Online jogi tanácsadás


ObudaFan # 2014.08.20. 20:58

PapaBear

Nem lehet személy és vagyonőr, aki ellen kétévi vagy ennél hosszabb tartamú szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás folyik, a büntetőeljárás jogerős befejezéséig. Emiatt most éppen nem lehetnél személy- és vagyonőr.
Ezzel együtt, ha megúszod legfeljebb pénzbüntetéssel, akkor utána lehetsz.
Azt azért az iratok ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy ezt hogyan kellene elérni, nem ártana egy védő.

ObudaFan # 2014.08.20. 21:00

DaragónéBetti

Ezt innen megmondani nehéz, de a végrehajtási költségre éppen folytathatta az eljárást.

Tomi94 # 2014.08.21. 12:07

T jogfórum!

Olyan problémám lenn, hogy örököltem egy lakást, de akkor még kiskórú voltam. ANyám beköltözött és 5 évet töltött ott, de nem fizetett semmit csak élt ott. A tartozás csak halmozódott és mostmár nem tudom mit tegyek. A számlék egyik része az én nevemre jön a másik az övére. De azzal a részével ami az én nevemre jön mit tudok kezdeni?

Soós Tamás

jegesmedve81 # 2014.08.23. 13:41

Mit tehetek, ha a bérleti szerződés megszüntetése után a tulajdonos nem adja át a leveleimet és letagadja, hogy érkeztek azóta? Hogyan, mivel tudnám bizonyítani, hogy nem adta át? Vagy ilyenkor Neki kell bizonyítani, hogy átadta? Ha a fentiekből károm keletkezett, azt is tudom érvényesíteni?
Előre is köszönöm!

GulyasNikolett # 2014.08.26. 14:58

Üdvözletem.
Nikolett vagyok, és egy tanfolyammal kapcsolatban fordulnék önhöz.
2014. májusában kezdtem el egy mezőgazdász TÁMOP-os tanfolyamot, mely két részből áll: délelőtt 4 órában egy szervezetnél végzünk önkéntes munkát, majd délután 4 órában tanulunk. Mikor megkötöttük a szerződést, arról volt szó, hogy ha bármi van, felmondhat az ember.
Ezzel ellentétben én ma bementem felmondani, és nem akarják engedni. Konkrétan kijelentették, hogy nem hagyhatom abba. Fenyegetőznek, hogy több millió forintot kell visszafizetnem, holott eleinte erről szó sem volt. A szerződésben csupán egy ilyen rész szerepel:
"Az együttműködés kiemelten vonatkozik arra, hogy a Résztvevő köteles:

  • a képzéseken részt venni és annak eredményeképpen eredményes vizsgát tenni, valamint
  • a munkahelyi gyakorlatokon megjelenni és az ott meghatározott feladatokat elvégezni.

Ha a résztvevő ezen kötelezettségei valamelyikét megszegi, úgy az az együttműködési megállapodás megszűnését, és a megvalósító részéről kártérítési igényt vonhat maga után."
Múlt hónapban volt egy lábműtétem, ami miatt egy hónapig nem jártam a tanfolyamra, illetve emiatt is szeretném abbahagyni. Ezzel az egy hónappal ők nem tudnak elszámolni, ugyanis papírhamisítás is van: elvileg napi 2800 forintot kapunk, heti fizetésben. A megengedett hiányzás az össz órák max. 10%-a, amit én túlléptem. Ezt úgy oldották meg, hogy alá kell írnom egy átvételi elismervényt, hogy átvettem a heti 14ezret, meg egy másik letétes papírt, hogy ők elrakták azt a 14ezret maguknak....
A kérdésem:

  • ha egészségügyi okokból hagyom abba a tanfolyamot, kell-e visszafizetnem bármit is?
  • ha azt mondom, hogy egészségügyi okokból hagyom abba, ahhoz kérni fognak orvosi szakvéleményt?
  • megtehetik azt, hogy nem engednek felmondani, nem adják ki a kilépő papíromat?

Válaszát előre is köszönöm.
Nikolett

gabeszka1 # 2014.08.27. 19:37

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.

Egyenlőre még csak nyomozati szakaszban van egy ügy ahol én vagyok a gyanúsított szeretném ha meghallgatnának egy tanút akit eddig még nem hallgattak meg , hogy lehetne ezt elérni? vagy csak ha tárgyalás lesz oda lehet majd beidéztetni őt?

Köszönöm a választ előre is.

Agent Cooper # 2014.08.28. 09:31

Kedves GulyasNikolett!

Egy ilyen ügyet nem interneten keresztül lehet megoldani.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2014.08.28. 09:33

Kedves gabeszka1!

Indítványozza a tanú kihallgatását. Védő megbízása nem jutott még eszébe?

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Nyusznyusz # 2014.09.01. 09:57

Tisztelt Jogi Fórum,

Szeretném kérdezni hogy a térfigyelő kamerák felvételeit felhasználhatják e a bíróságon mint bizonyíték.

Köszönöm

ObudaFan # 2014.09.02. 10:16

Felhasználhatják.

Jutkaaa # 2014.09.02. 11:22

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az lenne a kérdésem, hogy ha a rendőrség feljelent valakit becsületsértés vétsége miatt (mert az a valaki beszólt a rendőröknek ittas állapotban), az illető mire számíthat? Ha pénzbírság, akkor milyen összegben kell gondolkozni?

Várom válaszukat!

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.09.02. 16:46

Büntetlen előélet esetén inkább megrovás, esetleg próbára bocsátás.

Kata60 # 2014.09.09. 07:30

A kérdéesm a következő: egy garázs fele része a tulajdonom, de a sógornőm nem hajlandó eladni és kifizetni sem, ő használja. Mit tehetnék a közös tulajdon megszüntetése érdekében?

Sherlock # 2014.09.09. 09:17

Keresetet kell beadni a bíróságra.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.09. 10:34

A rovat címe: büntetőjog...

ObudaFan # 2014.09.09. 19:57

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani. Ez azonban ingatlan esetén általában nem megy. A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a benne lakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A közös tulajdon tárgyának a tulajdonostárs tulajdonába adása esetén a megfelelő ellenértéket, az árverés útján való értékesítésnél a legkisebb vételárat a bíróságnak ítéletében kell megállapítania. Az ítéletben megállapított legkisebb vételárat a végrehajtás során sem a végrehajtó, sem a bíróság nem változtathatja meg.

Az ingatlanon fennálló közös tulajdon - ha a társasház létesítésének feltételei egyébként fennállnak - az ingatlan társasházzá alakításával is megszüntethető. Ha a közös tulajdont társasházzá alakítással a bíróság szünteti meg, a társasház alapító okiratát a bíróság ítélete pótolja.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Petrov144 # 2014.09.13. 16:57

Tisztelt Fórumozók!

Laikusként a következő lenne a kérdésem:

Online rendelés során engem és 6 társamat megkárosított egy férfi (nem küldte el a megrendelt dolgokat). Az én károm 28500 HUF, de összességében több százezres nagyságrend volt az okozott kár.

A közös fellépésnek köszönhetően szabálysértés helyett bűnügyként kezelt ügynél mindent elismert a csaló. A rendőrség tájékoztatott, hogy a férfi kezdeményezte, hogy kártalanít minket, és így cserébe visszavonjuk a feljelentést. Ezt mindenki aláírta, de mégis kútba esett a megegyezés, mivel a férfi felfüggesztett büntetési ideje alatt követte el ezt a csalást.

Arról kaptam értesítést, hogy ügyészségi vádemelés történt.
A kárigényemet vajon ilyenkor érvényesíthetem még? Vagy erre nem is lesz már esélyem?

Tisztelettel:
Petrovics Ferenc

Agent Cooper # 2014.09.15. 13:17

Kedves Petrov144!

Polgári jogi igényének a büntetőeljárásban történő érvényesítésére van lehetősége.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

főnix75 # 2014.09.15. 23:25

tisztelt fórum! egy kérdésem lenne,amire szeretnék választ kapni.barátom ment vissza dolgozni németbe,felvett 3 fehér stoppos srácot akik angolul beszéltek.az uton ellenőrzés volt/ kitették a zoll-t/ és kiderült ,hogy 3 ország béliek.illegális bevándorlok vagy mik.bevitték az egész csapatot.reggeltől-délutánig ott volt a barátom is akkor engedték ki.mi lehet ebből még? embercsempész lett? ehhez elég 3 ember is,akinek segitséget nyujtasz?mert ugy olvastam csak 3 ember felett.de annyi mindent össze olvastam már,hogy magam sem tudom.köszönöm előre is.üdv

ObudaFan # 2014.09.16. 05:40

Ha az derül ki, hogy a tiltott határátlépésről tudott, akkor könnyen lehet.

szuszika56 # 2014.09.16. 05:51

Közalkalmazottként dolgozom jelenleg is, de két éve (még a KLIK megalakulása előtt) a főváros fenntartásában működött intézményben. Az intézmény megszűnése után á t he l y e z é s s e l egy másik intézménybe kerültem.
Az addig kapott munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítést az áthelyezésről szóló megállapodásban úgy módosították, hogy 08. 31-ig.
Kérdésem: volt-e a Gazdasági Szervezetnek joga ahhoz, hogy az áthelyezésről szóló megállapodásban ezt megtegye?
Ha nem írom alá, nem járulok hozzá az áthelyezéshez, akkor viszont már nem kötelesek számomra munkahelyet biztosítani.
Volt-e egyáltalán joguk a munkáltatói döntésen alapuló illetményt megvonni, hiszen így kevesebb lett a jövedelmem.
Más Gazdasági Szervezetek (mert a fővárosban több is működik, pl. gimnáziumi, gyermekotthoni, szakképzési, kollégiumi) nem nyúltak ehhez a bérkiegészítéshez, hiszen erre nem volt joguk. Tudomásom szerint több munkajogi perben is megnyerte a közalkalmazott azt a pert, amit a munkáltatói döntésen alapuló illetmény elvétele miatt indított.

Byss # 2014.09.25. 19:07

Független jelöltként indultam az önkormányzati választáson. Az egyik online felületen (f..bok) megkeresett egy másik jelölt azzal, hogy:

"Kedves ...!
Azt megértem, hogy kampányolsz, tedd is!
Azt viszont nem, hogy az én pocskondiázásommal teszed!
Szépen kérlek, ezt felejtsd el! Elhiszem, hogy nagyon okosnak tartod magad, meg iskolázottnak, de
ez semmit nem számít! Amennyiben megkérhetlek, ettől tartózkodjál, legyen az focimeccs, esetleg falubejárásod! Én nem pocskondiázlak! Hidd el nekem ez nem jó taktika! Próbálj új taktikát ki találni, mert ezzel nem fogsz bejutni!"

Miután biztosítottam, hogy nem történet "pocskondiázás" a részemről ezt nem volt hajlandó elhinni.

Majd miután többször kértem, hogy mondja el ki volt, hogy tisztázhassam a dolgot az illetővel ezeket írta:

"én nem bántottalak, eddig!"
"légyszíves próbálj meg inkább távol maradni tőlem!"
"és ne keljen megint ezt halljam!"
"ezért mondtam, inkább tarsd magad távol tőlem!"
"remélem érhető voltam!"

Véleményem szerint ez már fenyegetés. És mivel potenciális polgármester jelölt félek egy esetleges bosszútól. Annak ellenére, hogy az általa említett dolog meg sem történt.

Van, bármiféle jogorvoslat erre az esetre?

Agent Cooper # 2014.09.26. 12:00

Kedves Byss!

Aki nem szeretné, hogy trutyis legyen, az ne lépjen bele!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

zso53 # 2014.09.26. 12:42

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mit tehet az a gépkocsi adós akinek elvitték a részletre vásárolt autóját és ennek ellenére még 1100000 Ft-ot követelnek tőle?

Valamint azzal kapcsolatban is kérem a segítségét,hogy az eszközkezelőnek felkínált lakást nem fogadták be. Az adósságot pedig a család már nem képes fizetni.
Nagyon jó lenne ha a saját lakásukban maradhatnának mint bérlő. Mit tehet az ilyen adós?

Sherlock # 2014.09.26. 12:52

Ezek nem jogi kérdések. Attól még hogy a kocsit elvitték, te tartozol, ebből lejött a kocsi ára. Érdemes életvezetési tanácsadót felkeresni, aki meg tudja mondani hogy mit érdemes a konkrét helyzetben tenni.