Albérleti gondok


ObudaFan # 2012.05.22. 05:40

A rendőrség nem foglalkozik birtokvédelemmel, a jegyző meg az eredeti birtokállapotból indul ki. A bíróságtól viszont lehet ideiglenes intézkedést kérni a kiköltözésre. A távoltartás nem arra való, amit te szeretnél, az csak egy ideiglenes dolog.

technokolrapid # 2012.05.21. 10:03

Köszönöm a gyors választ!

Ezek szerint peres úton lehet intézni, ami esetleg évekig is eltarthat, addig ő ott lakhat tovább.
A rendőrségen nem lehet birtokháborítás miatt feljelentést tenni? Viszont oda van bejelentve.
Vagy agresszív viselkedése miatt távolságtartási végzést kérni?

ObudaFan # 2012.05.20. 12:24

Ha nincs bérleti szerződés, akkor nyilván szívességi lakáshasználóként, és akkor sikeres pert lehet indítani az iránt, hogy hagyja el az ingatlant.

maci73 # 2012.05.19. 18:01

Tisztelt Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi eset kapcsán. Évekkel ezelőtt volt egy lakásom, amit egy ismerősöm kibérelt. A lakásban a kábeltévé szolgáltatásra élő szerződésem volt a UPC-vel. A beköltözését követően kb. 1 évvel a tudtom és beleegyezésem nélkül a nevemben megrendelte és leszerződte a céggel az internet és telefonszolgáltatást is. Az ügyletet idegen - UPC felé le nem jelentett - e-mail címről indította és a szerződésre ráhamisította a nevem. Mikor 1 évvel később a lakás eladása miatt elköltözött és én mentem megszüntetni a UPC-vel a szerződést, akkor szereztem tudomást az esetről. A UPC felé azonnal jeleztem a problémát - természetesen az általam ténylegesen leszerződött kábeltévé tartozást rendeztem - és a rendőrségen feljelentést tettem, melynek hiteles másolatát leadtam a UPS-nek is. A rendőrségi nyomozás megállapította az okirat hamisítás tényét és bírósági ügy lett belőle, aminek a következtében a bíróság kimondta a "bűnösségét", elmarasztalta és pénzbüntetéssel sújtotta. Eközben engem az EOS Faktor folyamatosan fenyegetett és követelte a tartozás megtérítését. Eljuttattam hozzájuk az összes hivatalos iratot (rendőrségi határozat, bírósági ítélet). Ennek ellenére ők tőlem szeretnék behajtani a ki nem fizetett tartozás összegét. Végrehajtással, fizetés letiltatással fenyegetnek, és azt mondják engem ért kár, én pereljem be az illetőt polgári peres úton. Kérdezem, hogy is van ez?? Bíróság által kimondott okirat hamisítás esetén az EOS Faktor miért nem az érintett félnél próbálkozik? A kár őket - illetve az US-t - érte.
Előre is köszönöm a válaszokat!

technokolrapid # 2012.05.19. 09:53

Kedves Ügyvéd Urak, Szakértők és Tapasztaltak!

Elég sajátságos a helyzetem, ugyanis a családi házunkat amiben anyu, apu, gyerekek laktak(a ház anyué, de apu is ott élt és hozzáépítettek együtt) hitel ügyek miatt eladták egy harmadik személynek, majd az öcsém és én visszavásároltuk(szintén hitellel). Haszonélvezeti joguk nincsen a szülőknek, de végig ott laktak, amikor nem a miénk volt a ház, akkor albérletben.
Most úgy tűnik elválnak, de apu rossz arc, iszik és elüldözi anyut a lakásból...nem vidám az együttélés.
Meg akarjuk szüntetni ezt, mivel nincs albérleti szerződés sem. Van erre lehetőség, hogy az öcsém és én mint tulajdonosok kitesszük a lakásból (van hova mennie, apai örökség)?
Milyen jogcímen tartózkodnak egyáltalán a lakásban?
Én nem tudok otthon lakni a fent említett helyzet miatt, pedig van egy házam..

matthiasi # 2012.05.19. 04:56

nickybaba22 ! és az nem albérlet, hanem bérlet, bérlet magán személytől !!

Magyari sajátosság, hogy keverik az albérletet és a bérletet. Persze volt valaha albérlet is. A szociálizmusban volt ez a sajátosság. A rabolt lakásokat birtokolták egyesek, általában nevetséges lakbérért. Így persze foggal körömmel ragaszkodtak ezen bérleményhez - nana hülyék lettek volna csak úgy kiszállni a jó buliból. 2 -5 kg hús áráért bérelni lakást a hülyének is megéri. Ha valami miatt a lakás bizonyos részeire nem volt szükségük
  • kiadták albérletbe, jó magas áron pl. 15 - 20 kg hús áráért.
Nos innen ered a lakosság viszolygása az albérletek iránt. Még korábban az 'áldott' szociálizmus előtt is létezetek ilyen bérlemények, akkoriban szoba bérletnek, hónapos szobának hitták az ilyen részleges bérlést. És ennek sajátossága az volt ellentétben a szociálizmus beli albérletekkel, hogy ezek mindig ólcsóbbak voltak mint az egész lakás bérlés. Volt pl. egy lakás bérlete 80 pegő, akkor egy szobájé meg max. 25 -30 pengő. Mert akkor volt bérlakás dögivel. A szociálizmusban viszont lakáshiány volt, akinek volt bérleménye, ragaszkodott hozzá mint a mégkorábbi múltban a nemesember a kiváltságaihoz. Az szépvilág meg elmúlt
matthiasi # 2012.05.19. 04:41

nickybaba22 !
És ha ilyen rosssz a helyzet miért ragaszkodsz ennyire görcsösen ehhez a bérlethez ??

nickybaba22 # 2012.05.18. 06:42

Azt azért még megjegyezném, mielőtt valaki félreérti, hogy mi mindíg pontosan fizettünk, sőt, még én hivogattam minden hónapba, hogy mikor óhajt jönni a pénzéért,pedig ez se az én dolgom lett volna, de mivel az elején is szóltam, hogy hívjon, hátha nem vagyunk otthon, mert valami dolgunk van, és ő ennek ellenére is csakugy odaállított, és volt hogy nem voltunk otthon.Szerintem alapból neki kellett volna keresnie.Én adom neki a sok pénzt, és még a telefonszámlám is növeljem azza hogy minden egyes hónapba hívogatom...

nickybaba22 # 2012.05.18. 06:38

Horex!

Utána néztem,mivel a szerződésben nincs meghatározva, hogy a bérlő dolga ezek intézni, ezért igazam volt. Azt írja a Polgári Törvénykönyv, hogy a bérbeadó dolga a probléma jelzése után 30 napon belül a hibát kijavíttatni, amennyiben a szerződésben nincs más megállapodás. A bérlő dolga csak annyi, hogy nem akadályozhatja meg ezt. Én nem akadályoztam, minden nap itthon vagyok, mert kisfiammal vagyok Gyes-en, szóval erre se hivatkozhat.
Másrészt, az is benne van a törvénykönyvbe, hogy amennyiben nem csináltatja meg a bérbeadó, köteles bérmérsékletet adni, nagyobb kár esetén pedíg kártérítést fizetni a bérlőnek.Én február 15.-én értesítettem, utána megtettem amit tudtam, az ő szakembere nem jött ki, majd az lett mondva, hogy majd ő intézi, azóta is erre várunk. Én többször rákérdeztem, mondta, hogy intézi.Szerintem én megtettem amit kellett, illetve többet is, mert mint kiderült, ez az ő kötelessége lenne.
Egyébként egy társasházban lévő lakásról van szó.
Jelen pillanatba ott tartunk, hogy már 180-200 ezer kárunk van, de nekem se pénzem, se energiám se kötelességem ezt intézni. Most azt ajánlották, hogy ha nem hajlandó kártérítést adni, akkor jelentsem fel, hiszen 3 hónapja meg ez a huzavona, és semmi nem történt azóta.Egyébként se hiszem, hogy egy kismamának kéne azt kifizetni, amiről nem tehet. A szerződésbe az áll, hogy a bérlő megtekintett állapotban veszi ki a lakást. Én megtekintettem a lakást, de nem volt a konektorra ráírva, hogy hibás vagyok, elmondva pedíg nem lett, tehát be lettem csapva.

Hát ez a helyzet nagyvonalakban.
Köszönöm a lentebbi válaszát.
Niki

nickybaba22 # 2012.05.17. 18:05

T. horex!

Én kihívtam a villanyszerelőt, aki nem jött el. Most utánnanéztem, mivel a szerződésbe nem áll benne, hogy ezen hibák kijavítását nekem kell intéznem, ezért én nem hibáztam. Törvényben szerepel, hogy a probléma jelzése után 30 napon belül a bérbeadónak ki kell javítatnia a hibát (amit a bérlőnek minden esetben engednie kell, tehát a lakásba való bejutást lehetővé kell tennie.Én minden nap itthon vagyok, mert jelenleg kisfiammal vagyok Gyesen, szóval én nem akadályoztam Őket.)A másik meg, hogy miután jeleztem hogy a szakember nem jött ki, azt mondta a tulajdonos, hogy majd ő intézi, ezért én már nem foglalkoztam ezzel (hangsúlyozom, utánnanéztem, és ez nem az én dolgom egyébként se). Ez egyébként egy kis társasházban lévő egy szobás lakás.

Köszönöm a lentebbi válaszát. Tényleg tanácstalan vagyok.

Üdv.:Niki

horex # 2012.05.17. 14:22

SolnesM

Jaaj , a villanyóra, az néha vita kérdése :)
Sokat fogyaszt a 120L-es bojler
OK felraktam egy kapcsoló órát, reggel 6-8-ig és este
6-8-ig fűt csak
Elromlott a kapcsolóóra. A tulaj "beintett" hogy kicseréljem a bérlőnek
A bojler szabályzója elég a normál üzemvitelhez, a kapcsolóóra csak egyszeri "szivesség" volt
:)

És még lehetne sorolni a bérlők "nyűgjeit"

horex # 2012.05.17. 14:17

SolnesM

A bérleti díjnak semmi köze, hogy mi a bérlő és mi a tulaj kötelessége
Valaki megbizásábol foglalkozom 2 kiadott lakás "kezelésével" , ismerem a helyzetet

Ami rendeltetésszerű használatban elromlik, az a tulaj gondja
Ha leszakítják a konyhaszekrény ajtaját az nem és az égőcserék sem

A kérdező gondja, hasonló lehet, mint ami nekem is volt
Rázott a fürdőkád csapja
Kinek a feladata megjavittatni? Biztos vagyok benne hogy a tulajdonosé.
Villanyász létemre nem jöttem rá hol a gond, hívtam profikat és hosszas munkával állapitották meg a hibát. Végül is a társasház volt a költségviselő, mert a ház hálózatábol eredt a gond

Ugyanez a helyzet a lentebb említett problémával is/szerintem/ ha hálózati hiba az oka
Ha pl. légvezeték táplálás, ott várható túlfeszültség, tessék olyan hosszabbitó aljzatot használni ami véd ez ellen
Szoval korábban kellett volna a kérdezőnek cselekedni

SolnesM # 2012.05.17. 13:37

horex !
nekem sok bérlőm volt ( nem albérlőm ) a többséggel általában jól kijöttem, de akad néha egy két furcsa figura. Pl. a Gábor. Nem tettszett neki a WC ülőke , kicseréltem, aztán a villanybojlernél visszafelé csavarta hőfok szabályozót, este 11 kor hív kétségbe esve, hogy nincs melegvíz, ez ekkor derült ki, aztán naponta többször nézte a villanyórát - balszerencséjére elnézte, egész streszben volt hogy sokat fogyaszt.Volt egy kisvízmelegítő ott tényleg lassan jött a víz , de megoldottam (az előző bérlők meg nem mertek szólni, azért maradt el. ) meg sok apróság. De az igazság az volt - nagy volt neki a kabát, nem érezte jól magát benne ( kevés volt a jövedelme ehhez a nem túl nagy lakás fenntartásához is ), szerencsére egy hónap után element !
50 m2 35 eft + rezsi, ingyért csak nem adom ki.
Végül megtalálta számítását egy 25 m2-ben valamivel kevesebbért.
Egyeldülálló, gyerektartás nem lehet ugrabugrálni

SolnesM # 2012.05.17. 13:24

pulykakakas pulykakakas !
Amig nem tudjuk, hogy mennyi a bérleti díj nincs lehetőségünk a helyzet normalításának a megállapítására.

,mindenféle apró javítást nekünk kellett a lakásban elvégezni,csak a költségeket állta)!
Hát már az is valami !

de „elleptek” minket a hangyák,a bérbeadó reakciója erre csak annyi volt,hogy : ő mit csináljon vele!!??
Tinleg mit kellett volna a bérbeadónak tenni ?
Egyenként megfogni a hangyákat ?
Szóval itt is az a javaslat otthagyni - nem erőszak a disznótor.

horex # 2012.05.17. 13:18

nickybaba22

Bocsánat ha beleszólok
Elöször is műlasztottál, mert nem igaz hogy egy hónap alatt nem lehet egy villanyszerelőt kihívni vizsgálatra

Másodszor
köteles vagy kifizetni a rezsit vagy bármilyen megegyezett dijat, aztán kereshetsz villanyszerelőt, vagy másképpen bizonyítod a tulajdonos , a hálózat hibáját
A tulajdonos meg azt fogja mondani, hogy adott neked egy címet, a te dolgod lett volna sürgetni vagy másikat hívni

Sok lényeges dolgot nem irtál le
Vérosi társasház, vagy vidéki ház, lényeges hogy légvezetékröl vagy kábelhálózatrol van táplálva
Légvezetéken előfordúlhat túlfeszültség, kábelen kevésbé
Egy fázisú hálózat vagy három
Tehát a villanyóránál 1 vagy 3 "automata" látható
Ha a betáplálásnál nem fordul elő túlfeszültség, akkor egy fázisú hálózaton, a lakásban belűl biztos nem
Ha háromfázisú a lakás belső hálózata, akkor bizonyos esetben, nulla vezető szakadás vagy rossz érintkezés, előfordúlhat

A készülékeket me meg kellett volna vizsgáltatni, mi volt a hiba és azt mi okozhatta

Én még mindig hívnék egy villanyászt, a vizsgálat mondjuk egy, max két nap, átnézni a falban levő kötéseket
De ismétlem, egy fázisú hálózat esetén, ez nem fordul elő lakásban, esetleg az áramszolgáltató hibájábol, de akkor a szomszédoknál is meghibásodtak volna

véső (törölt felhasználó) # 2012.05.17. 10:07

itt inkább erről lehet szó:

http://www.villanyszaklap.hu/cikkek.php?…
az ebből eredő kárt hogyan hárítod a bérbeadóra azt
nem tudom...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.17. 08:23

Hogy a bérbeadó felelős-e a kárért, az itt első sorban szakkérdés, nem jogkérdés. És még az igazságügyi szakértő sem lenne képes látatlanban eldönteni.

nickybaba22 # 2012.05.17. 06:40

T. Fórumozok!

Egy nem mindennapi problémára szeretnék tanácsot kérni. A helyzet az, hogy 8 hónapja lakunk egy albérletbe 3-an a párommal és a 8 hós kishercegemmel. A bérleti szerződés egy éves. Most fogunk elköltözni, ezért a kaukciót buktuk, ezzel tisztában is vagyok,a problémám az, hogy a 8 hónap alatt elromlott 2 jól működő tv-nk, 2 kislámpánk, egy számítógépünk, egy villanymelegítőnk, illetve vettünk már vagy 15 villanykörtét. Ami azt jelenti, hogy a 8 hónap alatt kb. 180-190.000 ft kárunk lett. Én szóltam a tulajnak, hogy itt valami nincs rendben, erre megadott egy számot, hogy ezen elérem a villanyszerelőt, aki a mai napig nem jött meg, pedíg 1 hónappal ezelőtt megbeszéltem vele. Nem tudom már mit csináljak. Kétségbe vagyok esve, nincs már 3. tv-re pénzünk. Arra gondoltam, hogy mi lenne ha a fennmaradó rezsit nem fizetném ki?! Hiszen jogos lenne, mert senki nem mondta nekünk mikor kivettük a lakást, hogy itt ilyen dolgok vannak. Kétségbe vagyok esve, és nagyon dühös vagyok. Nem tudom mitévő legyek. Azt se akarom, hogy feljelentsen. Írjatok kérlek.

Niki

pulykakakas # 2012.05.09. 15:12

Tisztelt fórumozók!
Mi egy olyan problémával állunk szemben,hogy fél éve lakunk albérletben,de most a munkáltatóm egy másik városba helyezetett át és ebből kifolyólag el kell költöznünk!
A bérbeadóval kötött szerződés ügyvéd által nem volt hitelesítve,de határozott idejű és még lenne egy fél évünk,amit itt kellene töltenünk!
A bérbeadó semmiféle kötelezettségét nem teljesítette(meghibásodott a hűtő és közel 2 hónapot vártunk arra,hogy másik legyen,amit nekünk kellett megvenni,mindenféle apró javítást nekünk kellett a lakásban elvégezni,csak a költségeket állta)!
Az elmúlt időszakban penészfolt keletkezett a nagyszobában,ebből kifolyólag vagy nem,de „elleptek” minket a hangyák,a bérbeadó reakciója erre csak annyi volt,hogy : ő mit csináljon vele!!??
Kérdem én,hogy ez mennyire normális eset???
Ezek után,ha költözünk milyen jogaink vannak,visszakövetelhetjük-e az akkor kifizetett kauciót?
Segítő válaszukat előre is nagyon szépen köszönjük!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.08. 06:48

nincs szó semmiféle visszatérítésről, csak hogy albérlő köteles minden hónapban a rezsi rá eső részét megfizetni.
Akkor el kell egymással számolni. De ahhoz meg a számlákat, óraállásokat kellene látni.

Jut eszembe: mi az, hogy "rá eső rész"?

parapali # 2012.05.08. 06:23

TUNAIR!!

A lényeg hogy minnél előbb kezdj el intézkedni!!
Én elsőre a rendőrséget hívnám miközben valami módon megszüntetném a közműveket!Persze most rengeteg okos tanácsot fogsz kapni de a lényeg hogy gyorsan cselekedj!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 15:50

Ehhez bizony mégis csak a szerződést kellene látni.

materdolor # 2012.05.06. 07:12

Zoltanuss,válaszok a kérdésedre:a havi bérleti díj 40 ezer forint.Ami a főző,fűtőkészülékeket illeti,ha kiveszek egy lakást,nem állok neki abban a pillanatban főzni,sütni,mosni,mosogatni és begyújtani(nyáron),hogy meggyőződjek arról,minden rendben van-e.Ezek ha hiszed,ha nem,menetközben derülnek ki.

tunair # 2012.05.05. 22:04

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy van egy kis házam amit kiakartam adni albérletbe, jelentkezett egy csaj, hogy a családjával kivenné. Megegyeztünk és mondta, hogy akkor szol a párjának is. Meg is jelent a párja, aki nem az idén barnult volt. Ez volt kb. 1 hete és azóta az albérleti szerződést se tudtuk megírni(miattuk), de most már nem is szeretnék velük albérleti szerződést kötni. Egy forintot se fizettek még és nem is akarnak!!!!!! Megkértük őket, hogy hagyják el a házat, mire ők azt mondták, hogy nem tudnak hova menni és élnek mint Marci hevesen. A kérdésem lenne, hogy milyen megoldással lehetne kirakni őket??? A választ előre is köszönöm.

SolnesM # 2012.04.27. 15:25

gida1952 !
Tavaly május óta bőven lett volna időd tovább állni, ha olyan rosssz az a bérlet !!