Nagy összegű pertárgy értéknél (50 - 100 mill ) kb. milyen mértékű sikerdíjas ügyvédi megállapodás reális kb?
ügyvédi sikerdíj
Ezért is nem szabad un. sikerdíjas ügyvédi megbízási szerződést kötni. Az ügyvéd szakszerű ügyellátásra kötelezett. Azt soha nem garantálhatja hogy a megbízó javára sikeres lesz, ugyanis mindig a bíróság dönt arról hogy sikeres vagy sem.
Egyébként ha kialkudott egy összeget peren kívül az már siker. Annak megfelelő % megilleti. Az, hogy azt a megbízó nem fogadja el már a saját kockázata. Erre van már Kúriai döntés, ha a megbízó ilyen esetben felmondja a szerződést, akkor jár neki a kialkudott összeg %-a.
Egyébként a továbbiakban nem vehet igénybe újabb ügyvédi jogi képviseletet, mert az új ügyvéd csak akkor vállalhatja el az ügyet ha az előző igazolja hogy egymással elszámoltak, egymással szemben követelésük nincs.
Dolgozott? Igen. Te akadályoztad meg, hogy végigvigye az ügyet? Igen.
Akkor?
Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni az alábbi üggyel kapcsolatban:
Amennyiben sikerdíjas megbízással képviselt engem egy ügyvéd, de tárgyalásra nem került sor, (a szerződést, jogi képviseletem további ellátását felmondtam, mert nem voltam megelégedve vele), ebben az esetben jár-e bármilyen összeg az ügyvédnek?
Az ügyvéd "kialkudott" számomra peren kívül egy összeget, melyet nem fogadtunk el, így számomra kifizetés egyáltalán nem történt de az ügyvéd a felmondás után ennek az összegnek a köztünk korábban létrejött (de felmondott) szerződés szerinti százalékát mégis el akarja kérni.
Köteles vagyok-e fizetni az ügyvédnek, ha igen mi alapján és milyen összeget?
Tisztelt Fórumozók!
Egy két és fél éve tartó per után megnyertem egy lakás kiürítési pert. A követelt összeg 780.000 ft + 93.000 ft eljárási díj és 542.000 ft ügyvédi munkadíj. Ügyvédem a tényekre hivatkozva a megbízáskor legfeljebb 2 tárgyalást jósolt. Ezzel ellentétben 7 tárgyalás volt és ebből 6-on vett részt . A bíróság a követelt összegből 733.000 ft-ot és a 93.000 ft eljárási díjat ítélt meg reálisan. Az ügyvédi munkadíjból viszont részletes indoklással csak 100.000 ft-ot. Ügyvédem munkadíja ellen az eljárás során, alperes több ízben is kifogással élt. Ügyvédem azon kívül, hogy utólag beadta a megbízási szerződést, semmit nem tett a munkadíjának magyarázatára. Kérdésemre személyesen és későbbi levelében is, amikor már megszületett az ítélet azt a választ kaptam, hogy a munkadíj arányos az elvégzett munkával. Azt javasolta, hogy fellebbezzek ha nem értek egyet az ítélettel. Úgy gondolom, hogy a bíróság megközelítőleg jól ítélte meg az elvégzett munka mennyisége alapján a munkadíjat és a fellebbezés után, ami további költségbe kerülne, sem ítélné meg a teljes összeget. Kértem ügyvédemet, hogy a továbblépés végett részletesen tájékoztasson arról, hogy az 542.000 ft mennyi munkát és egyéb költségeket takart. A válasz az volt, hogy a munkadíj az két fél közötti megállapodás tárgya. Úgy gondolom és azt az ítélet is alátámasztja, hogy a követelt összeg és az ügyvédi munkadíj nincs arányba, ezért kértem, hogy a nagy különbözet miatt találjunk valamilyen kompromisszumos megoldást, hogy egy per ne csak arról szóljon, hogy az ügyvéd gazdagodik. Az ügyvéd erre nem hajlandó. Eddig ez a per, az ügyvédnek a javaslatára indítottam 635.000 ft-ba került. Alperes eddig nem fizetett, a behajtás meg kétséges. Kérdezem, hogy van e valamilyen törvényes lehetőség arra, hogy az aránytalan ügyvédi munkadíj és megítélt díj közötti különbség teljes, vagy egy részét visszakapjam.
Köszönettel:
Rendben, értem.
Köszönöm!
A pertárgyérték alapján számítják leginkább, annak az 5%-a (tehát nem a megállapodás szerinti ügyvédi munkadíj 5%-a, hanem a pertárgyérték 5%-a) valóban a főszabály, megállapodás esetén esetleg elmozdul a bíróság az 5-10%-os sávba.
Az illetéket teljes egészében meg kell térítenie a pervesztesnek, ha nem ő fizette.
Igen, erre irányult a kérdésem, hogy a nyertes fél ügyvédi munkadíjának mekkora részét lehet a vesztesre hárítani, mi a szokás.
Köszönöm a választ.
Pedig ez van a miniszteri rendeletben. Elvileg a megállapodás szerinti díj, ami szabad megegyezés tárgya. De hogy ezt hajlandó-e a bíróság teljes egészében a vesztes félre terhelni, az erősen bíróság- és bírófüggő. Praxisomban megesett, hogy a 30 ezer forintos pertárgyérték mellett a 150 ezer forintos ügyvédi munkadíjat csak azért mérsékelte a bíróság, hogy nehogy a pernyertesnek kelljen fizetnie, és megesett az is, hogy a 4 millió forintos pertárgyérték után számított 200 ezer forintos (5%) munkadíjból 20 ezret ítélt meg a bíróság. (A másodfok felemelte 50 ezerre.)
Elnézést, lehet, hogy félreértettük egymást?
Ez nagyon kevésnek tűnik.
5% a főszabály, de van egy minimum is: 10 ezer forint.
Van valami általánosnak tekinthető kb-i %-érték, ami az ügyvédi díjból átterhelhető a pervesztesre?
És ha már itt tartunk, a bírósági illetéket meg ugye teljes egészében a vesztes fél fizeti?
(Konkrétan, egy elbirtoklási peren gondolkodom már évek óta, de a telekrész értéke, amit 30 éve zsebszerződéssel kifizetett nagyapám, nem sokkal haladja meg az 50 E-t - nem is a meggazdagodás lenne a célom, de sokat veszíteni sem szeretnék az ügyön.)
A bíróság 2M Ft-os pertárgyérték esetén a pernyertes ügyvédi munkadíjából 500.000 Ft-ot aligha terhel a pernyertesre.
Tisztelet Mindenkinek!
Nagyobb értékű hagyaték felkutatására ügyvédet keresek aki sikerdíjért dolgozik Kisvárda és vonzáskörzetéből.
e-mail cimem: tyupi0526@freemail.hu
Bocs, hogy belekérdezek, de az előző hozzászólásokból nem tudtam kihámozni a lényeget. Akkorsíkerdíj és pernyerteség esetén a bíróság ráterhel valamenyit a pervesztesre? Vagy az csak a megbízási díj esetén működik? Mi van akkor, ha az ügyvéd nem százalékot hanem fix összeget kér? Esetünkben 2M forint esetén 500 ezret.
Sikerdíjra alapból sem ugrik a kar, hát még, ha első fokon már buktál.
Üdvözlök Mindenkit!
Honvédségi járadék emelési ügyben keresek, ügyvédet, sikerdíj ellenében. Múlt héten kaptam határozatot, amit szeretnék meg fellebbezni.
Kedves Kacsa11
Köszönöm hogy hozzászóltál. Az utolsó két bekezdésben leírtak külön is segítség a tisztább látásban.
Kedves Monalisa1,
Ha már az "életet" hoztad szóba...
gondolj abba bele, hogy téged perel valaki, majd az a valki az ügyvéddel 200% síkerdíjban állapodik meg.
A pert elveszted, és akkor - a te logikád szerint - neked ki kell fizetned 100at annak a valakinek, majd még 200at az ügyvédnek...
így sem érzed marhaságnak azt, hogy a sikerdíjat is a vesztes fél állja?
A sikerdíjban te állapodsz meg az ügyvédeddel, és annak semmi köze a károdhoz. Valamennyi ügyvédi költséget érvényesíthetsz, de nem a végtelenségig!
Az már egy másik kérdés, hogy a bíróság által ügyvédi költségként megítélt összeg nem szokta fedezni az ügyvédre költött összeget, még akkor sem, ha nem sikerdíjban állapodtál meg...de ez már a bíráknál jelentkező probléma (csak elvétve hallani olyan ügyekről, amikor a bíró hajlandó volt elfogadni pl. nemzetközi ügyvédi irodák számláit).
Kacsa11
Imma a kérdésre megválaszolt, ismételten köszönet érte.
Neked meg az "életet" próbáltam képbe hozni, azaz a "mi mért" kérdését.
Hol kérdezzen az ember ha nem a jogi fórumon...
Üdv.
Ámen. (ez továbbra is egy jogi fórum)
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Valóban nem, de...
Közlekedési baleset: a vétlen autóban az egyik utas meghal, a másik egy életre tolókocsiba nyomorodik, a szerencsés (...) harmadik is hónapokig kórházban műtétek okán. Özvegyek, félárvák, elveszett egzisztenciák. A biztosító a szokásos viták, huzavonák...
A pertárgy érték a magasságos ég: vagyoni- és nemvagyoni károk, járadékok, költségtérítések stb.
Az ügyvéd 15% sikerdíj ellenében gyorsan és az utolsó fillérig - így is eltarthat a per 2-3 évig is majd -, vagy 5% ügyvédi munkadíj ellenében, szép lassan, ráérősen...
Szerinted "mi miatt" a sikerdíj kényszerű felajánlása?!
Fikció, lehet, de az életben bármi megtörténhet bárkivel is.
Köszönöm.
Nem amiatt keletkezett.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Köszönöm, részletesen írtál!
A napokban a sikerdíjról olvasgattam - úgy általánosságban, és 10-15-18 százalékokról volt szó, ez volt "hihetetlen" számomra...
Szóval akkor a bírói gyakorlat az, hogy a sikerdíjat mindenképp a megbízó fizeti?!
Mert jött az én laikusi érvelésem: az ügyvédi költség: 3-5-10-15-18 mindegy is, amiatt keletkezett hogy valaki másnak kárt okozott.
Mona
Ha egy ügyvéd sikerdíjat kér, akkor megmondja, hogy a megnyert összeg hány százalékát fogja kérni sikerdíjként.
A sikerdíj mindig egy kicsivel magasabb összeg, mint a szokásos ügyvédi díj, mert a sikerdíj a megnyert összeg után jár.
Az ügyvédi díj általában a pertárgy értékének az 5%-a. Ennek egy részét előre, a másik részét megállapodás szerint kell kifizetni. Változhat úgy, hogy kis összegnél ennél magasabb is lehet, nagyösszegű pertárgy értéknél másfél - 2%.
Akkor van meglepetés, ha a bíróság nem fogadja el a becsatolt ügyvédi díjat, vagy az 5%-ot leszállítja. Akkor nem vagy pénzednél, vagyis nem teljes összegben térül meg az összes költséged.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02