nem hagyható figyelmen kívül:

Adva van egy pár, közös gyermekkel, ahol az egyik fél a terhessége közben börtönbe kerül. Eközben valamikor - a leírást szó szerint értelmezve feltehetően már a bevonulás után - a férfi továbbra is támogatja a gyermekének anyját. És van még egy állítás, miszerint a felek között szóbeli szerződés jött létre, hogy a támogatott fél a beküldött csomagok árát a szabadulása után visszafizeti.

A bűnösséghez ugye azt kellene bizonyítani, hogy a támogatott már ekkor tudta, hogy azt nem fogja megtenni. Én ennek a bizonyíthatóságát (elméleti szinten sem látom.

Elég, ha annyit mond a hölgy, hogy vissza akartam fizetni, de a szabadulásom után meggondoltam magam, mert szerintem ez nekem járt.

ObudaFan # 2016.08.21. 05:20

Pufo75 ügyében a kerdezotol szerinte kolcsonkertek a visszafizetes ígéretével, amibol nem lett semmi. Ez igy lehet csalás.

Öreg Tölgy # 2016.08.20. 05:57

Ezt melyikre mondtad, O.F.? Mert én pufó75 ügyében el nem tudom képzelni (még a polgárit sem nagyon), bonparadonpara esetében is csak akkor, ha a cég nevével is visszaéltek (ahogy másodjára írta).

ObudaFan # 2016.08.20. 05:47

Lehet azert ez büntetőügy.
A gyermekelhelyezesi perben nem lehet ezt érvényesíteni.

pufó75 # 2016.08.17. 20:46

Körülbelül (minimálisan) 180 000 Ft

  1. Gyermekelhelyezési tárgyalás közben is lehet kártérítést kérni ? Vagy külön pert kell indítani emiatt ?
  2. Én ezt nem értem

Mármint mire való a büntetőjogbeli
csalás diszpoziciója

groszfater@gmail.com # 2016.08.17. 18:23

Polgári, de mekkora összegről van szó ?

pufó75 # 2016.08.17. 16:49

Elnézést, de én nem kapok választ ?

bonparadonpara # 2016.08.17. 16:00

Tervezem hogy felveszem a kapcsolatot azzal a céggel mert szerintem nem tudnak róla. Bár nem lepődnék meg ha igen. Ha el akarták indítani a tanfolxamot de nem sikerült akkor nem kötelesek visszatéríteni?
Le tudják nyomozni IP és számlaszám alapján a csalót?
Érdemes polgári peres útra terelni az ügyet?

Köszi a választ!!

Öreg Tölgy # 2016.08.17. 15:37

Azt kéne bizonyítanod, hogy a cégnek eleve nem állt szándékában a tanfolyam megindítása. Ennek hiányában fizetési meghagyás, ellentmondás esetén polgári per.

bonparadonpara # 2016.08.17. 14:03

*70.000 Ft kereken a kicsalt összeg, ami elvileg már nem csak szabálysértés.

bonparadonpara # 2016.08.17. 14:01

Üdvözletem!

Több mint 1hónapja egy csaló egy tanfolyamot adott el nekem az interneten.
Ez a tanfolyam egy állás feltétele lett volna. Tehát jelentkeztem egy állásra, egy telekommunikációsra, és kaptam is választ. Ahhoz hogy az állást megkapjam, mondták, hogy egy tanfolyamon kell részt vennem, ami önköltséges. Azonban ha a tanfolyamot sikeresen elvégzem, visszaadják az árát. Elutaltam a pénzt, mivel számlát is állított ki. Nekem gyanús volt, de édesanyám is mondta, hogy próbáljam meg stb mert a melóm rossz volt.
A legszebb, hogy egy létező cégről van szó. Egy darabig írt is, először is a tanfolyamról írt, hogy júli 25.-én kezdődne stb stb. Aztán valamilyen oknál fogva írta, hogy a tanfolyam elmarad. Júli 28-ig írt is. Írta, hogy legkésőbb aug 10-ig visszautalják a pénzt, ami nem történt meg. Én még akkor tettem feljelentést a rendőrségen, amikor másnap nagyon gondoltam (az elutalást követő napon) hogy csalás. Természetesen semmi a rendősrség részéről sem.... Bezzeg az autósokat tudják szivatni....

Lehetne valamit tenni ezügyben, vagy végleg keresztet vethetek a pénzemre?

Köszönöm!

pufó75 # 2016.08.17. 12:07

Üdvözletem !

Szeretnék választ kapni a következőre
Volt élettársammal közös gyermekünk van
A volt élettársamnak, terhessége közben be kellett vonulnia büntetőjogilag 27 hónapra
Eközben szakított velem
Mégis tőlem várta el eközben, hogy támogassam őt
Én jóhiszeműen bele is mentem
Azt ígérte (tulajdonomba lévő levélben) hogyha kiszabadul visszaadja
A havi csomagfeladásról megvannak a postai nyugtáim hogy tény, segitettem neki
A gyermekünket én nevelem, igazából nem is engem károsított meg, hanem
a kisgyermeket
A volt élettársam több mint 2 hónapja szabudult, de
nem úgy néz ki, hogy vissza szeretné ezt honorálni nekem
Nem tudom mennyi a büntetési értékhatára a csalás büntettének
De a következő a kérdésem:
Büntetőjogi kérdés ez vagy polgári peres
Mihamarabbi válaszukat előre is köszönöm !

pazs # 2016.08.15. 12:59

Minél hamarabb meg kéne szerezni az autót vagy visszafizetni a pénzt.

Burn Out # 2016.08.14. 11:19

Elismeri-e, hogy tartozik Neked. Ha nem ismeri el, akkor Te tudod-e bizonyítani, hogy szándékosan tévedésbe ejtett Téged (pl.: úgy kért Tőled, hogy tudta, hogy nem tudja visszaadni, nem is akarta visszaadni, nem is akart üzletet stb.), illetve Te tudod-e bizonyítani, hogy mikor, mennyit adtál neki stb.

Frankophone # 2016.08.14. 10:36

Azon múlik, elismeri-e, hogy csalt?