Kerékpáros baleset és a kárrendezés


drbjozsef # 2022.09.12. 07:23

úgy tudom, hogy a KRESZ egy szigorúan betartandó jogszabály, amelyet sok esetben mérlegelés nélkül büntet(het)

:DD

  1. Van tudomásod nem szigorúan betartandó jogszabályról? Mondj már egyet, amiben benne van, első paragrafus : nem kell mindent ám betartani az itt következőkből, csak amit akarsz.
  2. szigorúan betartandó, de "sok esetben" büntet(het)? Érzed a halvány ellentmondást? SOK esetben, de nem mindig? Akkor mi a szigor benne?
Szomorú örökös # 2022.09.12. 09:03

drbjozsef

Érzed a halvány ellentmondást?

Mi abban az ellentmondás, hogy csak akkor büntet a rendőr, ha meg is fog egy-egy szabálysértéskor?

Szerintem inkább maradj jogász! :-D

drbjozsef # 2022.09.12. 10:33

Jaaaaaa, hogy a "megfog a rendőr" az nálad egyenértékű a "mérlegelés" fogalmával.
Így persze világos. Ezt hagyjuk is, nyilván nem magyar az anyanyelved, sebaj.

Az 1. pontra még várom szíves válaszod.

Szomorú örökös # 2022.09.12. 10:47

drbjozsef

Az 1. pontra még várom szíves válaszod.

Ezt inkább efi99 fórumtárssal beszéld meg, jól láthatóan inkább ő az, aki szerint minden szabály az ő direkt szívatása céljából van, ezért magasról tesz rájuk. ;-)

drbjozsef # 2022.09.12. 11:02

Nem, efi is megírhatja, szerinte mi nem szigorúan betartandó, ha akarja - de ő NEM állított ilyet a KRESZ-ről, veled ellentétben.
No félreduma. Jogszabályszámot kérek.

Szomorú örökös # 2022.09.12. 11:23

drbjozsef

szerinte mi nem szigorúan betartandó, ha akarja

Ilyen nincs, már megbocsáss!
És egyébként is dolgozzunk inkább, tedd te is, mert ebből itt nem élünk meg. ;-)

Szomorú örökös # 2022.09.12. 11:26

drbjozsef

Egyébként meg efi99 ezt írta, ami gyakorlatilag pontosan azt jelenti, ami az én véleményem volt vele kapcsolatban:

Magyarán valaki szabálytalan, de nem tudunk vele mit kezdeni ezért inkább korlátozzuk a másikat. Tekintettel, hogy én is csaknem 90 ezer km-t kerékpároztam eddig is, talán van valami fogalmam róla, hogy mennyi értelme van a kerékpáros sebességhatároknak, tekintettel úgy az ismertségére, mint a mérhetőségére, meg a betarthatóságára is

drbjozsef # 2022.09.12. 12:12

Nehezen értelek. Biztos a nyelvi korlátok...

Egyrészt akkor jól értem, hogy az "Ilyen nincs, már megbocsáss!" az arra vonatkozik, hogy ilyen jogszabály nincs (mert jelenthetné azt is, hogy szerinted efi-nek nem lehet véleménye, ha akarja sem írhatja meg), tehát elismered, hogy a KRESZ-ről írt "szigorúan betartandó" jogszabály értelmetlen volt, hiszen mindegyik az (miközben azért mégis lehet mérlegelni, meg néha nem büntetni a megszegését, de ez egy másik történet).

Másrészt efi szerint, ha jól értem amit ír, a bringás sebességhatárokat kevesen ismerik, nem nagyon lehet (vagy szokták) mérni, és betartathatatlan lényegében. Ezzel értesz egyet? Egy komoly szigorú jogszabály csak ennyit ér? Vagy mit akarsz mondani? Elvesztettem a fonalat.
Próbálj meg nem idézgetni, hanem konkrét, saját véleményeket írni, amit utána nem kell megcáfolnod. Hátha akkor megértem. Bár nyilván bennem van a hiba.

Szomorú örökös # 2022.09.12. 12:35

drbjozsef

Nehezen értelek. Biztos a nyelvi korlátok......Elvesztettem a fonalat.....Bár nyilván bennem van a hiba.

Nem először. De bocsáss meg nekem, ha túl egyszerűen fogalmazok. Gondolom te csak a bonyolult jogi nyelvet ismered, amit meg már egy átlag ember soha nem fog megérteni. ;-)

Olyan viszont valóban nincs, hogy egy jogszabályról bárki is úgy gondolja, az értelmetlen és ezért nem kell betartani. Sajna épp nevezett fórumtárs nyilatkozott így, pont ezért kapja most tőlem a kritikát.

a bringás sebességhatárokat kevesen ismerik, nem nagyon lehet (vagy szokták) mérni, és betartathatatlan lényegében.

Ha akarnák, lehetne mérni, hidd el. Csak az azzal járna, hogy minden sebesség túllépőt meg is kell(ene) állítani. Ezert egyszerűbb csak a rendszámmal rendelkező autósokat, motorosokat lesből szuttyogtatni.