Online jogi tanácsadás


nikili # 2013.03.30. 09:35

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Az üzletszerűség bizonyításával kapcsolatban érdeklődnék.
Nyilvánvalóan a nyomozóhatóság érdeke és feladata, hogy ezt bizonyítani tudja és ezt is, mint súlyosbító körülményt hozzárendelje a gyanúsításhoz.
A kérdésem az lenne, hogy 3 évre visszamenőleg bejelentett munkaviszonnyal, rendszeresen, bankszámlakivonatokból kimutatható jövedelemmel és semmilyen bizonyítható haszonnal (hiteltörlesztés, új, ház, új autó stb.) nem rendelkezik az illető, meg fog állni nála az üzletszerűség gyanúsításként?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.29. 15:35

Bár ez így inkább csalás. Annak meg értékhatára van.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.29. 15:33

274. § (1) 737 Aki b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,

Agent Cooper # 2013.03.29. 13:55

Kedves karcsika987!

Önmagában a "nemtudjokhogymilyen" nyilatkozat kevés lesz a közokirathamisítás bizonyításához.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

karcsika987 # 2013.03.29. 12:36

Jó napot kívánok. Egy kényes kérdésben kérném a segítségűket! Nem olyan régen a főiskolás diákigazolványommal utaztam a vonaton. Az ellenőr elkérte a jegyet és a diákot. Annak ellenőrzését követően közölte velem, hogy a diákigazolvány matricának az érvényességi idelye lejárt, és ezért meg fog büntetni. A helyszínen kinyomtatott egy harmonika alakúra hajtogatott papírt (olyan mint a vonatjegy) amit alá kellet írnom. A hiba az volt, hogy nem hajtogattam szét és nem olvastam el, mivel a matrica érvényessége valóban eljárt, ezt el is ismertem. (Valamint a kaller hozzáálása és viselekdése is agresszív volt, korábban több alaklaommal láttam olyat pesten, hogy ezért megverte az egyik utast az elelnőr, így félelmemben és szégyenemben kérdezni sem mertem csak aláírtam a papírt!) A MÁV-nak okozott kárt másnap meg is térítettem, a büntetést befizettem.
Ezt követően a rendőrségről érkezett egy papír a családomnak, hogy ki akarják őket hallgatni tanúként, ahol közölték velük hogy "közokirat hamisítást követtem" el. Utána néztem, és tudomásom szerint ha a matrica érvényessége lejárt az nem számít közokirat hamisításnak, vagy igen? A gond az, hogy a helyszínen aláírásommal hitlelsítettem azt a harmonika alakura összehajtott papírt, amin valószínüleg az állhatot hogy a közokiratot hamisítottam (ezt csak gondolom, mivel más okból nem kerülhettem volna szóba rendőrségi ügy kapcsán)! A másik probléma az, hogy mivel a tanulmányaimat megszakíottam a diákigazolványt kidobtam, mert ebből adódóan már nem volt rá szükségem. Hogy tudnám bizonyítani az igazamat? Ezért el fognak itélni? Mire számíthatók? Azon a harmonika alaku papíron az aláírásomat vissza lehet vonni utólag, mivel fenyegete éreztem magam és félelemből írtam alá. (Nem vagyok túl nagyszájú és bátor se, illetve testalkatban is bőven lemaradtam az ellenőrtől ezért inkább meghunyászkodva együtmüködtem és kérdezés és olvasás nélkül aláírtam.) Továbbá azzal lehetne e védekezni, hogy ha hamisítottam volna, akkor az ellenőr miért nem vette el az igazolványomat a helyszínen, illetve rendőrt se hívott? Ezzel lehet bizonyítani az ártatlanságom? Mert a helyzet az, hogy én egyedül utaztam, a diákom már nincs meg, így nincs kézzel fogható bizonyítékom! Mi tévő legyek? Illetve ha engem is beidéznek, akkor mi lesz, mert kicsit félek a rendőröktől, még szabálysértésért sem büntettek meg. A segítséget előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.29. 11:10

Karolincsi, mi a konkrét problémád?

lotti1999 # 2013.03.29. 10:56

Köszönöm!

Karolincsi # 2013.03.29. 09:58

Jó napot!
Az lenne a kérdésem,hogy van-e valamilyen szabályozás vagy törvény az iskolán belüli,gyerekek közti bántalmazásával kapcsolatban.És hogy a tanároknak ilyenkor milyen intézkedéseket kellene megtenniük.
A segítséget előre is köszönöm.

pazs # 2013.03.29. 09:34

Majd kapsz levelet, amiben leírják, hova kell utalnod, esetleg csekket is mellékelnek. A levélben benne lesz, hogy kézhezvételtől hány nap a fizetési határidő, annak elteltéig nem kamatozik.

lotti1999 # 2013.03.29. 08:23

Mikor ? És hogyan kell fizetni? És hova? Mert rendezném minél hamarabb!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.28. 18:47

Felhívnak majd, hogy fizesd meg.

lotti1999 # 2013.03.28. 16:57

Az eljárási illetéket 1500Ft és a bűnügyi költséget 3000Ft-ot hogyan kell rendezni? Küldenek majd csekket,vagy nekem kell valahova bemennem rendezni?

Gabicsek # 2013.03.27. 18:03

Ha még sosem voltál büntetve, max. pénzbüntetést szoktak kiszabni, elsőre nem szokták az embert ilyen miatt becsukni.
Azért érdekes lesz ez, ha nincs meg a közokirat-hamisítás alapját képező igazolvány.

panka654 # 2013.03.26. 19:26

Tisztelt Címzett! A következő miatt kérném jogi segítségét: 2012. év vége felé elkeseredésemben elkövettem egy közokirat hamisítást. Nem volt munkahelyem és a tanulmányi jogviszonyom is megszűnt, majdnem az utcára kerültem. Rossz családi körülményeim miatt egyedül kellett boldogulnom az életben. Ezért minél előbb munkahelyet kellett keresnem.
A gond itt kezdődött, mivel a környéken sehol nem sikerült elhelyezkednem, ezért kénytelen nem voltam az ország más pontjain munkahelyet keresni. Az állás interjúk miatt sokat kellett utaznom, ami nagy költséget jelentett számomra. Mivel már nagyon pénz szűkében voltam, és nem sikerült még elhelyezkednem, ezért vettem egy diákigazolvány matricát a „fekete piacon”.
Ezt felragasztottam a külföldi oktatási igazolványomra, és egy alkalommal utaztam a vonaton diák kedvezménnyel. Balszerencsémre az ellenőr ezen az első utamon megfogott, és megbüntetett, továbbá mondta, hogy feljelent a rendőrségen. Nagyon megijedtem, mivel más gond már nem is hiányzott. Másnap azonnal befizettem a bírságot a mávnak. A diákot összetörtem és kidobtam a kukába, mivel nem akartam többet használni, és ezt is nagyon megbántam. A diákigazolványon a matrica eredeti volt, és az igazolvány is, csak a matrica nem erre a külföldi oktatási intézményre volt kiállítva amibe jártam. A minap érkezett egy papír a rendőrségről, hogy ki akarnak hallgatni, és követelik, hogy adjam át nekik a diákigazolványomat. Azonban mint ahogy mondtam, ez nem lehetséges, mert megsemmisítettem és kidobtam. Nagyon meg vagyok ijedve, mert végre sikerült elhelyezkednem, egyenesbe jött az életem. Azt tudom, hogy max 3. évig terjedő börtönt lehet rám kiszabni. De az érdekelne, hogy milyen büntetésre számíthatok? A bíróság ezen esetekben milyen büntetést szokott kiszabni? Biztos, hogy becsuknak az egyik büntetés végrehajtó intézetbe, vagy számíthatok esetben pénzbírságra, vagy megrovásra? Esetleg felfüggesztettre? Egyszer használtam csak fel, amikor megfogott kalauz. Előtte sose voltam büntetve, még szabálysértésért sem. Illetve mekkora gondot jelent, hogy nincs meg az igazolvány? Jobb lett volna ha megtartom? az enyhítő körülmény lenne? A tv-be hallottam, hogy megszaporodtak a hasonló dolgok, lehet hogy emiatt példát akarnak statuálni az esetemből, és rács mögé kerülők? Illetve a hatósággal teljes mértékben együtt kívánok működni, és ténylegesen megbántam a tettem, se előtte se utána nem tettem és nem is fogok szabálysértést vagy bűncselekményt elkövetni. A „tevékeny megbánás” enyhítő körülmény lehet, vagyis az, hogy tisztességesen dolgozok és van hol laknom? Mert ha becsuknak, akkor elveszítek mindent, és megint tönkre menne az életem. A bírósági ítéletnek az lenne a célja, hogy a további esetek elkövetésétől visszatartson ugye? Tehát ezek alapján mire számíthatok? Illetve nincs annyi pénzem, hogy ügyvédet fogadjak, a nép ügyvédje vajon mennyiért vállalná el a védelmem? A fent elírtak alapján kérném a segítségét a kérdéseimre.
Előre is köszönöm!

nikili # 2013.03.24. 13:05

Köszönöm ÓbudaFan!

A Vizoviczky és a Fenyő-gyilkosság ügyvédjét választottuk, reméljük minden úgy lesz, ahogy Ön is mondja.
Tud valamit az a kollegájáról egyébként? Visszajelzések a munkásságáról?

ObudaFan # 2013.03.24. 10:20

nikili

Azt azért meg lehet úszni szerintem. De nem ártana egy védő.

lotti1999 # 2013.03.24. 08:00

Bízom benne,h pénzbüntetést kapok!

nikili # 2013.03.20. 16:04

Az a véleményük, hogy letöltendő börtönbüntetés is számításba jöhet? Akkor is ha az illető 8 hónapot házi őrizetben/lakhelyelhagyással eltölt és példamutató magaviseletet statuál?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 15:24

Ha felfüggesztik egyáltalán.

ObudaFan # 2013.03.20. 15:07

Azért jelentős értéknél felfüggesztett szabadságvesztés már mindenképpen várható.

nikili # 2013.03.20. 12:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt két személy ellen, 4 bűncselekmény miatt indult eljárás. Az egyiküket a rendőrség már évek óta kereste, a másiknak köszönhetően most elfogták. Már nagyon sokszor volt büntetve és jelenleg 11 rendbeli bűncselekénnyel vádolják, de a nyomozás még folyamatban van. Se család, se jövedelem, semmi. A másik elkövetőnek rendezett az egzisztenciális körülményei, főiskolára jár, most áll a diploma előtt, ügyvédi irodában dolgozott jogi asszisztensként valamint előtte az OTP Banknál.
A baj csak az, hogy rosszkor volt rossz helyen rossz társasággal. Ilyen esetben milyen büntetésre számíthat, ha mindene meg volt és szükségtelen volt ebbe belekeveredni de sajnos így cselekedett? Két hónapot volt előzetes letertóztatásban, most pedig háziőrizetben van május 7-ig.

Segítéségt előre is nagyon köszönöm.

lotti1999 # 2013.03.15. 06:05

Történetem az előző bejegyzésekben.
Próbára bocsájtást kaptam 1 évre (lopás) gyorsított eljárásban,a bírónő azt mondta h a sikkasztásos ügyben ha 1 éven belül ítéletet hoz ez az ügy nem oszt nem szoroz mert ez csak egy intézkedés nem büntetés.
Remélem senki nem fog így járni mint én mert ez a procedúra ami ezzel jár borzasztó,nem éri meg!!!!!! Senki ne lopjon!!!!!!!!!!!

feketejanos66 # 2013.02.28. 20:08

Sziasztok !

Elég nagy bajba keveredtem, több mint valószínű egy rosszakaróm,vagy volt nejem, 20 szál füves cigit rejtett el a kocsimban. Amit a zsaruk teljesen véletlen egy közúti ellenőrzésnél meg is találtak.
Hiába mondtam nem én stb. Elég szarul állok.

Valaki valami bármi tanács,ötlet . Mármint jogi!

mg_lenart # 2013.02.28. 15:16

ObudaFan:
pl.:

  • azonos tetoválás készíttett
  • előfordult, hogy kiszúrtuk, ahogy a hely körül köröznek a férjével, ahol éppen ültünk
  • ill. a vállalkozás amit korábban írtam:
    • azonos tevékenységi kör
    • azonos megjelenés
    • azonos hírdetés (néha szövegre pontosan!)
    • a termékek neve a párom egy korábban használt beceneve
  • igyekszik a közös barátainkhoz közel tartózkodni, és informálódni páromról

(direkt "rajongás" egy ideje megszűnt egy levelezés eredményeként, de ílyen módon tovább folytatódik és ez elég nyugtalanító...)

Ezek alapján eldönthető, hogy lehet-e lépéseket tenni?
(nyilván lehet még több és pontosabb esetet írni, de egyelőre csak ennyit szeretnék megosztani, amíg kiderül milyen lehetőségek állhatnak rendelkezésre)
Köszönöm!

ObudaFan # 2013.02.28. 12:54

mg_lenart

Szükségesek konkrétumok.