Kedves Hozzáértők!
Januártól kiadtam egy lakást. Készítettem albérleti szerződést a korábbiakban is használt alapján. Aláírtuk, a bérlő benne is lakik. Sajnos nem nagyon látszik működni a kommunikáció közöttünk: megkereséseimre email-ben, telefonon, Fb-Messengerben elvétve érkeznek reakciók, elmegyek személyesen nem érem otthon (esetleh otthon van csak nem nyit ajtót?). Szóval, valami nem működik.
Nemrég vettem észre, hogy a 2 lapos szerződést ugyan aláírtuk két tanúval a végén, de az első lapot, ami a másodikhoz van tűzve nem szignóztattak, nem írattam alá. Érvényesnek számíthat-e így is a szerződésünk, illetve kötelezhetem-e utólag a szignózás (vagy aláírás kell oda is?) pótlására:
Köszönöm előre is a válaszokat!
Albérleti szerződés érvényessége
vala_ki,
A bérleti szerződésnek nincsen alaki követelménye, ha a felek csak egymás között kötik, és se ellenjegyzés nincs rajta, se közokiratba nem foglalják.
Több oldal esetén érdemes mindegyiket szignóztatni, de ennek hiányában is érvényes a szerződés a fenti esetben.
Természetesen, ha az egyik fél kicserélné az alá nem írt oldalt/oldalakat, és vita van a felek között, az sokkal kellemetlenebb így, főleg a bizonyíthatóság szempontjából.
Te nem kötelezhetsz senkit semmire, de kérheted, hogy írják alá az első oldalt is. Ha jóhiszeműek, akkor ez nyilván semmilyen problémát nem okoz. Ha nem akarják, akkor már mondanám is fel, csak a bajod lesz az ilyenekkel.
nem a szerződés érvényessége, hanem annak bizonyítása kérdéses (pl. bíróság előtt, jogvitában), hogy valóban azt a szerződést kötöttétek-e, aminek elején nem szerepelnek a szignók.
De mi az igazi bajod? Nem tudod ellenőrizni a lakást? Nem fizet a bérlőd?
Ha valahogy rávarázsolod az aláírását a szerződésre, akkor vajon megszűnik a hasfájásod?
Na ugye.
Ha pedig belül, mélyen úgy érzed, hogy a mókussal fel kéne mondani a szerződést, akkor nem tökmindegy, hogy szignózta-e az első oldalon?
Lehet hogy csak barátkozni nem akar ez a„ vala_ki”, bérlője
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02