Elővásárlási jog - osztatlan közös garázs

Palabe # 2016.02.18. 18:44

ügyes trükk az elővételi jog kijátszására :)

á, ember nincs aki ilyet venne, hacsak nem 98 éves a haszonélvező

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.18. 15:31

Meg, de az jó neked?

Palabe # 2016.02.18. 15:04

Tisztelt Fórumozók, Hozzáértők!

Lenne egy kérdésem, adott egy garázstelep (osztatlan közös) ahol van egy garázsom, egy tulajdonostárs eladja a garázsát valakinek de én élni szeretnék az elővételi jogommal, de a cifraság ott van, hogy a szerződésben van egy haszonélvező is, a vevő házastársa. Ilyenkor tényleg az van, megvehetem egy haszonélvezővel?

Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.09.02. 14:32

Ahogy írtam, neked kellene igazolni a joggal való visszaélést. A leírtak alapján én nem igazán látok olyan indokot, amire egy ilyen pert jó eséllyel lehetne alapítani.
Természetesen ha ezt a pert bukod, te fizeted a perköltséget.
Ha a közös tulajdon megszüntetése iránti perben mindketten a magatokhoz váltást felajánljátok, a bíróság az összes körülményt mérlegeli, ez nem licit lesz.

tolokocsi # 2013.09.02. 12:54

A szerződésben a lakás, illetve garázs ára reális (igazságügyi szakértővel megvizsgáltattuk). A lakás ára a garázs nélkül is rendkívül kedvező (10 évvel ezelőtt vásárolták és most közel ugyanannyiért értékesítik), tehát nem feltétlen reálisabb a lakás garázzsal vagy anélkül.
A probléma viszont ott kezdődik, hogy funkcióját tekintve nem használható garázsnak, 2 autó egymás mellett fizikailag nem fér el (ezt szintén szakértő mondja) és a kapu is keskeny, tehát ez folyamatos vita tárgya lesz. Az új vevő nem is értem, hogy nem látja ezt. Tehát mi a jobb megoldás a rossz opciók közül? Vitatom, hogy ez nem közös szolgáltatás, mert esetleg raktárnak jó? Ha elvesztem a pert akkor a költségeket és kártérítést a másik fél igényelhet?
Vagy amint megtörtént a bejegyzés, indítványozom a közös tulajdon megszüntetését? A közös tulajdon megszüntetésnél ugye a fizikai elválasztás nem lehetséges. A megváltásnál nekem kell ajánlatot adni? Ha nem fogadja el, akkor kezdeményezem a bírósági értékesítést? Mi van ha abba ő nem megy bele? Mivel mindketten ragaszkodunk a garázshoz, akkor ez gyakorlatilag egy szabad-licitbe torkollik?

ObudaFan # 2013.09.02. 12:27

A tulajdonos és az elővásárlásra jogosult közötti megegyezés hiányában dologösszességként történő
értékesítés esetén az elővásárlásra jogosult csak akkor tudja e jogát külön az e joggal terhelt dologra nézve gyakorolni, ha az általa indított perben a bíróság megállapítja, hogy a dologösszességkénti értékesítés az adott esetben az elővásárlási jog meghiúsítását célzó, rosszhiszemű, tisztességtelen,visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül, és így a joggal való visszaélés Ptk. 5. § (1) bekezdés szerinti tilalmába ütközik.

Ebben az esetben ez aligha áll fenn, mert nem olyan életszerűtlen, hogy a lakást a garázzsal együtt kedvezőbb áron lehet értékesíteni. Ezért szerintem igaza van az eladónak.

tolokocsi # 2013.09.02. 08:26

Tisztelt Szakemberek! Van egy négylakásos társasház, amihez tartozik 3 darab garázs. A 3 garázsból kettő különálló, és a harmadik egy 42 nm-es osztatlan közös tulajdonban van, a társasház két lakása tulajdonosával. A garázsok külön helyrajzi számon találhatóak. Tehát, elvileg minden lakáshoz tartozik garázshely. Az osztatlan közös tulajdonú garázsra törvényből eredő elővásárlási jog van. Mi vagyunk az egyik lakó és a garázs egyik fele a mienk, a szomszéd évek óta árulja a lakását, nyilván a garázzsal együtt. Lett is vevő rá, ő viszont garázzsal együtt szeretné megvenni, illetve írásban el is küldték az adás-vételi szerződést, amiben közös szolgáltatásként értékesítik a lakást a garázzsal (dologösszességként). Ugye kötelesek voltak elküldeni nekünk ezt, hogy lemondunk-e az elővásárlási jogról, vagy élni kívánunk-e vele, de ha élni szeretnénk akkor a lakásra és a garázsra egyben tehetjük meg szerintük(csak a garázsra van elővásárlási jogunk). Mi azt válaszoltuk, hogy a lakás nem érdekel, de a garázzsal kapcsolatban élünk az elővásárlási jogunkkal. Erre kaptunk levelet, miszerint a 2/2009 PK vélemény szerint mi csak egyben tudjuk megvenni. A garázst szakértővel megnézettük és ő alkalmatlannak találta funkcióját tekintve, mivel igaz, hogy 42 nm, de keskeny és hosszú, tehát 2 autó egymás mellet úgy fér el, hogy nem lehet ajtót nyitni. Eddig ugye nem volt gond, mert a szomszéd árulta lakást és nem lakott benne, tehát a garázsban nem volt gond, most viszont, ha új lakók elkezdik funkció szerint használni mi nem fogjuk tudni, illetve aki előbb hazaér az fog tudni beállni. Lényeg a lényeg, hogy ilyen esetben is megvalósul-e, hogy ez "oszthatatlan szolgáltatás" ? Illetve ilyen esetben mi javasolt? Egyértelmű, hogy később folyamatos vita tárgya lesz a dolog és elejét szeretnénk venni ennek. Érdemes, most ezzel perre menni, hogy ez nem együttes szolgáltatás, vagy hagyjuk így és kezdeményezzük a közös tulajdon megszüntetését ami ugye fizikailag nem lehet, mert nem elég nagy a garázs bejárata, tehát nem lehet leválasztani, úgyhogy akkor valamelyik félnek meg kellene venni, viszont kérdés, hogy a bíróság mi a alapján dönt? Mi tévő legyek? Remélem jól összefoglalta, ha bármi kérdés lenne részletekkel kapcsolatban akkor kérem jelezzék. Köszönöm.