Tiszteletem mindenkinek! Édesapám nagyjából egy éve ajándékozott számomra gépeket ajándékozási szerződés keretein belül kb. 3-400.000.ft.értékben. Amennyiben én úgy látom, hogy ezek a gépek számomra feleslegesek és csak a helyet foglalják, úgy döntenék, hogy eladom őket. Kellene-e ezek után adóznom? Köszönöm.
Ajándékozott gépek. Kell - e adóznom utánuk.
Hoember,
„Szja tv.58.§(9) Az (1)–(8) bekezdésben foglalt rendelkezésektől függetlenül nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházására tekintettel megszerzett bevételből – ide nem értve, ha a bevételt a magánszemély egyéni vállalkozóként szerzi meg –, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.”
Ha mást hasonló értékű dolgot nem adtál még el idén - és ezeken kívül nem is fogsz -, akkor nincs jövedelem, nincs adó.
Ha nincs adó, akkor bevallást sem kell készítened.
Nincs teendőd a fenti feltételek esetén.
(mármint ezt nem kell bevallani, de egyébként persze kell adóbevallást csinálnod, ha egyébkéntkell, csak nehogy félreérthető legyek.)
Köszönöm! Nagyjából én is így gondoltam, de a jog "kifürkészhetetlen"
Nagy valószínűséggel azt is jól látom, hogy amennyiben hagyatékra kerül a sor, ezen dolgok után nem kell kötelesrészt fizetnem a testvéremnek ha mindketten öröklünk egy, egy kb.10millió ft. értékű házat?
Persze.
Ez eltörpül az öröksége mellett. Ha harmadannyit se örökölne, mint amennyi a kötelesrésze alapja lenne, akkor járhatna neki még.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02