Albérleti gondok


ToRobi # 2020.05.07. 08:24

wers : Nem volt írásbeli felmondás, csak szóbeli közlés, ha ez felmondásnak számít.
Az a helyzet, hogy a bérbeadó hölgy a lakásban lakik, és időnként a gyerekei is itt vannak amikor látogatni jönnek. Mint kiderült a férjnek is ez a bejelentett lakcíme, ugyanis külföldön dolgozott miután leszerelt a rendőrségtől. Ugyanis ezt is most tudtam meg, hogy ex rendőr.
Valami rémlik a mostani járványhelyzet miatti kilakoltatási moratóriumról. Ha nem sikerülne időben számomra is megfelelő árú és minőségű lakást találni, akkor az adhat valamennyi védettséget? Nem akarok rájátszani, de ha valami miatt csúszna a költözésem, akkor jelent ez valamit?

wers # 2020.05.07. 08:15

ToRobi, nem vigasz, de még mindig jobb, mint ha egy héttel jun.30. előtt szóltak volna. Ezzel számolni kell albérleteknél. Az általános felmondási idő 30 nap.

wers # 2020.05.07. 08:12

Tartsd magad ehhez a dátumhoz. Ha nem költözöl ki nagyon sokba kerülhet neked.

Add át a lakást a szerződés szerinti állapotban.

Ha arra gondolsz, akkor neked nem kell az ő cuccaival foglalkoznod, de nem is kell engedned, hogy addig ő bemehessen és pakolhassa a magáét.

Te 30-án átadod, legyél jófej, és a reggeli órákba. Lesz egy napja pakolászni. Ez már legyen az ő baja, miért nem hagyott magának több időt.

ToRobi # 2020.05.07. 08:10

wers:

"Semennyi. Egy éve is tudtad, hogy ezt írtad alá. Nem ér váratlanul, hogy lejár a szerződés."

Igen azt tudtam, sőt az én kérésemre lett ennyi bérleti idő meghatározva, mert akkor még nem tudtam hogy ez az új munkahely mennyire fog beválni. Abban maradtunk akkor, hogy ha a munkahely is beválik, és az albérlet is, akkor hosszabbítjuk x idővel. Ez most hirtelenül jött, és váratlanul ért. Maradtam volna, erről februárban meg is egyeztünk szóban a bérbeadóval.

ToRobi # 2020.05.07. 08:06

Egy fontos részletet nem írtam bele az előzőbe. A héten írnak adásvételi szerződést a vevővel a pasas elmondása szerint, és Július 1-e a vevőnek az átadás dátuma. Nekik is addigra kell kiürítve átadni a lakást, és a hozzá tartozó pincét és tároló helyiséget.

wers # 2020.05.07. 08:05

Mennyire szigorú a jog, ha véletlenül a szerződés utolsó napjáig nem sikerülne mindent megoldani? Van valamennyi türelmi idő amire hivatkozhatok?

Semennyi. Egy éve is tudtad, hogy ezt írtad alá. Nem ér váratlanul, hogy lejár a szerződés.

ToRobi # 2020.05.07. 07:58

Nos a helyzet: Most volt itt a bérbeadó férje. Teljesen normális pasas, nem erősködött, csendesen határozottan beszélt, nagyon magabiztos, tekintélyt parancsoló az egész egyénisége. Még szimpatikus is volt. A feleség kicsit túl tolta a dolgot, de látszik hogy tart tőle.
Június 30-ig, a szerződés végső napjáig maradhatok, de addig keresnem kell másik helyet, és elpakolni. Itt az isten háta mögött nem egyszerű olyan lakást találni ami árban és minőségben is ilyen mint ez, ezzel bajban leszek.A buszmegálló a lakástól 20m, a vasútállomás két utcányira, boltok is néhány percre. Mennyire szigorú a jog, ha véletlenül a szerződés utolsó napjáig nem sikerülne mindent megoldani? Van valamennyi türelmi idő amire hivatkozhatok?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.07. 07:48

Amúgy számomra az a legfurcsább, hogy állítólag ügyvéd írta nekik a bérleti szerződést, abban meg talán illene szerepelnie, hogy a bérbeadó milyen jogcímen adta a bérbe a lakást, mondjuk 1/1 tulajdonosként, (vagy más), tehát nem most kéne ezt egy tulajdoni lap lekérésével tisztázni..

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.07. 07:39

Kivételesen 1et értünk Örökös, sose gondoltam volna hogy lesz ilyen

Szomorú örökös # 2020.05.07. 07:37

odamegy a "vadbarom" egy rendőrrel este 8:00 kor és 8:10 re kirakják a cuccaival a lakásból.

Ez jó, mert akkor a bérlőnek már nem is kell kihívnia a rendőrt, ott lesz helyben. Bemutatja neki az érvényes bérleti szerződését, majd a rendőr közli a társtulajdonossal, hogy az exével próbálják lezongorázni, őket meg inkább hagyják ki a játékból, mert az önbíráskodásban a szerv nem fog neki segíteni. Ennyi!

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.07. 07:33

Szinte kizárt gyorsabban egy bírósági döntés + kilakoltatási procedúra.

Ha visszaolvasod a hozzászólásait akkor ő arra gondolt, hogy odamegy a "vadbarom" egy rendőrrel este 8:00 kor és 8:10 re kirakják a cuccaival a lakásból.
Ez nyilvánvalóan nem igy működik, (pláne ha van bérleti szerződése), de ő ezt egy 3 diplomás jogásztól akarta mindenáron de mindenáron olvasni, erre meg mit lehet?

wers # 2020.05.07. 07:15

Ezt a lakást ő már elengedte, ahhoz a pár hónaphoz ragaszkodik ami még hátravan.

hamarosan lejárna, majd a nyár közepén

Erre írtam, ha igaza is van a másik tulajnak, ezt a békát le kell nyelnie, ha ToRobi nem tud előbb költözni. Szinte kizárt gyorsabban egy bírósági döntés + kilakoltatási procedúra.

De ismert az emberi normális kommunikáció is, beszéljék meg, egyezzenek meg.

Én biztos ezerrel csomagolnék és másik lakást keresnék. De a "hamarabb költözök" verziónak nálam ára lenne.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.07. 06:37

wers

Teljesen egyetértek veled, amit leírtál 100% ban igaz.

Én a kérdező helyében ezt a "erővel kivágat, mert egy vadbarom" dolgot be se írtam volna, mivel nyilvánvalóan önbíráskodás és nyilvánvalóan senki nem tudja neki megtippelni, mennyi esély van hogy bekövetkezik.

Ezt a lakást ő már elengedte, ahhoz a pár hónaphoz ragaszkodik ami még hátravan.

wers # 2020.05.07. 06:07

tamas9999, azt írja, nemsokára lejár az a szerződés. Jogi úton kirakás biztos tovább tart.

az exférj pofozza ki a lakásból

Bizonyára én olvasom felületesen a törvényeket, de olyant sehol nem látok, hogy annak van igaza, aki erősebb.

de elsőre te is ezt írtad:

tamas9999 2020.05.06. 20:55
ToRobi

Szerintem ne vedd a dolgot túl komolyan.

Szerintem annyiba vegye komolyan, hogy tuti, hogy ezt a szerződést a lejárta után nem fogják megújítani. Kezdjen keresgélni és csomagolni.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.07. 05:57

szerintem se sok tartani valója van a bérlőnek

Dehogynem. A hozzászólásából egyértelműen lejött, hogy 20% ban attól tart hogy jogi úton rakják ki, 80 % ban pedig attól, hogy az exférj pofozza ki a lakásból.

wers # 2020.05.07. 05:34

Szóval a kérdező helyében ezt én akkor hinném el, ha látom a tulajdoni lapon a nevét.

Én elhinném anélkül is. És? Bokszolják le a tulajdonosok, vagy döntsön a bíróság. Ettől még nem fogják költözésre kényszeríteni a hatóságok. A bírói döntésig meg le is jár a bérleti szerződés. Megjegyzem moratórium is van ki tudja meddig.
Még a jogcímnélküli bentlakót is nehéz lenne kirakni. Nem hogy egy bérlőt, aki fizet is.

Az igaz, hogy a bérbeadónak kérnie kellett volna a hozzájárulást, de ez csak egy pont.

Szomorú örökös # 2020.05.07. 05:15

wers

Nem értem hogy lyukadtatok ki a tulajdoni lapnál.

Pontosan úgy, hogy messziről jött ember bármit mondhat. Az exférj odamegy és közli, hogy ő is tulajdonos? Miért is kéne ezt az állítást minden fenntartás nélkül elfogadni? Főleg hogy később kiderült, azt se tudta a volt feleség, hogy melyik bolygón él. Szóval a kérdező helyében ezt én akkor hinném el, ha látom a tulajdoni lapon a nevét. Ráadásul az exférj tök egyedül odaállít néhány vevő-jelölttel, hogy szeretné eladni az ingatlant? Megbeszélte ezt egyáltalán a volt feleségével, hogy eladják közösen? Ha igen, akkor a volt feleség miért nem szólt a bérlőjének? Szóval nekem van egy-két kérdés még, amire félek, hogy nem kapunk szerintem választ.

A többi dologban viszont maximálisan igazad van, szerintem se sok tartani valója van a bérlőnek, de valóban jobb, ha mielőbb másik bérleményt keres magának.

wers # 2020.05.07. 04:55

ToRobi

Birtokon belül vagy egy aláírt szerződéssel. Az, hogy mi a tulajdonostársak egymás közötti megállapodása, az téged nem érint. Ha nem tudnak megegyezni, akkor majd bírósághoz fordulhatnak.

Nem értem hogy lyukadtatok ki a tulajdoni lapnál. Ha a jegyzőhöz beadandó birtokvédelemhez gondoljátok, oda nem kell. Neki hivatalból le kell kérnie a takarneten keresztül.

Mellesleg megjegyzem, ha a törvényi előírások szerint jártál volna el, és bejelented a lakcímedet, ott azonnal kiderült volna, hogy kell a tulajdonostárs hozzájárulása. (ezt az ügyvéd vajon miért nem tudta?) A lakcímkártya egyébként önmagában nem jogosít fel ott tartózkodásra, de a rendőrnél egy aduász.

és azt mondta, hogy sajnos a volt párja nem viccel, akár erővel akár rendőrrel kivágat, nem érdemes vele kekeckednem, mert egy vadbarom.

Az jó, ha rendőrt hív, de nyugtasd meg őket, ha önkényeskedik és erőszakoskodik te fogsz rendőrt hívni.

Egyébként remélem már keresed az új bérleményedet.

Szomorú örökös # 2020.05.06. 20:06

ToRobi

ahhoz hogy a földhivatalból kikérjek tulajdoni viszonyt igazoló hiteles dokumentumot, ahhoz nekem 100km-t kellene utaznom

Mint írtam, kell csinálni egy ügyfélkapus azonosítót - vagy keresni egy ismerőst, akinek van, pl. egy vállalkozót. Van fent internetes földhivatali ügyintézési lehetőség, ahol otthonról is le lehet kérdezni egy-egy adott ingatlan nem hiteles tulajdoni lap másolatát, neked az pont elég lenne most, a valódi tulajdonosok ott is szerepelnek. Ez minden olyan személy számára, aki már rendelkezik ügyfélkapuval, évente kétszer ráadásul ingyenes. Tehát én azt mondom, hogy hajrá, keress egy vállalkozó ismerőst, akin keresztül ezt meg tudod nézni, nem kerülne pénzbe, ahogy írtam.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.06. 20:00

Na figyelj, részemről utolsó a témában.

Nincs jogi diplomám, de van 3 kiadó lakásom, az átlagnál kicsit jobban képben vagyok, mivel a 777 szerződésen és 222 jogi vitán is túl vagyok.
Ha van egy bérleti szerződésed amin akár az egyik tulajdonos neve szerepel, a rendőr nem tudja és nem is akarja eldönteni a vitátokat, tehát nem fog kirakni.
Hogy a csávó ki fog e rugdosni a lakásból az nem az én kompetenciám.
Ennyi.

ToRobi # 2020.05.06. 19:58

Szomorú örökös! Az a baj, hogy ahhoz hogy a földhivatalból kikérjek tulajdoni viszonyt igazoló hiteles dokumentumot, ahhoz nekem 100km-t kellene utaznom, ami jelentős költség lenne, és nem beszélve a dokumentum kiadásának a költségéről ami szintén 4-5 ezer forint lehet. Nagyon le vagyok gatyásodva, hónapok óta nem dolgozunk, fél fizetést kapok, vagy mehettem volna a levesbe ha nem vállalom be. :-S

ToRobi # 2020.05.06. 19:53

Elnézést ha mégegyszer felteszem a kérdést, de kéretlen okoskodásával sétoffolta tamas9999, és eltűnik mielőtt hozzáértő is elolvashatná.

Olyan gondom lenne, hogy az elmúlt év őszén kötöttem egy határozott idejű bérleti szerződést, ami hamarosan lejárna, majd a nyár közepén. Amikor a szerződést kötöttem a tulajdonossal, nem tisztáztam, hogy valóban ő e a tulajdonos, illetve hogy egyedüli tulajdonos e. A napokban derült ki, hogy a volt házastársa is tulajdonos az ingatlanban, és akkor mivel nem szerepel a neve a szerződésben akkor érvénytelen a szerződés? Ugyanis a volt házastárs, illetve tulajdonos társ is, vevőt hozott az ingatlanra és követeli hogy azonnal hagyjam el az ingatlant, mert vele nem kötöttem szerződést, az ő tekintetében jogtalanul használom az ingatlant, bírtokháborítást követek el. Mi a helyzet ezzel? Én voltam a balfék és így jártam ?

Szomorú örökös # 2020.05.06. 19:50

ToRobi

ügyvéd írta az eredetit, de csak a bérbeadó és én bérlő írtuk alá két tanuval. A szakszerűsége nem kérdéses.

Sőt, az érvényessége sem!

ToRobi # 2020.05.06. 19:50

tamas9999! Nekem elég beteges grafománnak tűnsz, aki mindenképpen a középpontban akar szerepelni és ossza az észt kéretlenül is.

ToRobi # 2020.05.06. 19:48

tamas9999! Mert a szerződést és annak feltételeit nem a bérlő írja hanem a bérbeadó. Ad kettő: ügyvéd írta az eredetit, de csak a bérbeadó és én bérlő írtuk alá két tanuval. A szakszerűsége nem kérdéses.