Tiszteletem! Szomszédom Kb. kettő perces vasárnapi fűkaszázásom miatt feljelentést tervez tenni ellenem. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e országosan szabályozva egyáltalán ez a "csendháborítás"? Nálunk a faluban nincs semmiféle korlátozás, tilalom a hétvégi, vasárnapi ilyen jellegű tevékenység miatt. Köszönöm.
Van - e országos csendháborítás?
Nagybelus
„Szomszédom Kb. kettő perces vasárnapi fűkaszázásom miatt feljelentést tervez tenni ellenem
Nálunk a faluban nincs semmiféle korlátozás, tilalom a hétvégi, vasárnapi ilyen jellegű tevékenység miatt.”
Akkor nincs is igazán félni valód, ha ez valóban így is van.
De azért szerintem a környékeden mindenki jobban örülne, ha nem vasárnap vetemednél ilyesmire.
„van-e országosan szabályozva egyáltalán ez a "csendháborítás"? ”
Nincs! Csakis a települések egyenként szabályozhatják, ha akarják.
Ha viszont mégis van ilyen valahol, akkor azt be is kell tartani.
Nagybelus,
Természetesen van.
Főszabály, általános keret a Ptk. szomszédjogokra vonatkozó fejezete, a zajterhelésre vonatkozó határértékeket pedig egy rendelet tartalmazza : 27/2008. (XII. 3.) KvVM–EüM együttes rendelet. Lásd 1. melléklet.
Ezen kívül szinte biztos, hogy helyi rendelet szabályozza minden telelpülésen mikor milyen kerti munka nem végezhető.
Szerintem egy sima fűkasza esetén csak akkor lehet probléma, ha a helyi rendelet kifejezetten tiltja a vasárnapi, ünnepnapi zajjal járó kerti eszközök használatát. A "sima" nappali országos határértéket valszeg nem lépted át.
drbjozsef
Köszönöm, de valahogy a vasárnap szót egyik dokumentum se tartalmazza.
Illetve számomra csak hablaty :)
Elnézést a megfogalmazásért :)
Nagybelus
„valahogy a vasárnap szót egyik dokumentum se tartalmazza”
Elég, ha szabadnap, heti pihenő nap, ünnepnap szerepel benne.
Szomorú örökös
Ön egyébként megtalálta valamelyik napot is?
Én max. pihenőhelység szót, napot nem.
Egyébként nem, itt a fő hangsúly a vasárnapon van!
Nagybelus,
Talán nem meglepő, de a zajterhelés, a zajártalom mértéke az minden nap ugyanakkora. Nincs olyan, hogy az emberre kevésbé káros az 55 decibel kedden, mint pénteken, vagy hétvégén. Ezért írtam, hogy ez alapján valszeg nem voltál szabálytalan.
De a kertes övezetekre pont ezért van helyi szabályozás, hogy a hétvégi pihenést ha már a jóérzés meg az együttélési józan normák nem bírják biztosítani ebben a véglényektől lakott országban, akkor legyen rá passzus. Szokott lenni.
Keresd az önkormányzatod honlapján, elvileg minden rendeletnek fent kellene lennie, illetve hívd fel őket, ha nem találod.
drbjozsef
Számomra itt már semmi se meglepő, de valamiért mégis a vasárnapra van kihegyezve ez a dolog. Részlet két netes cikkből is, persze ezek csak cikkek:
"Nyáron a leggyakoribb problémát a szomszédok között a fűnyírás szokta okozni, és mivel ez külső zajforrásnak minősül, erre szigorúbb a szabályzás. Eszerint füvet nyírni csak hétköznap reggel 7 és este 20 óra között szabad, szombatonként reggel 9 és 12 óra között, vasárnap és ünnepnapokon pedig tilos. Azonban ez csupán az általános szabályozás, és az önkormányzatok szabadon eltérhetnek ettől."
"hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak füvet nyírni. Szombaton reggel 9 és dél között megengedett a zajkibocsátás, míg vasárnap és munkaszüneti napokon tilos."
Nálunk az önkormányzat honlapján nincs fent ilyenről semmi. Állítólag nincs helyi szabályozás.... Az se biztos, hogy az önkormányzatnál olyan veszi fel a telefont aki otthon van a dologgal kapcsolatban....
Engem főleg az országos dolog érdekelne, hogy mi a helyzet ha feljelentést tesz a rendőrségen a szomszéd csendháborítás miatt...
Nagybelus
„Részlet két netes cikkből is, persze ezek csak cikkek”
Bizony így van, ezek csak netes cikkek és úgy adták elő, mint ha ez országos jogszabály lenne, pedig az egyik csakis Mosonmagyaróvárra vonatkozott, ahol valóban ezt helyi rendeletben szabályozták.
„Nálunk az önkormányzat honlapján nincs fent ilyenről semmi. Állítólag nincs helyi szabályozás”
Állítólag nincs vagy tuti biztos, hogy nincs? Nem mindegy!
„Engem főleg az országos dolog érdekelne, hogy mi a helyzet ha feljelentést tesz a rendőrségen a szomszéd csendháborítás miatt”
Országosan nincs ilyen jogszabály és a rendőrség nem nagyon fog vele foglalkozni. Neki az önkorihoz kell mennie.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02