Gondatlan veszélyeztetés

lr85 # 2024.12.09. 17:57

Üdvözlet az uraknak.
Ma volt a büntető tárgyalása a kedves szomszédomnak 3 év után aki a szabályosan telepített gázkéményünket leszedte és ami kilógott a gázkazánból azt lezacskózta és leragasztotta. Felháborító a magyar jog. Semmit de szó szerint semmit nem kapott mondván hogy nem történt baj a szerencsének köszönhetően. Nem érdekelte a bírót semmi más csak az hogy nem halt meg senki, örüljünk neki és fogjuk be a szánkat.
Ismerem a németet és bosszút akar majd állni. Be perelhet-e minket bármiért is ezután mert már most hallottam hogy kártérítést akar követelni hogy mi miattunk szerinte ebbe a helyzetbe keveredett.
Tud-e valamit ezután tenni?
Köszönöm

drbjozsef # 2024.12.09. 18:30

Természetesen.
Hiszen pert indítani nem tilos.

lr85 # 2024.12.09. 19:02

Tisztelt dr BJozsef, köszönöm hogy válaszolt.
Kérdés hogy van-jogcím amire perelhet?
Elég baj ez hogy nem kapott semmit mert igy azt hiszi mindent megtehet, és nem hiányzik még egy per. Amúgy itt elfogultságot érzékelek és a bíró objektív sem volt. Nem fogta fel az okot és az okozatot.

lr85 # 2024.12.09. 19:19

Tisztelt dr BJozsef, köszönöm hogy válaszolt.
Kérdés hogy van-jogcím amire perelhet?
Elég baj ez hogy nem kapott semmit mert igy azt hiszi mindent megtehet, és nem hiányzik még egy per. Amúgy itt elfogultságot érzékelek és a bíró objektív sem volt. Nem fogta fel az okot és az okozatot.

drbjozsef # 2024.12.09. 19:53

Jogcím? Van ezer.
Azt választ, amit csak akar. Mert, mint említettem, pereskedni nem tilos.

nanemaaa # 2024.12.10. 12:40

Annyit azért hozzátennék, ha nem értesz egyet az ítélettel, van ám ellenne jogorvoslati lehetőség. Azt meg mégse gondolnám, hogy a teljes igazságszolgáltatási rendszer ellened elfogult lenne.
Az se ezer százalék, hogy jól indítottad a pert. Mert esetedben is igaz a tézis, hogy bárki indíthat pert bárki ellen bármilyen indokkal is.

drbjozsef # 2024.12.10. 13:11

Én nem is gondolom, hogy ő indította a pert - ez bűncselekmény, és büntető ügy kellett legyen.
És igen, amúgy szerintem is felháborító az ítélet, bár élnék a gyanúperrel, hogy a bíróság ennél részletesebben indokolta az ítéletét, és a "semmi" azért valszeg nem semmi (=0), csak nem zárták a kínzókamrába a delikvenst.

(Az, hogy ez a dolog egészen bizonyosan nem "gondatlan" veszélyeztetés, az is evidens. Itt a szándékosság nem is kérdés, ahogy a veszélyeztetés sem önmagában.)

lr85 # 2024.12.10. 13:36

Üdvözlet az Uraknak!
Igen ez a rendőrségi feljelentésünk alapján történt ugyanis megláttam hogy hiányzik a kémény a házunk faluról. 3 éve történt és csak most lett tárgyalás. Ügyész indítványozni akarta az ügy újbóli felülvizsgálatát de a bírónő elutasította. Ismerem a szomszédot 4 éve és tudom hogy bosszút akar és ezt szinte mindig perrel teszi, ezért kérdem hogy tud e valamit kezdeni ellenünk? Ha a bíróság felmentette, de a feljelentésünk általi kellemetlenségekért követelhet e kártérítést mert tudom hogy ilyet forgat a fejében, már utalgatott rá rögtön a tárgyalás után lefelé menet a lépcsőn tisztán hallottuk.

drbjozsef # 2024.12.10. 14:38

lr85,

Feltételezem, a feljelentést nem közvetlenül ellene tettétek, hanem ismeretlen tettes ellen nyomozott a rendőrség.
Felmentették, mert nem tudták bizonyítani, hogy ő bontotta le és dugózta le a kéményeteket?

Nem hinném, hogy lenne bármilyen alapja veletek pereskednie, de már a pereskedéssel is idegességet fog okozni, időtöket veszi el, még pénzbe is kerülhet az eljárás nektek, mondjuk ha ügyvédet fogadnátok. De ez ellen nem tudtok tenni sajnos. Pont ezeket okozták neki a ti feljelentésetek is, lehet, hogy ezzel akar visszavágni (függetlenül attól, hogy nektek volt okotok, neki meg elvileg nincs).
Nyerni nem nagyon fog, de macerát okozhat nektek.

lr85 # 2024.12.10. 16:55

Közvetlen őt jelentettük fel mivel előtte már fenyegetett hogy leüti vagy leszedi a kéményt, de ki gondolta volna hogy megteszi. Először ismeretlen tettes ellen indult a nyomozás aztán beismerte hogy ő szedte le és amit nem tudott levenni azt lezacskózta. Gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek ellene vádat de ejtették mondván hogy nem állt fent a veszélyhelyzet mivel nem ment akkor a kazán az éppen enyhe időjárás miatt.
Ez egyszerre felháborító és nevetséges is. A kat.véd megállapította hogy jöhetett volna vissza a szénmonoxid. A Német a tárgyalás alatt egyszer sem állt fel és kiabált is a bírónő a szünet alatt pénzt is adott neki mert nem volt aprója. Egy német aki nem tud magyarul teljesen hülyét csinált a bíróság és az igazság szolgáltatásból. Nincs még egy ilyen mocskos ország mint ez.