Szép napot kívánok.Gyermekemnek bérlek egy kisebb családi házat.A bérleti szerződés szerint minden fogyasztásról,àltalam befizetett összegekről bizonylatot kell kapjak.Ezidáig csak végösszegeket kaptam üzenetben.
Decemberben sikerült elérnem,hogy a gàzszámla tàblázatát,gázóra àllàst fényképen megkapjam a főbérlőtől.
A problémàm az hogy egy telken két ingatlan van egy régebbi,kb 200 nm és egy újabb 65 nm.,ez utóbbit bérlem.A főmérő a nagyobbik,régebbi ingatlanon van, az almérő szintén.Nehéz elképzelni,hogy az almérő méri a nagyobbik régi ingatlan fogyasztását.A 65 nm ház melyet bérlek gázszámlája 70 ezer forint , a régebbi 200 nm hàzé 26 ezer .
Szakvéleményt kértem az MVM től a bérleti szerződés bemutatásával,hogy melyik mérő,melyik ingatlan fogyasztását méri.
Sajnos nem adnak információt számomra.Van lehetőség jogi úton ezt megtudni?
Esetleg megbízott ügyvédnek adnak információt?
Nyilván ha a főbérlő trükközik, nem fog nekem meghatalmazást adni.
Köszönöm szépen tanàcsukat .
Albérlői jogok
„Van lehetőség jogi úton ezt megtudni?”
Természetesen. Nem fizeted ki bemondásra a fogyasztást, csak akkor, amikor a bérbeadó bemutatja a gázszámlát, és a gyerekednek megengedi, hogy lefotózza a mérőórák állását. Nem tetszik a bérbeadónak? Ilyen az élet.
Ő is tudja, hogy a bíróság egy fillért sem ítélne meg neki, ha nem bizonyítja a követelését - számlával, óraállással. Ha mégis per lenne, ott elmondod, hogy a perre okot nem adtál, a számlák és mérőállások alalpján a fogyasztás megfizetésére mindig is készen álltál, a perköltséget terheljék a felperesre.
De szerintem nem lesz itt per. Ha nem tudtok szép szóval megegyezni, akkor valamelyikőtök fel fogja mondani a bérleti szerződést.
Vagyis a kérdés leegyszerűsödik.
Akarod bérelni ezt az ingatlant? Akkor fizeted, amit a bérbeadó kér.
Ha nem akarod, akkor vagy felmondod te, vagy a bérbeadó a szerződést.
Mondjuk az megfelelne, ha ezentúl a 26ezres számlát kellene fizetned a 70ezer helyett, de 50ezerrel megemeli a bérleti díjat?
A befizetett számla,a lefényképezett óra nem mutatja az almérô fogyasztásának a helyét,hogy melyik ingatlanra vonatkozik.Ezt csak az MVM tudná,de a bemutatott nevemre szóló bérleti szerződést nem fogadja el.Mindenképp kell a tulajdonos meghatalmazása.Ha trükközik, nyilván nem megy abba bele,hogy szakvéleményt kérjek.Az volt a kérdésem,hogy egy àltalam megbízott ügyvédnek az MVM köteles e válaszolni,a szakvéleményt kiadhatja e?
Aniko75,
Nem köteles. Nem veled van szerződésben.
Egyébként nem véletlenül írtam, hogy a helyedben azt kérném a bérbeadótól, hogy a gyerekednek (vagy Neked) mutassa meg a mérőt és engedje fotózni. A mérő nem a levegőben lóg, hanem megy onnan egy cső a bérelt házhoz. Sőt, ha nem lenne egyértelmű, akkor lehet tesztelni, pl. föltekered a kazánt maximumra az egyik házban, őrlángra teszed a másikban. Mindjárt kiderül, melyik mérő mit mér.
Aniko75 Aniko75!
Kicsi a valószínűsége,hogy gázrendszernél almérő lenne. De lehet kivétel.
Ha valaki ennyire bizalmatlan, jobb ha megszünteti ezt a bérleti jogviszonyt.
Amúgy sok minden nem stimmel.Van egy 200 nm_es ház,amely mellé építettek egy 65 nm-es különálló kérót. Tegyük fel,tényleg almérős a rendszer,akkor ennek a 256 nm -es ingatlannak a rezsivédett fogyasztáson felül is van jelentős fogyasztása. Rezsivédett fogyasztás 1750 /m3.
Egyébként miért nem a fiú aki béreli a házat.Az anyuka persze adhat tanácsot,anyagi segítséget meg sok minden mást,de az a Mo. viszonyok között nemvalós ,hogy valaki másnak....akár a fiának bérelegylakást. Sok mindenért zsákutca.
Nekem is volt ilyen esetem Közép korú házas pár jött lakásmustrára, némi nézelődés után kibökték,hogy a fiúknak lesz.
Végül nem lett bérlet ....itt a fiúnak.
A másik eset egy ős migráns jött lakásmustrára,itt is sok mellébeszélés után kiderült, hogy mozgássérült öregapjának lenne.
Gondolta leteszi az apját mint egy csomagot.
Viszont a z természetes, hogy családtagok /barátok elkísérik az érdeklődőt.
Van almérö,miért ne bérelhetnêk felnôtt gyermekeknek és kislànyànak egy kis albérletet?A szerződés mindkettőnk nevére szól.
Májusban,fűtési szezon kivül vettük ki az ingatlant.Van almérő.
Köszönöm szépen a válaszukat.
Nem olyan egyszerű azonnal szerzôdést bontani és azonnal elmenni.Közel 500 ezer kaució van a fôbérlônél.
ha a szolgáltató almérőre is elkészíti a számlát, akkor mi akadálya van annak, hogy ezt a számlát (a másolatát) bemutassa a tulajdonos? Akkor takarja ki belőle a személyes adatokat, de legyen egyértelmű, hogy a számlán mi a mérő gyári száma.
osztap módszere alapján kideríthető, hogy mely almérő és főmérő tartozik a bérelt házhoz.
(Megjegyzem, számla hiányában pusztán az elszámolt gázmennyiség (mérőállások) alapján is egyértelműen eldönthető, hogy jó elszámolást kapsz-e, FELTÉVE, HA te is feljegyezted a fogyasztásokat.)
Ha egy kicsit a sarkadra állsz (pl. addig nem fizeted a gázfogyasztást ,amíg nem bizonyítja a tulajdonos számlamásolattal, hogy korrekt elszámolással jön hozzád), akkor biztosan lesz eredménye.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02